- ..dieta. Co to jest? Czym była według Hipokratesa? Nasz współczesny sposób odżywiania. Pan Doktor Jan Pokrywka w rozmowie z dziennikarzem Filipem Żurakowskim przedstawia swoją dietę ( i nie tylko dietę) we wspólnej książce: "Na zdrowie! Ta dieta sprzyja utrzymaniu dobrego zdrowia.
Witam,
- Co to jest dieta? W naszym współczesnym rozumieniu jest to sposób odżywiania danej osoby lub osób. Może (lecz nie musi) on być zalecony przez lekarza.
- Przypadkowo znalazłem w innej książce wyjaśnienie słowa dieta.1/ Termin ten po raz pierwszy użył Hipokrates zwany ojcem medycyny. Diaita (Dieta) jest to starogrecki wyraz, który oznaczał "...kompleksowe i długotrwałe dostosowanie stylu życia do dobrego samopoczucia i zdrowia."2/
- Wg starożytnego lekarza greckiego Hipokratesa pojęcie to obejmowało "...oprócz jedzenia i picia również relację spokoju i ruchu oraz czuwania i spania, zakresu pracy i odpoczynku."2/
- Jaki jest nasza dieta, czyli sposób odżywiania każdego z nas?
- Niestety wielu z nas jada często szybko byle jak i byle co. Jemy często to co ładnie wygląda, ale nie zawsze jest to korzystne dla naszego organizmu. I na dodatek nie zwracamy na to wcale uwagi. Przyczyny tego są różne: pośpiech, oglądanie telewizji przy jedzeniu, praca przy komputerze w trakcie jedzenia, czytanie prasy, książki.Taki zły sposób odżywiania, często odbija się najpierw na naszym samopoczuciu, a później także na naszym zdrowiu.
- Pan Dr Jan Pokrywka w pisanej wspólnie z Panem Filipem Żurakowskim książce: "Na zdrowie!" pisze że nie tylko sposób zdrowego odżywiania jest bardzo ważny. W książce tej znajdziecie Państwo inne tematy ważne dla utrzymania dobrego zdrowia: o pokrzepiającym śnie, o dobrej i złej wodzie, o ćwiczeniach fizycznych, o pragnieniach współczesnego człowieka i wiele innych.
Brunetka
 pije szklankę wody na powietrzu (na dworze). Brunette drinking
 glasses of water outdoors. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Pan
 Doktor na stronach 45-52  w książce: „Na zdrowie! Wyjaśnia:
 po co pijemy wodę? Jaką należy pić? Rozwiewa także mit wody
 mineralnej.
- Objaśnienia:1/ Podaję na podstawie informacji ze strony 124 książki Achima Petersa: "Samolubny mózg". Wydało ja 2012 roku Wydawnictwo Naukowe PWN SA.
Przedstawiam
 Państwu pierwszą stronę okładki książki Panów: Dr Jana
 Pokrywki i Filipa Żurakowskiego: „Na zdrowie! Pod tytuł:
 „Jak osiągnąć harmonie ciała, ducha i umysłu”. Książkę
 wydało w 2014 roku Wydawnictwo: „Sensus”.
Pan
 Dr Jan Pokrywka w rozmowie z dziennikarzem Filipem Żurakowskim
 przedstawia swoją dietę (i nie tylko dietę).
Podrozdziały:
 „Wprowadź to w życie” podpowiadają nam jak zastosować
 informacje z tej książki we własnym życiu. Interesujące są
 także „Refleksje” czyli wspomnienia Autorów.
Proszę
 też  zwrócić  uwagę na przepisy kulinarne Pana Doktora Pokrywki.
 (Poniżej podrozdziały : "Wprowadź to w życie" o "Czas
 na refleksję" opuściłem, aby nie wydłużać tego postu).
Poniżej
 podaję rozdziały i podrozdziały I części tej książki:
„O
 czym jest ta książka i jak ją można czytać?” { „Co można
 osiągnąć dzięki tej książce? „Jak czytać tę książkę”?};
„1.
 O zdrowiu ciała i ducha, a także pokrzepiającym śnie. {„Czym
 jest zdrowie?”[ „Czym jest zdrowie?; (..)]; „Pokrzepiający
 sen [„Jak zapewnić sobie głęboki i zdrowy sen”]; (..)};
„2.
 O odżywianiu i diecie doktora Pokrywki” {„Dieta Doktora
 Pokrywki” (...); „Przepis na przysmak z dzieciństwa – w stylu
 diety doktora Pokrywki” (Ziarna z gotowanej kolby kukurydzy)
 dopisek mój RR)} „O przywiązywaniu wagi do tego, co jesz i
 pijesz” [(...) „Filip jest dociekliwy” [(..)]};
„3.
 O trzech światach, błysku w oku i chodzeniu sprężystym krokiem”
 { „Ruch i trzy światy (...); „Błysk w oku” [  (...;”Przepis
 na potrawę w duchu diety Doktora Pokrywki”: „Sos do warzyw
 gotowanych”]};
„4.
 O „herezjach” doktora Pokrywki i zdrowych stulatkach” {„Paliwo
 i budulec” [(...)]; „To tylko etap”[ „O twórczym
 chaosie”;(..)]};
„5.
 O micie wody mineralnej i o tym, jaka wodę pić” {„Woda –
 eliksir życia”[„W jakim celu pijesz wodę?”; „Więc co
 robić?; „Woda doskonała”(...); Przepis na potrawę w duchu
 diety Doktora Pokrywki: „Krem, do sałatek, surówek i wędlin”];
 „Zła i dobra woda”[„Wody lecznicze z uzdrowisk”; (..)]};
„6.
 O typach ludzi, cygańskiej patelni i świętowaniu {„Pięć
 typów”(..); „Energetyczna natura potraw” [(..)]; „Czy
 istnieje dobre i złe jedzenie? [(..)]; Świętowanie”[(..)]; „Jak
 często jeść i pić? [(..); „Przepis na potrawę w stylu diety
 Doktora Pokrywki”: „Imbirówka – jeden raz na na
 przeziębienie”]};
„7.
 O magnezie, ojcu Beno  i dziobach papugi” {„Czy entuzjazm ma coś
 wspólnego z magnezem? (..); „Przepis Doktora Pokrywki”;
 „Magnezowo-witaminowy napój antyoksydacyjny”]; „Jak osiągnąć
 dobra przyswajalność magnezu” [„Przepis na dostarczenie
 magnezu poprzez skórę (Na przykładzie roztworu 10-procentowego)”;
 „Inne sposoby”; „Dlaczego nie zalecamy tabletek magnezowych?”
 „Sól ojca Beno jest dobrze przyswajalna” (..) („Pójdę
 własną drogą i nikt mnie nie powstrzyma)]; „Ojciec Beno i
 dzioby papugi” („Magnez a układ kostny”); (...)]; „Nie stań
 się wapniakiem” [(...); „Przepis w duchu diety Doktora
 Pokrywki”: „Napój z kakao-dostarczający magnez'']}; 
„8.
  O kwasach omega-3, oleju lnianym i paście Budwig” {„Tłuszcze
  w pożywieniu” [„Zdobądź podstawową wiedzę o tłuszczach”;
  (...)]; „Doktor Johanna Budwig” [(...); „Olej lniany”[„Oleje
  roślinne”; Olej lniany”; (...)]; „Przepisy na potrawy
  zawierające olej lniany nieoczyszczony, tłoczony na zimno: „Kefir
  Budwig Red-OX”; Jogurt Budwig-Red-OX”; „Pasta Budwig Red-OX”;
  „Półmetek” [„smalec i olej lniany” (…); „Przepis na
  domowy smalec”]};
/Następny
  post opublikuję w sobotę 18 lipca 2015/
 2/
 Cytaty ze strony 124  książki Achima Petersa: "Samolubny
 mózg".
Pozdrawiam:
Ryszard
 Roszkowski


 
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń