czwartek, 21 lipca 2016

Problem z glutenem i "Serwuj, aby wygrać"


    Witam,
  1. Co to jest gluten? Korzyści z glutenu. Problem z glutenem, czyli nietolerancja glutenu. Jakie są jej rodzaje i czym się ona objawia? Jakie są jej przyczyny? Jak sobie z nietolerancją glutenu poradził serbski tenisista Novak Djoković, czyli jego książka: "Serwuj, aby wygrać".


    Kneading Dough. Wyrabianie ciasta. Autor: Mita Stock Images. Fotolia.com
    Gluten jest białkiem zawartym w niektórych zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu.7/  Korzyści z dużej zawartości glutenu w mąkach: 1/
    Dziś dzięki dużej ilości glutenu chleb i inne wypieki po krótkim wyrabianiu ciasta szybko stają się spoiste. 2/
    (Wyjaśnienie: W przeszłości nasze praprababki wiele godzin wyrabiały ciasto drożdżowe, aby chleb (lub inny wypiek) był spoisty. 2/




    Growing Dough with Yeast. Rosnące ciasto drożdżowe. Autor: simonidadj . Fotolia.com
    Dzięki glutenowi po odpowiednim wyrobieniu i później w czasie pieczenia to ciasto pięknie wyrasta: To wyprodukowane przez drożdże pęcherzyki zamknięte w cieście zwiększają swoją objętość.3/
     
    1. Problem z glutenem ma coraz więcej ludzi. U tych ludzi pojawia się nietolerancja glutenu. Polega ona tym, że organizm wytwarza przeciw glutenowi przeciwciała, co przyczynia się do uszkodzenia kosmków jelitowych, które ułatwiają wchłanianie pokarmów.4/ Dlatego ludzie po przeprowadzeniu koniecznych badań, które potwierdzają, że przyczyną ich dolegliwości jest nietolerancja glutenu muszą jadać pokarmy bez glutenu. 
       
    2. Pan Jakub Urbański swoim artykule pisze, że nietolerancja glutenu występuje w trzech postaciach: nadwrażliwości na gluten, uczulenia na gluten i najgroźniejszej celiaklii. 5/
    3. Objawy: "Alergia może objawiać się na różne sposoby: zapaleniem skóry, katarem siennym, biegunką itd. Zaburzenia jelitowe – także takie jak wzdęcia, refluks i bóle brzucha – są typowe dla celiaklii i nadwrażliwości. " 6/ Gluten znajdujący się w mąkach może utrudniać naszym organizmom wchłanianie z pokarmów potrzebnych im minerałów i witamin oraz innych składników . A brak tych składników w naszych organizmach sprzyja zapadaniu na różne choroby. Dlatego nietolerancja glutenu może objawiać w różny sposób.
    4. Przyczyny: Za naszych praprababek w tych mąkach glutenu było niewiele. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat za pomocą modyfikacji genetycznych znacząco zwiększono ilość glutenu w zbożach z których się wyrabia obecne mąki. 2/ Niedawno gdzieś czytałem, że w pszenicy jest obecnie 40 krotna ilość glutenu w porównaniu do pszenicy z jakiej nasze prababki przygotowywały chleb i inne wypieki. Z dzisiejszej mąki, dzięki dużej ilości zawartego w nich glutenu po dobrym wymieszaniu składników szybko uzyskujemy spoiste ciasto.2/
       
    5. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mąki, z których wypieka się obecnie chleb i inne wypieki znacząco się zmieniły. A nasze układy trawienne pozostały te same. Dlatego wielu ludzi miewa problem z glutenem, którego ich organizmy nie potrafią strawić.
    1. Niedawno przeglądając w bibliotece nowości trafiłem na książkę znanego serbskiego tenisisty Novaka Djokovića: "Serwuj,aby wygrać".
    2. Nie jest to książka o tenisie. Ten sławny tenisista miewał częste załamania formy w trakcie trwania meczów tenisowych. Po odpowiednich badaniach okazało się, że przyczyną tych załamań formy jest nadwrażliwość na gluten i produkty mleczne. Dlatego Novak Djoković przeszedł na dietę bezglutenową i bezmleczną i ograniczył spożycie cukru.
    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pana Novaka Djokovića: „Serwuj, aby wygrać”. Podtytuł tej książki brzmi: „Plan 14 dni bez glutenu dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu”/Kolor z oryginału/. Książkę i ebook wydało w 2014 roku Wydawnictwo: „Bukowy Las” z Wrocławia. 

    Jak wspomniałem wyżej nie jest to książka o tenisie. Jest to książka w formie dwa w jednym: 

    Po pierwsze uczy jak w razie konieczności (nietolerancja glutenu) może być prawidłowo ustawiona dieta bezglutenowa. 

    Po drugie podpowiada jak mądrze całościowo (bez ograniczenia tylko do tej diety) sportowcy amatorzy i zawodowi mogą opracować swój trening z korzyścią dla swojej formy fizycznej. Dotyczy to nie tylko sportowców na diecie bezglutenowej.
    Poniżej przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki: 


    „Przedmowa” (Autorem jej jest Dr William Davis Autor książki:”Dieta bez pszenicy”);

     „Wstęp”; „Dieta, która mnie zmieniła” [„Jak w półtora roku przeszedłem drogę od krawędzi przepaści do tytułu najlepszego na świecie”]; („Dieta, która zmieniła moje życie”; „Proste zmiany, wyraźne rezultaty”);

     „Rozdział 1 Bekhendy i schrony” [„Nie każdy tenisowy mistrz rodzi się wśród bogaczy z country clubów”]: („Zupełnie nieprawdopodobne spotkanie”; „Od magii do masakry”; „Hartowany w ogniu”); 

    „Rozdział 2: Słodki smak zwycięstwa”[ „Prosta zmiana w sposobie odżywiania, która pomogła mi zrealizować dwa życiowe cele”]; (”Ryzyko się opłaca”; „Sztuka dyscypliny”; „Unosząc puchar”); 

    „Rozdział 3 Jak otwarcie umysłu zmieniło moje ciało” [„Sukces, który przyszedł dzięki odstawieniu „właściwych” sposobów na życie”]; („Rozstanie z pieczywem”; „Nowa dieta, Nowe życie” „Czternaście dni, które zmieniają życie”); 

    „Rozdział 4 Co nas spowalnia” [„Pokarmy, które mogą sabotować nasze ciało i umysł”]: „Alergia pokarmowa/Wrażliwość pokarmowa („Historia chorób”; „Wykluczenie”; Testy skórne”; „ELISA, czyli test immunoenzymatyczny”; „Testy pokarmowe”); „Problem z glutenem”; „Jak wrażliwy jest nasz organizm?; „Czy pizza naprawdę uniemożliwiała mi zostanie numerem 1?”; „Gdzie ukrywa się gluten”; „Słodkiego, mądrego życia”; „Pszenica i indeks glikemiczny”; „Co się stanie,Jeśli wykluczymy jeden albo wszystkie te produkty?”; „Czynnik mleczny”; „Jedzenie, które daje siłę”);
Dalsze rozdziały i podrozdziały książki Novaka Djokovića; "Serwuj, aby wygrać" podam w następnym poście. Podam tam także nazwy przepisów kulinarnych mistrza.


      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  1. Objaśnienia:
    1/ Więcej informacji na temat glutenu znajdziecie Państwo w innych źródłach w tym także Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/gluten
2/ Na podstawie strony 61  książki Pana Novaka Djokovića,
 oraz strony 44 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: „Bezglutenowa rewolucja” strona 44 Miesięcznik „Focus” numer 1/232 styczeń 2015. Autor jest doktorem biologii, dziennikarzem tłumaczem i podróżnikiem.

3/ Na podstawie strony 43 artykułu Pana doktora Jakuba Urbańskiego: „Bezglutenowa rewolucja”

4/ Na podstawie Wikipedii jak w podpunkcie 1.
5/ Na podstawie strony 44 artykułu Pana doktora Jakuba Urbańskiego.
6/ Cytat ze strony 44 artykułu Pana doktora Jakuba Urbańskiego.
7/ Wcześniej zaliczyłem owies do zbóż glutenowych. Ale dziś 30 lipca 2016 zdecydowałem się z tego stwierdzenia wycofać. Bardzo przepraszam za tę zmianę. Proszę jednak pamiętać, że owies może być przerabiany (na mąkę i płatki owsiane) na tych samych maszynach, co wcześniej przerabiano zboża glutenowe. Dlatego w produktach z owsa mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Także w powietrzu w pomieszczeniach gdzie przerabiany jest owies mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. A to może mieć bardzo duże znaczenie dla osób chorych na celiaklię.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz