środa, 12 kwietnia 2017

Zdrowe Święta (w tym zdrowa Wielkanoc), czyli...

 ...książka kucharska: "Święta bez chemii"*/

Witam,
 1.   Czym dziś malujemy pisanki, czym malowano je  kiedyś? Wielkanoc to także Święto  rodzinne. Wspomnienie Świąt Wielkanocy z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości: to były zdrowe święta. Książka kucharska Pani Julity Bator: "Święta bez chemii".

Malowanie pisanek na Wielkanoc jest naszą tradycją. Painting Easter eggs is our tradition. Autor: gpointstudio  . Fotolia.com .
W latach mojego dzieciństwa i mojej młodości  to malowanie pisanek było wspaniałą bezpieczną frajdą. Bo wtedy to były zdrowe święta.

 Ale według Pani Julity Bator dziś już tak nie jest. W swojej książce kucharskiej: "Święta bez chemii" na stronie:63 wymienia ona kilka proponowanych przez producentów syntetycznych barwników do malowania pisanek :tartrazyna (E-102);  żółcień pomarańczowa (E-110); azorubina (E-122); czerwień koszenilowa ( E-124);  indygotyna (E-132); błękit brylantowy  (E-133). 
Wszystkie one są  przez producentów określane jak dopuszczone do spożycia. Ale według Autorki książki są niekorzystne dla zdrowia. (Sprawdziłem to w "Leksykonie zdrowia: Czy wiesz co jesz?"1/). Wszystko się zgadza.

Autorka książki zachęca do zdrowego malowania pisanek  używając:  łupiny cebuli; kurkumę; czerwoną kapustę; jagody oraz czerwony burak. (Z kurkumy otrzymuje się zdrowy naturalny barwnik kurkuminę (E-100)  o kolorze pomarańczowo-żółtym.)

 1.1.  Wielkanoc jest to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie. Obchodzimy je, aby uczcić Zmartwychwstanie Pana Jezusa.

 1.2. W latach mojego dzieciństwa i mojej młodości jednym tradycyjnych symboli Świąt Wielkiej Nocy były malowane przed Świętami pisanki. Innymi symbolami były  baranek z mąki lub cukru oraz gałązki baź wierzbowych.


 1.3. Symboliczne też było dzielenie się jajkiem i składanie sobie życzeń przed rozpoczęciem śniadania w niedzielę świąteczną.

 1.4. W trakcie świątecznego śniadania oprócz tradycyjnych jajek, jedzono  prawdziwe,  zdrowe wędliny (bez chemii); szynkę, baleron lub polędwicę oraz zdrowe (bez chemii) wypieki świąteczne: baby i mazurki. Były to więc  zdrowe święta.

 1.5. Niestety niewiele z tamtych czasów pamiętam, ale to co pamiętam bardzo mile wspominam i żałuję, że to już nie wróci. (Oczywiście pamiętam o regionalnych różnicach w obchodzeniu Świąt Wielkanocy, bo to też ma swój urok.)

 1.6. Pamiętam, także, że w  rodzinnym obchodzeniu tych Świąt nie przeszkadzał nam (jak obecnie) włączony telewizor. Dlatego były to Święta przede wszystkim rodzinne.

 1.7. Z tego powodu bardzo mnie zainteresowała  książka kucharska Pani Julity Bator "Święta bez chemii". Ona przypomniała mi  Święta Wielkiej Nocy przede wszystkim z moich lat dziecinnych lat. Były one naprawdę zdrowe, bo przygotowywane ze zdrowych produktów, czyli bez tak popularnych dziś dodatków chemicznych.



        Oto świąteczna  Wielkanocna książka kucharska Pani Julity Bator: "Święta bez chemii". Podtytuł: "Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie i inne święta". Książkę wydało w 2015 roku Wydawnictwo: "Znak". Ta książka została także wydana w formie ebooka w formatach: MOBI, EPUB i jest dostępna w internetowej księgarni: "Woblink".

O wartości tej książki stanowią nie tylko zamieszczone w niej przepisy kulinarne, ale także rady Autorki zamieszczone w swoistych wstępach do głównych rozdziałów,  oraz podrozdziałów w rozdziale:"Produkty spożywcze". Kto tych wstępów nie przeczyta ten straci.

Poniżej przedstawiam Państwu  spis rozdziałów i podrozdziałów tej książki, oraz nazwy zamieszczonych w niej przepisów kulinarnych:

"Wigilia" (Warto przeczytać tam zamieszczony wstęp dotyczący Wigilii):

 {"1.Barszcz z uszkami" ["Kwas buraczany"; "Barszcz czerwony"]; "2. Uszka" ["Uszka z grzybami"; "Uszka z mięsem"}; "3.Karp po grecku"; "4. Sałatka śledziowa orientalna z lubczykiem";  "5. Pierogi" ["Pierogi z kapustą i serem"; "Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami"]; "6.Gołąbki" ["Gołąbki ziemniakami"; "Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami"; "7.Kapusta z grochem" ; "8. Sos grzybowy"; "9. Kutia z makiem"; "10.Piernik" [Przyprawa do piernika"; "Piernik"]; "11.Pierniczki" ["Pierniczki żytnie"; "Pierniczki orkiszowe"; "Lukier 1"; "Lukier 2"]; "12.  Kompot z suszu" ["Suszone jabłka"; "Kompot z suszu"]};

"Wielkanoc"  (We wstępie Autorka podaje jak uniknąć chemii przy malowaniu pisanek i nie tylko):
{ "1. Żurek z jajkiem i z wędliną" ["Zakwas na żurek"; "Żurek"]; "  "2.Pasztet drobiowy"; "3. Ćwikła z chrzanem"; "4. "Sernik" ("spód";  "masa"; "wierzch");  "5. mazurek z bakaliami i gorzką czekoladą"};

"Święta i uroczystości rodzinne"
{ "1. Sałatka jarzynowa""2. Tarta z warzywami" ["ciasto"; "farsz" ("ze szpinaku"; "z cebuli"; "z porów"; "  brokuła"); "masa"]; "3.Torcik buraczano-czekoladowy"; "4. Owsiane crumble z owocami"; "5. Florentynki"; "6. Lemoniada jabłkowo-miętowa"};

"Produkty spożywcze"{"Mąka"(Przy tym i przy następnych produktach Autorka wyjaśnia jak szukać danych produktów bez chemicznych dodatków lub zawierających ich jak najmniej- warto to przeczytać.); "Ryby"; "Nabiał"; "Mięso"; "Cukier"; "Warzywa i owoce";  "Bakalie"};
"Źródła"; "Podziękowania

 
2.Objaśnienia:

1/  O tej książce pisałem w poście z 30 stycznia 2016:"Leksykon zdrowia":"Czy wiesz, co jesz?" Oto jest  pytanie.!"
   
Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy,
        pełnych wiary, nadziei i miłości,
       wiosennego nastroju, oraz  radosnych spotkań
       w gronie rodziny i  przyjaciół  życzy Państwu
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ Bardzo przepraszam, że nie opublikowałem dotąd postu o żadnej ze wspomnianych wcześniej książek.  Post o książce: "Zdrowe oczy" postaram się opublikować jeszcze w miesiącu kwietniu. Prawdopodobnie post o książce: "Japonki nie tyją i się nie starzeją" się trochę opóźni, ponieważ zastanawiam się czy wcześniej nie opublikować postu o książce: "Szkoła przetrwania dla alergika".
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz