- Interesuje mnie zdrowe jedzenie, ale nie mam czasu o nim czytać. "Porady Lekarza Rodzinnego: "Zdrowe odżywianie"".
- Przygotowując poprzedni post pomyślałem sobie: W dzisiejszych czasach ciągle gdzieś się spieszymy. Wielu ludzi narzeka na brak czasu. Wielu tych ludzi może interesować zdrowe jedzenie, ale oni mogą nie wiedzieć jak zdrowe jedzenie wprowadzić do swojej diety. Ci ludzie mogą przede wszystkim nie wiedzieć, co zaliczamy do zdrowych pokarmów. Po prostu Ci ludzie nie mają czasu na czytanie grubych książek na temat zdrowego jedzenia.
Kapsułki z kwasem tłuszczowym omega 3. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
Witam,
Kwasy tłuszczowe
omega 3 pozyskujemy w pożywieniu jedząc tłuste ryby z zimnych wód
oceanów: makrela, śledź, , tuńczyk, dorsz i inne. Niewielkie
ilości tych kwasów pozyskujemy spożywając w naszych pokarmach
oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy. Tłuszcze omega 3 mają
"... zdolność zapobiegania zlepianiu się płytek krwi,
rozszerzania naczyń krwionośnych, łagodzenia stanów zapalnych i
przeciwdziałania uszkodzeniom komórek.”2/
- Nagle znalazłem rozwiązanie: niewielkie książeczki z serii: Porady Lekarza Rodzinnego.1/
- W takiej książeczce są podane najważniejsze informacje. Poza tym daną informację łatwo w takiej książecze odszukać.
- Po zapoznaniu się informacjami na temat zdrowego jedzenia: Każdy może do swojej diety wprowadzać stopniowo zdrowe pokarmy, a jednocześnie ograniczać pokarmy niekorzystne dla swojego zdrowia.
- Poniżej przedstawiam Państwu książeczkę Pani Katarzyny Pietkun: "Zdrowe odżywianie". Wydało ją Wydawnictwo "Literat" z Torunia" w ramach serii": Porady Lekarza Rodzinnego".
- Objaśnienia:1/ W najbliższych postach postaram się przedstawić Państwu kilka następnych książeczek z serii Porady Lekarza Rodzinnego dotyczących zdrowego jedzenia.
Oto
pierwsza strona okładki książeczki-Poradnika z serii Porady
Lekarza Rodzinnego: „Zdrowe odżywianie”
Poniżej
cytuję3/ tytuły
rozdziałów i podrozdziałów tego poradnika (Bardzo
przydatne są uwagi zaznaczone żółtym kolorem w poszczególnych
tematach.):
„Wstęp”4/
„Zasady zdrowego żywienia” 4/ 5/[„Jak
należy się odżywiać, aby zachować zdrowie i smukłą sylwetkę”;
„Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka”];
„Białka4/5/
[„Funkcje białek”4/; „Podział
białek”4/; „Zapotrzebowanie”; „Źródła
białek”; „Skutki niedoboru białek”; „Skutki nadmiaru
białek” ]; „Tłuszcze”[ „Funkcje tłuszczów”;
„Zapotrzebowanie”; „Źródła tłuszczów”; „Dlaczego tak
ważne są zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9 ?”;
„Funkcje kwasów tłuszczowych omega”; Źródła kwasów
tłuszczowych omega”]; „Węglowodany” {„Podział
węglowodanów”; „Funkcje węglowodanów”; „Zapotrzebowanie”;
„Źródła węglowodanów”; „Skutki nadmiaru”; „Błonnik
pokarmowy”; „Funkcje błonnika”}; „Witaminy” {
Witaminy według rozpuszczalności: w tłuszczach lub wodzie;
Witamina A (retinol) [Funkcje witaminy A”; „Źrodła
witaminy A”; „Skutki niedoboru witaminy”; ”Skutki nadmiaru
witaminy A”]; „Witamina D” (kalcyferol) - witamina
słońca”; [„Funkcje witaminy D”; „Źródła witaminy
D”; „Skutki niedoboru witaminy D”]; „Witamina E
(tokoferol E)”
[„Funkcje witaminy E”; Źródła witaminy E”; „Skutki
niedoboru witaminy E”]; „Witamina K” [„Funkcja
witaminy K”; „Źródła witaminy K”; „Skutki niedoboru
witaminy K”]; „Witamina B1 (tiamina) [„Funkcje witaminy
B1”; Źródła witaminy B1”; „Skutki niedoboru witaminy B1”];
„Witamina B2 (ryboflawina) zwana siłą napędową życia”
[„Funkcje witaminy B2”; Źródła witaminy B2”; „Skutki
niedoboru witaminy B2”;]; „Witamina B6 (pirydoksyna)”
[„Funkcje witaminy B6”; „Źrodła witaminy B6”; „Skutki
niedoboru witaminy B6”]; „Witamina B12” [Funkcje
witaminy B12”; „Źródła witaminy
B12”; „Skutki niedoboru witaminy B12”]; „Witamina
PP (witamina B3, niacyna)” ['Funkcje witaminy PP”;
„Źródła witaminy PP”; „Skutki niedoboru witminy PP”];
„Witamina C (kwas askorbinowy)”; [„Funkcje witaminy
C”; Źródła witaminy C”; „Skutki niedoboru witaminy C”];
„Kwas foliowy (witamina B9) - witamina radości życia”
[„Funkcje kwasu foliowego”; „Źródła kwasu foliowego”;
„Zapotrzebowanie”; „Skutki niedoboru kwasu foliowego”]};
„Składniki mineralne”; { „Wapń” [„Funkcje
wapnia”; „Źródła wapnia”; „Skutki niedoboru wapnia”];
„Żelazo” [„Funkcje żelaza”; „Źródła żelaza”;
„Skutki niedoboru żelaza”]; „Magnez” [„Funkcje
magnezu”; Źródła magnezu”; „Skutki niedoboru magnezu”];
„Fosfor” [„Funkcje fosforu”; „Źródła fosforu”];
„Sód” [ „Funkcje sodu”; Źródła sodu”; „Skutki
nadmiaru sodu (nadmierne zużycie soli kuchennej)”; „Skutki
niedoboru sodu”]; „Potas” [ „Funkcje potasu”;
„Źródła potasu”; „Przyczyny niedoboru potasu”]; „Jod”
[„Funkcje jodu”; „Źródła jodu; „Skutki niedoboru jodu”]};
„Piramida zdrowia” (Na tym rysunku są określone jakie
rodzaje zdrowych pokarmów powinniśmy jadać codziennie, a które
potrawy powinniśmy jadać rzadziej.)
<script
type="text/javascript" class="book-widget"
src="http://www.a4b-tracking.com/pl/buybox/134/9788378980261,%209788375275704,9788377744840/%E2%80%9EPorady%20lekarza%20rodzinnego%20Zdrowe%20od%C5%BCywianie%20Katarzyna%20Pietkun%E2%80%9D"></script>
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Cytat ze strony 41 książki Pani Jean Carper: „Żywność Twój
cudowny lek”
3/
Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki Pani
Katarzyny Pietkun, ponieważ sam często zaczynam ocenę książki
od jej Spisu treści
4/
W
książeczce wiele tytułów jest pisanych dużymi literami,
ponieważ w Internecie nie jest to akceptowane, pozostawiłem w
tytułach jako duże tylko pierwsze litery w tytułach rozdziałów,
oraz w tytule książki.
5/
Podkreślenia moje dla lepszej przejrzystośći.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz