poniedziałek, 26 maja 2014

..gotowanie potraw na parze to "uzdrowienie" polskiej kuchni


    Witam,
  • Nasza współczesna polska kuchnia nie jest całkiem zdrowa. A gotowanie potraw na parze pomoże nam "uzdrowić" nasze polskie potrawy. Książka kucharska :"Gotowanie na parze"

    • Książka kucharska naszej polskiej kuchni zawiera dużo smacznych potraw. Niestety wiele z tych potraw zawiera dużo tłuszczu oraz soli. 
       
    • Musimy także uwzględnić to, że jadamy codziennie wędliny często także zawierające dużo soli i tłuszczu. Jadamy także produkty wysokoprzetworzone, oraz fast foody. Nasz układ trawienny nie radzi sobie z trawieniem konsumowanych przez nas produktów. Dlatego wielu z nas choruje na choroby nazywane chorobami cywilizacyjnymi.

    • Często zdarza mi się, że potrzebuję podgrzać kotlet mielony czy krokiet. Potrafiłem podgrzewać go w garnku po zalaniu gotującą wodą. Ale niestety nie jest to to jedzenie specjalnie smaczne.
    Warzywa gotowane na parze przy pomocy parowara. Obraz stockowy autorstwa pixmac.pl 

    Oczywiście parowar jest tylko jedną z możliwości gotowania potraw na parze. Inne możliwościach gotowania potraw na parze wymieniam niżej w opisie książki Pana Jacka Szczepańskiego.
    ...gotowanie potraw na parze jest dla naszego zdrowia jest korzystne podwójnie:
    Po pierwsze nie potrzebujemy do gotowania tych potraw dodatkowego tłuszczu.
    Po drugie gotowane na parze potrawy możemy wcześniej przyprawić wartościowymi ziołowymi przyprawami. Mam tu na myśli zestawy przypraw bez glutamianu sodu. Takie przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach zielarskich.

poniedziałek, 19 maja 2014

...oczyszczanie organizmu-zagrożenia. Jak je ograniczyć?


    Witam,
  • Jak ograniczyć zagrożenia przy oczyszczaniu organizmu? "Oczyszczanie organizmu" Pana G. P. Małachowa.

    • Na forach kilkakrotnie spotkałem zapytania jak oczyścić organizm.

    • Zastanawiam się, czy ci pytający zdają sprawę, że oczyszczanie organizmu jest bardzo poważną sprawą i że nieprawidłowo przeprowadzone może wiązać się poważnymi zagrożeniami zdrowia, a nawet życia. Dlatego chcę ten post poświęcić zagrożeniom związanym z oczyszczaniem organizmu.

    • Co to jest oczyszczanie organizmu?

    • Przede wszystkim jest to usuwanie z jelita grubego resztek niestrawionych pokarmów i powstałych z tego powodu toksyn i bakterii gnilnych. Przyczyną tego jest miedzy innymi wysokokaloryczna i wysokoprzetworzona żywność oraz źle ze sobą połączone pokarmy. Jest to także usuwanie zanieczyszczeń i toksyn z innych organów organizmu między innymi wątroby i nerek.

      Woda stanowi około 70% naszego organizmu. Dzięki piciu wody mineralnej uzupełniamy w naszych organizmach makro- i mikroelementy. Wiele osób zamiast wody mineralnej niegazowanej chętniej pija kolorowe słodkie napoje gazowane, bo są smaczniejsze.

poniedziałek, 12 maja 2014

O zdrowym jedzeniu dla nie mających czasu o nim czytać


    Witam,

  • Interesuje mnie zdrowe jedzenie, ale nie mam czasu o nim czytać. "Porady Lekarza Rodzinnego: "Zdrowe odżywianie"". 
     
    • Przygotowując poprzedni post pomyślałem sobie: W dzisiejszych czasach ciągle gdzieś się spieszymy. Wielu ludzi narzeka na brak czasu. Wielu tych ludzi może interesować zdrowe jedzenie, ale oni mogą nie wiedzieć jak zdrowe jedzenie wprowadzić do swojej diety. Ci ludzie mogą przede wszystkim nie wiedzieć, co zaliczamy do zdrowych pokarmów. Po prostu Ci ludzie nie mają czasu na czytanie grubych książek na temat zdrowego jedzenia. 
       
    Kapsułki z kwasem tłuszczowym omega 3. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl

    Kwasy tłuszczowe omega 3 pozyskujemy w pożywieniu jedząc tłuste ryby z zimnych wód oceanów: makrela, śledź, , tuńczyk, dorsz i inne. Niewielkie ilości tych kwasów pozyskujemy spożywając w naszych pokarmach oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy. Tłuszcze omega 3 mają "... zdolność zapobiegania zlepianiu się płytek krwi, rozszerzania naczyń krwionośnych, łagodzenia stanów zapalnych i przeciwdziałania uszkodzeniom komórek.”2/

poniedziałek, 5 maja 2014

..zapobieganie chorobom: jedzenie warzyw, owoców i nie tylko


    Witam,
  • Dlaczego musimy zapobiegać chorobom jedząc warzywa i owoce, oraz inne korzystne dla naszego zdrowia pokarmy? "Żywność Twój cudowny lek".

    • W moim poprzednim poście z 28 kwietnia 2014 roku (..leczenie chorób zamiast zapobiegania im przy pomocy diety... ) napisałem, że lekarze zajmują się tylko leczeniem, a nie myślą o zapobieganiu chorobom.

    • Dlatego za nasze hasło przyjmijmy, że "Lepiej zapobiegać niż leczyć" i sami zadbajmy o nasze zdrowie przez profilaktykę, czyli zapobieganie chorobom 1/

    • Jak to możemy zrobić?

    • Najlepiej zmieniając stopniowo naszą dietę: Ograniczając jedzenie mięsa i cukru, a jednocześnie zwiększając ilość jedzonych warzyw i owoców, przede wszystkim surowych*/. Do diety warto też wprowadzić: przyprawy [chili, cynamon, imbir,, kozieradka, kurkuma (ostryż) jedzenie jogurtu, miodu (można nim zastąpić cukier), orzechów oraz picie herbaty (zieloną, czerwoną i czarną).

    Uśmiechnięta młoda kobieta spożywa sałatkę z surowych warzyw. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
      Ta kobieta jedząc sałatkę z surowych warzyw dba o swoje zdrowie realizując zasadę: „Lepiej zapobiegać niż leczyć”.