Witam,
Co
to jest dieta? Nasze skojarzenia dotyczące diet. Jedna z rodzajów
diet: dieta lecznicza. "Nowoczesna dietetyczna książka
kucharska" Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej podaje nie
tylko przykłady różnych diet leczniczych, ale wiele innych
wiadomości przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych
diet.
Jest
to przykład smacznej potrawy z różnych warzyw i owoców.
Zgodnie
z „Sześciopunktowym
programem racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmmera)” 1/
powinniśmy zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców.
Według tych zaleceń powinniśmy spożywać surowe (około 1/3) i
podgotowane(pozostałe
2/3)
warzyw i owoców.
Dlaczego
systematyczne spożywanie przez nas warzyw i owoców jest takie
ważne?
Bo
warzywa i owoce zawierają bardzo potrzebne naszym organizmom i
łatwo przyswajalne: minerały, kwasy organiczne, witaminy, cukry,
błonnik. Tych składników nie możemy pozyskiwać z żadnych innych
produktów spożywczych.
Świeże
warzywa i owoce występują sezonowo latem i jesienią. Dlatego
konieczne
jest przygotowanie różnych przetworów (mrożonki, kiszonki,
sałatki) na okres
późnej
jesieni, zimy i wczesnej wiosny.
Uwaga:
Powyższe zalecenia dotyczą osób zdrowych. W przypadku diet
leczniczych zalecanych przez lekarza lub
kwalifikowaną dietetyczkę trzeba zawsze wcześniej sprawdzić jakie
warzywa i owoce i w jakiej formie (surowe, czy gotowane) można
jadać w ramach danej diety.
Na
przykład: Osoby chore na tarczycę nie powinny jadać surowej
kapusty, ponieważ utrudnia ona przyswajanie jodu potrzebnego do
produkcji hormonów tarczycy. Proszę też zapoznać się z
Ostrzeżeniem!!! umieszczonym w moim blogu z prawej strony u góry.