- Nasza współczesna polska kuchnia nie jest całkiem zdrowa. A gotowanie potraw na parze pomoże nam "uzdrowić" nasze polskie potrawy. Książka kucharska :"Gotowanie na parze"
- Książka kucharska naszej polskiej kuchni zawiera dużo smacznych potraw. Niestety wiele z tych potraw zawiera dużo tłuszczu oraz soli.
- Musimy także uwzględnić to, że jadamy codziennie wędliny często także zawierające dużo soli i tłuszczu. Jadamy także produkty wysokoprzetworzone, oraz fast foody. Nasz układ trawienny nie radzi sobie z trawieniem konsumowanych przez nas produktów. Dlatego wielu z nas choruje na choroby nazywane chorobami cywilizacyjnymi.
- Często zdarza mi się, że potrzebuję podgrzać kotlet mielony czy krokiet. Potrafiłem podgrzewać go w garnku po zalaniu gotującą wodą. Ale niestety nie jest to to jedzenie specjalnie smaczne.
Warzywa gotowane na parze przy pomocy parowara. Obraz stockowy autorstwa pixmac.plOczywiście parowar jest tylko jedną z możliwości gotowania potraw na parze. Inne możliwościach gotowania potraw na parze wymieniam niżej w opisie książki Pana Jacka Szczepańskiego....gotowanie potraw na parze jest dla naszego zdrowia jest korzystne podwójnie:Po pierwsze nie potrzebujemy do gotowania tych potraw dodatkowego tłuszczu.Po drugie gotowane na parze potrawy możemy wcześniej przyprawić wartościowymi ziołowymi przyprawami. Mam tu na myśli zestawy przypraw bez glutamianu sodu. Takie przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach zielarskich.
Witam,