sobota, 30 lipca 2016

bezglutenowa, bezmleczna książka kucharska mistrza czyli...

...."Serwuj, aby wygrać"
Witam,
 1.   Ziarno zboża bezglutenowego teff (miłka abisyńska) szansą dla osób na diecie bezglutenowej. Indżera etiopski chleb na zakwasie-przykład potrawy z mąki  otrzymywanej ze zboża teff.  Książka kucharska Novaka Djokovića: "Serwuj, aby wygrać". Pomoc rodaka-dietetyka. Dotychczasowa dieta tenisisty.  Nowa dieta. Zmiany w treningu nie tylko fizycznym.


Teff grain filling a small bowl on a white background side view. Ziarno zboża bezglutenowego teff wypełnia małą miskę na białym tle.  Widok z boku. Autor: Bert Folsom. Fotolia.com
Wśród zbóż nie zawierających glutenu Autor książki wymienia „Tef” (miłka abisyńska”)1/. Według niego to zboże pochodzące z Etiopii ma smak słodki i orzechowy. Według niego łatwo je przygotować, bo dobrze smakuje z różnymi przyprawami. (Strona 187 książka kucharska Novaka Djokovića "Serwuj, aby wygrać").


Moim zdaniem to zboże (tak jak i inne zboża bezglutenowe2/) mogą osobom na diecie bezglutenowej ułatwić przygotowanie prostych i zdrowych bezglutenowych potraw. (I  to potraw zdrowszych od wysokoprzetworzonych produktów dostępnych w sklepach). Oczywiście nikogo nie zmuszam do jadania  potraw ze  zboża teff. Decyzje w tej sprawie musi każdy podjąć sam. Ja tylko stwierdziłem, że dostępna jest szeroka oferta pokarmów wysokoprzetworzonych niewątpliwie smacznych, ale często pozbawionych potrzebnych organizmowi składników: witamin i minerałów.





Injera - Ethiopian sourdough flatbread. Indżera etiopski chleb na zakwasie. Autor Paul Brighton. Fotolia.com
Indżerę w etiopskich domach wyrabia się z mielonego teffu wody i odrobiny soli.3/
Indżera jest to rodzaj etiopskiego chleba ”… w kształcie i o konsystencji gąbczastego naleśnika, lekko wilgotnego i kwaskowatego wypiekanego z teffu. " 6/

 1.1. W poprzednim poście napisałem: "Ten sławny tenisista miewał częste załamania formy w trakcie trwania meczów tenisowych."Jego rodak-dietetyk Igor Cetojević zachęcił go do przeprowadzenia badań, które potwierdziły nadwrażliwość jego organizmu na pszenicę (gluten) i mleko oraz mniejszą nadwrażliwość na pomidory.

 1.2. Sam tenisista pisze o ówczesnej bardzo tradycyjnej serbskiej diecie: "Serbskie pokarmy są ciężkie: dużo nabiału, dużo mięsa, a przede wszystkim dużo pieczywa. To istotna część serbskiej tradycji, poczynając od česnicy  (słodkiego chleba), którą zwyczajowo łamiemy się w Boże Narodzenie, przez śniadaniowe kifli  (rogale) i pogacice (ciastka). 4/

 1.3. Niezależnie od tego jego rodzice prowadzili pizzerię i on bardzo lubił jadać pizzę.

 1.4. A jednak jego rodak-dietetyk przekonał go do przejścia na dietę bezglutenową. Jak? /Strony 56-57 książka kucharska: "Serwuj, aby wygrać"./

 1.5. Będąc na diecie bezglutenowej tenisista uwzględnił w swoim menu: "Warzywa niskowęglowodanowe"; "Mięso; ryby; jaja"; "owoce"; "Zboża (bezglutenowe); "Orzechy i nasiona"; "Zdrowe oleje"; "Rośliny strączkowe"; "Sosy; 'Zioła i przyprawy."5/

 1.6. Niezależnie od powyższego tenisista zmienił sposób jedzenia. Zmienił także swój trening nie tylko fizyczny.



Oto  książka kucharska (ściślej pierwsza strona jej okładki) Pana Novaka Djokovića: „Serwuj, aby wygrać”. Podtytuł tej książki brzmi: „Plan 14 dni bez glutenu dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu”/Kolor podtytułu z oryginału/. Książkę i ebook wydało w 2014 roku Wydawnictwo:  „Bukowy Las” z Wrocławia.

Jest to książka , która może być przydatna i osobom na diecie bezglutenowej i  sportowcom (amatorom i zawodowcom). Novak Djoković jest przeciwny dokładnemu kopiowaniu jego diety bezglutenowej lub jego treningu. Jego książka może pomóc osobom na diecie bezglutenowej w  opracowaniu odpowiedniej dla nich diety. Sportowcom może pomóc w opracowaniu odpowiedniego dla nich treningu  (nie tylko  fizycznego) oraz odpowiedniej dla nich diety.

Poniżej przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów II części tej książki:

Rozdział 5 „Droga do zwycięstwa” [Jak jeść lepiej i osiągnąć lepszą formę fizyczną oraz psychiczną”]; „Czym jest dla mnie Slow Food”; „Jesteś tym co jesz”; „Dzień na mojej diecie”; „Dieta tygodniowa”};

„Rozdział 6 Trening dla umysłu” [„Pomysły na ukierunkowany trening koncentracji i radzenie sobie ze stresem”]; „Przekręć tabliczkę z „zamknięte” na „otwarte””; „O czym myślisz?”; „Najważniejsza część mojego dnia”; „Moja tajna broń – przyjaźnie”};

Rozdział 7 Trening dla ciała” [„Prosty plan fitness dla każdego”]; „Jak osiągnąć prawdziwą elastyczność”; „Ćwiczenia na piankowym wałku”; „Ćwicz ciało oraz umysł”];

„Rozdział 8 Talerz Mistrza [„Przepisy, które pomogły mi osiągnąć sukces”];

„Przepisy”: „Śniadanie” [„Muesli Power Bowl”; „Bezglutenowa owsianka z masłem orzechów nerkowca i  bananami”]; „Koktajle” [Koktajl jagodowy z masłem migdałowym”; „Koktajl truskawkowo-bananowy”; „Koktajl mangowo-kokosowy”; „Koktajl z czekoladą i masłem migdałowym”; „Koktajl waniliowo-migdalowy”];

 „Lunch” [„Bezglutenowy makaron z superpesto”; „Bezglutenowy makaron z primavera”; „Sałatka z pikantnym makaronem soba”; „Sałatka z komosą ryżową i suszonymi pomidorami”

 „Przekąski” [„Prażone migdały z sosem tamari”; „Domowy humus z jabłkami lub świeżymi warzywami”]; 

„Kolacja” [„Strzępiel z salsą z mango i papai”; „Pieczone pomidory”; „Sałatka cesarska z jarmużem i komosą ryżową”; „Cytrynowy kurczak pieczony w całości”; „Łosoś z ziołami”; „Befsztyk z polędwicy”; „Nadziewane pieczone ziemniaki”; „Bezbułkowy Power Burger”; „Chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków”; „Sałatka nicejska z tuńczykiem”; „Domowy rosół z kurczaka z ryżem”]}; „
Posłowie”; „Podziękowania”;

„Dodatek: Poradnik dobrego jedzenia”
[„Białka”; „Warzywa”; „Rośliny strączkowe” „Owoce”; „Zboża zamiast pszenicy”; „Orzechy i nasiona”; „Zdrowe tłuszcze”; „Zamienniki mleka”].
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

 2. Objaśnienia:

1/  Abisynia to dawna nazwa dzisiejszej Federalnej Demokratycznej Republiki Etiopii. /Na podstawie informacji z Wikipedii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Etiopia ./

    2/  W poprzednim poście początkowo zaliczyłem owies do zbóż glutenowych. Ale zdecydowałem się dziś  30 lipca 2016 z tego stwierdzenia wycofać. Bardzo przepraszam za tę zmianę. Proszę jednak pamiętać, że owies może być przerabiany (na mąkę i płatki owsiane) na tych samych maszynach, co wcześniej przerabiano zboża glutenowe. Dlatego w produktach z owsa mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Także w powietrzu w pomieszczeniach gdzie przerabiany jest owies mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. A to może mieć bardzo duże znaczenie dla osób chorych na celiaklię.

    3/     Na podstawie strony 98 artykułu „teff wielka moc w miniziarenkach" zamieszczonego w numerze 7/2016 lipiec miesięcznika "Wróżka". Na stronie 99 Autor/Autorka artykułu podaje trzy przepisy kulinarne z teffem: „etiopska indżera”; „teffowe naleśniki”; mus truskawkowy z teffem”.

    4/ Cytat ze strony 51 książki Novaka Djokovića.

    5/ /Tytuły składników pokarmów mistrza podaję na podstawie     stron 79-81 książki Novaka Djokovića . Więcej informacji na ten     temat znajdziecie Państwo w "Dodatku"  na stronach 178-190.

     6/  Na podstawie strony 98 wspomnianego wyżej artykułu z     miesięcznika "Wróżka".
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz