czwartek, 27 sierpnia 2015

****..zdrowe żywienie członków rodziny dzięki makrobiotyce


    Witam,
  1. Żywienie członków rodziny naturalnymi produktami nie jest absorbujące. Przygotowanie produktów naturalnych. Ocena ich jakości. Przygotowanie posiłków z produktów naturalnych. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".



    Mała szklana miska z wyłuskanymi orzechami włoskimi. A small glass bowl of shelled walnuts. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
      Nasiona orzecha włoskiego, tak zwane jądro orzecha ma w swoim składzie od 45-77% tłuszczu, 1/ dlatego nie można go przechowywać w folii, bo szybko jełczeje. Dlatego według Autorki książki też inne nasiona roślin oleistych, oraz ziarna zbóz, roślin strączkowych, a także mąki, korzystnie jest przechowywanie w torbach płóciennych lub papierowych.    ( Na podstawie strony 37 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran:"Odnowa na talerzu".)

piątek, 21 sierpnia 2015

***..dieta makrobiotyczna. Dalsze nazwy potraw: "Zupy"1/ i...



..."Jarskie, pasty, pasztety, kotlety, gulasze"2/

    Witam,
  1. ..dieta makrobiotyczna. Na czym polega? Jej podstawowe składniki. Wszystko to wyjaśnia to książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". Dalsze nazwy potraw z tej książki: "Zupy"1/; "Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze"2
    Pole pszenicy po błękitnym niebem. Wheat field under blue sky. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Pszenica jest na świecie najważniejszym zbożem. Jest także bardzo dziwnym zbożem.

    Z jednej strony najlepiej wśród zbóż nadaje się do pieczenia. 

    Z drugiej strony z powodu alergii pokarmowych bardzo wiele osób nie może jadać produktów z pszenicy, bo duża ilość glutenu drażni im jelita .

    Ciekawostką jest to, że z mąki pszennej uzyskuje się sejtan-półprodukt o wysokiej wartości białkowej (czysty gluten pszeniczny) mający zastosowanie kuchni wegetariańskiej jako mięso pszeniczne. (Na podstawie strony 58 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu”).3/  

    (Na stronie 13 Autorka książki wspomina, że kiedy po raz pierwszy sporządziła z sejtanu kotlety panierowane na obiad, to członkowie rodziny sądzili, że jedzą kotlety panierowane z mięsa.)

czwartek, 20 sierpnia 2015

Komunikat z 20.8.2015 w sprawie opóźnienia publikacji postu

Witam,
Zawiadamiam Państwa, że aktualny post opublikuję z opóźnieniem. Opublikuję go najprędzej jak tylko będzie to możliwe.

Przyczyny tego opóźnienia są to pewne moje dolegliwości zdrowotne i  awaria komputera z mojej winy.

Zdecydowałem się zamieścić w moim blogu ten komunikat, bo już dziś na pewno nie zdążę przygotować i opublikować aktualnego postu. Bardzo Państwa przepraszam za to opóźnienie.
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski

piątek, 14 sierpnia 2015

**..zdrowe jedzenie: Potrawy ze zbóż


    Witam,

  1. Dlaczego pojawia się choroba? Bo nie zawsze jemy zdrowe jedzenie. Jak najkorzystniej przywrócić naszemu organizmowi zdrowie? Trzeba zmienić nie tylko sposób jedzenia, ale także styl życia. Jak praktycznie zmienić sposób jedzenia wyjaśnia Państwu książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".

    Trzy miski białego, brązowego i dzikiego czarnego niegotowanego ryżu. Three bowls of white, brown and wild black uncooked rice. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
     
    Dopiero książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu uzmysłowiła mi że tak naprawdę ryż naturalny nie jest biały, tylko brązowy. Biały ryż, który kupujemy w sklepie wcześniej został pozbawiony mechanicznie najwartościowszych składników zawartych powłokach i zarodkach nasion ryżu. Właśnie w nich jest najwięcej minerałów i witamin.1/ Więcej na temat korzyści z jadania ryżu, oraz sposobu gotowania ryżu naturalnego (brązowego) znajdziecie Państwo  na stronie 59 wyżej wymienionej książki.

sobota, 8 sierpnia 2015

*..niespodziewana dieta bezmięsna w rodzinie


    Witam,

  1. ...dieta bezmięsna członka rodziny. Jak go żywić? Jakimi naturalnymi produktami zastąpić mięso? Gdzie je kupić? Jak w oparciu o te produkty żywić rodzinę? Jak odważnie podejść do tematu wegetarianizmu w rodzinie? Na wszystkie te pytania odpowiada książka Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"



    Dynie. Pumpkins. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

    Dynia jest jednym z warzyw bardzo bogatych kartenoidy, które są wartościowymi przeciwutleniaczami i przeciwdziałają powstawaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Dynia może być wykorzystana w kuchni nie tylko do zup i zapiekanek, ale także do ciast. Więcej informacji na temat zastosowania dyni w kuchni (i nie tylko) znajdziecie Państwo na stronie 17 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu”

sobota, 1 sierpnia 2015

"e-Migranci", czyli wpływ Internetu, telefonu komórkowego...


    i telewizji na nasze życie, w tym także na nasz sposób jedzenia

Witam,
 1. Nasz obecny sposób jedzenia. Sposób w jaki jedliśmy kiedyś. Jak zmieniło się nasze jedzenie pod wpływem używanych przez nas elektronicznych  gadgetów? Książka  Pani Susan Maushart: "e-Migranci" o przeprowadzonym przez jej rodzinę Eksperymencie i jego efektach. Inne przykłady odpoczynku od laptopów i telefonów komórkowych.


Kobieta je sushi pracując na laptopie. Woman eating sushi working at a laptop. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Obraz stockowy na licencji Pixmac.pl


Oto jak zmieniał się nasz sposób jedzenia: Najpierw pogryzaliśmy coś oglądając telewizję. Później zaczęliśmy pojadać pracując na komputerze. A obecnie wielu z nas jada posiłki w trakcie pracy na laptopie.