Strony

sobota, 30 lipca 2016

bezglutenowa, bezmleczna książka kucharska mistrza czyli...

...."Serwuj, aby wygrać"
Witam,
 1.   Ziarno zboża bezglutenowego teff (miłka abisyńska) szansą dla osób na diecie bezglutenowej. Indżera etiopski chleb na zakwasie-przykład potrawy z mąki  otrzymywanej ze zboża teff.  Książka kucharska Novaka Djokovića: "Serwuj, aby wygrać". Pomoc rodaka-dietetyka. Dotychczasowa dieta tenisisty.  Nowa dieta. Zmiany w treningu nie tylko fizycznym.


Teff grain filling a small bowl on a white background side view. Ziarno zboża bezglutenowego teff wypełnia małą miskę na białym tle.  Widok z boku. Autor: Bert Folsom. Fotolia.com
Wśród zbóż nie zawierających glutenu Autor książki wymienia „Tef” (miłka abisyńska”)1/. Według niego to zboże pochodzące z Etiopii ma smak słodki i orzechowy. Według niego łatwo je przygotować, bo dobrze smakuje z różnymi przyprawami. (Strona 187 książka kucharska Novaka Djokovića "Serwuj, aby wygrać").

czwartek, 21 lipca 2016

Problem z glutenem i "Serwuj, aby wygrać"


    Witam,
  1. Co to jest gluten? Korzyści z glutenu. Problem z glutenem, czyli nietolerancja glutenu. Jakie są jej rodzaje i czym się ona objawia? Jakie są jej przyczyny? Jak sobie z nietolerancją glutenu poradził serbski tenisista Novak Djoković, czyli jego książka: "Serwuj, aby wygrać".


    Kneading Dough. Wyrabianie ciasta. Autor: Mita Stock Images. Fotolia.com
    Gluten jest białkiem zawartym w niektórych zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu.7/  Korzyści z dużej zawartości glutenu w mąkach: 1/
    Dziś dzięki dużej ilości glutenu chleb i inne wypieki po krótkim wyrabianiu ciasta szybko stają się spoiste. 2/
    (Wyjaśnienie: W przeszłości nasze praprababki wiele godzin wyrabiały ciasto drożdżowe, aby chleb (lub inny wypiek) był spoisty. 2/

czwartek, 14 lipca 2016

Komunikat z 14lipca w sprawie opóźnienia publikacji postu


    Witam,
  1. Bardzo Państwa przepraszam za opóźnienie publikacji zapowiadanego wcześniej postu. Przyczyna tego opóźnienia: Treść postu kilkakrotnie zmieniałem. Aktualnie gotowy już post muszę skrócić, ponieważ jego tekst byłby bardzo długi (ponad 1000 słów). A to wymaga niestety czasu.

  2. Ten komunikat chciałem opublikować już wczoraj, ale przeszkodziła mi w tym awaria komputera.

  3. Aktualny post postaram się przygotować i opublikować w blogu najszybciej jak tylko będzie to możliwe.

    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
    Ps. Oczywiście posty na Google+ będę nadal publikować, ponieważ one są krótsze i prostsze do przygotowania.
    Ryszard Roszkowski