- Oto kolejne rodzaje potraw: potrawy półmięsne; potrawy jarskie. Są, one przedstawione w książce Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska". Ten poradnik kulinarny wspomaga zdrowe odżywianie zarówno osób zdrowych jak i osób pozostających na diecie.
Witam,
- Dla wielu osób w dzisiejszych czasach jest ważne zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi z pokarmem: minerałów, witamin, białka, tłuszczy (przede wszystkim roślinnych) błonnika, węglowodanów.
- Co to są potrawy półmięsne?
- Są to potrawy w których głównym składnikiem są warzywa; ryż; twarogi lub produkty zbożowe ( makarony, kasze). Dzięki niewielkim ilościom mięsa i ryb potrawy te dostarczają naszym organizmom białko mięsa i ryb zawierające dodatkowe aminokwasy. Tych aminokwasów brak w pokarmach roślinnych. Potrawy półmięsne wzbogacają nasze pokarmy i wspierają nasze zdrowe odżywianie. Jest to szczególnie ważne, że możemy przy ich przyrządzaniu wykorzystywać obecnie świeże warzywa, owoce i różne zieleniny (na przykład zieloną pietruszkę). Potrawy półmięsne są smaczniejsze i ładnie pachną, jeżeli dodamy do nich przypraw ziołowych.1/
- Co to są potrawy jarskie?
- Są to potrawy przy których przyrządzaniu wykorzystujemy: warzywa, owoce, produkty zbożowe (makarony, kasze), nabiał (mleko, jaja i sery).2/
- Także potrawy jarskie urozmaicają nasze pożywienie i wspomagają nasze zdrowe odżywianie: Dzięki nim dostarczamy naszym organizmom: białko, minerały, witaminy, błonnik oraz węglowodany i tłuszcze roślinne.2/
- ..poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" zawiera po kilkadziesiąt przepisów kulinarnych potraw półmięsnych i jarskich.
Warzywa
(bakłażan, cukinia, pomidory, ziemniaki) zapiekane z serem.
Vegetables baked with cheese. Zdjęcie stockowe autorstwa
pixmac.pl
Jest
to przykład smacznej i zdrowej zapiekanki warzyw z serem żółtym.
(Oczywiście osoby pozostające na dietach muszą się wcześniej
upewnić, czy lekarz ich leczący zezwoli im na jedzenie takiej
zapiekanki.)
Na
stronach 357/358 Autorka książki zachęca nas do przyrządzania
zapiekanek z mięsa (lub ryb) z kaszami, ryżem warzywami i
makaronem. Poradnik kulinarny Pani Zofii
Wieczorek-Chełmińskiej zawiera: Na stronach 403/406 książki
przykłady przepisów na sporządzanie zapiekanek z mięsa (lub
ryb) z kaszami, warzywami, ryżem i makaronem. Na stronach 461/462
przepisy na sporządzenie zapiekanek bezmięsnych z kaszy lub sera
twarogowego z warzywami.
To
jest pierwsza strona okładki książki Pani Zofii
Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna
dietetyczna książka kucharska”.3/
Książkę
wydało w 2014 roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce
mam informację (cytuję): (Wydanie II – 3 dodruk).
Poradnik
kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera
przy każdym przepisie wartość odżywczą (białko, tłuszcz,
węglowodany, błonnik, błonnik witaminy, minerały) oraz
energetyczną( kilodżule i kilokalorie) a takze informacje w
których dietach daną potrawę można stosować.
Poniżej
przedstawiam Państwu przepisy kulinarne niektórych potraw
półmięsnych
i potraw jarskich
z kolejnych rozdziałów i podrozdziałów
tej książki:
„Potrawy
z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy
półmięsne” (62 przepisyw)
[„ Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Bakłażany
faszerowane mięsem”; „Babka ziemniaczana z mięsem”; „Budyń
z mięsa i kaszy jęczmiennej”; „Budyń z mięsa i makaronu”;
„Budyń z mięsa, ryżu i warzyw”;(...); „Cukinia duszona z
mięsem”; „Cykoria zapiekana z serem twarogowym”;(... );
„Lasagne z mięsem i warzywami”; „Leczo z mięsem”; „Makaron
z warzywami i mięsem”; „Makaron z mięsem po włosku”; „Melon
nadziewany mięsem i ryżem z pomidorami”; „Naleśniki z mięsem
i warzywami”; „Omlet na białkach z nadzieniem jesiennym”;(....)
„Pieróg (kulebiak) z mięsem i kaszą gryczaną”; (..) „Ryba
z warzywami”;(...) „Zapiekanka z ryżu mięsa i warzyw”;
„Zapiekanka z ryżu i mięsa”; „Zapiekanka z makaronu warzyw i
mięsa”; „Zapiekanka z mięsa mielonego, kabaczków i
ziemniaków”; „Zapiekanka z ziemniaków i mięsa pieczona w
alufolii”; „Ziemniaki nadziewane mięsem”; „Ziemniaki
zapiekane z szynką”; „Ziemniaki duszone z mięsem i
warzywami”];
- Objaśnienia:1/ Opracowałem na podstawie stron 357/358 poradnika kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" i własnej wiedzy.
„Potrawy
jarskie” (66 przepisów) [„Uwagi ogólne”; „Przepisy
szczegółowe”: „”Budyń z sera twarogowego, jabłek i
makaronu”; „Budyń z sera twarogowego i ryżu”; „Budyń z
sera twarogowego i ziemniaków”; „Budyń z ryżu z jabłkami”;
„Budyń z ryżu z warzywami”; „Budyń z sera twarogowego z
drożdżami”; (...); „Cykoria zapiekana pod beszamelem”;
„Dynia zapiekana z pomidorami”;(...) ”Naleśniki smażone bez
tłuszczu”; „Naleśniki zapiekane z szpinakiem”; „Naleśniki
zapiekane z warzywami”; „Papryka nadziewana ryżem i serem
twarogowym”; „Pieczeń jarska”; Pierogi leniwe”; „Pierogi
leniwe z ziemniakami”; „Pierogi z białym serem”; „Pierogi
ruskie”; „Pierogi z jabłkami”; „Pulpety z kaszy manny i
sera twarogowego”; (...); „Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i
warzyw”; „Zapiekanka z sera twarogowego i ziemniaków”;
„Zapiekanka z sera twarogowego i szpinaku”; „Ziemniaki
faszerowane serem i jabłkami”];
/Następny
post opublikuję w poniedziałek 15
czerwca lub we wtorek 16
czerwca 2015r./
2/
Opracowałem na podstawie stron 411/412 poradnika
kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej i
własnej wiedzy.
3/
Więcej
informacji na temat Autorki książki, znajdziecie
Państwo
w poście z dnia 30 maja 2015: "..zdrowe
odżywianie to, też zdrowe napoje, chleb domowy i.."....
dodatki do pie
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.
Bardzo lubiłem i lubię nadal jadać potrawy półmięsne i
potrawy jarskie. W dniu 11 czerwca jadłem bardzo smaczną potrawę
jarską: pierogi z truskawkami.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz