Witam,
1. Tarta z rabarbarem - jeden z przykładów wykorzystania jednego z z niedocenionych i trochę zapomnianych warzyw - rabarbaru. Doniesienia medialne o cudownych roślinach wspierających nasze zdrowie. Kilka naszych polskich warzyw bardzo korzystnych dla naszego zdrowia przedstawia
książka kucharska Panów Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza:
"Retrowarzywa".
Tarta z rabarbarem. Tart with rhubarb. Autor: oksix Fotolia.com Różne wypieki z rabarbarem są jednym z sposobów wykorzystania rabarbaru. Czy ta tarta nie wygląda apetycznie? Jeszcze apetyczniejsza jest „Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cynamonową”. Na jej sporządzenie Panowie Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz prezentują przepis kulinarny na stronie 81 swojej książki.
Rabarbar zawiera wiele wartościowych składników mineralnych i witamin. Niestety rabarbar ma też pewien feler: zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego rabarbaru nie powinny spożywać osoby ze schorzeniami reumatycznymi, oraz osoby z chorymi nerkami. U osób z chorymi nerkami przemiana kwasu szczawiowego może sprzyjać tworzeniu się kamieni w nerkach. Poza tym spożycie zbyt dużej ilości rabarbaru może przyczynić się do wypłukania wapnia z naszego organizmu. /Podaję tą wiadomość na podstawie informacji ze strony 48
książki kucharskiej Panów: Pawła Łukasika i i Grzegorza go Targosza:
”Retrowarzywa” i swojej własnej wiedzy./