środa, 4 stycznia 2017

...książka kucharska: "Pyszne na słodko", czyli...


....potrawy dla łasuchów


Witam,
 1.  'Tęczowy tort" – Przykład smacznego wypieku. Dlaczego lubimy słodkie potrawy? Książka kucharska Pani Anny Starmach: "Pyszne na słodko".


Tęczowy tort. Rainbow cake . Autor: manyakotic  Fotolia.com

Ten tort to tylko jest tylko przykład jednego z wielu rodzajów wypieków.  Wypieki to także różne ciasta: serniki, makowce, szarlotki i wiele innych rodzajów ciast. A oprócz samych wypieków do smacznych  słodkich potraw zaliczamy też naleśniki, racuchy, placuszki, omlety oraz różnego rodzaju desery także owocowe.

 1.1. Słodkie potrawy umilają nam życie.  Jedzenie,  szczególnie jedzenie słodkich potraw zbliża nas ku sobie.2/ Oczywiście najlepsze są słodkie  potrawy przygotowane w domu przez nas samych lub kogoś naszych najbliższych. Bo niestety potrawy które oglądamy w sklepach są często naszpikowane chemią. Bo muszą jakiś czas zachować trwałość nim klient je kupi. Muszą też ładnie  wyglądać, aby klient chciał je kupić.

 1.2. Jest jeszcze jedna przyczyna dlaczego lubimy słodkie potrawy: Człowiek unika tego co przykre lub bolesne i dąży do tego co jest przyjemne. Jedną z tych przyjemności jest jedzenie słodkich potraw w tym  także słodkich wypieków.

 1.3. Kiedyś różne wypieki sporządzano przede wszystkim w okresach świątecznych.

 1.4. Na przykład: Nasi przodkowie umieli i lubieli świętować. W jednej z książek kucharskich Autor wspomniał, że w  przeszłości (w  okresie międzywojennym  i przed I wojną światową) w bogatszych dworach na święta przygotowywano samych słodkich ciast ponad 50.

 1.5. Jeśli chodzi o  naleśniki, placuszki, racuchy i omlety, to jadamy je chętnie jako zwykłe dania. Różne desery też jadamy częściej. Często o możliwości  sporządzenia danego deseru decyduje dostępność w danym czasie określonych owoców.





Oto pierwsza strona okładki książki kucharskiej Pani Anny Starmach: „Pyszne na słodko”. Książkę wydało w 2015 Wydawnictwo:”Znak” z Krakowa. Przy każdym przypisie kulinarnym potawy znajdziecie Państwo jej duże zdjęcie


Poniżej przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książki oraz nazwy zawartych w nich przepisów kulinarnych różnych słodkich potraw:

Wstęp”;

„Ciasta, torty, zapiekanki”1/ [„Brownie”; „Piszinger mojej mamy”;”Torcik orzechowy babci Romy”; „Piernik ekspresowy”; „Makowiec”; „Beza Pawłowej”; „Babka drożdżowa”; „Sernik mojego taty”; „Tarta Tatin”; „Odwrócona tarta z ananasem i
malinami”; „Banalna szarlotka”; „Jabłka pod kruszonką”; „Śliwki pod orzechową kruszonką”; „Zapiekanka waniliowa z owocami”; „Zapiekana owsianka z bakaliami”; „Clafoutis, czyli owoce w cieście”];

„Ciasteczka, pączki, babeczki” [ Quatre-quarts, czyli najłatwiejsze babeczki na świecie”; „Muffiny z krówkami”; „Muffinki z dynią i polewą z białej czekolady”; „Babeczki z czekoladą i chilli”; „Serniczki z malinami”; „Szarlotka sypana”; „Małe tarty z kremem waniliowym, figami i śliwkami”; „Torciki z truskawkami”; „Babeczki z cynamonem”; „Pączki ptysiowe”; „Churros”; „Palmiers, czyli karmelizowane ciasta francuskie”; Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami”; „Poduszeczki z jabłkami”; „Wiatraki z gruszkami i czekoladą”; „Ciasteczka z czekoladą”; „Ciasteczka z karmelem i orzechami”; „Ciasteczka maślane”;; „Czekoladowe kruche ciasteczka z migdałami”;; „Ciasteczka w piegi”; „Ciasteczka z kakao”; „Marchewkowe kocie oczka”; „Pierniczki”; „Owsiane ciastka śniadaniowe”; „Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami”; „Kulki owsiane”; „Kokosanki”; „Czekoladowe szyszki ryżowe”; „Croissanty z migdałami” ];

„Kremy, musy, desery” [„Mus czekoladowy”; „Deser z płynną czekoladą”; „Trufle czekoladowe”; „Czekoladki z orzechami”; „Biszkoptowe lizaki”; „Czekolada na gorąco z wanilią”; „Kakao”; „Malinowe tiramsu”; „sernik w kieliszkach z wiśniami”; „Deser jogurtowo-owocowy”; „Krem cytrynowy z bezą”; „Błyskawiczny sorbet owocowy”; „Semifreddo z orzechami i karmelem”; „Lody bananowe na patyku”;  „Kisiel porzeczkowy z czerwonym winem”; „Pieczone jabłka z rodzynkami i migdałami”; „Banany w kamelu”; „Bananowo-karmelowy deser dla łasucha”; „Ryż waniliowy z karmelizowanymi jabłkami”; „Owocowa owsianka śniadaniowa”; „Pomarańczowe galaretki”; „Sałatka owocowa z grilla”];

„Naleśniki, racuchy, placuszki” [„Pomarańczowe naleśniki Suzette”; „Czekoladowe naleśniki  bananami”; „Pancakes z syropem klonowym”; „Jabłka w cieście”; „Placuszki z bananami”; „Racuchy z serem”; „Placuszki z ricotty z sałatką owocową”; „Omlet na słodko”; „Gofry z bitą śmietaną”; „Tosty francuskie”; „Knedle ze śliwkami”];

Słodka spiżarnia” [„Krem czekoladowy z orzechami laskowymi”; „Krem z białej czekolady z migdałami””Krem bananowy z krówkami”; „Krem kokosowy”; „Masło orzechowe”; „Słodko-kwaśny krem cytrynowy”;; „Powidła śliwkowe” „Domowa granola”];

„Porady” [„Czekolada w kąpieli wodnej”; „Karmel”; „Ciasto kruche”; „Domowy cukier waniliowy”; „Sos waniliowy”; „Sos czekoladowy” „Lukier cytrynowy”; Kandyzowana skórka pomarańczy”; „Pasteryzowanie przetworów”; „Prażenie orzechów”; „Kolorowe kostki lodu”; „Ubijanie białek i śmietany”; „Drożdże”; „Świeżość jajek”]
„Twoje ulubione przepisy” (miejsce na notatki)



/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  W nazwach tytułów rozdziałów pozostawiam tylko pierwszą literę dużą,, ponieważ całe wyrazy pisane dużymi literami są źle widziane w internecie.
    2/Pisze także o tym Pani Anna Starmach na stronie 13       we "Wstępie" do swojej książki.
Pozdrawiam
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz