Witam,
Moje
przykłady niezdrowej żywności. Książka Pani Julity Bator:
„Zamień
chemię na jedzenie”.
Kilka pytań na które odpowiedź znajdziecie Państwo w tej
książce. Przepisy kulinarne Autorki, czyli przykłady jak można
korzystnie dla zdrowia zastąpić produkty wysokoprzetworzone.*/
Liście
stewii. Stevia leaves. Fotolia.com Autor: Scisetti Alfio
-
Od wielu lat słyszałem, że żywność, którą jemy nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Wiedziałem :
-
że niekorzystne jest spożywanie białego cukru.
-
że przyprawy i pokarmy zawierają glutamian sodu, bardzo niekorzystny dla naszych organizmów.
-
że spożywamy za dużo soli niekorzystnej dla naszego zdrowia.
-
że masarz z kilograma szynki (mięsa) może wyprodukować nawet więcej niż 1,5 kilograma szynki wędliny. Jeśli tak się zdarzy to wtedy jest to wyrób szynkopodobny.
-
-
Niedawno trafiła do moich rąk książka Pani Julity Bator: "Zamień chemię na jedzenie". To co tam przeczytałem okazało się jeszcze gorsze niż się spodziewałem.
Stevia
rebaudiana jest to roślina, która zawiera dużo związków
słodzących, dlatego chętnie jest używana do słodzenia potraw i
napojów szczególnie w krajach azjatyckich Dalekiego Wschodu.
(Ponad 40 lat w Japonii). Ma dużo niższą kaloryczność w
porównaniu do znanego nam cukru. Związki słodzące w
stewii(stewiozydy) są 300 słodsze od znanego nam cukru. Stevia
raubadiana pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Obecnie uprawiana jest w
różnych rejonach świata.1/
Pierwsza
strona okładki książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię
na jedzenie”. Wydało tę książkę w 2013 roku Wydawnictwo
„Znak” z Krakowa”. Podtytuł książki brzmi: „Czy wiesz, co
jest w ketchupie, jogurcie, batoniku, które kupujesz bez
zastanowienia?” Autorką książki jest młoda mama trójki
dzieci, które ciągle chorowały. W trakcie ich tygodniowego pobytu
na Krecie na Morzu Śródziemnym dzieci jadły desery, jogurty i
lody. I ku jej zaskoczeniu dzieci nie chorowały. Dopiero po jej
własnym dłuższym śledztwie, Autorka stwierdziła: na Krecie
ludzie w ramach diety śródziemnomorskiej żywią się żywnością
nieprzetworzoną, czyli bez dodatków chemicznych. Dlatego właśnie
dzieci nie chorowały.
Wcześniej
przed wyjazdem na Kretę i po powrocie jej dzieci spożywające
pokarmy wysokoprzetworzone miewały takie objawy jak:”..sapka,
lejący katar, wysypki, rumienie, zapalenia oskrzeli, zapalenia
płuc, zapalenia ucha, duszności...”.2/Oczywiście
leczono to antybiotykami. Po przeprowadzeniu badań nie stwierdzono
u jej dzieci, żadnych alergii. Dlatego Autorka książki zaczęła
się przyglądać składnikom pokarmów wysokoprzetworzonych,.
Na
stronie 15 swojej książki3/ Autorka pisze: „Nie
jestem w stanie dać nikomu gwarancji, że po odstawieniu chemii w
pożywieniu jego stan zdrowia ulegnie natychmiastowej i zauważalnej
poprawie (co zdarzyło się we wszystkich obserwowanych przez mnie
przypadkach), ale na pewno (to gwarantuję) nikomu taka zmiana nie
zaszkodzi! Pragnę podkreślić , że nie jestem kosmitką, ani tzw.
walczącą ekolożką.” Nie zawsze udaje się jej wszystko
zrealizować z tego poradnika. W czasie wakacji zdarza się jej
pójść z dziećmi na na hamburgera z frytkami. Nie robi dzieciom
awantury kiedy kiedy na urodzinach przyjaciół jedzą chipsy i piją
kolę.4/
Ewentualne
zmiany Autorka w jadłospisie wprowadza powoli: jedną na tydzień.
Jakie
są zyski? 5/
Dzieci
Autorki nie mają już wyżej wspomnianych objawów alergopodobnych.
Jej
mąż pozbył się bardzo niebezpiecznych objawów alergii. Autorka
stwierdziła, że ma zdrowy żołądek, który prawidłowo trawi
jedzenie. A wcześniej jej żołądek odmawiał trawienia produktów
udających pokarm.
Ponieważ
dzieci
przestały
chorować, autorka oszczędza pieniądze na lekarstwach. Te
pieniądze przeznacza na zakup syropu z agawy zamiast cukru.6/
Po
rezygnacji z białego cukru dla jej rodziny soki i ciasta dotąd
kupowane są za słodkie. Ponieważ dzieci ograniczyły ich
spożycie, zmniejszyła się częstotliwość bywania ich u
dentysty.7/
Oto
kilka pytań na które odpowiedzi Państwo znajdziecie Państwo w
książce Pani Julity Bator:
Jakie
dodatki syntetyczne są w naszych pokarmach? Które są z nich
najgroźniejsze?
Jak
czytać etykiety produktów?
Jakie
są syntetyczne i naturalne zamienniki cukru rafinowanego?
Co
zawiera mleko modyfikowane dla niemowląt?
Czy
zdrowszy jest chleb produkowany na drożdżach, czy na zakwasie?
Jakie
warzywa i owoce zaliczono do „Parszywej dwunastki”? Dlaczego?
Jakie
urządzenia są przydatne w kuchni? Jakich urządzeń warto pozbyć
się z kuchni?
Poniżej
podaję tytuły niektórych przepisów kulinarnych potraw8/
Pani Julity Bator, którymi można zastąpić podobne pokarmy
wysokoprzetworzone:
(..)
„polewa czekoladowa”; „rodzynki w czekoladzie”; „deser
bananowy”; „pieczone orzechy z cynamonem”; „lody owocowe”;
„truskawki w czekoladzie”; „koktajl owocowy”;(..)
„ciecierzyca w miodzie”; „pieczone jabłka”; „ciasto z
płatków owsianych”; (..) „napój ryżowy”; „napój
owsiany”; (..) „chleb żytni na zakwasie”; „bułki orkiszowe
na zakwasie”; „racuchy z jabłkami”; „razowe ciasteczka”;
„brauni”; „biszkopt”, „domowy proszek do pieczenia”;
„kasza jaglana z morelami”; „sałatka z kaszą jaglaną”;
„kaszka ryżowa z malinami”; „granola (musli)”; „warzywna
baza do zup kremów”; (..) „pasztet warzywny”; „purée z
ciecierzycy”; „burger „szczęśliwa krówka””; „koktajl
„śmiejący się goryl”'; „pieczona szynka”; „schab
pieczony”; „pasztet studencki”; „paluszki rybne”;
„marynowane śledzie”; „masło klarowane”; „sól ziołowa”;
„gomasio”, „suszone jabłka”; „galaretka pomarańczowa”;
„budyń waniliowy”; „kisiel malinowy”; „przyprawa w
proszku do zup”; „domowa kostka rosołowa”; „domowa kostka
mięsna”; (..),„czekolada do picia”; „mleko bananowe”;
(..) „zakwas buraczany na barszcz czerwony”; „kiszona
kapusta”;(..).
-
Objaśnienia:1/ Opracowałem to na podstawie Wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana2/Cytat ze strony 24 książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”.
3/
Cytat ze strony 15 tej książki.
4/
Opracowano na podstawie strony 15 tej książki.
5/
Podaję to na podstawie strony 24 tej
książki.
6/
Podaję na podstawie strony 27 tej książki.
7/
Podaję na podstawie strony 57 tej książki.
8/
Cała lista przepisów kulinarnych Pani Julity Bator
jest zamieszczona na stronach 10 i 11 jej książki.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.*/ Powyższy post opublikowałem poprzednio 2 sierpnia 2014. Publikuję ten post obecnie bez zamieszczonych w nim poprzednio wyjasnień. Pozostawiłem także również ówczesne punktowanie (Miałem wtedy jakieś problem z prawidłowym numerowaniem postu). Pozostawiłem także: słowo: Witam zamiast obecnie stosowanego przeze mnie zwrotu: Dzień dobry, oraz zwrotów kończących post.
Ps.*/ Powyższy post opublikowałem poprzednio 2 sierpnia 2014. Publikuję ten post obecnie bez zamieszczonych w nim poprzednio wyjasnień. Pozostawiłem także również ówczesne punktowanie (Miałem wtedy jakieś problem z prawidłowym numerowaniem postu). Pozostawiłem także: słowo: Witam zamiast obecnie stosowanego przeze mnie zwrotu: Dzień dobry, oraz zwrotów kończących post.
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz