Dzień
dobry,
- Dlaczego książka Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”? Cynamon to nie tylko przyprawa przydatna w kuchni, to także naturalny antybiotyk, a szczególnie w postaci olejku cynamonowego. Moje doświadczenie ze stosowaniem cynamonu. Brak bakterii z opornością na antybiotyki roślinne. Kiedy bezwzględnie konieczna jest wizyta u lekarza? Jak wspomagać leczenie przeziębienia lub grypy? Co to są „Środki wspomagające” zalecane przez Autorkę książki?
- Zwróciła moją uwagę książka Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”. Dlaczego? Bo wcześniej wielokrotnie czytałem, ze coraz częściej przy leczeniu ludzi pojawiają się bakterie oporne na antybiotyki konwencjonalne (zalecane przez lekarza).
- Autorka wspomnianej wyżej książki udowadnia nam:
- że nie spotkano dotąd bakterii z opornością na leki pochodzenia roślinnego. Dlaczego?
- Prawdopodobnie antybiotyki roślinne zawierają dużo większy kompleks składników (na przykład: różne minerały, witaminy, fitozwiązki) niż antybiotyki chemiczne. Te różnorodne składniki w lekach roślinnych wszechstronnie wspomagają cały organizm człowieka. Poza tym leki roślinne skutecznie zwalczają nie tylko bakterie, a także różne wirusy. Antybiotyki chemiczne nie działają na wirusy.
- Autorka w prosty sposób objaśnia jak można wspomagać leczenie na przykład przeziębienia lub grypy oraz innych chorób i dolegliwości.
- Warto się zarejestrować się do lekarza, ale już po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, można podjąć działania wspomagające nasz układ odpornościowy.
- Możemy przecież zastosować podpowiadane przez Autorkę sposoby wzmocnienia odporności przy pomocy antybiotyków roślinnych.
- Moje własne doświadczenia: Kiedy byłem dużo młodszy przy przeziębieniu chętnie przez kilka kolejnych dni jadałem na śniadanie i na kolacje chleb z czosnkiem położonym pod wędlinę.
- Zdarzyło mi się kiedyś przez trzy dni rano wieczorem pić herbatę z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i do przeziębienia nie doszło.
- Kilka lat temu przeziębienie zwalczyłem jedząc przez kilka dni z rzędu chleb smarowany niewielką ilością miodu, oraz niewielką ilością oleju kokosowego nieoczyszczonego.
- Przy kaszlu i katarze chętnie pijam sok z cebuli posypanej cukrem.
- Oczywiście Autorka w podrozdziałach zaczynających się od słów: „Do lekarza” wskazuje kiedy naprawdę jest jest bezwzględnie konieczna wizyta u lekarza.
- W podrozdziałach: „Środki wspomagające” Autorka wskazuje jakie możemy zastosować środki, które wspomogą leczenie choroby. Jednym z takich środków wspomagających chętnie stosowanych przeze mnie jest po śniadaniu położenie się i wygrzanie się w łóżku.
- W podrozdziałach: „Zajrzyjmy do szafki z przyprawami” znajdziecie Państwo informacje jakie przyprawy i zioła wspomagają leczenie przy poszczególnych chorobach i dolegliwościach.
- wiele osób będzie wyjeżdżać na urlopy i wycieczki także do ciepłych krajów. Może warto zapoznać się z krótkimi zaleceniami Autorki w zakresie Środków wspomagających oraz jakie przyprawy na tamtym terenie są korzystne dla zdrowia (strony 104-108)).
Cynamon mielony
oraz cynamon w laskach Photogenica
Cynamon
jest jedną z dosyć znanych i stosowanych przypraw. Ale czy
różnorodne zastosowanie tej przyprawy w lecznictwie wszyscy dobrze
znamy? Z książki Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”
dowiaduję się się wiele ciekawych rzeczy, również dla mnie
zupełnie nowych. Wcześniej wiedziałem, że herbatka z cynamonem
wspaniale rozgrzewa (co jest korzystne w zimie) oraz wspomaga
trawienie. Właśnie z tą herbatką miałem taką trochę dziwną
przygodę: ze względu na problemy trawienne piłem herbatkę z
cynamonem kilka razy w ciągu dnia. Któregoś dnia po przebudzeniu
rano czułem się dużo zdrowszy miałem bardzo przejrzyste
widzenie. Niestety bolało mnie z lewej strony w pasie. Oczywiście
zrezygnowałem na jakiś czas z picia tej herbatki. Tym bardziej, że
wiem że któryś z cynamonów przy za dużym dawkowaniu może być
toksyczny. Zaskoczyła mnie informacja, że olejek cynamonowy jest
uważany za ważny antybiotyk naturalny, który zwalcza nie tylko
bakterie, ale i wirusy grypy. Olejek cynamonowy zwalcza bakterie
Escherichia coli (może wywoływać infekcje szpitalne),
Helicobacter pyroli (występuje przy wrzodach żołądka i
dwunastnicy), a nawet bakterie grzybicze Candida (też oporne na
leki) Te informacje podaję przede wszystkim na podstawie strony
122 książki wspomnianej wyżej książki Pani Claudii Ritter”.
Przedstawiam
Państwu książkę Pani Claudii Ritter: „Naturalne
antybiotyki”. Podtytuł tej książki brzmi:”Leczenie i
zapobieganie chorobom za pomocą przypraw oraz ziół”.Książkę
wydało w 2018 roku Wydawnictwo „Muza” S.A. z Warszawy.
Poniżej podaję
najważniejsze rozdziały tej książki1/:
„Nadszedł czas”
„Antybiotyki
konwencjonalne i roślinne”
„Antybiotyki w
medycynie
„Antybiotyki
roślinne
„Terapia
kowencjonalna czy samoleczenie”
„Najważniejsze
składniki”
„Jakość
to podstawa”
„Wyrób
antybiotyków z przypraw”
„Najważniejsze
zarazki w zarysie”
Leczenie
dolegliwości za pomocą roślin
: „Zastosowania i
recepty”:
„Zapalenie
oskrzeli”
„Infekcje grzybicze”
„Biegunka”
„Czyraki
i ropnie”
„Grzybica
stóp”
„Infekcja
grypopodobna
i grypa” ”
„Infekcje
dróg moczowych”
„Stany zapalne wywołane przez herpeswirusy”
”Kaszel”
„Zapalenie
płuc ;
„Zapalenie śluzówki żołądka”
;
„Zapalenie migdałków”
„Zapalenie
ucha środkowego”
„Zapalenie
zatok przynosowych”
„Katar”
;
„Bóle
zębów i zapach z ust”
„Ochrona
przed wirusami zapalenia wątroby”
„Ochrona
przed biegunką podróżnych i zatruciami pokarmowymi”
„Ochrona
przed opornymi (Wieloopornymi) zarazkami” {[„Anyż”;
Cząber”; „Kolendra”; „Czosnek”;”Kminek”; „Pieprz
długi”; „{Aframon madagaskarski”; ;Mięta pieprzowa”
‘Pieprz różowy”; „Anyż gwiazdkowaty”]};
„Portrety
przypraw i ziół”
{„Aframon
madagaskarski/aframon
rajski”
Aframomum melegueta”; „Ajowan/Chropawiec wonny Trachyspermum
ammi”; „Anyż
(biedrzeniec anyż) Pimpinella
anisum”;
„Anyż
gwiazdkowaty (Illicium
verum)” ; „Bazylia
Ocimum
basilicum)”;
„Cebula (Allium
cepa)”;
„Chili i papryka Capsicum
frutescens, Capsicum annuum”;
„Chrzan
armoracia rusticana”; „Cynamon
Cinnamomum
zeylanicum”;
„Czarnuszka
Nigella sativa”; „Cząber
Satureja
hortensis”;
„Czosnek
Allium sativum”; „Czosnek
niedźwiedzi
Alllium ursinum”; „Estragon
Artemisia dracunculus”;
„Galagant
Alpinia
officinarum”;
„Gałka muszkatowa
Myristica fragrans”; „Gorczyca
biała i czarna
Sinapis alba Brassica nigra”; „Goździki
korzenne
Syzigium aromaticum”; „Imbir
Zingiber
officinale”;
„Jałowiec Juniperus communis”; „Kardamon
Elettaria
cardamomum”;
„Kmin rzymski
Cuminum cyminum”; „Kminek
Carum carvi”;”Kolendra
Coriandrum
sativum”; „Koper
Anethum
graveolens”; „Koper
włoski/fenkuł
Foeniculum vulgare”;
„Kurkuma Curcuma
longa”;
„Liście laurove
Laurus nobilis”; „Lubczyk
Levisticum officinale”; „Lukrecja
Glycyrrhiza glabra”; „Majeranek Origanum majorana”;
„Melisa, melisa cytrynowa
Melisa
officinaliis”;
„Mięta
pieprzowa Mentha
piperita”; „Nasturcja
Tropaeolum
majus”; „Pieprz
Pipper
nigrum”;
„Pieprz
brazylijski Schinus
terbinthifolius, Schinus molle”; „Pieprz
długi
Pipper longum”; „Pieprz
kubeba
Pipper kubeba”;
„Pietruszka
Petroselinum crispum”; Rozmaryn
Rosmarinus officinalis”;
„Szałwia
Salvia
officinalis”;
„Trawa
cytrynowa Cymbopogon citratus”; ”Tymianek
Thymus
vulgaris”; Wasabi Eutrema
wasabi”;
„Ziele angielskie Pimenta
dioica”]};
2/
- Objaśnienia:
1/
Podaj
tylko tytuły najważniejszych rozdziałów, ponieważ ten post już
jest za długi.
2/
Niektóre z wspomnianych
wyżej przyprawy dotąd dla mnie nieznane.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz