...naszym
zakwaszonym świecie
-
Dlaczego uważam, ze współczesny świat jest zakwaszony? Skutki tego zakwaszenia naszych organizmów dla naszego zdrowia. Przykłady pokarmów zakwaszających nasze organizmy. Nasz sposób myślenia o jedzeniu, też przyczynia się do zakwaszenia naszych organizmów. Jakie są według nas nasze posiłki: śniadania, obiady, kolacje? A jakie powinny być z korzyścią dla naszych organizmów? Moje skromne doświadczenia w tym zakresie. Książka Pani Beaty Sokołowskiej: "Alkaliczny styl życia" podpowiada jak zmienić sposób myślenia o naszych posiłkach. Podpowiada także jak zmienić nasz styl życia na zdrowszy.
Witam,
-
Określiłem nasz współczesny świat jako zakwaszony, bo obecnie jadamy dużo produktów zakwaszających nasze organizmy. To bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego chorujemy na wiele chorób cywilizacyjnych: otyłość, nowotwory, choroby serca, choroby przewodu pokarmowego, cukrzycę i inne.
-
Zakwaszeniu naszego organizmu powodują między innymi: nadmierne spożycie mięsa; spożywanie fastfoodów; gazowane napoje bezalkoholowe (zawierają kofeinę, kwas fosforowy, cukier)1/, napoje dietetyczne (zawierają sztuczne słodziki).1/
-
Nawet nasz sposób myślenia o jedzeniu przyczynia się także do zakwaszania naszego organizmu. Mamy bardzo złe przekonania o tym co jest posiłkiem: śniadaniem, obiadem czy kolacją.
-
Na przykład przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie musimy zjeść kilka kanapek z wędliną lub żółtym serem.
-
Przyzwyczailiśmy się też, że obiad musi składać z dwóch dań (zupa i drugie danie) lub z trzech dań (zupa, II danie i deser). Szczególnie to drugie danie składa się z mięsa , kartofli (lub frytek) i surówki. Każdy ze składników na przykład II dania jest inaczej trawiony. Jeśli trafią one jednocześnie do naszego żołądka, to nasz żołądek ma duże problemy ze szybkim strawieniem takiego posiłku. Z tego powodu posiłek ten długo zalega w naszym żołądku i także zakwasza nasz organizm. Tym bardziej, że jemy za dużo.
-
Przyzwyczailiśmy się też, że na kolację także muszą być kanapki.
-
Dla naszego zdrowia, musimy zmienić nasze nawyki i przyzwyczajenia. Na początek warto przyjąć, że posiłkiem może być także jakiś owoc, kawałek pieczywa, garść pestek.2/
-
Moje własne przykłady: Na śniadanie zdarza mi się jadać kilka kromek chleba bardzo niedużo posmarowanych miodem lub ekologicznym dżemem z czarnej jagody.
-
Na kolację zjadam chętnie (szczególnie jeśli obiad jest bardzo syty lub jeśli jadłem go późno) porcję surówki z marchwi z rzepą lub na słodko marchwi z selerem.
-
Jeśli chodzi o obiad od wielu lat jadam tylko jedno danie: albo zupę, albo tylko drugie danie. (I zauważyłem, ze nie służy mi jedzenie w takcie obiadu surówki).
-
To są tylko moje doświadczenia. Każdy musi sam zorientować jakie posiłki mu służą, a jakie nie.
-
Pani Beata Sokołowska w swojej książce "Alkaliczny styl życia" podpowiada Państwu jak dla swojego zdrowia zmienić sposób myślenia o swoich posiłkach. (strony: 57-56 oraz 60-63).
Kobieta
z warzywami i owocami. Woman with fruits and vegetable. Fotolia.com
. Autor: Kurhan.
Warzywa
są zasodotwórcze. Także część owoców jest zasadotwórcza:
awokado, cytryna limonka, banan niedojrzały, granat, grejpfrut,
rabarbar, wiśnie, arbuzy, czereśnie. (Na podstawie stron 136-137,
oraz 139 książki Pani Beaty Sokołowskiej: "Alkaliczny styl
życia")
Nasi
przodkowie jadali więcej warzyw i owoców oraz stosowali w swoich
potrawach więcej ziół i przypraw suszonych. Mięso jadali od
święta.(Mięso to było dużo zdrowsze, bo było ze zwierząt
wypasanych na łąkach i pastwiskach lub karmionych naturalnymi
paszami.) Nie było wtedy fastfoodów zakwaszających nasze
organizmy. Nie było także wtedy gazowanych napojów
bezalkoholowych. Dlatego nasi przodkowie byli zdrowsi.
Poniżej
przedstawiam Państwu książkę Pani Beaty Sokołowskiej:
„Alkaliczny styl życia”. Na okładce książka ta ma
podtytuł: „Jak dzięki prostym zmianom odzyskać równowagę pH i
zachować dobry stan zdrowia?”. Książkę wydało w 2015 roku
Wydawnictwo „Muza SA” z Warszawy.
Poniżej
przedstawiam Państwu pierwszą część rozdziałów i podrozdziałów
książki Pani Beaty Sobolewskiej:
„Wprowadzenie”;
„Moja historia”: „Czasem trzeba zrobić więcej”; „Dlaczego
Alkaliczny styl życia”; „Jak poznać, że brakuje nam
równowagi”; „Zakwaszenie a jakość naszych komórek”;
„”Niewinne grzeszki”; „Zacznij od „Dlaczego?””;
„Upraszczamy – klucz do powodzenia”; „Eliminujemy – to
podstawa wszystkiego”; „Zmieniamy – sposób myślenia o
jedzeniu”; „Wdrażamy”;
„Odbudowa optymalnego funkcjonowania
organizmu”: „Detox – na czym polega i dlaczego bardzo pomaga”
„Przygotowanie; Oczyszczanie”; „Zakończenie”; [ „Dozwolone
produkty”: „Warzywa i owoce”; Świeże zioła(opcjonalnie)”;
„Suszone zioła, przyprawy i herbatki ziołowe oraz owocowe (bez
sztucznych aromatów)”; „Co i jak jeść i pić podczas postu
warzywno-owocowego”; „inne wskazówki na czas postu”;
„Ważne!!!”; Przepisy kulinarne: ”Zupa z kaszy jaglanej”;
„Krupnik ryżowy”; „Czerwony barszczyk do popijania”; „Zakwas
buraczany”];
„80/20 do 70/30 – jedyna zasada jakiej należy się
trzymać”; „Surowe czy gotowane” [„Herbatka ziołowa”;
;”Rozgrzewająca kawa zbożowa”];
„Łączenie produktów” :
„Uwagi dodatkowe”;
„Zmiana smaków – naturalny efekt innych
zmian”;
„Mamy wybór – zdrowe zakupy” [”Produkty
podstawowe; „Produkty uzupełniające”];
„Wyjątkowe produkty,
które powinny być w każdej kuchni i dlaczego” [„Topowe
produkty”: „Amarantus”; „Awokado”; „Brokuły”; „Buraki
czerwone” („Zakwas buraczany” „Cebula”; „Cytryna i
limonka”; „Czosnek”; „Grejpfrut”; „Imbir (świeży)”;
„Jarmuż”; „Kapusta”; „Kasza gryczana”; „Kasza
jaglana”; „Kawa zbożowa” „Kiełki”; „Komosa
ryżowa”(quinoa)”; „Marchew”; „Migdały”' „Nasiona
słonecznika”; „Olej lniany”; „Olej rzepakowy”; „Oliwa z
oliwek”; Orzechy kokosowe”; „Pestki dyni”; „Płatki
owsiane”; „Pomidory”; „Probiotyki z kiszonek i produktów
fermentacji mlekowej”; „Rzeżucha”; „”Sezam”; „Siemię
lniane”; „Soczewica”;”Szpinak”; „Trawy jęczmienna i
pszeniczna”; „Zielone części roślin (niewymienione wcześniej,
szczególnie liściaste), jak szczaw, roszponka, rukola, różne
odmiany sałaty, botwinka, kiełki, nać pietruszki, selera itd.”;
„Ryby
(świeże niehodowlane, dzikie z czystych wód)”; „Zioła i
przyprawy” [„Anyż”; „Bazylia”; „Chili”; „Kminek”;
„Kozieradka”; „Kurkuma”; „Lubczyk”;”Majeranek”;
„Oregano”; „Pieprz”; „Rozmaryn”; „Szałwia”;
„Tymianek”; „Sól morska”];
„Suplementy
diety”[„Zielone proszki”; „Witamina D3 plus
witamina K2 (MK7); „Witamina
C”; „Magnez”];
-
Objaśnienia:1/ Podaję na podstawie mojego wcześniejszego postu z 12 października 2015: ..równowaga kwasowo-zasadowa. Co to jest?....
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Na podstawie strony 57 książki Pani Beaty Sokołowskiej:
"Alkaliczny styl życia".
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz