sobota, 27 lutego 2016

II* "Zdrowe jelita to zdrowe ciało" to książka kucharska...

 ...dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej,     bezcukrowej i bezorzechowej i nie tylko.*/


Witam,
 1.  Zastosowanie  patelni wok w kuchni azjatyckiej. Dla kogo przydatne przepisy kulinarne zawiera  książka kucharska: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało" ? Kto musi zachować szczególną ostrożność spożywając potrawy z książki kucharskiej  Pani Dr Sandry Cabot? Komu i dlaczego będzie przydatny "Przykładowy dziennik pokarmowy" ?



Patelnia wok. Wok frying pan. Fotolia. Autor: Dar 1930

  Książka kucharska Pani  Dr Sandry Cabot:  ”Zdrowe jelita to zdrowe ciało” zawiera wiele przepisów kulinarnych z wykorzystaniem  patelni wok.  Dlatego zdecydowałem się Państwu  tę patelnię przedstawić. Oczywiście ja także chciałem poznać jak wygląda chińska patelnia wok.


Według Wikipedii nazwa wok pochodzi z języka kantońskiego. Jest to naczynie z jedną lub dwoma rączkami bardzo podobne do miski. Korzystając z patelni wok kucharz może szybko przyrządzać potrawy stale mieszając zawartość patelni.1/

„Wok – rodzaj azjatyckiego rondla. Ma pochyłe boki i jest bardzo poręczny. Gdy składniki znajdujące się na dnie zostaną usmażone, można je przesunąć na boki, a inne, jeszcze niegotowe, na dno. Wok można używać do gotowania różnych rodzajów produktów na parze, smażenia w stylu stir-fry2/  lub w głębokim oleju”3/ Zdecydowałem się na ten cytat z książki Pani Dr Sandry Cabot, ponieważ  moim zdaniem on najlepiej wyjaśnia  możliwości zastosowania patelni wok.

 1.1. Książka kucharska Pani Dr Sandry Cabot: "Zdrowe jelita to zdrowe ciało" zawiera około 150 przepisów kulinarnych. Wśród nich są przepisy przydatne dla osób chorych na choroby o których wspomniałem w moim poprzednim poście. Są także wśród nich przepisy kulinarne potraw przydatnych dla osób na diecie bezglutenowej (oznaczone BG),bezmlecznej(oznaczone BM), bezcukrowej (oznaczone BC) i bezorzechowej (oznaczone BO).


 1.2. Na stronach 177/178  Pani Dr Sandra Cabot w swojej książce twierdzi że potrawy w niej przdstawione nasze jelita powinny dobrze tolerować. Potrawy prezentowane w tej książce mają działanie przeciwzapalne oraz uzdrawiające
.
 1.3. Według Pani Doktor różne spożywane przez nas pokarmy różnie oddziałują na nasze organizmy.

 1.4. Szczególnie ostrożność powinny zachować  osoby cierpiące na przykład "... na schorzenia przełyku, żołądka i jelit oraz chorobę zapalną jelita (np. chorobę refluksową przełyku w skrócie GERD od Gastro-Esophageal Reflux Disease – chorobę Crohna, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie okrężnicy lub zapalenie uchyłków jelita oraz inne zaburzenia)."4/

 1.5. Ponieważ mamy różne organizmy, a więc także różne jelita, dlatego książka kucharska Pani Dr Sandry Cabot 178/179 zawiera wzór: "Przykładowy dziennik pokarmowy"/. W tym dzienniku warto zapisywać kiedy i co się jadło, oraz, czy po danym jedzeniu były jakieś niekorzystne dla naszego organizmu (a szczególnie dla naszych jelit) objawy. Pomysł prowadzenia Dziennika pokarmowego moim zdaniem jest bardzo wartościowy. Nikt nie każe nam się objadać potrawami nam szkodzącymi.

 1.6. Dzięki temu możemy wyeliminować z naszej diety potrawy , które nam szkodzą.

 1.7.  Może po `prostu warto zmienić sposób przygotowania potrawy. Można przecież niektóre potrawy gotować na parze.


Oto książka kucharska Pani Dr Sandry Cabot: ”Zdrowe jelita to zdrowe ciało”. Podtytuł tej książki brzmi: : „Wszystko o zdrowiu jelit”. Książkę w 2015 roku wydało Wydawnictwo : „Mada” z Warszawy.

Poniżej podaję spis kolejnych rozdziałów i podrozdziałów tej książki:

„Dipy, pasty i dressingi do sałatek” [„Dip z łososia lub tuńczyka”; „Pikantny dip ze świeżych ziół””; „Hummus”;  „Dip z bobu”; „Dressing do sałatek nr 1”; „Dressing do sałatek nr 2”; „Dressing do sałatek nr 3”; „Dressing do sałatek nr 4”; „Dressing do sałatek nr 5”];

„Sałatki, przystawki i przekąski”: {„Kiełki, kiełki i jeszcze raz kiełki}; „Przybranie do sałatek” [ „Warzywne fale”; „Jarzynowe zawijasy”; „Warzywne paseczki”]; [„Sałatka z buraka i kolendry”; „Wyśmienite złociste dynie”; „Pikantna, chrupka i soczysta sałatka”; „Sałatka z kukurydzy i marchwi”; „Duża zielona sałatka”; „sałatka ochładzająca”; „Lekkie danie  z awokado”;” „Smażone placki ziemniaczane”; „Szybkie azjatyckie danie warzywne na wszelkie okazje”; „Pikantna sałatka z dyni”; „Sałatka warzywna z jajem i soczewicą”; „Sałatka słodko-słona”; „Sałatka ze słodkiej kukurydzy”; „Orzeźwiająca zimna sałatka z ogórka”; „Zielone danie”; „Sałatka  tabouli z botwiną; „Sałatka grzybowa”; „Sałatka pomidorowa”; „Sałatka z gotowanymi  jajami i dressingiem z awokado”; „Po prostu marchew”; „Zielenina z migdałami i cytrynowym dressingiem”; „Doskonała sałatka z kapusty (colesław)”; „Specjalna sałatka ziemniaczana”; „Sałatka „Piękny burak””; „Pikantna zapiekanka pomidorowa”; „Tłuczone ziemniaki inaczej”; „Faszerowana papryka”];

„Wegetariańskie dania główne” [„Fasola szparagowa smażona z cytryną i orzechami nerkowca”; „Risotto z pomidorów i fenkułu”; „Letnia sałatka makaronowa Susany”; „Podstawowy sos pomidorowy do makaronu”; „Gulasz warzywny”; „Pieczone warzywa w kawałkach”; „Strogonoff bez mięsa”; „Pikantne danie makaronowe”; „Bób”; „Smaczny pikantny lunch w stylu meksykańskim”; „Podstawowy bulion warzywny”; „Rolady z nori”; „Sałatka z tempeh”];

Drób”
[„Smażony kurczak z listkami limony”; „Letnie szaszłyki z kurczaka”; „Omlet z kurczakiem”; „Grilowany kurczak i sałatka figowa”; „Duszone piersi z kurczaka z wiosennymi warzywami”; „Kurczak smażony z warzywami”; „Sałatka z kurczaka na ciepło”; „Makaron po singapursku”; „Zielone curry z kurczaka po tajsku”; „Chudy kurczak z  morelami”; „Podstawowy bulion z kurczaka”];




/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Wyjaśnienie to podaję na podstawie  informacji z Wikipedii:
    2/ Muszę się Państwu przyznać, że  niestety nie wiem     na czym polega smażenie w stylu stir-fry. Nie     znalazłem na  ten temat żadnego wyjaśnienia, ani w     tej książce, ani w żadnej innej.
    3/ Cytat ze 317 książki Pani dr Sandry Cabot "Zdrowe     jelita to zdrowe ciało" ze "Słowniczka dotyczącego     przepisów".
    4/  Cytat ze strony 177 książki Pani dr Sandry Cabot.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Ps.*/Przygotowałem i publikuję ten post mimo, że nadal nie jest w pełni zdrowy (zażywam antybiotyk przeciwko wspomnianej w Komunikacie paragrypie).
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz