wtorek, 15 grudnia 2015

IV*Podsumowanie:"zdrowy maluch", gluten, alergie pokarmowe...



...i dolegliwości trawienne

    Witam,
  1. Współczesna zmora, czyli dolegliwości trawienne. Konieczność ustalenia ich przyczyny. Przyczyną nie tylko gluten i alergie pokarmowe. Inne przyczyny dolegliwości pokarmowych. Przyzwyczajenie organizmu malucha do glutenu i alergenów, to korzyść dla organizmu malucha. Przykład badania przed przejściem na dietę bezglutenową. Przydatne linki.

    Młoda kobieta ma problemy z trawieniem. junge Frau hat Probleme mit der Verdauung. Fotolia.com. Autor: underdogstudios.

    W dzisiejszych czasach wielu spośród nas cierpi na różne powtarzające się dolegliwości zdrowotne, w tym na dolegliwości trawienne (wzdęcia, bóle brzucha, biegunka)2/. Przyczyny mogą być bardzo różne, ale najczęściej wiążą się z tym co jemy.
    Czasem przyczyny powodujące dolegliwości trawienne są trudne do zdiagnozowania (określenia). Mimo to zdiagnozowanie przyczyn tych dolegliwości jest bardzo ważne i może pomóc osobie cierpiącej na nie. Przykładem może być nietolerancja pokarmowa1/ na określony pokarm. Po ustaleniu przyczyn tej nietolerancji pokarmowej i wyeliminowaniu z diety określonego pokarmu dolegliwości ustępowały.

     A jak zaskakujące  mogą być przyczyny dolegliwości trawiennych niech świadczy moje własne doświadczenie:

    W bieżącym roku przez kilka miesięcy ja sam miałem powtarzające się dolegliwości trawienne: ból brzucha, wzdęcia i biegunka. Podejrzewałem na nawet grzybicę układu trawiennego. Ale lekarz leczący naturalnymi metodami wykluczył ją. Prawdziwą przyczynę moich dolegliwości trawiennych podpowiedział mi lekarz rodzinny. Okazało się, że po każdej biegunce ja bardzo krótko zażywałem lek przeciwbiegunkowy Nifuroksazyd. Po dwóch trzech tabletkach leku i ustąpieniu objawów biegunki przestawałem go zażywać. I po kilku dniach ponownie pojawiały się u mnie wspomniane u góry kłopoty trawienne. Dopiero po zażyciu w ciągu  kilku dni całego opakowania (12 tabletek)i moje dolegliwości całkowicie ustąpiły.
     
    1. Przyczyną wielu tych dolegliwości mogą być nie tylko gluten zawarty w pokarmie, a także nie tylko alergie pokarmowe. 2/

    2. Te dolegliwości trawienne może powodować także na przykład mąka, a ściślej spożywane przez nas produkty mączne. W dzisiejszych czasach w skład mąki oprócz przerobionego zboża wchodzą różne dodatki chemiczne: w tym konserwanty, środki przeciwzbrylające, środki spulchniające. Tych składników mąki może być nawet kilkadziesiąt. 3/ 
       
    3. Inną przyczyną takich dolegliwości trawiennych jak wzdęcia i biegunki mogą być substancje nazywane FODMAP, które występują w produktach zbożowych. Te substancje przyczyniają się do zatrzymywania wody w jelitach. A to sprzyja rozwojowi bakterii wywołujących fermentację naszych pokarmów w jelitach.4/ 
       
    4. Dlaczego w jednym z poprzednim postów zdecydowałem się poruszyć sprawę glutenu?

    5. Bo ludzie, którzy samowolnie przechodząc na dietę bezglutenową ograniczają sobie dostęp do wielu smacznych potraw i pokarmów. Jednocześnie z wyjaśnień zawartych w artykule Pana Doktora Jakuba Urbańskiego "Antyglutenowa rewolucja" wynika, że ta dieta bezglutenowa wcale nie jest skuteczna. A nawet może być szkodliwa. (Jeśli to jest możliwe zachęcam Państwa do przeczytania tego artykułu. Poniżej podaję gdzie i kiedy był opublikowany.)

    6. A co do przyzwyczajania organizmów maluchów do niewielkich ilości glutenu i alergenów decyzję w tej sprawie mogą podjąć tylko rodzice. 5/

    7. Jeśli rodzicom uda się przyzwyczaić organizm malucha do glutenu, oraz do alergenów, to jako dorosły człowiek nie będzie miał z glutenem lub alergenami żadnych problemów. I prawdopodobnie uniknie niepotrzebnych wydatków na droższe jedzenie bezglutenowe. (Podobnie jeśli nie będzie miał kłopotów z alergią pokarmową też uniknie większych wydatków na jedzenie.)

    8. A jeśli już ktoś ma takie dolegliwości? Konieczne są bardzo szczegółowe badania. Te badania mogą potwierdzić wrażliwość na gluten lub jej brak. (Takie badania są konieczne szczególnie przy dolegliwościach trawiennych.)

    9. Przykład takich badań znajdziecie Państwo w artykule naturoterapeutki i dietetyczki Pani Małgorzaty Worsztynowicz: "Żywność bezglutenowa – to potrzeba czy moda". Artykuł te był opublikowany na stronach 54-56 numeru 1-2 (79-80) styczeń luty 2015 dwumiesięcznika"natura i Ty". Dziś artykuł ten jest dostępny na stronie Pani Małgorzaty Worsztynowicz www.biofil.net (Na tej stronie trzeba odszukać po lewej stronie zdjęcie pierwszej strony okładki dwumiesięcznika "Natura i Ty kliknąć i odszukać ponownie to samo zdjęcie i znów kliknąć. I wtedy pojawi się tekst tego artykułu.).
    1. W "Focusie" numer: 1/232 styczeń 2015 znalazłem kilka linków (strona 46), które mogą Państwu być przydatne:
"Rzetelne informacje o produktach bezglutenowych, diecie i diagnostyce - www.celiaklia.pl

Strona amerykańskiej Fundacji Celiac Disease Foundation – www.celiac.org
Aplikacja na iPhone do ustalania wskaźnika FODMAP – www.bit.ly/fodmapp

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  1. Objaśnienia:
    1/ Na wstępie chcę wyjaśnić, że czymś innym jest alergia pokarmowa, a czymś innym nietolerancja pokarmowa.(Polecam strony 46-48 książki Pani Jean Carper: "Żywność twój cudowny lek".) Nietolerancja pokarmowa (nazywana też nadwrażliwością pokarmową) często jest rozpoznawana po spożyciu większej ilości określonego pokarmu. Objawy nietolerancji pokarmowej są słabsze niż typowe objawy alergiczne. Mogą też występować z pewnym opóźnieniem. Rezygnacja ze spożywania tych pokarmów powoduje całkowicie ustapienie uciążliwych dolegliwości. Podaję te informacje na podstawie stron 46-48 książki Pani Jean Carper: "Żywność Twój cudowny lek". Wydało ją Wydawnictwo Hannah Publishing Ltd, London 1995. (Prawdopodobnie więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w nowszym wydaniu tej książki wydanym przez inne wydawnictwo.)
2/ Ja w tym poście skupiam się na dolegliwościach trawiennych, ale często na przykład przy alergii pokarmowej mogą pojawiać także zapalenie stawów, migreny, depresja, katar sienny iI inne dolegliwości. Podaję na podstawie stron 46-48 książki Pani Jean Carper, oraz na podstawie strony 44 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: "Antyglutenowa rewolucja" z numeru 1/232 styczeń 2015 miesięcznika "Focus".
3/ Na podstawie strony 44 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: "Antyglutenowa rewolucja" z numeru 1/232 styczeń 2015 miesięcznika "Focus" .(u góry w niebieskiej ramce)
4/ Na podstawie strony 46 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego (ostatnia kolumna).
5/ W poprzednich postach powoływałem się na informacje na ten temat zawarte na stronuie 72 książki Pań Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: "zdrowy maluch" wydanej w 2013 roku przez Wydawnictwo "Galaktyka".
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz