Ostrzeżenie!!!

Uwaga: Osoby z chorobami, przed jedzeniem niektórych pokarmów (na przykład z surowych warzyw i owoców) powinny bezwzględnie wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza.

 Uzasadnienie:

 A) Niektóre pokarmy (szczególnie warzywa surowe) mogą utrudniać wchłanianie zażywanych lekarstw. 

Na przykład: osoby z chorobami tarczycy, oraz z dolegliwościami żołądka lub wątroby nie powinny jeść surówki z kapusty. Jedzenie surowej kapusty przez osoby chore na tarczycę zmniejsza wchłanianie jodu. A to oznacza, że organizm chorego będzie produkował mniej hormonów tarczycy. 

B) W dniu 21 stycznia 2014 roku na jednym z portali przeczytałem informację: W trakcie jednego z badań stwierdzono, że zielona herbata utrudnia wchłanianie przez organizm jednego z leków na nadciśnienie.

 C) Nie wolno też zażywanych lekarstw popijać sokami warzywnymi lub owocowymi.!!! Takie postępowanie grozi bardzo gwałtowną reakcją organizmu.

 D) W moich postach publikuję z własnego doświadczenia informacje dotyczące różnych jedzonych przeze mnie pokarmów. Mogę te pokarmy jadać, ponieważ w czasie badań nie stwierdzono u mnie żadnych chorób, które byłyby przeciwskazaniem do jedzenia tych pokarmów.

 E) W prezentowanych przeze mnie książkach jeśli chore osoby jadały określone pokarmy, to czyniły to pod kontrolą lekarza.

 Powyżej podałem tylko kilka przykładów (jest ich na pewno dużo więcej) uzasadniających konsultacje osób chorych z lekarzem ich leczącym przed spożywaniem pokarmów przedstawianych w moich postach.

Jeśli osoby z różnymi zdiagnozowanymi (stwierdzonymi przez lekarza) chorobami, bez konsultacji z lekarzem ich leczącym zdecydują się na jedzenie na przykład surowych warzyw i owoców (lub innych pokarmów) , to czynią to na własne ryzyko. 

 Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz