sobota, 31 grudnia 2016

Życzenia NowoRoczne



W Nowym 2017 roku życzę Państwu pomyślności, zdrowia i spełnienia najskrytszych marzeń
Ryszard Roszkowski

Ps. Aktualny post postaram się opublikować w środę 4 styczna, lub w czwartek 5 stycznia 2017 roku.
Chciałem ten post opublikować 31.12.2016, ale nie udało się z powodu uciążliwej infekcji. Właśnie ta infekcja (przede wszystkim bardzo uciążliwy katar) jest główną przyczyną tak odległych prawdopodobnych terminów opublikowania aktualnego postu. Za zaistniałą sytuację bardzo Państwa przepraszam.
Ryszard Roszkowski

sobota, 24 grudnia 2016

Książka kucharska: "Szarlotki", czyli przepisy kulinarne...



...na smaczne ciasta z jabłkami na różne okazje

    Witam,
  1. Dlaczego książka kucharska Pani Janneke Philippi: "Szarlotki", a nie nie książka o potrawach świątecznych?Wypieki z jabłek dla uświetnienia zarówno świątecznych spotkań rodzinnych jak i dużych uroczystości świątecznych.



    Jabłka na białym. 1 wiersz: Red Delicious, Sonya, Golden Delicious 2 rząd: Ambrosia, Miód Crisp, Granny Smith 3 wiersz: Fuji, Jonagold, Gala
    Apples isolated on white. 1 row: Red Delicious, Sonya, Golden Delicious 2 row: Ambrosia, Honey Crisp, Granny Smith 3 row: Fuji, Jonagold, Gala | Autor: golden_leaf Fotolia.com
    Oto różne odmiany jabłek podstawy szarlotek i innych wypieków z jabłkami. Jabłka dziś to bardzo zdrowy i najbardziej dostępny u nas owoc. Mamy przecież odmiany letnie, jesienne i zimowe. Odmiany letnie są zbierane od połowy lipca do końca sierpnia. Okres dojrzewania odmian jesiennych to miesiąc wrzesień. Zbiór odmian zimowych odbywa się głównie w październiku i listopadzie./

środa, 7 grudnia 2016

"Żywność probiotyczna" to żywność fermentowana /1

Witam,
 1.  Jak wygląda kombucha - superpożywny napój. .. książka kucharska Pani Donny Schwenk: "Żywność probiotyczna".  Trylogia Pani Donny Schwenk: kefir, kombucha i kiszone warzywa. Moje doświadczenie z probiotykami-suplementami diety.




Kombucha pożywny napój w szklanych naczyniach. Kombucha superfood drink in glass.   Autor: GreenArt Photography Fotolia.com 
Kombucha jest to jeden z produktów fermentowanych, do których wprowadzenia do naszej diety zachęca nas Pani Donna Schwenk w swojej książce kucharskiej: "Żywność probiotyczna".

Kombucha Co to jest Kombucha?  "...jest musującą, sfermentowaną herbatą przygotowaną przy użyciu herbaty, cukru, specjalnej starterowej kultury bakterii dla  kombuchy, a także drożdży nazwanych SCOBY".(cytat ze strony 29 wspomnianej wyżej książki  Pani Donny Schwenk. )
Przepis jak sporządzić Kombuchę znajdziecie Państwo też w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombucza