wtorek, 28 kwietnia 2015

**..herbata na gorąco rozgrzeje, a mrożona ugasi pragnienie

Witam,

 1. Z książki Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów" poznamy różne przepisy parzenia: herbat na gorąco, o  herbatek ziołowych  i herbat leczniczych, przepisy parzenia herbat mrożonych, oraz kilka przepisów parzenia herbat z alkoholem. Jest to więc prawdziwa książka kucharska.



Świeża i zimna herbata mrożona z plasterkami cytryny i miętą. (Fresh and cold ice tea with sliced lemon and mint) (tłumaczenie moje). Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

A czy Państwo wiecie, że w tym napoju nie tylko mrożona herbata gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Według Pani Anny Ciesielskiej1/  cytryna wychładza organizm, a  mięta wspaniale gasi pragnienie w upalne dni.2/ 

A kto i kiedy  wynalazł herbate mrożoną?
Wynalazł ją Brytyjczyk Richard Blechynden w 1904 roku w trakcie wystawy handlowej w St. Louis w Luizjanie w Stanach Zjednoczonych. Pojechał tam z Kalkuty w Indiach, aby sprzedawać herbatę indyjską i cejlońską.  Ponieważ interesy nie szły mu zbyt dobrze, któregoś dnia zaczął kostki lodu w szklankach zalewać ciepłą herbatą. W upalne dni mrożona herbata szybko stała się hitem tej wystawy. 3/

sobota, 25 kwietnia 2015

*...herbata. Dlaczego jej niedoceniamy?

Witam, 1. ..herbata niedoceniona przez Polaków. Parzenie herbaty w Polsce w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniejszych. Jak pijamy herbatę obecnie. Różne rodzaje herbat i ich właściwości zdrowotne. O przyjemności z picia herbaty (i nie tylko) informuje nas Pani Mary Ward w swojej książce: "Herbata 100 przepisów". */



 Czas na herbatę. Dwie ładne dziewczyny piją herbatę w kawiarni. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
  - licensed picture from Pixmacobraz na licencji Pixmac

 Szkoda, że tak niewielu z nas potrafi w dzisiejszym zagonionym świecie znaleźć czas na spotkanie z przyjaciółmi przy herbacie i delektowanie się jej smakiem.

piątek, 24 kwietnia 2015

Komunikat z 24.4.2015 w sprawie opóźnienia publikacji postu

Witam, Bardzo przepraszam za opóźnienie w opublikowaniu aktualnego postu. Do tego opóźnienia doszło, ponieważ zbyt późno zdecydowałem się na zupełnie inny nowy temat postu. Aktualny post będzie dotyczył książki zawierającej przepisy parzenia herbaty z różnych stron świata. Post ten opublikuję w dniu 25.4.2015r. Pozdrawiam, Ryszard Roszkowski

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

****Kuchnia kaszubska. Kuchnia małopolska.


Witam,

 1. Co było podstawą  kuchni kaszubskiej? Co było podstawą kuchni małopolskiej? Potrawy kuchni kaszubskiej i kuchni małopolskiej w  książce Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".



Kapusta. Cabbage. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl


Współcześnie także chętnie jadamy kapustę w różnej postaci. A jak to jest w kuchni kaszubskiej i kuchni małopolskiej?


Kuchnia kaszubska:  W tej kuchni kapustę wykorzystywano do przrządzania smacznych gołąbków i bigosów. Smaczna także była kapusta duszona z wywarem z wędzonki. W Wigilię jedną z ważniejszych potraw była smaczna kapusta z grochem i grzybami.  1/


Kuchnia małopolska: W tej kuchni znana jest kiszona kapusta charsznicka. Uprawiana jest tylko w 18 wsiach Małopolski. Od dziesięcioleci jest kiszona w ten sam naturalny sposób.  2/


czwartek, 16 kwietnia 2015

*** Kuchnia kresowa. Kuchnia wielkopolska



    Witam,
  1. Kuchnia kresowa według Pana Krzysztofa Żywczaka. Kuchnia Wielkopolska wedlug Pana Krzysztofa Żywczaka. Książka Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".

    Dzisiaj ziemniaki są dla nas jednym z podstawowych produktów spożywczych.
    Kuchnia kresowa przejęła z kuchni litewskiej przyrządzanie z surowych tartych ziemniaków kiszek i babek ziemniaczanych, oraz kartaczy (klusek ziemniaczanych z nadzieniem mięsnym).1/
    Kuchnia wielkopolska: to przyrządzanie z ziemniaków wiele różnych potraw:  ślepe ryby (zupa); kluski z surowych ziemniaków ( szkaplyrki i skubanki); kluski z gotowanych ziemniaków: szagówki (kopytka), kosmatki, dziadówki, lotonki; placki z surowych startych ziemniaków(plindze). 2/

niedziela, 12 kwietnia 2015

**..kuchnia śląska to też polska kuchnia regionalna


    Witam,
  1. Ocena tradycji (a nie tylko kuchni) śląskiej w książce Pana Krzysztofa Żywczaka. Wiejska, miejska i górnicza kuchnia Górnego Śląska. Kuchnia miejska Cieszyna. Kuchnia arystokratyczno-myśliwska z Pszczyny. Więcej na temat tych trzech kuchni w książce Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna". */
    Strudel z jabłkami. Apple strudel. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Jest to przykład wpływu w przeszłości kuchni wiedeńskiej na kuchnię Cieszyna. Wtedy był to najpopularniejszy wypiek cieszyński. /Podaję na podstawie strony 75 książki Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna"/

środa, 8 kwietnia 2015

*"Polska kuchnia regionalna" Jaka jest? Kuchnia góralska.


    Witam,
  1. Polska kuchnia regionalna. Kto miał wpływ na jej powstanie? Co składa się na polską kuchnię regionalną? Polską kuchnię regionalną, w tym także kuchnię góralską przedstawia Państwu książka Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".




    Pod koniec Średniowiecza z Wołoszczyzny w dzisiejszej Rumunii na teren polskich Karpat (Beskidy, Tatry i Podhale) dotarli Wołosi w poszukiwaniu nowych pastwisk dla swoich owiec. 1/    Owce dostarczają przede wszystkim mleka owczego z którego Górale wyrabiają owcze sery: w Beskidach bundz (bunc), bryndza2/ , a na Podhalu: oscypek, bryndza, redykołka, bundz, gołka i żętyca.3/

czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielki Post. Wielkanoc. "Pisanki i święconki"

Witam,
 1. Wielkanoc i moje wspomnienia z nia związane. Wielki Post. Pojęcie postu. Pokarmy zakazane i dozwolone w średniowieczu w okresie Wielkiego Postu. Postne pokarmy średniowiecznych mieszkańców dworów i wsi. Staropolskie pisanki. Koszyk ze święconym. Przykłady pomysłowego zdobienia pisanek i koszyków do święconego zawiera  książka Pani: Agnieszki Bojrakowskiej – Przeniosło: "Pisanki i święconki" .


Malowanie pisanek. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl


„Zdobione jajka, czyli pisanki, znane były już w starożytności, a na ziemiach polskich przynajmniej od X w. Tradycyjne pisanki wielkanocne robiono zarówno we dworach, jak i na wsiach. Zajmowały się tym głównie kobiety, młodzież i dzieci."1/