Witam,
1. Zastosowanie patelni wok w kuchni azjatyckiej. Dla kogo przydatne przepisy kulinarne zawiera książka kucharska: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało" ? Kto musi zachować szczególną ostrożność spożywając potrawy z książki kucharskiej Pani Dr Sandry Cabot? Komu i dlaczego będzie przydatny "Przykładowy dziennik pokarmowy" ?
Patelnia wok. Wok frying pan. Fotolia. Autor: Dar 1930
Książka kucharska Pani Dr Sandry Cabot: ”Zdrowe jelita to zdrowe ciało” zawiera wiele przepisów kulinarnych z wykorzystaniem patelni wok. Dlatego zdecydowałem się Państwu tę patelnię przedstawić. Oczywiście ja także chciałem poznać jak wygląda chińska patelnia wok.
Według Wikipedii nazwa wok pochodzi z języka kantońskiego. Jest to naczynie z jedną lub dwoma rączkami bardzo podobne do miski. Korzystając z patelni wok kucharz może szybko przyrządzać potrawy stale mieszając zawartość patelni.1/
„Wok – rodzaj azjatyckiego rondla. Ma pochyłe boki i jest bardzo poręczny. Gdy składniki znajdujące się na dnie zostaną usmażone, można je przesunąć na boki, a inne, jeszcze niegotowe, na dno. Wok można używać do gotowania różnych rodzajów produktów na parze, smażenia w stylu stir-fry2/ lub w głębokim oleju”3/ Zdecydowałem się na ten cytat z książki Pani Dr Sandry Cabot, ponieważ moim zdaniem on najlepiej wyjaśnia możliwości zastosowania patelni wok.