Ostrzeżenie w sprawie dzikich roślin z „Dzikiej kuchnii”!!!


W związku z przedstawieniem przeze mnie w blogu w tym i w następnych postach książki Pana Łukasza Łuczaj: „Dzika kuchnia” w żadnym wypadku tak jak Autor „Nie biorę odpowiedzialności za ostateczny wpływ opisanych roślin na zdrowie Czytelnika”1/.

Dla własnego bezpieczeństwa Czytelnik powinien dokładniej zapoznać się z zawartością tej książki, a szczególnie z rozdziałami: „Ostrzeżenie”; „Wstęp”; „Jak zbierać i przygotowywać jedzenie. czyli 8 przykazań zbieracza”; oraz podrozdziałami: „Uwaga! Nie pomyl z...” zawierającymi wyjaśnienia dotyczące podobieństwa wymienionych książce dzikich roślin i i innych dzikich roślin podobnych do nich.2/
 
Aby uniknąć ewentualnego zatrucia proszę też pamiętać, że dzikie rośliny rosnące w zbożu uznawane przez rolników za chwasty i mogą być wcześniej opryskiwane trującymi herbicydami. /Dopisek z dnia 23.02.2015/


Proszę powyższych uwag nie lekceważyć, ponieważ nie które rośliny podobne do prezentowanych przez Autora w książce mogą być nie tylko przyczyną groźnych zatruć, ale na przykład groźnych i bardzo bolesnych poparzeń. (na przykład: barszcz Sosnowskiego i barszcz Mantegazziego)!!!
Objaśnienia:
1/ Cytat ze strony 6 książki: „Dzika kuchnia”.
2/ Jeśli Czytelnik książki chciałby lepiej nauczyć się lepiej rozpoznawać dzikie rośliny i przyrządzać z nich potrawy może zdecydować się na uczestnictwo w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Autora książki.
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz