poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Nasze zdrowie a smaki potraw, klimaty, emocje, kolory i...


    Witam,
  • Dla naszego zdrowia ważne są nie tylko witaminy, składniki mineralne, ale także smak potraw, klimaty, emocje, kolory oraz aktywność fizyczna. Książka Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia zdrowia". Jest to książka kucharska z przepisami kulinarnymi uwzględniającymi smaki potraw: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony.
    • Wcześniej sądziłem, że aby przywrócić utracone zdrowie wystarczy spożywać warzywa i owoce zawierające potrzebne choremu organizmowi witaminy, oraz makro i mikroelementy. Okazuje się przywracanie zdrowia jest trudniejsze niż sądziłem. Dlaczego?
    • Przy przywracaniu utraconego zdrowia trzeba także uwzględniać w pokarmach osób chorych: smaki potraw, klimaty, oraz emocje i kolory. Dla utrzymania zdrowia ludzi konieczna jest takż ich aktywność fizyczna.

      Cytryna reprezentuje smak kwaśny. Autorka w przepisach kulinarnych proponuje dodawać do potraw niewielką ilość soku z cytryny.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

... także zioła i przyprawy wspomagają naszą odporność


    Witam,
  • Zioła i przyprawy wspomagają nasza odporność. Zioła i przyprawy zażywane przeze mnie. Książeczka/ebook Pani Anny Kubanowskiej: "Zioła Przyprawy Odporność"1/
    • W poprzednim poście pisałem, że niektóre warzywa poprawiają naszą odporność na różne zakażenia. Niestety nie wszyscy mogą jeść te warzywa. Na przykład: Kapusty nie mogą jeść osoby z chorobami tarczycy, ponieważ kapusta utrudnia wchłanianie jodu potrzebnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Takie osoby, aby poprawić odporność swojego organizmu mogą do swoich potraw stosować różne zioła i przyprawy.
    • Ludzie od wielu wieków wzmacniali odporność swoich organizmów zażywając różne zioła i przyprawy.
    • Jakie zioła i przyprawy zażywałem i zażywam obecnie?
    • Kiedy byłem przeziębiony chętnie pijałem herbatki ziołowe zawierającą dziką różę (ze względu na zawartość witaminy C ) oraz bez czarny (ze względu na działanie napotne).
    Korzeń imbiru. Obraz stockowy autorstwa pixmac.pl

    Korzeń imbiru można stosować: przy zatruciach pokarmowych i kłopotach trawiennych i przy przeziębieniach. Czytałem książkach zielarskich, że na zachodzie kobiety w ciąży zażywają imbir w małych dawkach, aby zapobiegać nudnościom.
    Od czasu kiedy poznałem imbir chętnie pijałem i pijam herbatkę z imbiru przy zaziębieniu. Herbatę z imbiru można parzyć na dwa sposoby: Pierwszy sposób to ukroić niewielki kawałek korzenia imbiru, wrzucić do szklanki i zalać go zagotowaną wodą. Gdzieś czytałem, że ten korzeń trzeba ze szklanki wyciągnąć, bo inaczej ta herbata stanie się gorzka. Drugi sposób: to zalać w szklance zagotowaną wodą  niewielką ilość przyprawy imbiru w proszku.

czwartek, 14 sierpnia 2014

"Warzywa Lecznicze właściwości" A więc jedzmy warzywa!



    Witam,
  • Ogólnie o leczniczych właściwościach niektórych warzyw. Jakie z tych warzyw jadałem lub jadam? Książeczka Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości". Dlatego: jedzmy warzywa!1/
    • W poprzednim poście pisałem o książeczce Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Bogactwo witamin". Wymienione w tej książeczce warzywa mogą oczywiście części Państwa nie interesować.
    • W tym poście piszę o innych warzywach. Część z nich zjadamy w zupach (burak czerwony, cebula, fasola, kapusta, marchew, pietruszka). Niektóre z tych warzyw wspomagają odporność naszych organizmów (burak czerwony, cebula, chrzan, czosnek). Inne warzywa wpływają w różny sposób na poprawę trawienia (brokuł, burak czerwony, fasola, kapusta, karczoch, marchew, papryka, pietruszka, rzodkiew czarna).
    • Na przykładzie tych kilku warzyw widzimy, że jedzenie ich dla naszych organizmów jest bardzo korzystne. Dlatego zachęcam Państwa: jedzmy warzywa!
      Brokuł gotowany jadłem kilka razy i muszę się Państwu przyznać, że mi smakował. Chętnie jadałbym go nadal, ale nie potrafię go przyrządzać. Jedną z zalet brokułu jest ochrona naszych organizmów przed nowotworami.

piątek, 8 sierpnia 2014

...jadajmy warzywa!

    Witam,
  • Dlaczego nie cenimy warzyw?1/ Dlaczego nie jadamy warzyw? A przecież warzywa są nam potrzebne, dlatego: jadajmy warzywa! "Warzywa Bogactwo witamin" książeczka Pani Anny Kubanowskiej.
    • Nie umiemy docenić wpływu spożywania warzyw na nasze zdrowie. Na nasze zdrowie wpływają nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także błonnik, flawonoidy, kartenoidy, glikozydy, olejki eteryczne i garbniki. Wpływ danego warzywa na nasze zdrowie jest większe niż suma działań poszczególnych wymienionych wyżej składników. Dlatego: jadajmy warzywa!

    Rzodkiewki. Obraz stokowy autorstwa pixmac.pl

      W sezonie lubię zjeść na kolację kilka pokrojonych rzodkiewek.

sobota, 2 sierpnia 2014

Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?

    Witam,
  • Moje przykłady niezdrowej żywności. Książka Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”. Kilka pytań na które odpowiedź znajdziecie Państwo w tej książce. Przepisy kulinarne Autorki, czyli przykłady jak można korzystnie dla zdrowia zastąpić produkty wysokoprzetworzone.*/

    Liście stewii. Stevia leaves. Fotolia.com Autor: Scisetti Alfio

    16.1.2015 usunąłem  poprzednie zdjęcie stewii z postu z dnia 2 sierpnia 2014:  "Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?" . Na głównej stronie mojego bloga wśród 10 najczęściej czytywanych postów  znajduje się post:  Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?  Z niewiadomych dla mnie  przyczyn przy  poście tym zamiast zdjęcia stewii  (pierwsze zdjęcie na stronie),  pojawiło się zdjęcie okładki książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie” (drugie zdjęcie na stronie).
    Zdecydowałem się na te zmianę zdjęć, bo bałem się, że Google uzna to za reklamę książki Pani Julity Bator. 

    Stevia rebaudiana jest to roślina, która zawiera dużo związków słodzących, dlatego chętnie jest używana do słodzenia potraw i napojów szczególnie w krajach azjatyckich Dalekiego Wschodu. (Ponad 40 lat w Japonii). Ma dużo niższą kaloryczność w porównaniu do znanego nam cukru. Związki słodzące w stewii(stewiozydy) są 300 słodsze od znanego nam cukru. Stevia raubadiana pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Obecnie uprawiana jest w różnych rejonach świata.1/