sobota, 30 stycznia 2016

"Leksykon zdrowia":"Czy wiesz, co jesz?" Oto jest pytanie!

Witam,

 1. Wędliny z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości, a wędliny współczesne. Środki chemiczne dodawane do naszej żywności.  Niektóre nich są pozyskiwane naturalnie i są korzystne dla naszych organizmów. Produkty bez chemii szukajmy w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych sklepach zielarskich. Książeczka: "Leksykon zdrowia": "Czy wiesz co jesz?" zawiera wykaz substancji chemicznych dodawanych do produktów spożywczych oraz inne wiadomości przydatne przy kupowaniu zdrowych produktów spożywczych.


Kurkuma w proszku na łyżce i korzeń kurkumy na drewnianej płycie .Tumeric powder in spoon and roots on wooden i plate. Fotolia.com  Autor; pinkomelet.

Stosowane w przemyśle spożywczym substancje chemiczne są oznaczane literką E  i numerem. Niektóre spośród nich są otrzymywane w sposób naturalny z z surowców dostępnych w przyrodzie i korzystnie oddziałują na nasze organizmy. Przykładem takiej substancji chemicznej korzystnej dla naszego organizmu jest kurkuma.
Kurkumę otrzymujemy z ostryżu długiego (curcuma longa). Jest ważnym składnikiem mieszanki przypraw curry. Właśnie od kurkumy mieszanka otrzymuje żółtą barwę. Kurkuma ma zastosowanie nie tylko jako barwnik, ponieważ ma właściwości grzybobójcze, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Dlatego kurkuma znajduje zastosowanie w leczeniu  w chorobie wrzodowej, przy kłopotach z   wątrobą, zapaleniu stawów i dnie oraz  wielu innych dolegliwościach.1/
Kilkanaście lat temu na torebce z opakowaniem  kurkumy wyczytałem, że jeżeli kurkumy dodamy do ciasta na babkę, to po jej upieczeniu będzie ona miała wspaniały żółty kolor.



 1.1. Z łezką w oku wspominam wędliny z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości. W tym czasie dobre wędliny (szynkę, polędwicę lub baleron) jadało się od święta. Wtedy te wędliny były zdrowe i smaczne.

 1.2. Dzisiaj produkowane wędliny zawierają masę różnych dodatków chemicznych. Niektóre z nich to:  aromaty; konserwanty; barwniki; wzmacniacze zapachu i smaku.

 1.3. Różne dodatki chemiczne dodaje się nie tylko do mięsa i wędlin. Praktycznie dodaje się je do wszystkich wysokoprzetworzonych produktów spożywczych. Pisałem o tym już w moim poście
z dnia 2 sierpnia 2014   Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?

 1.4. Na początku ubiegłego roku z zaskoczeniem dowiedziałem się, że współczesna mąka jest mieszaniną mąki i nawet kilkudziesięciu innych składników (w tym: przeciwzbrylacze, spulchniacze, wybielacze,konserwanty i wiele, wiele innych.

 1.5. Czasem słyszę pełną rezygnacji opinię, ze cała żywność jest naszpikowana chemią. Nie, niecała żywność. Trzeba tylko trochę wysiłku z naszej strony. Trzeba tę zdrową żywność szukać w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych w sklepach zielarskich. Ta zdrowa  żywność na pewno jest droższa, ale nikt nie powiedział, że zdrowej żywności musimy się dużo najeść.Jedną z zasad zdrowego życia jest przecież umiar w jedzeniu.

 1.6. Wykaz tych dodatków chemicznych do dodawanych  przy produkcji żywności znajdziecie Państwo w niewielkiej książeczce z serii: "Leksykon zdrowia":„Czy wiesz, co jesz?”
 1.7. Poza tym znajdziecie  tam Państwo ciekawe informacje:„Żywność nieprzetworzona wolna od dodatków” oraz "5 prostych zasad zdrowego żywienia”

 1.8. Książeczka będzie Państwu bardzo  przydatna przy dokonywaniu zdrowych zakupów produktów spożywczych.

 1.9. Niestety ta książeczka ma jeden poważny feler: bardzo mocno pachnie farbą drukarską. Zastanawiam się, czy to nie jest przyczyna bólu mojej głowy od kilku dni. (Ponieważ ta książeczka jest bardzo przydatna zdecydowałem się o niej mimo to napisać w tym poście. Bo przecież z powodu intensywnego zapachu farby drukarskiej niekażdego musi boleć głowa.)


Oto niewielką książeczka zatytułowana: „Czy wiesz, co jesz?” Teksty do niej przygotowała Pani Monika Piasecka. Książeczkę w ramach serii: „Leksykon zdrowia” w końcu 2015 roku  wydało Wydawnictwo: „RingierAxel Springer Polska Sp. z o. o.
Na książeczce jest w formie pieczęci okrągły napis: „Leksykon dostępny wyłącznie w placówkach pocztowych „Poczty Polskiej””

Poniżej przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książeczki:
„Co jest dodawane do jedzenia”:
„Wiesz co masz na talerzu?” [„Węglowodany”; „Białka (proteiny)”; „Witaminy (A, D, E K, C, z grupy B, kwas foliowy, PP];

„Czym są tajemnicze E?” [„Barwniki”; „Aromaty”; „Konserwanty”; „Przeciwutleniacze”; „Regulatory kwasowości”; „Emulgatory”; „Stabilizatory”; „Zagęstniki i substancje żelujące”; „Wzmacniacze smaku i zapachu”; „Substancje słodzące”; „Wypełniacze”; „Substancje wiążące”; „Regulatory wilgotności”; „Substancje spulchniające”; „Substancje glazurujące”; „Substancje przeciwzbrylające”; „Nośniki””Rozpuszczalniki ekstrakcyjne” „Gazy nośne i do pakowania”; ”Substancje pianotwórcze”; „Substancje zapobiegające pienieniu” „Substancje klarujące” „Sekwestranty”]; [„Żywność nieprzetworzona wolna od dodatków”]; [„5 prostych zasad zdrowego żywienia”];

„Zanim kupisz, czytaj etykiety!”: „Sprawdź, co kupujesz” [„Kupuj z głową, nie oczami!”; „Uwaga na hasła!; „Zaufaj tradycji!; „Zbieraj informacje o zdrowym odżywianiu”;  „Bądź na czasie, bądź eko!; „Twoja decyzja w sprawie GMO”(chodzi o żywność modyfikowaną genetycznie); „Sprawdzaj jakość produktu”; „Masz prawo do reklamacji”; „Bezpłatna ochrona konsumenta”];
 „Robimy udane zakupy”,

„Jakie produkty włożyć do koszyka” [„Mleko i przetwory”; „Jajka”; „Kasze”; „Płatki zbożowe”; „Oleje roślinne i masło”; „Warzywa i owoce”; „Mięso i jego przetwory”]; [„Dobrze wiedzieć, że…”  (informacja o tym  jak rozpoznać żywność ekologiczną)];

„Lista substancji dodawanych do żywności” ( Substancje na etykietach produktów są oznaczane literką E oraz numerem. W tej liście-tabeli znajdziecie Państwo: kod substancji, nazwę chemiczną, określenie jaką rolę  pełni dana substancja w produkcji , oraz jak potencjalnie dana substancja wpływa na nasze zdrowie).

/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Na podstawie stron: 143; 171, 179 książki Pana Dr Jamesa Duke: "Zielona Apteka". Wydawca: Parsons/Walton/Press; 2005
    2/ Na podstawie strony 16 książeczki Pani Anny Kubanowskiej:     "Zioła Przyprawy Odporność" wydanej przez Wydawnictwo:     "Literat" z Torunia w ramach serii: "Porady Lekarza     Rodzinnego".
    3/  Na podstawie niewielkiego artykuliku zamieszczonego u góry na stronie 44 : "Ile mąki w mące" w numerze  1/232 styczeń 2015 w  miesięczniku "Focus". Artykulik ten jest częścią dużego artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: "Antyglutenowa rewolucja".   
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz