czwartek, 11 czerwca 2015

***** ..potrawy półmięsne; potrawy jarskie....


    Witam,
  1. Oto kolejne rodzaje potraw: potrawy półmięsne; potrawy jarskie. Są, one przedstawione w książce Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska". Ten poradnik kulinarny wspomaga zdrowe odżywianie zarówno osób zdrowych jak i osób pozostających na diecie.

    Warzywa (bakłażan, cukinia, pomidory, ziemniaki) zapiekane z serem. Vegetables baked with cheese. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

    Jest to przykład smacznej i zdrowej zapiekanki warzyw z serem żółtym. (Oczywiście osoby pozostające na dietach muszą się wcześniej upewnić, czy lekarz ich leczący zezwoli im na jedzenie takiej zapiekanki.)
    Na stronach 357/358 Autorka książki zachęca nas do przyrządzania zapiekanek z mięsa (lub ryb) z kaszami, ryżem warzywami i makaronem. Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera: Na stronach 403/406 książki przykłady przepisów na sporządzanie zapiekanek z mięsa (lub ryb) z kaszami, warzywami, ryżem i makaronem. Na stronach 461/462 przepisy na sporządzenie zapiekanek bezmięsnych z kaszy lub sera twarogowego z warzywami.
     
    1. Dla wielu osób w dzisiejszych czasach jest ważne zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi z pokarmem: minerałów, witamin, białka, tłuszczy (przede wszystkim roślinnych) błonnika, węglowodanów.

    2. Co to są potrawy półmięsne?

    3. Są to potrawy w których głównym składnikiem są warzywa; ryż; twarogi lub produkty zbożowe ( makarony, kasze). Dzięki niewielkim ilościom mięsa i ryb potrawy te dostarczają naszym organizmom białko mięsa i ryb zawierające dodatkowe aminokwasy. Tych aminokwasów brak w pokarmach roślinnych. Potrawy półmięsne wzbogacają nasze pokarmy i wspierają nasze zdrowe odżywianie. Jest to szczególnie ważne, że możemy przy ich przyrządzaniu wykorzystywać obecnie świeże warzywa, owoce i różne zieleniny (na przykład zieloną pietruszkę). Potrawy półmięsne są smaczniejsze i ładnie pachną, jeżeli dodamy do nich przypraw ziołowych.1/ 
       
    4. Co to są potrawy jarskie?

    5. Są to potrawy przy których przyrządzaniu wykorzystujemy: warzywa, owoce, produkty zbożowe (makarony, kasze), nabiał (mleko, jaja i sery).2/

    6. Także potrawy jarskie urozmaicają nasze pożywienie i wspomagają nasze zdrowe odżywianie: Dzięki nim dostarczamy naszym organizmom: białko, minerały, witaminy, błonnik oraz węglowodany i tłuszcze roślinne.2/

    7. ..poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" zawiera po kilkadziesiąt przepisów kulinarnych potraw półmięsnych i jarskich.
    To jest pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.3/
    Książkę wydało w 2014 roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję): (Wydanie II – 3 dodruk).
    Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera przy każdym przepisie wartość odżywczą (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, błonnik witaminy, minerały) oraz energetyczną( kilodżule i kilokalorie) a takze informacje w których dietach daną potrawę można stosować.

    Poniżej przedstawiam Państwu przepisy kulinarne niektórych potraw półmięsnych i potraw jarskich z kolejnych rozdziałów i podrozdziałów tej książki: 
     
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy półmięsne(62 przepisyw) [„ Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Bakłażany faszerowane mięsem”; „Babka ziemniaczana z mięsem”; „Budyń z mięsa i kaszy jęczmiennej”; „Budyń z mięsa i makaronu”; „Budyń z mięsa, ryżu i warzyw”;(...); „Cukinia duszona z mięsem”; „Cykoria zapiekana z serem twarogowym”;(... ); „Lasagne z mięsem i warzywami”; „Leczo z mięsem”; „Makaron z warzywami i mięsem”; „Makaron z mięsem po włosku”; „Melon nadziewany mięsem i ryżem z pomidorami”; „Naleśniki z mięsem i warzywami”; „Omlet na białkach z nadzieniem jesiennym”;(....) „Pieróg (kulebiak) z mięsem i kaszą gryczaną”; (..) „Ryba z warzywami”;(...) „Zapiekanka z ryżu mięsa i warzyw”; „Zapiekanka z ryżu i mięsa”; „Zapiekanka z makaronu warzyw i mięsa”; „Zapiekanka z mięsa mielonego, kabaczków i ziemniaków”; „Zapiekanka z ziemniaków i mięsa pieczona w alufolii”; „Ziemniaki nadziewane mięsem”; „Ziemniaki zapiekane z szynką”; „Ziemniaki duszone z mięsem i warzywami”];

    Potrawy jarskie” (66 przepisów) [„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „”Budyń z sera twarogowego, jabłek i makaronu”; „Budyń z sera twarogowego i ryżu”; „Budyń z sera twarogowego i ziemniaków”; „Budyń z ryżu z jabłkami”; „Budyń z ryżu z warzywami”; „Budyń z sera twarogowego z drożdżami”; (...); „Cykoria zapiekana pod beszamelem”; „Dynia zapiekana z pomidorami”;(...) ”Naleśniki smażone bez tłuszczu”; „Naleśniki zapiekane z szpinakiem”; „Naleśniki zapiekane z warzywami”; „Papryka nadziewana ryżem i serem twarogowym”; „Pieczeń jarska”; Pierogi leniwe”; „Pierogi leniwe z ziemniakami”; „Pierogi z białym serem”; „Pierogi ruskie”; „Pierogi z jabłkami”; „Pulpety z kaszy manny i sera twarogowego”; (...); „Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i warzyw”; „Zapiekanka z sera twarogowego i ziemniaków”; „Zapiekanka z sera twarogowego i szpinaku”; „Ziemniaki faszerowane serem i jabłkami”];

      /Następny post opublikuję w poniedziałek 15 czerwca lub we wtorek 16 czerwca 2015r./
  1. Objaśnienia:
    1/ Opracowałem na podstawie stron 357/358 poradnika kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" i własnej wiedzy.
2/ Opracowałem na podstawie stron 411/412 poradnika kulinarnego Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej i własnej wiedzy.
3/ Więcej informacji na temat Autorki książki, znajdziecie Państwo w poście z dnia 30 maja 2015: "..zdrowe odżywianie to, też zdrowe napoje, chleb domowy i..".... dodatki do pie
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
        Ps. Bardzo lubiłem i lubię nadal jadać potrawy półmięsne i potrawy jarskie. W dniu 11 czerwca jadłem bardzo smaczną potrawę jarską: pierogi z truskawkami.
        Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz