1. Dbanie o swoje ciało, to także dbanie oto, aby mieć zdrowe jelita. Dlaczego? Bo 90% ciężkich chorób wywodzi z zanieczyszczonych jelit. Książka Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało". Jest to książka, która podpowiada jak oczyścić jelita w ciągu jednego lub dwóch tygodni. Podpowiada także, aby dzięki odpowiednim potrawom utrzymać dobry stan jelit.
Jelito cienkie i grube. Small and large intestine. Fotolia. Autor: 7activestudio
Jelito cienkie i grube wchodzą w skład przewodu pokarmowego zaczynającego w jamie ustnej, a kończącego się w odbytnicy. „”..układ trawienny to przewód, który służy do przyjmowania pokarmu, a także do jego transportowania, rozkładania, wchłaniania i wydalania”./Cytat ze strony 15 książka Pani Dr Sandra Cabot: „Zdrowe jelita to zdrowe ciało”/
Poszczególne części jelita cienkiego to: dwunastnica (położona najbliżej żołądka); jelito czcze i jelito kręte. To ostatnie sąsiaduje z jelitem grubym, które nazywamy też okrężnicą.
1.1. Każdy z nas chciałby być zdrowym, bardzo dobrze się czuć i długo żyć.
1.2. Żeby to osiągnąć, trzeba na prawdę dbać o swoje ciało. Dla naszego zdrowia ważne jest dbanie także o to, aby nasze jelita były zdrowe. Już Hipokrates (ojciec medycyny) stwierdził,że początek wszystkich chorób zaczyna się w jelitach.1/
1.3. I opinia bardziej nam współczesna: "Dr Lamul stwierdza: "możemy z całą pewnościa dowieść, że główną przyczyną 90% ciężkich chorób, na które cierpi ludzkość, są zaparcia i zatrzymywanie fekalnych mas, które powinny być wydalone z organizmu."2/
1.4. Dlatego potrzebne jest oczyszczanie jelit z tego co w nich przez wiele lat się na odkładało. Na wspomniane wyżej fekalny masy składają się niestrawione resztki naszych wysokoprzetworzonych i ciężkostrawnych pokarmów, resztki antybiotyków. To wszystko odkładało się i nada odkłada się w naszych jelitach i wywołuje szkodliwe dla tych jelit i dla naszego zdrowia procesy gnilne i fermentacyjne.
1.5. Po raz pierwszy o korzyściach z oczyszczania organizmu (nie tylko jelit) dowiedziałem się w końcu lat dziewięćdziesiątych z książki:Pana G.P. Małachowa: "Oczyszczanie organizmu i prawidłowe odżywianie". Nie będę ukrywał, że przedstawione przez Autora książki efekty (wyleczenie wielu ludzi z ciężkich chorób) bardzo mi się podobały. Sam sposób oczyszczania organizmu był dla mnie zbyt skomplikowany i wymagał nadzoru lekarza, który znałby się na takim oczyszczaniu organizmu. Później czytałem wiele książek, w których autorzy proponowali czytelnikom różne formy oczyszczania organizmu.
1.6. Niedawno trafiła do mnie książka Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało". Pani Doktor w tej książce przedstawia wiedzę o kilkudziesięciu chorobach wynikających z zanieczyszczonych jelit. Pani Doktorr przedstawia także inne choroby powiązane z układem trawienia oraz oraz alergie i nietolerancje pokarmowe. W dalszej części tej książki Pani Doktor przedstawia około 150 przepisów kulinarnych. Niektóre będa bardzo przydatne osobom chorującym choroby układu trawiennego, inne mają pomóć w utrzymaniu dobrego zdrowia jelit. Dopiero w "Dodatku" czyli ostatniej części książki Pani Doktor proponuje szybkie oczyszczanie i odtruwanie jelit.
1.7. Oczywiście nikogo w żadnym wypadku nie zamierzam zmuszać lub na mawiać do oczyszczania jelit. Ale skoro ktoś z Państwa sięgnął po tę książkę, to napewno chce poprawić swoje zdrowie.
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Dr Sandry Cabot:
”Zdrowe jelita to zdrowe ciało”. Podtytuł tej książki brzmi:
: „Wszystko o zdrowiu jelit”. Książkę w 2015 roku wydało
Wydawnictwo : „Mada” z Warszawy.
Poniżej
podaję spis rozdziałów i podrozdziałów tej książki:
„O
autorce”; „Wstęp”;
„Rozdział 1 Czym jest układ trawienny
{„Przyczyny zaburzeń jelitowych i trawiennych”};
„Rozdział 2
Metody łagodzenia wszelkich zaburzeń pracy jelit” { „Zmiana
nawyków żywieniowych”; „Popraw trawienie i wchłanianie
składników odżywczych z pożywienia”; „Dbaj o zachowanie
zdrowej flory bakteryjnej”; „Probiotyki”; „Naturalne środki
wspomagające pracę jelit” („Aloes”; „Środki zobojętniające
kwasy”; Błonnik”; „Zioła” „Ocet jabłkowy”;
„Glutamina”); „Historia choroby: zakażenie pasożytnicze
jelit”};
„Rozdział 3 Zaburzenia jelitowe” {„Nadmiar gazów”;
„Zaparcia”; „Biegunka”; „Rozdęcie okrężnicy”(„Historie
przypadków”; „Zapalne choroby jelit”[ „Wrzodziejące
zapalenie okrężnicy (UC); „Przepis na zielony koktajl”;
„Choroba Crohna (CD)”; „Problemy z odbytem”; „Zespół
jelita drażliwego (IBS)”; „Opuszczone jelito”; „Problemy z
jamą ustną”(”Przykry oddech”; „Suchość w ustach”
„Owrzodzenia jamy ustnej); „Choroba wrzodowa” „Helicobacter
pylori”; „Choroba refluksowa przełyku (GERD)”; „Zapalenie
żołądka”; „Gastropareza – spowolnione opróżnianie
żołądka”; „Celiaklia”; „Nietolerancja glutenu”; „Zdrowe
zboza bezglutenowe”; „Przepis na potrawkę z szarłatu”;
„Hemoroidy”; „Uchyłkowatość jelita”; „Polipowatość
jelita grubego”; „Rak jelita grubego”; „Historia choroby: Rak
jelita grubego”};
„Rozdział 4 „Zaburzenia trawienne i
powiązane z układem trawienia” {„Drożdzyca”; „”Problemy
z trzustką”];
„Rozdziałł
5 Alergie i nietolerancje pokarmowe”; {„Zamienniki produktów
wywołujących alergie”; „Test na alergie pokarmowe do
samodzielnego wykonania”„Zaburzenia jelitowe powodowane przez
FODMAP”; „Pokarmy o niskiej zawartości FODMAP”; „Produkty
zasobne w FODMAP”; „Nietolerancja salicylanów” („Tabela
zawartości salicylanów w pokarmach”); „Dieta przeciwzapalna”};
„Rozdział
6 Przepisy”;Własny ogród ziołowy” {„LSA” (Mieszanka
migdałów, nasion słonecznika i siemienia lnianego); „Zdrowe
napoje” {„Sok dobry przy zapalnej chorobie jelit”; „Koktajl
tropikalny działający leczniczo na jelita”; „Sok wspomagający
trawienie”; „Sok do zwalczania pasożytów jelitowych”; „Sok
pomagający przy zespole jelita drażliwego”; „Koktajl pomocny
przy zespole jelita drażliwego”; „Sok na infekcje żołądka
(takie jak zakażenie Helicobacter pylori); „Sok przeciwdziałający
nadmiarowi gazów”; „Sok na hemoroidy”; „Koktajl na wrzody
żołądka”; „Koktajl na zatwardzenia”; „Napar z mięty”;
„Herbata z przyprawami”;
„Wyjaśnienia
skrótów stosowanych w przepisach”[Objaśnienie moje: Przy każdym
przepisie kulinarnym Pani Doktor Cabot oznacza, które potrawy niezawierają glutenu (BG); produktów z mleka krowiego lub koziego(BM);
cukrów (BC) (rafinowany, miód, syrop z agawy lub klonowy); bez
orzechów i mleczka orzechowego (BO)] ;
„Przykładowy dziennik
pokarmowy”;
„Śniadania” [ „Dla wielbicieli owoców
jagodowych” : „Jaja w koszulkach według Charlesa; „Jaja w
koszulkach z łososiem i młodym szpinakiem”; „Muffiny”(przepis
podstawowy”; „Inne wersje muffinów (Morelowe; Jabłkowe”;
„Bananowe”; „Jagodowe”)”; „Naleśniki gryczane”; „Müsli
wysokobłonnikowe ”; „Omlet doskonały ”; „Omlet
niskowęglowodanowy ”; „Danie z resztek niedzielnego obiadu ”;
„Naleśniki bananowe,”; „Owoce gotowane na parze ]; „Zupy”
[„Zupa z warzyw i roślin strączkowych ”; „Smaczna zupa
pomidorowa z soczewicą ”; „Rosół z kurczaka z warzywami ”;
„Zupa z dyni ”; „Zupa rybna z czosnkiem ”; „Zupa z
pieczonych pomidorów ”; „Zupa Tom Kha Gai ”];
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
2. Objaśnienia:
1/ Na podstawie strony 11 z książki Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało".
2/ Cytat ze strony 11 książki Pana G.P. Małachowa: "Oczyszczanie organizmu i prawidłowe odżywianie"; Książkę wydało w 1996 roku Wydawnictwo "Interspar" z Warszawy w ramach serii"Moce uzdrawiające"
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń