czwartek, 31 lipca 2014

Komunikat z 31.7.2014roku

Witam,

Awaria komputera o której pisałem poprzednio okazała się poważniejsza niż sądziłem. Post mam już częściowo przygotowany na tym komputerze, ale jest za długi. Jeśli tylko uda mi się go przygotować, postaram się go opublikować możliwie jak najprędzej. Za opóźnienie opublikowania postu bardzo przepraszam.

Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski

wtorek, 29 lipca 2014

Komunikat z 29.7.2014 roku w sprawie nie opublikownia postu

Witam,

Bardzo Państwa przepraszam za nie opublikowanie przeze mnie w dniu 28 lipca 2014 aktualnego postu. Przyczyną tego była poważna awaria używanego przeze mnie ponad 10-letniego komputera. Z tego powodu niezdążyłem przygotować tego postu. 
 
Nadmieniam, że w kolejnych postach chcę odstąpić od cytowania rozdziałów i podrozdziałów danej książki. Chcę o danej książce pisać więcej własnymi słowami, tylko w niektórych przypadkach cytować. A to wymaga więcej czasu i większego nakładu pracy z mojej strony. Ponieważ do komputera z którego publikuję niniejszy post nie mam stałego dostępu, nie było możliwe przygotowanie tego postu na tym komputerze. Dlatego aktualny post mogę opublikować nawet w czwartek 31 lipca. Oczywiście jeśli będzie to tylko możliwe postaram się post opublikować jak najprędzej. Jeszcze raz bardzo przepraszam, za opóźnienie w opublikowaniu aktualnego postu.

Jednocześnie zawiadamiam Państwa, że z powodu tego opóźnienia cotygodniowy post na Google+ w tym tygodniu nie ukaże się. Za to bardzo Państwa przepraszam. Dzięki nie publikowaniu cotygodniowego postu na Google+ będę mógł się skupić na przygotowaniu postu do blogu na dzień 4 sierpnia 2014roku. 
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski

poniedziałek, 21 lipca 2014

Pokłosie: "Najlepsze przepisy polskich blogerów"


    Witam,
  • Kontynuacja polskich przedwojennych tradycji kulinarnych w dobie żywności wysokoprzetworzonej. "Z miłości do jedzenia" czyli "Najlepsze przepisy polskich blogerów" Czy polscy blogerzy stosują do swoich potraw zdrowe produkty? Moja ocena poszczególnych rozdziałów książki . Brak rozdziału o napojach.
    • Tak jak wspomniałem w moim poście z 14.7.20141/ bardzo cieszę się, że polscy blogerzy kontynuują polskie przedwojenne tradycje kulinarne. Jest to szczególnie ważne w obecnych czasach kiedy w sklepach i marketach króluje żywność wysokoprzetworzona.

 
Tak, to jest pierwsza strona okładki książki (Pracy zbiorowej): "Z miłości do jedzenia". Podtytuł tej książki brzmi: "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Więcej na temat zawartości tej książki (w tym nazw potraw) pisałem w moim poście z dnia: 14.4.2014 roku: "... książka kucharska: "Z miłości do jedzenia"

poniedziałek, 14 lipca 2014

... książka kucharska: "Z miłości do jedzenia"1/


    Witam,
  • Polska sztuka kulinarna przed II wojną światową i wcześniej. Polscy blogerzy kulinarni kontynuują tradycję: Ich najnowsza książka kucharska: "Z miłości do jedzenia" czyli "Najlepsze przepisy polskich blogerów" (Praca zbiorowa).2/ Dlaczego brak w tej książce kategorii: Napoje ?
    • Kilka dni temu z zaskoczeniem dowiedziałem się , że polscy blogerzy nie tylko prowadzą blogi kulinarne. Od kilku lat są takze wydawane książki propagujące najlepsze przrządzane przez nich potrawy. 
       
    • Gdy opracowywałem posty na okres świąt: Bożego Narodzenia i Wielkanocy stwierdziłem: przed II wojną w dworkach szlachecko-ziemiańskich z okazji Świąt przyrządzano wspaniałe potrawy, a wśród nich także wspaniałe wypieki.

    Domowy chleb. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

      Od kilku lat moim marzeniem jest zdobyć umiejętność i możliwość pieczenia w domu chleba pełnoziarnistego. Taki chleb jest podwójnie zdrowy: Pełne ziarna zbóż dzięki błonnikowi wspomagają prawidłowąj działalność jelit. Jednocześnie chleb ten nie zawiera żadnych polepszaczy i innej chemii. 


poniedziałek, 7 lipca 2014

...równowaga kwasowo-zasadowa podstawą naszego zdrowia


    Witam,
  • Dlaczego brak równowagi kwasowo-zasadowej w naszych organizmach? Jakie tego są skutki? Na czym ta równowaga polega? "Alchemia pożywienia" Pani Bożeny Żak-Cyran. Jest to książka kucharska która wyjaśnia jak może być przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa w naszych organizmach.

    • Pokarmy , które jadamy (żywność wysokoprzetworzona, mięso, wędliny, cukier, biała mąka, ryby, alkohol, czekolada i inne) najczęściej są kwasotwórcze. Dlatego zakwaszają nasz organizmy. To zakwaszenie naszych organizmów stwarza warunki życia w naszym organiźmie szkodliwych grzybów, pleśni i bakterii. A one przez wydzielane przez siebie toksyny przyczyniają się nie tylko do naszego złego samopoczucia. One są także przyczyną chorób cywilizacyjnych: chorób serca, chorób ukladu trawiennego, nowotworów, chorób reumatycznych i innych.

       

    Żółte pola rzepaku. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl

      Z rzepaku otrzymujemy najlepszy polski olej. Olej rzepakowy zawiera około 60% najzdrowszych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.Pozostałe 40% są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone i nasycone.

wtorek, 1 lipca 2014

... książka kucharska z potrawami wegańskimi1/*/


    Witam,
  • Wcześniej przedstawione przeze mnie książki kucharskie z potrawami wegetariańskimi. Krótko o wegetarianiźmie i jego odmianach. "Widelec zamiast noża" to książka kucharska z przepisami kulinarnymi wegańskimi.1/ Czy w przyszłości mógłbym przejść na wegetarianizm?
    • W moich poprzednich postach kilkakrotnie wśród innych książek kucharskich przedstawiałem Państwu książki kucharskie z potrawami wegetariańskimi. Były wśród nich :"Książka kucharska" Pani Jean Carper (podtytuł:"Wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami")2/ oraz książka kucharska Pani Moniki Mrozowskiej-Szaciłło, Pana Macieja Szaciłło i ich córki Karoliny Szaciłło: "Przemytnicy marchewki groszku i soczewicy"3/

    Przekrojone pełnoziarniste ciasto szarlotka na tacy na szarym tle. Zdjęcie stokowe autorstwa pixmac.pl

      Dla mnie ciasto zdjęcia jest bardzo apetyczne. Ono bardzo przypomina mi ciasta pieczone w przeszłości z białej mąki przez moją mamę. Szkoda ze nie umię piec ciast. Zjadłbym chętnie takiego ciasta zamiast tego kupowanego w sklepie. Na pewno ciasto ze zdjęcia jest dużo zdrowsze i smaczniejsze od ciasta ze sklepu.