czwartek, 11 lutego 2016

I*.dbajmy o zdrowe jelita, bo"Zdrowe jelita to zdrowe ciało"

Witam,
 1. Dbanie o swoje ciało, to także dbanie oto, aby mieć zdrowe jelita. Dlaczego? Bo 90% ciężkich chorób wywodzi z zanieczyszczonych jelit. Książka Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało". Jest to książka, która podpowiada jak oczyścić jelita w ciągu jednego lub dwóch tygodni. Podpowiada także, aby dzięki odpowiednim potrawom utrzymać dobry stan jelit.



Jelito cienkie i grube.  Small and large intestine. Fotolia. Autor: 7activestudio
 Jelito cienkie i grube wchodzą w skład przewodu pokarmowego zaczynającego w jamie ustnej, a kończącego się w odbytnicy. „”..układ trawienny to przewód, który służy do przyjmowania pokarmu, a także do jego transportowania, rozkładania, wchłaniania i wydalania”./Cytat ze strony 15 książka Pani Dr Sandra Cabot: „Zdrowe jelita to zdrowe ciało”/
Poszczególne części jelita cienkiego to: dwunastnica (położona najbliżej żołądka); jelito czcze i jelito kręte. To ostatnie sąsiaduje z jelitem grubym, które nazywamy też okrężnicą.

 1.1. Każdy z nas chciałby być zdrowym,  bardzo dobrze się czuć i długo żyć.

 1.2. Żeby to osiągnąć, trzeba na prawdę dbać o swoje ciało. Dla naszego zdrowia ważne jest dbanie także  o to, aby nasze jelita były zdrowe. Już Hipokrates (ojciec medycyny) stwierdził,że początek wszystkich chorób zaczyna się w jelitach.1/

 1.3. I opinia bardziej nam współczesna: "Dr Lamul stwierdza: "możemy z całą pewnościa dowieść, że główną przyczyną 90% ciężkich chorób, na które cierpi ludzkość, są zaparcia i zatrzymywanie fekalnych mas, które powinny być wydalone z organizmu."2/

 1.4. Dlatego  potrzebne jest oczyszczanie jelit z tego co  w nich przez wiele lat się na odkładało.  Na wspomniane wyżej fekalny masy składają się niestrawione resztki naszych wysokoprzetworzonych i ciężkostrawnych  pokarmów, resztki antybiotyków. To wszystko odkładało się i nada odkłada się w naszych jelitach i wywołuje szkodliwe dla tych jelit i dla naszego zdrowia procesy gnilne i fermentacyjne.

 1.5. Po raz pierwszy o korzyściach  z oczyszczania organizmu (nie tylko jelit) dowiedziałem się w końcu lat dziewięćdziesiątych z  książki:Pana G.P. Małachowa: "Oczyszczanie organizmu i prawidłowe odżywianie". Nie będę ukrywał, że przedstawione przez Autora książki efekty (wyleczenie wielu ludzi z ciężkich chorób) bardzo mi się podobały. Sam sposób oczyszczania organizmu był dla mnie zbyt skomplikowany i wymagał nadzoru lekarza, który znałby się na takim oczyszczaniu organizmu. Później czytałem wiele książek, w których autorzy proponowali czytelnikom różne formy oczyszczania organizmu.

 1.6. Niedawno trafiła do mnie książka Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało". Pani Doktor w tej książce przedstawia wiedzę o kilkudziesięciu chorobach wynikających z zanieczyszczonych jelit.  Pani Doktorr przedstawia także inne choroby powiązane z układem trawienia oraz  oraz alergie i nietolerancje pokarmowe. W dalszej części tej książki Pani Doktor przedstawia około 150 przepisów kulinarnych. Niektóre będa bardzo przydatne osobom chorującym choroby układu trawiennego, inne mają pomóć w utrzymaniu dobrego zdrowia jelit. Dopiero w "Dodatku" czyli ostatniej części książki Pani Doktor proponuje szybkie oczyszczanie i odtruwanie jelit.

 1.7. Oczywiście nikogo w żadnym wypadku nie zamierzam zmuszać lub na mawiać do oczyszczania jelit. Ale skoro ktoś z Państwa sięgnął po tę książkę, to napewno chce poprawić swoje zdrowie.






Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Dr Sandry Cabot: ”Zdrowe jelita to zdrowe ciało”. Podtytuł tej książki brzmi: : „Wszystko o zdrowiu jelit”. Książkę w 2015 roku wydało Wydawnictwo : „Mada” z Warszawy.

Poniżej podaję spis rozdziałów i podrozdziałów tej książki:
O autorce”; „Wstęp”;
 „Rozdział 1 Czym jest układ trawienny {„Przyczyny zaburzeń jelitowych i trawiennych”};

 „Rozdział 2 Metody łagodzenia wszelkich zaburzeń pracy jelit” { „Zmiana nawyków żywieniowych”; „Popraw trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia”; „Dbaj o zachowanie zdrowej flory bakteryjnej”; „Probiotyki”; „Naturalne środki wspomagające pracę jelit” („Aloes”; „Środki zobojętniające kwasy”; Błonnik”; „Zioła” „Ocet jabłkowy”; „Glutamina”); „Historia choroby: zakażenie pasożytnicze jelit”};

  „Rozdział 3 Zaburzenia jelitowe” {„Nadmiar gazów”; „Zaparcia”; „Biegunka”; „Rozdęcie okrężnicy”(„Historie przypadków”; „Zapalne choroby jelit”[ „Wrzodziejące zapalenie okrężnicy (UC); „Przepis na zielony koktajl”; „Choroba Crohna (CD)”; „Problemy z odbytem”; „Zespół jelita drażliwego (IBS)”; „Opuszczone jelito”; „Problemy z jamą ustną”(”Przykry oddech”; „Suchość w ustach” „Owrzodzenia jamy ustnej); „Choroba wrzodowa” „Helicobacter pylori”; „Choroba refluksowa przełyku (GERD)”; „Zapalenie żołądka”; „Gastropareza – spowolnione opróżnianie żołądka”; „Celiaklia”; „Nietolerancja glutenu”; „Zdrowe zboza bezglutenowe”; „Przepis na potrawkę z szarłatu”; „Hemoroidy”; „Uchyłkowatość jelita”; „Polipowatość jelita grubego”; „Rak jelita grubego”; „Historia choroby: Rak jelita grubego”};

 „Rozdział 4 „Zaburzenia trawienne i powiązane z układem trawienia” {„Drożdzyca”; „”Problemy z trzustką”];

Rozdziałł 5 Alergie i nietolerancje pokarmowe”; {„Zamienniki produktów wywołujących alergie”; „Test na alergie pokarmowe do samodzielnego wykonania”„Zaburzenia jelitowe powodowane przez FODMAP”; „Pokarmy o niskiej zawartości FODMAP”; „Produkty zasobne w FODMAP”; „Nietolerancja salicylanów” („Tabela zawartości salicylanów w pokarmach”); „Dieta przeciwzapalna”};

Rozdział 6 Przepisy”;Własny ogród ziołowy” {„LSA” (Mieszanka migdałów, nasion słonecznika i siemienia lnianego); „Zdrowe napoje” {„Sok dobry przy zapalnej chorobie jelit”; „Koktajl tropikalny działający leczniczo na jelita”; „Sok wspomagający trawienie”; „Sok do zwalczania pasożytów jelitowych”; „Sok pomagający przy zespole jelita drażliwego”; „Koktajl pomocny przy zespole jelita drażliwego”; „Sok na infekcje żołądka (takie jak zakażenie Helicobacter pylori); „Sok przeciwdziałający nadmiarowi gazów”; „Sok na hemoroidy”; „Koktajl na wrzody żołądka”; „Koktajl na zatwardzenia”; „Napar z mięty”; „Herbata z przyprawami”;

Wyjaśnienia skrótów stosowanych w przepisach”[Objaśnienie moje: Przy każdym przepisie kulinarnym Pani Doktor Cabot oznacza, które potrawy niezawierają glutenu (BG); produktów z mleka krowiego lub koziego(BM); cukrów (BC) (rafinowany, miód, syrop z agawy lub klonowy); bez orzechów i mleczka orzechowego (BO)] ;

 „Przykładowy dziennik pokarmowy”; 
„Śniadania” [ „Dla wielbicieli owoców jagodowych” : „Jaja w koszulkach według Charlesa; „Jaja w koszulkach z łososiem i młodym szpinakiem”; „Muffiny”(przepis podstawowy”; „Inne wersje muffinów (Morelowe; Jabłkowe”; „Bananowe”; „Jagodowe”)”; „Naleśniki gryczane”; „Müsli wysokobłonnikowe ”; „Omlet doskonały ”; „Omlet niskowęglowodanowy ”; „Danie z resztek niedzielnego obiadu ”; „Naleśniki bananowe,”; „Owoce gotowane na parze ]; „Zupy” [„Zupa z warzyw i roślin strączkowych ”; „Smaczna zupa pomidorowa z soczewicą ”; „Rosół z kurczaka z warzywami ”; „Zupa z dyni ”; „Zupa rybna z czosnkiem ”; „Zupa z pieczonych pomidorów ”; „Zupa Tom Kha Gai ”];






/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Na podstawie strony 11 z książki Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało".
    2/ Cytat ze strony 11 książki Pana G.P. Małachowa:     "Oczyszczanie organizmu i prawidłowe odżywianie"; Książkę     wydało  w 1996 roku Wydawnictwo "Interspar" z Warszawy w     ramach serii"Moce uzdrawiające"
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

1 komentarz: