Witam,
1. Ziarno zboża bezglutenowego teff (miłka abisyńska) szansą dla osób na diecie bezglutenowej. Indżera etiopski chleb na zakwasie-przykład potrawy z mąki otrzymywanej ze zboża teff. Książka kucharska Novaka Djokovića: "Serwuj, aby wygrać". Pomoc rodaka-dietetyka. Dotychczasowa dieta tenisisty. Nowa dieta. Zmiany w treningu nie tylko fizycznym.
Teff grain filling a small bowl on a white background side view. Ziarno zboża bezglutenowego teff wypełnia małą miskę na białym tle. Widok z boku. Autor: Bert Folsom. Fotolia.com
Wśród zbóż nie zawierających glutenu Autor książki wymienia „Tef” (miłka abisyńska”)1/. Według niego to zboże pochodzące z Etiopii ma smak słodki i orzechowy. Według niego łatwo je przygotować, bo dobrze smakuje z różnymi przyprawami. (Strona 187 książka kucharska Novaka Djokovića "Serwuj, aby wygrać").
Moim zdaniem to zboże (tak jak i inne zboża bezglutenowe2/) mogą osobom na diecie bezglutenowej ułatwić przygotowanie prostych i zdrowych bezglutenowych potraw. (I to potraw zdrowszych od wysokoprzetworzonych produktów dostępnych w sklepach). Oczywiście nikogo nie zmuszam do jadania potraw ze zboża teff. Decyzje w tej sprawie musi każdy podjąć sam. Ja tylko stwierdziłem, że dostępna jest szeroka oferta pokarmów wysokoprzetworzonych niewątpliwie smacznych, ale często pozbawionych potrzebnych organizmowi składników: witamin i minerałów.
Injera - Ethiopian sourdough flatbread. Indżera etiopski chleb na zakwasie. Autor Paul Brighton. Fotolia.com
Indżerę w etiopskich domach wyrabia się z mielonego teffu wody i odrobiny soli.3/
Indżera jest to rodzaj etiopskiego chleba ”… w kształcie i o konsystencji gąbczastego naleśnika, lekko wilgotnego i kwaskowatego wypiekanego z teffu. " 6/
1.1. W poprzednim poście napisałem: "Ten sławny tenisista miewał częste załamania formy w trakcie trwania meczów tenisowych."Jego rodak-dietetyk Igor Cetojević zachęcił go do przeprowadzenia badań, które potwierdziły nadwrażliwość jego organizmu na pszenicę (gluten) i mleko oraz mniejszą nadwrażliwość na pomidory.
1.2. Sam tenisista pisze o ówczesnej bardzo tradycyjnej serbskiej diecie: "Serbskie pokarmy są ciężkie: dużo nabiału, dużo mięsa, a przede wszystkim dużo pieczywa. To istotna część serbskiej tradycji, poczynając od česnicy (słodkiego chleba), którą zwyczajowo łamiemy się w Boże Narodzenie, przez śniadaniowe kifli (rogale) i pogacice (ciastka). 4/
1.3. Niezależnie od tego jego rodzice prowadzili pizzerię i on bardzo lubił jadać pizzę.
1.4. A jednak jego rodak-dietetyk przekonał go do przejścia na dietę bezglutenową. Jak? /Strony 56-57 książka kucharska: "Serwuj, aby wygrać"./
1.5. Będąc na diecie bezglutenowej tenisista uwzględnił w swoim menu: "Warzywa niskowęglowodanowe"; "Mięso; ryby; jaja"; "owoce"; "Zboża (bezglutenowe); "Orzechy i nasiona"; "Zdrowe oleje"; "Rośliny strączkowe"; "Sosy; 'Zioła i przyprawy."5/
1.6. Niezależnie od powyższego tenisista zmienił sposób jedzenia. Zmienił także swój trening nie tylko fizyczny.
Oto książka kucharska (ściślej pierwsza strona jej okładki) Pana Novaka Djokovića: „Serwuj, aby wygrać”. Podtytuł tej książki brzmi: „Plan 14 dni bez glutenu dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu”/Kolor podtytułu z oryginału/. Książkę i ebook wydało w 2014 roku Wydawnictwo: „Bukowy Las” z Wrocławia.
Jest to książka , która może być przydatna i osobom na diecie bezglutenowej i sportowcom (amatorom i zawodowcom). Novak Djoković jest przeciwny dokładnemu kopiowaniu jego diety bezglutenowej lub jego treningu. Jego książka może pomóc osobom na diecie bezglutenowej w opracowaniu odpowiedniej dla nich diety. Sportowcom może pomóc w opracowaniu odpowiedniego dla nich treningu (nie tylko fizycznego) oraz odpowiedniej dla nich diety.
Poniżej przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów II części tej książki:
„Rozdział 5 „Droga do zwycięstwa” [Jak jeść lepiej i osiągnąć lepszą formę fizyczną oraz psychiczną”]; „Czym jest dla mnie Slow Food”; „Jesteś tym co jesz”; „Dzień na mojej diecie”; „Dieta tygodniowa”};
„Rozdział 6 Trening dla umysłu” [„Pomysły na ukierunkowany trening koncentracji i radzenie sobie ze stresem”]; „Przekręć tabliczkę z „zamknięte” na „otwarte””; „O czym myślisz?”; „Najważniejsza część mojego dnia”; „Moja tajna broń – przyjaźnie”};
Rozdział 7 Trening dla ciała” [„Prosty plan fitness dla każdego”]; „Jak osiągnąć prawdziwą elastyczność”; „Ćwiczenia na piankowym wałku”; „Ćwicz ciało oraz umysł”];
„Rozdział 8 Talerz Mistrza [„Przepisy, które pomogły mi osiągnąć sukces”];
„Przepisy”: „Śniadanie” [„Muesli Power Bowl”; „Bezglutenowa owsianka z masłem orzechów nerkowca i bananami”]; „Koktajle” [Koktajl jagodowy z masłem migdałowym”; „Koktajl truskawkowo-bananowy”; „Koktajl mangowo-kokosowy”; „Koktajl z czekoladą i masłem migdałowym”; „Koktajl waniliowo-migdalowy”];
„Lunch” [„Bezglutenowy makaron z superpesto”; „Bezglutenowy makaron z primavera”; „Sałatka z pikantnym makaronem soba”; „Sałatka z komosą ryżową i suszonymi pomidorami”
„Przekąski” [„Prażone migdały z sosem tamari”; „Domowy humus z jabłkami lub świeżymi warzywami”];
„Kolacja” [„Strzępiel z salsą z mango i papai”; „Pieczone pomidory”; „Sałatka cesarska z jarmużem i komosą ryżową”; „Cytrynowy kurczak pieczony w całości”; „Łosoś z ziołami”; „Befsztyk z polędwicy”; „Nadziewane pieczone ziemniaki”; „Bezbułkowy Power Burger”; „Chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków”; „Sałatka nicejska z tuńczykiem”; „Domowy rosół z kurczaka z ryżem”]}; „
Posłowie”; „Podziękowania”;
„Dodatek: Poradnik dobrego jedzenia” [„Białka”; „Warzywa”; „Rośliny strączkowe” „Owoce”; „Zboża zamiast pszenicy”; „Orzechy i nasiona”; „Zdrowe tłuszcze”; „Zamienniki mleka”].
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
2. Objaśnienia:
1/ Abisynia to dawna nazwa dzisiejszej Federalnej Demokratycznej Republiki Etiopii. /Na podstawie informacji z Wikipedii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Etiopia ./
2/ W poprzednim poście początkowo zaliczyłem owies do zbóż glutenowych. Ale zdecydowałem się dziś 30 lipca 2016 z tego stwierdzenia wycofać. Bardzo przepraszam za tę zmianę. Proszę jednak pamiętać, że owies może być przerabiany (na mąkę i płatki owsiane) na tych samych maszynach, co wcześniej przerabiano zboża glutenowe. Dlatego w produktach z owsa mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Także w powietrzu w pomieszczeniach gdzie przerabiany jest owies mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. A to może mieć bardzo duże znaczenie dla osób chorych na celiaklię.
3/ Na podstawie strony 98 artykułu „teff wielka moc w miniziarenkach" zamieszczonego w numerze 7/2016 lipiec miesięcznika "Wróżka". Na stronie 99 Autor/Autorka artykułu podaje trzy przepisy kulinarne z teffem: „etiopska indżera”; „teffowe naleśniki”; mus truskawkowy z teffem”.
4/ Cytat ze strony 51 książki Novaka Djokovića.
5/ /Tytuły składników pokarmów mistrza podaję na podstawie stron 79-81 książki Novaka Djokovića . Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w "Dodatku" na stronach 178-190.
6/ Na podstawie strony 98 wspomnianego wyżej artykułu z miesięcznika "Wróżka".
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz