- Dla naszego zdrowia ważne są nie tylko witaminy, składniki mineralne, ale także smak potraw, klimaty, emocje, kolory oraz aktywność fizyczna. Książka Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia zdrowia". Jest to książka kucharska z przepisami kulinarnymi uwzględniającymi smaki potraw: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony.
- Wcześniej sądziłem, że aby przywrócić utracone zdrowie wystarczy spożywać warzywa i owoce zawierające potrzebne choremu organizmowi witaminy, oraz makro i mikroelementy. Okazuje się przywracanie zdrowia jest trudniejsze niż sądziłem. Dlaczego?
- Przy przywracaniu utraconego zdrowia trzeba także uwzględniać w pokarmach osób chorych: smaki potraw, klimaty, oraz emocje i kolory. Dla utrzymania zdrowia ludzi konieczna jest takż ich aktywność fizyczna.
Cytryna reprezentuje smak kwaśny. Autorka w przepisach kulinarnych proponuje dodawać do potraw niewielką ilość soku z cytryny.
Witam,