...książka
kucharska: "kuchnia roślinna dla każdego"
Dzień
dobry,
-
Czy dieta wegańska może być kompletna i zdrowa? Wyjaśnia to nam książka kucharska Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego". Dlaczego nikogo nie namawiam na zmianę diety? Zatęskniłem za kotletem schabowym lub mielonym. Odpowiedź na pytanie z tytułu post.
Wegańskie
przyjęcie w domu. Celebrating
vegan party at home. Autor: Photographee.eu
Fotolia.com
Oto
przykład, że weganie mogą spożywać
smaczne posilki także w czasie spotkań w domu w gronie przyjaciół.
-
Często zastanawiałem się: Co jedzą weganie? Wiedziałem, że w ramach swojej diety nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt: w tym mięsa, mleka i jajek. Czy jest realne takie skomponowanie ich diety, aby była ona kompletna i zdrowa?
-
Trafiła w moje ręce książka kucharska Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego".
-
Autor w tej książce (i na prowadzonym przez siebie blogu: "erVegan.com) udowadnia, że jest możliwe prawidłowe skomponowanie diety wegańskiej.
-
Oczywiście w żadnym wypadku nikogo z Państwa nie usiłuję przekonać do przejścia na dietę wegańską.
-
Po pierwsze: W książce jest dużo przepisów na interesujące potrawy sporządzane z roślin. Mogą one bardzo ciekawie urozmaicić każdy jadłospis.
-
Po drugie: Przejście na dietę węgańską musi być jak najbardziej dobowolne i samodzielne. Różne mogą być powody przejścia na taka dietę: "...zdrowotne, etyczne, ale również ekonomiczne i ekologiczne."1/
-
Po trzecie: Decyzja o przejściu na taką dietę musi być jak najbardziej samodzielna, bo jest to dieta eliminacyjna. Po wyeliminowaniu z dotychczasowego jadłospisu produktów odzwierzęcych, trzeba je zastąpić innymi odpowiednimi produktami, aby taka dieta była kompletna i zdrowa.
-
Ja sam zdaję sobie sprawę, że przejście na inną dietę może być bardzo trudne. Dlaczego?
-
Wyjaśnienie: Przez kilka miesięcy jadałem różne zupy, pierogi (też mięsne), także naleśniki, ale coś mi ciągle brakowało. Dopiero niedawno zrozumiałem, że brak mi kotleta schabowego lub mielonego z kartofelkami.
-
Oczywiście ja nie jestem, ani całkowicie mięsożerny, ani roślinożerny. Oprócz wspomnianych wyżej zup, pierogów lubię na przykład zjeść sobie mieszankę surówki marchewki z selerem na słodko (z brzoskwinią).
-
A na pytanie zadane w tytule postu ja odpowiem: potrawy roślinne można polubić, ale do tego nie trzeba (bez wyraźnych powodów) zmieniać diety.
-
Oto
pierwsza strona okładki książka kucharska Pana Eryka
Wałkowicza: "kuchnia roślinna dla każdego".
Książkę wydało w 2017 Wydawnictwo: "Flow Books".
Poniżej
podaję Państwu rozdziały, podrozdziały oraz tytuły zawartych w
książce przepisów kulinarnych":
"Wstęp"
"Moja
filozofia zdrowego odżywiania - bez mięsa i bez ściemy"
;
"Roślinna
kuchnia i dieta - co w trawie piszczy? Trochę teorii o diecie"
["Zupełne podstawy, czyli o co chodzi?"; "Czy dieta
wegańska jest zdrowa?"; "Czy dieta roślinna jest dla
każdego?"; "Dlaczego warto?"];
"Jak
jeść i nie zwariować? Porady żywieniowe"
["Co jedzą
weganie?"; "Czego weganie nie jedzą?; "Nie przejmuj
się i wrzuć na luz"; "10 zasad zbilansowanej
diety wegańskiej"];
"Kuchenne
porady dla zdrowia porady kulinarne"
["Na czym smażyć,
a czym polać sałatkę"; "Jak polubić się z fasolą?";
"Roślinne mleko – jakie wybrać w sklepie, a jakie zrobić
samemu": :"Krótki
uiwersalny przepis na mleczny napój"; "Moje kuchenne
triki (dla mnie naturalne, a dla ciebie przydatne)"; "Dobry
sprzęt
to podstawa"; "Spiżarnia
roślinożercy"; "Jak zachować świeżość na dłużej?"];
"Przepisy
– co, jak i dlaczego?
["Jak korzystać z przepisów?"; "Czym
mogę to zastąpić? Odwieczny problem alergików i zaopatrzenia
spiżarni"; "Przelicznik miar"];
"Przepisy
– gotujemy!"(na dole
kilka ważnych oznaczeń stosowanych przy przepisach kulinarnych);
{"Przepisy
podstawowe"
["Ekspresowa maślanka sojowa"; "Waniliowe mleko
migdałowe"; "3 razy majonez bez jajek";
"Najłatwiejsze naleśniki
bez jajek"; "3 razy daktyle"; 'Słodki krem z
nerkowców do naleśników,
gofrów i muflinów";
"Domowa przyprawa uniwersalna czyli naturalne "warzywko"";
"Puder umami czyli mała szczypta mocy smaków";
"Orzechowy parmezan
z migdałów i płatków drożdżowych"; "Gomashi czyli
sól sezamowa w dwóch wersjach"; "Uniwersalny
pasztet warzywny"; "Proste ciasto kruche
i ciasto na pizzę"; "Pełnoziarniste bulki do burgerów";
"3 razy bulion (Kasyczny, kurydziany, azjatycki)"; "Mój
ulubiony sos pomidorowy jak z Włoch"; "Sos satay"];
"Poranki
i wieczory" ["Bananchia
czyli łatwiejsza wersja puddingu chia"; "Dyniowe
pankejki"; "Orzechowa pasta z bakłażana"; "Twarożek
gazdy czyli wędzone smaki z cebulką"; "Paprykarz z ryżem
i
ciecierzycą"; "Hummus z pieczonym czosnkiem
i chipsami z jarmużu"; "Ziołowy
serek z orzechów z nerkowca"; "Chleb z suszonymi
pomidorami dla leniwych"; "Chlebek czosnkowy do odrywania
z pietruszkowym pesto"];
"Przystawki
i przekąski" ["Chrupki
z ciecierzycy w trzech smakach"; "Popcorn z płatkami
dożdżowymi"; "Farinata
czyli włoski sposób na ciecierzycę"; "Colesław z
czerwonej kapusty z marchewką i awokado"; "Ostre ogórki";
"Pory pieczone w musztardzie"; "Sałatka bez tuńczyka
czyli moc selera naciowego"; "Frytki z cukinii w
chrupiącej panerce"; "Moja ulubiona kasza gryczana";
"Spaghetti z cukinii w pomidorowym pesto"; "Dwuosobowe
guacamole bez brudnych
naczyń"; "Grillowana
sałata z tahini i pestkami dyni"; "Krążki cebulowe w
płatkach owsianych"; "3 razy chipsy z jarmużu"];
"Obiady"
["Kukurydziany krem z maślanką
sojową"; "Prosty domowy ramen dla każdego czyli japoński
przysmak w Twoim domu"; "Moja studencka ogórkowa";
"Falafelowe gofry czyli
klasyka w niestandardowym wydaniu";
"Gołąbki z pieczarkami i zieloną soczewicą"; "Curry
z kalafiora i cukinii"; "Espinacas con garbanzos czyli
szpinak z ciecierzycą w pomidorach"; "Pomidorowy
sos z czerwoną soczewicą z pełnoziarnistym makaronem i rukolą";
"Ekspresowe klopsiki z wędzonego tofu"; "Klopsiki
warzywne z ciecierzycy jak z szwedzkiego
bufetu"; Mielone z
pieczarek"; "Tempeh
BBQ"; "Paluszki bezrybne"; "Burgery
wielowarzywne"];
"Słodkie"
["Prosty biszkopt bez jajek z mąką pełnoziarnistą";
"Snikers w słoiku czyli mój ulubiony budyń jaglany";
"Czekoladowe ciastka
z fasoli z odrobiną pikanterii"; "Łatwe ciastka owsiane
w studenckim stylu"; "Pełnoziarniste ciasto marchewkowe";
"Cynamonowe zawijańce"; "Surowy tort marchewkowy z
kokosową nutą"; "Orzechowa kostka z czekoladą";
"Miękkie
muffiny z gruszkami";"Waniliowe blondie z ciecierzycy z
kawałkami czekolady"; "Mordoklejki z ciecierzycy";
"Banalne donuty czyli jedziemy
po bandzie!"; "Jabłkowy
sorbet"; "Klasyczny
sernik jaglany"];
"Napoje"
"Horchata"; "Malinowa chia fresca czyli Twój owocowy
izotonik";
"Korzenny
syrop pumpkin spice czyli rozgrzanie w kilka
sekund": "Orzechowe smoothie z truskawkową
wkładką czyli zakręcona klasyka peanut butter & jelly";
"Sok zielone jabłuszko"];
"Spis
przepisów z podziałem na grupy produktów"
;
Indeks
Objaśnienia:
1/
Cytat ze strony 16 książki
kucharskiej Pana Eryka Wałkowicza: "kuchnia
roślinna dla każdego".
2/
W
niektórych podawanych przeze mnie tytułach przpisów kulinarnych
brak jest przecinków, bo brak jest tych przecinków zamieszczonych
w
tytułach
w tekście książki. W
Spisie
treści te przecinki są.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz