czwartek, 12 kwietnia 2018

Czy można polubić potrawy roślinne, czyli...

...książka kucharska: "kuchnia roślinna dla każdego"


Dzień dobry,
  1. Czy dieta wegańska może być kompletna i zdrowa? Wyjaśnia to nam książka kucharska Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego". Dlaczego nikogo nie namawiam na zmianę diety? Zatęskniłem za kotletem schabowym lub mielonym. Odpowiedź na pytanie z tytułu post.


      Wegańskie przyjęcie w domu. Celebrating vegan party at home. Autor: Photographee.eu Fotolia.com
      Oto przykład, że weganie mogą spożywać smaczne posilki także w czasie spotkań w domu w gronie przyjaciół.



    1. Często zastanawiałem się: Co jedzą weganie? Wiedziałem, że w ramach swojej diety nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt: w tym mięsa, mleka i jajek. Czy jest realne takie skomponowanie ich diety, aby była ona kompletna i zdrowa?
    2. Trafiła w moje ręce książka kucharska Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego".
    3. Autor w tej książce (i na prowadzonym przez siebie blogu: "erVegan.com) udowadnia, że jest możliwe prawidłowe skomponowanie diety wegańskiej.
    4. Oczywiście w żadnym wypadku nikogo z Państwa nie usiłuję przekonać do przejścia na dietę wegańską.
    5. Po pierwsze: W książce jest dużo przepisów na interesujące potrawy sporządzane z roślin. Mogą one bardzo ciekawie urozmaicić każdy jadłospis.
    6. Po drugie: Przejście na dietę węgańską musi być jak najbardziej dobowolne i samodzielne. Różne mogą być powody przejścia na taka dietę: "...zdrowotne, etyczne, ale również ekonomiczne i ekologiczne."1/
    7. Po trzecie: Decyzja o przejściu na taką dietę musi być jak najbardziej samodzielna, bo jest to dieta eliminacyjna. Po wyeliminowaniu z dotychczasowego jadłospisu produktów odzwierzęcych, trzeba je zastąpić innymi odpowiednimi produktami, aby taka dieta była kompletna i zdrowa.
    8. Ja sam zdaję sobie sprawę, że przejście na inną dietę może być bardzo trudne. Dlaczego?
    9. Wyjaśnienie: Przez kilka miesięcy jadałem różne zupy, pierogi (też mięsne), także naleśniki, ale coś mi ciągle brakowało. Dopiero niedawno zrozumiałem, że brak mi kotleta schabowego lub mielonego z kartofelkami.
    10. Oczywiście ja nie jestem, ani całkowicie mięsożerny, ani roślinożerny. Oprócz wspomnianych wyżej zup, pierogów lubię na przykład zjeść sobie mieszankę surówki marchewki z selerem na słodko (z brzoskwinią).
    11. A na pytanie zadane w tytule postu ja odpowiem: potrawy roślinne można polubić, ale do tego nie trzeba (bez wyraźnych powodów) zmieniać diety.

    Oto pierwsza strona okładki książka kucharska Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego". Książkę wydało w 2017 Wydawnictwo: "Flow Books".
    Poniżej podaję Państwu rozdziały, podrozdziały oraz tytuły zawartych w książce przepisów kulinarnych":
    "Wstęp"
    "Moja filozofia zdrowego odżywiania - bez mięsa i bez ściemy" ;
    "Roślinna kuchnia i dieta - co w trawie piszczy? Trochę teorii o diecie" ["Zupełne podstawy, czyli o co chodzi?"; "Czy dieta wegańska jest zdrowa?"; "Czy dieta roślinna jest dla każdego?"; "Dlaczego warto?"];
    "Jak jeść i nie zwariować? Porady żywieniowe" ["Co jedzą weganie?"; "Czego weganie nie jedzą?; "Nie przejmuj się i wrzuć na luz"; "10 zasad zbilansowanej diety wegańskiej"];
    "Kuchenne porady dla zdrowia porady kulinarne" ["Na czym smażyć, a czym polać sałatkę"; "Jak polubić się z fasolą?"; "Roślinne mleko – jakie wybrać w sklepie, a jakie zrobić samemu": :"Krótki uiwersalny przepis na mleczny napój"; "Moje kuchenne triki (dla mnie naturalne, a dla ciebie przydatne)"; "Dobry sprzęt to podstawa"; "Spiżarnia roślinożercy"; "Jak zachować świeżość na dłużej?"];
    "Przepisy – co, jak i dlaczego? ["Jak korzystać z przepisów?"; "Czym mogę to zastąpić? Odwieczny problem alergików i zaopatrzenia spiżarni"; "Przelicznik miar"];
    "Przepisy – gotujemy!"(na dole kilka ważnych oznaczeń stosowanych przy przepisach kulinarnych);
    {"Przepisy podstawowe" ["Ekspresowa maślanka sojowa"; "Waniliowe mleko migdałowe"; "3 razy majonez bez jajek"; "Najłatwiejsze naleśniki bez jajek"; "3 razy daktyle"; 'Słodki krem z nerkowców do naleśników, gofrów i muflinów"; "Domowa przyprawa uniwersalna czyli naturalne "warzywko""; "Puder umami czyli mała szczypta mocy smaków"; "Orzechowy parmezan z migdałów i płatków drożdżowych"; "Gomashi czyli sól sezamowa w dwóch wersjach"; "Uniwersalny pasztet warzywny"; "Proste ciasto kruche i ciasto na pizzę"; "Pełnoziarniste bulki do burgerów"; "3 razy bulion (Kasyczny, kurydziany, azjatycki)"; "Mój ulubiony sos pomidorowy jak z Włoch"; "Sos satay"];
    "Poranki i wieczory" ["Bananchia czyli łatwiejsza wersja puddingu chia"; "Dyniowe pankejki"; "Orzechowa pasta z bakłażana"; "Twarożek gazdy czyli wędzone smaki z cebulką"; "Paprykarz z ryżem i ciecierzycą"; "Hummus z pieczonym czosnkiem i chipsami z jarmużu"; "Ziołowy serek z orzechów z nerkowca"; "Chleb z suszonymi pomidorami dla leniwych"; "Chlebek czosnkowy do odrywania z pietruszkowym pesto"];
    "Przystawki i przekąski" ["Chrupki z ciecierzycy w trzech smakach"; "Popcorn z płatkami dożdżowymi"; "Farinata czyli włoski sposób na ciecierzycę"; "Colesław z czerwonej kapusty z marchewką i awokado"; "Ostre ogórki"; "Pory pieczone w musztardzie"; "Sałatka bez tuńczyka czyli moc selera naciowego"; "Frytki z cukinii w chrupiącej panerce"; "Moja ulubiona kasza gryczana"; "Spaghetti z cukinii w pomidorowym pesto"; "Dwuosobowe guacamole bez brudnych naczyń"; "Grillowana sałata z tahini i pestkami dyni"; "Krążki cebulowe w płatkach owsianych"; "3 razy chipsy z jarmużu"];
    "Obiady" ["Kukurydziany krem z maślanką sojową"; "Prosty domowy ramen dla każdego czyli japoński przysmak w Twoim domu"; "Moja studencka ogórkowa"; "Falafelowe gofry czyli klasyka w niestandardowym wydaniu"; "Gołąbki z pieczarkami i zieloną soczewicą"; "Curry z kalafiora i cukinii"; "Espinacas con garbanzos czyli szpinak z ciecierzycą w pomidorach"; "Pomidorowy sos z czerwoną soczewicą z pełnoziarnistym makaronem i rukolą"; "Ekspresowe klopsiki z wędzonego tofu"; "Klopsiki warzywne z ciecierzycy jak z szwedzkiego bufetu"; Mielone z pieczarek"; "Tempeh BBQ"; "Paluszki bezrybne"; "Burgery wielowarzywne"];
    "Słodkie" ["Prosty biszkopt bez jajek z mąką pełnoziarnistą"; "Snikers w słoiku czyli mój ulubiony budyń jaglany"; "Czekoladowe ciastka z fasoli z odrobiną pikanterii"; "Łatwe ciastka owsiane w studenckim stylu"; "Pełnoziarniste ciasto marchewkowe"; "Cynamonowe zawijańce"; "Surowy tort marchewkowy z kokosową nutą"; "Orzechowa kostka z czekoladą"; "Miękkie muffiny z gruszkami";"Waniliowe blondie z ciecierzycy z kawałkami czekolady"; "Mordoklejki z ciecierzycy"; "Banalne donuty czyli jedziemy po bandzie!"; "Jabłkowy sorbet"; "Klasyczny sernik jaglany"];
    "Napoje" "Horchata"; "Malinowa chia fresca czyli Twój owocowy izotonik"; "Korzenny syrop pumpkin spice czyli rozgrzanie w kilka sekund": "Orzechowe smoothie z truskawkową wkładką czyli zakręcona klasyka peanut butter & jelly"; "Sok zielone jabłuszko"];

    "Spis przepisów z podziałem na grupy produktów" ;
      Indeks




  • Objaśnienia:

  • 1/ Cytat ze strony 16 książki kucharskiej Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego".
    2/ W niektórych podawanych przeze mnie tytułach przpisów kulinarnych brak jest przecinków, bo brak jest tych przecinków zamieszczonych w tytułach w tekście książki. W Spisie treści te przecinki są.
    Z wyrazami szacunku
    Ryszard Roszkowski

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz