poniedziałek, 5 maja 2014

..zapobieganie chorobom: jedzenie warzyw, owoców i nie tylko


    Witam,
  • Dlaczego musimy zapobiegać chorobom jedząc warzywa i owoce, oraz inne korzystne dla naszego zdrowia pokarmy? "Żywność Twój cudowny lek".

    • W moim poprzednim poście z 28 kwietnia 2014 roku (..leczenie chorób zamiast zapobiegania im przy pomocy diety... ) napisałem, że lekarze zajmują się tylko leczeniem, a nie myślą o zapobieganiu chorobom.

    • Dlatego za nasze hasło przyjmijmy, że "Lepiej zapobiegać niż leczyć" i sami zadbajmy o nasze zdrowie przez profilaktykę, czyli zapobieganie chorobom 1/

    • Jak to możemy zrobić?

    • Najlepiej zmieniając stopniowo naszą dietę: Ograniczając jedzenie mięsa i cukru, a jednocześnie zwiększając ilość jedzonych warzyw i owoców, przede wszystkim surowych*/. Do diety warto też wprowadzić: przyprawy [chili, cynamon, imbir,, kozieradka, kurkuma (ostryż) jedzenie jogurtu, miodu (można nim zastąpić cukier), orzechów oraz picie herbaty (zieloną, czerwoną i czarną).

    Uśmiechnięta młoda kobieta spożywa sałatkę z surowych warzyw. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
      Ta kobieta jedząc sałatkę z surowych warzyw dba o swoje zdrowie realizując zasadę: „Lepiej zapobiegać niż leczyć”.


    • Pamiętajmy: Koncerny farmaceutyczne są zadowolone jeśli jesteśmy leczeni przy pomocy ich drogich leków. Ale nie zawsze nas na te leki stać. Żaden koncern farmaceutyczny nie będzie nas leczyć za darmo.

    • Osoby chorujące na choroby przewlekłe powinny porozumieć się z lekarzem ich leczącym, kiedy i które warzywa mogą jeść, a których nie mogą jeść. Zamiast warzyw i owoców surowych można je jeść gotowane, gotowane parze, lub duszone.

    • Uwaga: Niektóre warzywa mogą utrudniać wchłanianie lekarstw. Na przykład: Jedzenie surowej kapusty u osób chorych na tarczycę możnie utrudniać wchłanianie jodu!!!! (Więcej na ten temat w Ostrzeżeniu po prawej stronie u góry bloga).

    • O korzyściach z jedzenia przez osoby chore warzyw i owoców Państwo się przekonacie czytając mój post: ..przejadanie się i dieta warzywno-owocowa jako lekarstwo (z 27 stycznia 2014).

    • Tym bardziej osoby zdrowe (bez stwierdzonych chorób) mogą zdecydować się na zapobieganie chorobom stopniowo zmieniając swoją dietę.

    • Pamiętajmy:
      Po pierwsze: każde warzywo, owoc lub inny pokarm często korzystnie oddziałuje jednocześnie na różne nasze dolegliwości.
       Po drugie korzystniejsze dla naszego organizmu jest oddziaływanie kilku różnych warzyw, owoców lub innych pokarmów niż pojedynczego warzywa, owocu lub innego pokarmu.

    • Mam przed sobą książkę Pani Jean Carper: "Żywność Twój cudowny lek". W książce tej Autorka przy pomocy podtytułu wyjaśnia nam co ta książka zawiera: " ..czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosując odpowiednia dietę".

    Pierwsza strona okladki książki Pani Jean Carper : „Żywność Twój cudowny lek”. Jako przewodnik książka ta pomaga nam poznać: Jakie pokarmy zapobiegają określonym chorobom (na przykład chorobom serca lub nowotworom). Często dowiadujemy się też jakie składniki określonych pokarmów przyczyniają się do zachorowania na te choroby.
    Poniżej cytuję tytuły2/ najważniejszych rozdziałów i podrozdziałów książki :
    Cuda zawarte w pokarmach”; „Trzy teorie zdrowej mocy żywności”; ”Układ krążenia” {„Serce”; „Cholesterol”; Zakrzepy i zatory”; „Udar mózgu”; „Nadciśnienie tętnicze”}; „Układ pokarmowy” {„Zaparcia”; „Biegunki”; „Niestrawność”; „Gazy”; „Nietolerancja laktozy”; „Zgaga”; „Kolka”; „Zespół jelita nadwrażliwego”; „Uchyłkowatość jelita grubego”; „Choroba wrzodowa”; „Kamica żólciowa”; „Kamica nerkowa”}; „Nowotwory” {„Pokarmy w walce z rakiem”; „Rak sutka”; „Rak jelita grubego”; „Rak płuc”; „Rak trzustki”; „Rak żołądka”; „Inne nowotwory”}; „Bądź pełen energii” { „Pobudka dla mózgu”; „Popraw swój nastrój”; „Niepokój i i stres”; „Zachowania antyspołeczne”; „Bóle głowy”]; „Najczęstsze infekcje i problemy z oddychaniem” {„Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń”; „Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny”; „Astma”; „Zakażenia ukladu moczowego”; „Wirusy opryszczki”}; „Problemy kostno-stawowe” {„Reumatyzm”; „Osteoporoza”}; „Układ rozrodczy” {„Seks, hormony, płodność”; „Zaburzenia miesiączkowania”}; „Cukrzyca i inne schorzenia” {„Cukrzyca”; „Dieta w różnych schorzeniach”; „Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów” [Opisane tu są różne czynniki korzystne dla naszego zdrowia od przeciwbakteyjnych i przeciwnowotworowych poprzez przeciwutleniacze i czynniki przeciwzapalne do czynników aspirynopodobnych i uspokajających]}; „Dodatek”3/{[Ponad 60 pokarmów krótko opisanych w zakresie przydatności dla zdrowego żywienia się] [Pokarmy zawierające najwięcej: beta-karotenu (prowitamina witaminy); wapnia; kwasu foliowego (Bardzo potrzebnego kobietom w ciąży); potasu; selenu; cynku; witamin C, D oraz E; kwasy tłuszczowe (w tym omega-6 i omega3) w olejach roślinnych; kwasy omega-3 w rybach oraz owocach morza]}”.

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Oczywiście sama dieta nie ochroni nas przed chorobami. Potrzebna jest także aktywnośc fizyczna. Nie mamy też wpływu na : "..,. na nasze wrodzone skłonności, zanieczyszczenie powietrza i wody, hałas, stres." /Cytat ze strony31 książki Pani Jean Carper: "Żywność Twój cudowny lek"./
2/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki Pani Jean Carper, ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
3/ Zawartość podrozdziałów tego rozdziału opisuję własnymi słowami, aby przedstawić co te podrozdziały zawierają.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
    Ps. Podobnie jak osoby chore na choroby przewlekłe, także kobiety w ciąży nim zdecydują się na zmianę diety, powinny w tej sprawie porozumieć się ze swoim lekarzem.
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz