-
Co to jest gluten? Korzyści z glutenu. Problem z glutenem, czyli nietolerancja glutenu. Jakie są jej rodzaje i czym się ona objawia? Jakie są jej przyczyny? Jak sobie z nietolerancją glutenu poradził serbski tenisista Novak Djoković, czyli jego książka: "Serwuj, aby wygrać".
Kneading Dough. Wyrabianie ciasta. Autor: Mita Stock Images. Fotolia.comGluten jest białkiem zawartym w niektórych zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu.7/ Korzyści z dużej zawartości glutenu w mąkach: 1/Dziś dzięki dużej ilości glutenu chleb i inne wypieki po krótkim wyrabianiu ciasta szybko stają się spoiste. 2/(Wyjaśnienie: W przeszłości nasze praprababki wiele godzin wyrabiały ciasto drożdżowe, aby chleb (lub inny wypiek) był spoisty. 2/
Growing Dough with Yeast. Rosnące ciasto drożdżowe. Autor: simonidadj . Fotolia.comDzięki glutenowi po odpowiednim wyrobieniu i później w czasie pieczenia to ciasto pięknie wyrasta: To wyprodukowane przez drożdże pęcherzyki zamknięte w cieście zwiększają swoją objętość.3/
-
Problem z glutenem ma coraz więcej ludzi. U tych ludzi pojawia się nietolerancja glutenu. Polega ona tym, że organizm wytwarza przeciw glutenowi przeciwciała, co przyczynia się do uszkodzenia kosmków jelitowych, które ułatwiają wchłanianie pokarmów.4/ Dlatego ludzie po przeprowadzeniu koniecznych badań, które potwierdzają, że przyczyną ich dolegliwości jest nietolerancja glutenu muszą jadać pokarmy bez glutenu.
-
Pan Jakub Urbański swoim artykule pisze, że nietolerancja glutenu występuje w trzech postaciach: nadwrażliwości na gluten, uczulenia na gluten i najgroźniejszej celiaklii. 5/
-
Objawy: "Alergia może objawiać się na różne sposoby: zapaleniem skóry, katarem siennym, biegunką itd. Zaburzenia jelitowe – także takie jak wzdęcia, refluks i bóle brzucha – są typowe dla celiaklii i nadwrażliwości. " 6/ Gluten znajdujący się w mąkach może utrudniać naszym organizmom wchłanianie z pokarmów potrzebnych im minerałów i witamin oraz innych składników . A brak tych składników w naszych organizmach sprzyja zapadaniu na różne choroby. Dlatego nietolerancja glutenu może objawiać w różny sposób.
-
Przyczyny: Za naszych praprababek w tych mąkach glutenu było niewiele. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat za pomocą modyfikacji genetycznych znacząco zwiększono ilość glutenu w zbożach z których się wyrabia obecne mąki. 2/ Niedawno gdzieś czytałem, że w pszenicy jest obecnie 40 krotna ilość glutenu w porównaniu do pszenicy z jakiej nasze prababki przygotowywały chleb i inne wypieki. Z dzisiejszej mąki, dzięki dużej ilości zawartego w nich glutenu po dobrym wymieszaniu składników szybko uzyskujemy spoiste ciasto.2/
-
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mąki, z których wypieka się obecnie chleb i inne wypieki znacząco się zmieniły. A nasze układy trawienne pozostały te same. Dlatego wielu ludzi miewa problem z glutenem, którego ich organizmy nie potrafią strawić.
-
Witam,
-
Niedawno przeglądając w bibliotece nowości trafiłem na książkę znanego serbskiego tenisisty Novaka Djokovića: "Serwuj,aby wygrać".
-
Nie jest to książka o tenisie. Ten sławny tenisista miewał częste załamania formy w trakcie trwania meczów tenisowych. Po odpowiednich badaniach okazało się, że przyczyną tych załamań formy jest nadwrażliwość na gluten i produkty mleczne. Dlatego Novak Djoković przeszedł na dietę bezglutenową i bezmleczną i ograniczył spożycie cukru.
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książki Pana Novaka Djokovića:
„Serwuj, aby wygrać”. Podtytuł tej książki brzmi:
„Plan 14 dni bez glutenu dzięki
któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu”/Kolor z
oryginału/. Książkę i ebook wydało w 2014 roku Wydawnictwo: „Bukowy
Las” z Wrocławia.
Jak wspomniałem wyżej nie jest to książka o tenisie. Jest to książka w formie dwa w jednym:
Po pierwsze uczy jak w razie konieczności (nietolerancja glutenu) może być prawidłowo ustawiona dieta bezglutenowa.
Po drugie podpowiada jak mądrze całościowo (bez ograniczenia tylko do tej diety) sportowcy amatorzy i zawodowi mogą opracować swój trening z korzyścią dla swojej formy fizycznej. Dotyczy to nie tylko sportowców na diecie bezglutenowej.
Jak wspomniałem wyżej nie jest to książka o tenisie. Jest to książka w formie dwa w jednym:
Po pierwsze uczy jak w razie konieczności (nietolerancja glutenu) może być prawidłowo ustawiona dieta bezglutenowa.
Po drugie podpowiada jak mądrze całościowo (bez ograniczenia tylko do tej diety) sportowcy amatorzy i zawodowi mogą opracować swój trening z korzyścią dla swojej formy fizycznej. Dotyczy to nie tylko sportowców na diecie bezglutenowej.
Poniżej
przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej
książki:
„Przedmowa” (Autorem jej jest Dr William Davis Autor książki:”Dieta bez pszenicy”);
„Wstęp”; „Dieta, która mnie zmieniła” [„Jak w półtora roku przeszedłem drogę od krawędzi przepaści do tytułu najlepszego na świecie”]; („Dieta, która zmieniła moje życie”; „Proste zmiany, wyraźne rezultaty”);
„Rozdział 1 Bekhendy i schrony” [„Nie każdy tenisowy mistrz rodzi się wśród bogaczy z country clubów”]: („Zupełnie nieprawdopodobne spotkanie”; „Od magii do masakry”; „Hartowany w ogniu”);
„Rozdział 2: Słodki smak zwycięstwa”[ „Prosta zmiana w sposobie odżywiania, która pomogła mi zrealizować dwa życiowe cele”]; (”Ryzyko się opłaca”; „Sztuka dyscypliny”; „Unosząc puchar”);
„Rozdział 3 Jak otwarcie umysłu zmieniło moje ciało” [„Sukces, który przyszedł dzięki odstawieniu „właściwych” sposobów na życie”]; („Rozstanie z pieczywem”; „Nowa dieta, Nowe życie” „Czternaście dni, które zmieniają życie”);
„Rozdział 4 Co nas spowalnia” [„Pokarmy, które mogą sabotować nasze ciało i umysł”]: „Alergia pokarmowa/Wrażliwość pokarmowa („Historia chorób”; „Wykluczenie”; Testy skórne”; „ELISA, czyli test immunoenzymatyczny”; „Testy pokarmowe”); „Problem z glutenem”; „Jak wrażliwy jest nasz organizm?; „Czy pizza naprawdę uniemożliwiała mi zostanie numerem 1?”; „Gdzie ukrywa się gluten”; „Słodkiego, mądrego życia”; „Pszenica i indeks glikemiczny”; „Co się stanie,Jeśli wykluczymy jeden albo wszystkie te produkty?”; „Czynnik mleczny”; „Jedzenie, które daje siłę”);
„Przedmowa” (Autorem jej jest Dr William Davis Autor książki:”Dieta bez pszenicy”);
„Wstęp”; „Dieta, która mnie zmieniła” [„Jak w półtora roku przeszedłem drogę od krawędzi przepaści do tytułu najlepszego na świecie”]; („Dieta, która zmieniła moje życie”; „Proste zmiany, wyraźne rezultaty”);
„Rozdział 1 Bekhendy i schrony” [„Nie każdy tenisowy mistrz rodzi się wśród bogaczy z country clubów”]: („Zupełnie nieprawdopodobne spotkanie”; „Od magii do masakry”; „Hartowany w ogniu”);
„Rozdział 2: Słodki smak zwycięstwa”[ „Prosta zmiana w sposobie odżywiania, która pomogła mi zrealizować dwa życiowe cele”]; (”Ryzyko się opłaca”; „Sztuka dyscypliny”; „Unosząc puchar”);
„Rozdział 3 Jak otwarcie umysłu zmieniło moje ciało” [„Sukces, który przyszedł dzięki odstawieniu „właściwych” sposobów na życie”]; („Rozstanie z pieczywem”; „Nowa dieta, Nowe życie” „Czternaście dni, które zmieniają życie”);
„Rozdział 4 Co nas spowalnia” [„Pokarmy, które mogą sabotować nasze ciało i umysł”]: „Alergia pokarmowa/Wrażliwość pokarmowa („Historia chorób”; „Wykluczenie”; Testy skórne”; „ELISA, czyli test immunoenzymatyczny”; „Testy pokarmowe”); „Problem z glutenem”; „Jak wrażliwy jest nasz organizm?; „Czy pizza naprawdę uniemożliwiała mi zostanie numerem 1?”; „Gdzie ukrywa się gluten”; „Słodkiego, mądrego życia”; „Pszenica i indeks glikemiczny”; „Co się stanie,Jeśli wykluczymy jeden albo wszystkie te produkty?”; „Czynnik mleczny”; „Jedzenie, które daje siłę”);
Dalsze
rozdziały i podrozdziały książki Novaka
Djokovića;
"Serwuj,
aby wygrać" podam
w następnym poście.
Podam tam także nazwy
przepisów kulinarnych mistrza.
-
Objaśnienia:1/ Więcej informacji na temat glutenu znajdziecie Państwo w innych źródłach w tym także Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/gluten
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Na
podstawie strony 61 książki Pana Novaka Djokovića,
oraz strony 44 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: „Bezglutenowa rewolucja” strona 44 Miesięcznik „Focus” numer 1/232 styczeń 2015. Autor jest doktorem biologii, dziennikarzem tłumaczem i podróżnikiem.
oraz strony 44 artykułu Pana Doktora Jakuba Urbańskiego: „Bezglutenowa rewolucja” strona 44 Miesięcznik „Focus” numer 1/232 styczeń 2015. Autor jest doktorem biologii, dziennikarzem tłumaczem i podróżnikiem.
3/
Na
podstawie strony
43 artykułu
Pana doktora
Jakuba
Urbańskiego: „Bezglutenowa rewolucja”
4/
Na podstawie Wikipedii jak w podpunkcie 1.
5/
Na podstawie strony 44 artykułu Pana doktora Jakuba Urbańskiego.
6/
Cytat ze strony 44 artykułu Pana doktora Jakuba Urbańskiego.
7/ Wcześniej zaliczyłem owies do zbóż glutenowych. Ale dziś 30 lipca 2016 zdecydowałem się z tego stwierdzenia wycofać. Bardzo przepraszam za tę zmianę. Proszę jednak pamiętać, że owies może być przerabiany (na mąkę i płatki owsiane) na tych samych maszynach, co wcześniej przerabiano zboża glutenowe. Dlatego w produktach z owsa mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Także w powietrzu w pomieszczeniach gdzie przerabiany jest owies mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. A to może mieć bardzo duże znaczenie dla osób chorych na celiaklię.
7/ Wcześniej zaliczyłem owies do zbóż glutenowych. Ale dziś 30 lipca 2016 zdecydowałem się z tego stwierdzenia wycofać. Bardzo przepraszam za tę zmianę. Proszę jednak pamiętać, że owies może być przerabiany (na mąkę i płatki owsiane) na tych samych maszynach, co wcześniej przerabiano zboża glutenowe. Dlatego w produktach z owsa mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Także w powietrzu w pomieszczeniach gdzie przerabiany jest owies mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. A to może mieć bardzo duże znaczenie dla osób chorych na celiaklię.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz