poniedziałek, 12 maja 2014

O zdrowym jedzeniu dla nie mających czasu o nim czytać


    Witam,

  • Interesuje mnie zdrowe jedzenie, ale nie mam czasu o nim czytać. "Porady Lekarza Rodzinnego: "Zdrowe odżywianie"". 
     
    • Przygotowując poprzedni post pomyślałem sobie: W dzisiejszych czasach ciągle gdzieś się spieszymy. Wielu ludzi narzeka na brak czasu. Wielu tych ludzi może interesować zdrowe jedzenie, ale oni mogą nie wiedzieć jak zdrowe jedzenie wprowadzić do swojej diety. Ci ludzie mogą przede wszystkim nie wiedzieć, co zaliczamy do zdrowych pokarmów. Po prostu Ci ludzie nie mają czasu na czytanie grubych książek na temat zdrowego jedzenia. 
       
    Kapsułki z kwasem tłuszczowym omega 3. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl

    Kwasy tłuszczowe omega 3 pozyskujemy w pożywieniu jedząc tłuste ryby z zimnych wód oceanów: makrela, śledź, , tuńczyk, dorsz i inne. Niewielkie ilości tych kwasów pozyskujemy spożywając w naszych pokarmach oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy. Tłuszcze omega 3 mają "... zdolność zapobiegania zlepianiu się płytek krwi, rozszerzania naczyń krwionośnych, łagodzenia stanów zapalnych i przeciwdziałania uszkodzeniom komórek.”2/


    • Nagle znalazłem rozwiązanie: niewielkie książeczki z serii: Porady Lekarza Rodzinnego.1/

    • W takiej książeczce są podane najważniejsze informacje. Poza tym daną informację łatwo w takiej książecze odszukać.
    • Po zapoznaniu się informacjami na temat zdrowego jedzenia: Każdy może do swojej diety wprowadzać stopniowo zdrowe pokarmy, a jednocześnie ograniczać pokarmy niekorzystne dla swojego zdrowia.
    • Poniżej przedstawiam Państwu książeczkę Pani Katarzyny Pietkun: "Zdrowe odżywianie". Wydało ją Wydawnictwo "Literat" z Torunia" w ramach serii": Porady Lekarza Rodzinnego".
    Oto pierwsza strona okładki książeczki-Poradnika z serii Porady Lekarza Rodzinnego: „Zdrowe odżywianie”
    Poniżej cytuję3/ tytuły rozdziałów i podrozdziałów tego poradnika (Bardzo przydatne są uwagi zaznaczone żółtym kolorem w poszczególnych tematach.):
    Wstęp”4/ „Zasady zdrowego żywienia” 4/ 5/[„Jak należy się odżywiać, aby zachować zdrowie i smukłą sylwetkę”; „Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka”]; „Białka4/5/ [„Funkcje białek”4/; „Podział białek”4/; „Zapotrzebowanie”; „Źródła białek”; „Skutki niedoboru białek”; „Skutki nadmiaru białek” ]; „Tłuszcze”[ „Funkcje tłuszczów”; „Zapotrzebowanie”; „Źródła tłuszczów”; „Dlaczego tak ważne są zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9 ?”; „Funkcje kwasów tłuszczowych omega”; Źródła kwasów tłuszczowych omega”]; „Węglowodany” {„Podział węglowodanów”; „Funkcje węglowodanów”; „Zapotrzebowanie”; „Źródła węglowodanów”; „Skutki nadmiaru”; „Błonnik pokarmowy”; „Funkcje błonnika”}; „Witaminy” { Witaminy według rozpuszczalności: w tłuszczach lub wodzie; Witamina A (retinol) [Funkcje witaminy A”; „Źrodła witaminy A”; „Skutki niedoboru witaminy”; ”Skutki nadmiaru witaminy A”]; „Witamina D” (kalcyferol) - witamina słońca”; [„Funkcje witaminy D”; „Źródła witaminy D”; „Skutki niedoboru witaminy D”]; „Witamina E (tokoferol E)” [„Funkcje witaminy E”; Źródła witaminy E”; „Skutki niedoboru witaminy E”]; „Witamina K” [„Funkcja witaminy K”; „Źródła witaminy K”; „Skutki niedoboru witaminy K”]; „Witamina B1 (tiamina) [„Funkcje witaminy B1”; Źródła witaminy B1”; „Skutki niedoboru witaminy B1”]; „Witamina B2 (ryboflawina) zwana siłą napędową życia” [„Funkcje witaminy B2”; Źródła witaminy B2”; „Skutki niedoboru witaminy B2”;]; „Witamina B6 (pirydoksyna)” [„Funkcje witaminy B6”; „Źrodła witaminy B6”; „Skutki niedoboru witaminy B6”]; „Witamina B12” [Funkcje witaminy B12”; „Źródła witaminy B12”; „Skutki niedoboru witaminy B12”]; „Witamina PP (witamina B3, niacyna)” ['Funkcje witaminy PP”; „Źródła witaminy PP”; „Skutki niedoboru witminy PP”]; „Witamina C (kwas askorbinowy)”; [„Funkcje witaminy C”; Źródła witaminy C”; „Skutki niedoboru witaminy C”]; „Kwas foliowy (witamina B9) - witamina radości życia” [„Funkcje kwasu foliowego”; „Źródła kwasu foliowego”; „Zapotrzebowanie”; „Skutki niedoboru kwasu foliowego”]}; „Składniki mineralne”; { „Wapń” [„Funkcje wapnia”; „Źródła wapnia”; „Skutki niedoboru wapnia”]; „Żelazo” [„Funkcje żelaza”; „Źródła żelaza”; „Skutki niedoboru żelaza”]; „Magnez” [„Funkcje magnezu”; Źródła magnezu”; „Skutki niedoboru magnezu”]; „Fosfor” [„Funkcje fosforu”; „Źródła fosforu”]; „Sód” [ „Funkcje sodu”; Źródła sodu”; „Skutki nadmiaru sodu (nadmierne zużycie soli kuchennej)”; „Skutki niedoboru sodu”]; „Potas” [ „Funkcje potasu”; „Źródła potasu”; „Przyczyny niedoboru potasu”]; „Jod” [„Funkcje jodu”; „Źródła jodu; „Skutki niedoboru jodu”]}; „Piramida zdrowia” (Na tym rysunku są określone jakie rodzaje zdrowych pokarmów powinniśmy jadać codziennie, a które potrawy powinniśmy jadać rzadziej.)

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

  • Objaśnienia:
    1/ W najbliższych postach postaram się przedstawić Państwu kilka następnych książeczek z serii Porady Lekarza Rodzinnego dotyczących zdrowego jedzenia.
2/ Cytat ze strony 41 książki Pani Jean Carper: „Żywność Twój cudowny lek”
3/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki Pani Katarzyny Pietkun, ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści
4/ W książeczce wiele tytułów jest pisanych dużymi literami, ponieważ w Internecie nie jest to akceptowane, pozostawiłem w tytułach jako duże tylko pierwsze litery w tytułach rozdziałów, oraz w tytule książki.
5/ Podkreślenia moje dla lepszej przejrzystośći.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz