- Oto kolejne rodzaje potraw: potrawy półmięsne; potrawy jarskie. Są, one przedstawione w książce Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska". Ten poradnik kulinarny wspomaga zdrowe odżywianie zarówno osób zdrowych jak i osób pozostających na diecie.
Witam,
- Dla wielu osób w dzisiejszych czasach jest ważne zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi z pokarmem: minerałów, witamin, białka, tłuszczy (przede wszystkim roślinnych) błonnika, węglowodanów.
- Co to są potrawy półmięsne?
- Są to potrawy w których głównym składnikiem są warzywa; ryż; twarogi lub produkty zbożowe ( makarony, kasze). Dzięki niewielkim ilościom mięsa i ryb potrawy te dostarczają naszym organizmom białko mięsa i ryb zawierające dodatkowe aminokwasy. Tych aminokwasów brak w pokarmach roślinnych. Potrawy półmięsne wzbogacają nasze pokarmy i wspierają nasze zdrowe odżywianie. Jest to szczególnie ważne, że możemy przy ich przyrządzaniu wykorzystywać obecnie świeże warzywa, owoce i różne zieleniny (na przykład zieloną pietruszkę). Potrawy półmięsne są smaczniejsze i ładnie pachną, jeżeli dodamy do nich przypraw ziołowych.1/
- Co to są potrawy jarskie?
- Są to potrawy przy których przyrządzaniu wykorzystujemy: warzywa, owoce, produkty zbożowe (makarony, kasze), nabiał (mleko, jaja i sery).2/
- Także potrawy jarskie urozmaicają nasze pożywienie i wspomagają nasze zdrowe odżywianie: Dzięki nim dostarczamy naszym organizmom: białko, minerały, witaminy, błonnik oraz węglowodany i tłuszcze roślinne.2/
- ..poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" zawiera po kilkadziesiąt przepisów kulinarnych potraw półmięsnych i jarskich.
 Warzywa
 (bakłażan, cukinia, pomidory, ziemniaki) zapiekane z serem.
 Vegetables baked with cheese.   Zdjęcie stockowe autorstwa
 pixmac.pl
 Jest
 to przykład smacznej i zdrowej zapiekanki warzyw z serem żółtym.
 (Oczywiście osoby pozostające na dietach muszą się wcześniej
 upewnić, czy lekarz ich leczący zezwoli im na jedzenie takiej
 zapiekanki.)
Na
 stronach 357/358 Autorka książki  zachęca  nas do przyrządzania
 zapiekanek  z mięsa (lub ryb) z kaszami, ryżem warzywami i
 makaronem. Poradnik kulinarny Pani Zofii
 Wieczorek-Chełmińskiej zawiera: Na stronach 403/406 książki 
 przykłady przepisów na sporządzanie   zapiekanek z mięsa (lub
 ryb) z kaszami, warzywami, ryżem i  makaronem. Na stronach 461/462
 przepisy na sporządzenie zapiekanek bezmięsnych z kaszy lub sera
 twarogowego z warzywami.
To
 jest pierwsza strona okładki książki Pani  Zofii
 Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna
 dietetyczna książka kucharska”.3/
 
 
Książkę
 wydało w  2014 roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce
 mam informację (cytuję): (Wydanie II – 3 dodruk). 
 
Poradnik
 kulinarny Pani Zofii  Wieczorek-Chełmińskiej zawiera
 przy każdym przepisie  wartość odżywczą  (białko, tłuszcz,
 węglowodany, błonnik, błonnik witaminy, minerały) oraz
 energetyczną( kilodżule i kilokalorie) a takze informacje w
 których dietach daną potrawę można stosować.
Poniżej
 przedstawiam Państwu przepisy kulinarne niektórych potraw
 półmięsnych
 i  potraw jarskich
 z  kolejnych rozdziałów  i podrozdziałów
 tej książki: 
„Potrawy
 z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy
 półmięsne” (62 przepisyw)
 [„ Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Bakłażany
 faszerowane mięsem”; „Babka ziemniaczana z mięsem”; „Budyń
 z mięsa i kaszy jęczmiennej”; „Budyń z  mięsa i makaronu”;
 „Budyń z mięsa, ryżu i warzyw”;(...); „Cukinia duszona z
 mięsem”; „Cykoria zapiekana z serem twarogowym”;(... );
 „Lasagne z mięsem i warzywami”; „Leczo z mięsem”; „Makaron
 z warzywami i mięsem”; „Makaron z mięsem po włosku”; „Melon
 nadziewany mięsem i ryżem z pomidorami”; „Naleśniki z mięsem
 i warzywami”; „Omlet na białkach z nadzieniem jesiennym”;(....)
 „Pieróg (kulebiak) z mięsem i kaszą  gryczaną”; (..) „Ryba
 z warzywami”;(...) „Zapiekanka z ryżu mięsa i warzyw”;
 „Zapiekanka z ryżu i mięsa”; „Zapiekanka z makaronu warzyw i
 mięsa”; „Zapiekanka z mięsa mielonego, kabaczków i
 ziemniaków”; „Zapiekanka z ziemniaków i mięsa pieczona w
 alufolii”; „Ziemniaki nadziewane mięsem”; „Ziemniaki
 zapiekane z szynką”; „Ziemniaki duszone z mięsem i
 warzywami”];
- Objaśnienia:1/ Opracowałem na podstawie stron 357/358 poradnika kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" i własnej wiedzy.
„Potrawy
 jarskie” (66 przepisów) [„Uwagi  ogólne”; „Przepisy
 szczegółowe”: „”Budyń z sera twarogowego, jabłek i
 makaronu”; „Budyń z sera twarogowego i ryżu”; „Budyń z
 sera twarogowego i ziemniaków”; „Budyń z ryżu z jabłkami”;
 „Budyń z ryżu z warzywami”; „Budyń z sera twarogowego z
 drożdżami”; (...); „Cykoria zapiekana pod beszamelem”;
 „Dynia zapiekana z pomidorami”;(...) ”Naleśniki smażone bez
 tłuszczu”; „Naleśniki zapiekane z szpinakiem”; „Naleśniki
 zapiekane z warzywami”; „Papryka nadziewana ryżem i serem
 twarogowym”; „Pieczeń jarska”; Pierogi leniwe”; „Pierogi
 leniwe z ziemniakami”; „Pierogi z białym serem”; „Pierogi
 ruskie”; „Pierogi z jabłkami”; „Pulpety z kaszy manny i
 sera twarogowego”;  (...); „Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i
 warzyw”; „Zapiekanka z sera twarogowego i ziemniaków”;
 „Zapiekanka z sera twarogowego i szpinaku”; „Ziemniaki
 faszerowane serem i jabłkami”];
/Następny
  post opublikuję w poniedziałek 15 
  czerwca lub we wtorek 16
  czerwca 2015r./
 2/
Opracowałem na podstawie stron 411/412  poradnika
 kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej i
własnej  wiedzy.
 3/
Więcej
informacji na temat  Autorki książki,  znajdziecie
 Państwo
w poście z dnia 30 maja 2015: "..zdrowe
 odżywianie to, też zdrowe napoje, chleb domowy i.."....
 dodatki  do pie
Pozdrawiam:
Ryszard
 Roszkowski
Ps.
    Bardzo lubiłem i lubię nadal jadać potrawy półmięsne  i
   potrawy jarskie. W dniu 11 czerwca jadłem bardzo smaczną potrawę
   jarską: pierogi z truskawkami.
Ryszard
   Roszkowski


 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz