sobota, 22 czerwca 2019

...antybiotyki rośline wspomagają nasze zdrowie i odporność

Dzień dobry,
  1. Dlaczego książka Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”? Cynamon to nie tylko przyprawa przydatna w kuchni, to także naturalny antybiotyk, a szczególnie w postaci olejku cynamonowego. Moje doświadczenie ze stosowaniem cynamonu. Brak bakterii z opornością na antybiotyki roślinne. Kiedy bezwzględnie konieczna jest wizyta u lekarza? Jak wspomagać leczenie przeziębienia lub grypy? Co to są „Środki wspomagające” zalecane przez Autorkę książki?


    Cynamon mielony oraz cynamon w laskach Photogenica
    Cynamon jest jedną z dosyć znanych i stosowanych przypraw. Ale czy różnorodne zastosowanie tej przyprawy w lecznictwie wszyscy dobrze znamy? Z książki Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki” dowiaduję się się wiele ciekawych rzeczy, również dla mnie zupełnie nowych. Wcześniej wiedziałem, że herbatka z cynamonem wspaniale rozgrzewa (co jest korzystne w zimie) oraz wspomaga trawienie. Właśnie z tą herbatką miałem taką trochę dziwną przygodę: ze względu na problemy trawienne piłem herbatkę z cynamonem kilka razy w ciągu dnia. Któregoś dnia po przebudzeniu rano czułem się dużo zdrowszy miałem bardzo przejrzyste widzenie. Niestety bolało mnie z lewej strony w pasie. Oczywiście zrezygnowałem na jakiś czas z picia tej herbatki. Tym bardziej, że wiem że któryś z cynamonów przy za dużym dawkowaniu może być toksyczny. Zaskoczyła mnie informacja, że olejek cynamonowy jest uważany za ważny antybiotyk naturalny, który zwalcza nie tylko bakterie, ale i wirusy grypy. Olejek cynamonowy zwalcza bakterie Escherichia coli (może wywoływać infekcje szpitalne), Helicobacter pyroli (występuje przy wrzodach żołądka i dwunastnicy), a nawet bakterie grzybicze Candida (też oporne na leki) Te informacje podaję przede wszystkim na podstawie strony 122 książki wspomnianej wyżej książki Pani Claudii Ritter”.

    1. Zwróciła moją uwagę książka Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”. Dlaczego? Bo wcześniej wielokrotnie czytałem, ze coraz częściej przy leczeniu ludzi pojawiają się bakterie oporne na antybiotyki konwencjonalne (zalecane przez lekarza).
    2. Autorka wspomnianej wyżej książki udowadnia nam:
      1. że nie spotkano dotąd bakterii z opornością na leki pochodzenia roślinnego. Dlaczego?
      2. Prawdopodobnie antybiotyki roślinne zawierają dużo większy kompleks składników (na przykład: różne minerały, witaminy, fitozwiązki) niż antybiotyki chemiczne. Te różnorodne składniki w lekach roślinnych wszechstronnie wspomagają cały organizm człowieka. Poza tym leki roślinne skutecznie zwalczają nie tylko bakterie, a także różne wirusy. Antybiotyki chemiczne nie działają na wirusy.
      3. Autorka w prosty sposób objaśnia jak można wspomagać leczenie na przykład przeziębienia lub grypy oraz innych chorób i dolegliwości.
      4. Warto się zarejestrować się do lekarza, ale już po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, można podjąć działania wspomagające nasz układ odpornościowy.
      5. Możemy przecież zastosować podpowiadane przez Autorkę sposoby wzmocnienia odporności przy pomocy antybiotyków roślinnych.
      6. Moje własne doświadczenia: Kiedy byłem dużo młodszy przy przeziębieniu chętnie przez kilka kolejnych dni jadałem na śniadanie i na kolacje chleb z czosnkiem położonym pod wędlinę.
        • Zdarzyło mi się kiedyś przez trzy dni rano wieczorem pić herbatę z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i do przeziębienia nie doszło.
        • Kilka lat temu przeziębienie zwalczyłem jedząc przez kilka dni z rzędu chleb smarowany niewielką ilością miodu, oraz niewielką ilością oleju kokosowego nieoczyszczonego.
        • Przy kaszlu i katarze chętnie pijam sok z cebuli posypanej cukrem.
      7. Oczywiście Autorka w podrozdziałach zaczynających się od słów: „Do lekarza” wskazuje kiedy naprawdę jest jest bezwzględnie konieczna wizyta u lekarza.
      8. W podrozdziałach: „Środki wspomagające” Autorka wskazuje jakie możemy zastosować środki, które wspomogą leczenie choroby. Jednym z takich środków wspomagających chętnie stosowanych przeze mnie jest po śniadaniu położenie się i wygrzanie się w łóżku.
      9. W podrozdziałach: „Zajrzyjmy do szafki z przyprawami” znajdziecie Państwo informacje jakie przyprawy i zioła wspomagają leczenie przy poszczególnych chorobach i dolegliwościach.
      10. wiele osób będzie wyjeżdżać na urlopy i wycieczki także do ciepłych krajów. Może warto zapoznać się z krótkimi zaleceniami Autorki w zakresie Środków wspomagających oraz jakie przyprawy na tamtym terenie są korzystne dla zdrowia (strony 104-108)).

    Przedstawiam Państwu książkę Pani Claudii Ritter: „Naturalne antybiotyki”. Podtytuł tej książki brzmi:”Leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą przypraw oraz ziół”.Książkę wydało w 2018 roku Wydawnictwo „Muza” S.A. z Warszawy.
    Poniżej podaję najważniejsze rozdziały tej książki1/:
    „Nadszedł czas”
    „Antybiotyki konwencjonalne i roślinne”
    „Antybiotyki w medycynie
    Antybiotyki roślinne
    Terapia kowencjonalna czy samoleczenie”
    Najważniejsze składniki”
    Jakość to podstawa”
    Wyrób antybiotyków z przypraw”
    Najważniejsze zarazki w zarysie”
    Leczenie dolegliwości za pomocą roślin : „Zastosowania i recepty”:
    „Zapalenie oskrzeli”
    „Infekcje grzybicze

    „Biegunka”
    „Czyraki i ropnie”
    „Grzybica stóp”
    „Infekcja grypopodobna i grypa” ”
    „Infekcje dróg moczowych”
    „Stany zapalne wywołane przez herpeswirusy”
    ”Kaszel”
    Zapalenie płuc ;
    „Zapalenie śluzówki żołądka” ;Zapalenie migdałków”
    „Zapalenie ucha środkowego”
    „Zapalenie zatok przynosowych”
    „Katar;
    Bóle zębów i zapach z ust”
    „Ochrona przed wirusami zapalenia wątroby”
    „Ochrona przed biegunką podróżnych i zatruciami pokarmowymi”
    Ochrona przed opornymi (Wieloopornymi) zarazkami” {[„Anyż”; Cząber”; „Kolendra”; „Czosnek”;”Kminek”; „Pieprz długi”; „{Aframon madagaskarski”; ;Mięta pieprzowa” ‘Pieprz różowy”; „Anyż gwiazdkowaty”]};
    Portrety przypraw i ziół” {„Aframon madagaskarski/aframon rajski” Aframomum melegueta”; „Ajowan/Chropawiec wonny Trachyspermum ammi”; „Anyż (biedrzeniec anyż) Pimpinella anisum”;Anyż gwiazdkowaty (Illicium verum)” ; „Bazylia Ocimum basilicum)”; „Cebula (Allium cepa)”; „Chili i papryka Capsicum frutescens, Capsicum annuum”; „Chrzan armoracia rusticana”; „Cynamon Cinnamomum zeylanicum”; „Czarnuszka Nigella sativa”; „Cząber Satureja hortensis”; „Czosnek Allium sativum”; „Czosnek niedźwiedzi Alllium ursinum”; „Estragon Artemisia dracunculus”; „Galagant Alpinia officinarum”; „Gałka muszkatowa Myristica fragrans”; „Gorczyca biała i czarna Sinapis alba Brassica nigra”; „Goździki korzenne Syzigium aromaticum”; „Imbir Zingiber officinale”; „Jałowiec Juniperus communis”; „Kardamon Elettaria cardamomum”; „Kmin rzymski Cuminum cyminum”; „Kminek Carum carvi”;”Kolendra Coriandrum sativum”; „Koper Anethum graveolens”; „Koper włoski/fenkuł Foeniculum vulgare”; „Kurkuma Curcuma longa”; „Liście laurove Laurus nobilis”; „Lubczyk Levisticum officinale”; „Lukrecja Glycyrrhiza glabra”; „Majeranek Origanum majorana”; „Melisa, melisa cytrynowa Melisa officinaliis”; Mięta pieprzowa Mentha piperita”; „Nasturcja Tropaeolum majus”; „Pieprz Pipper nigrum”;Pieprz brazylijski Schinus terbinthifolius, Schinus molle”; Pieprz długi Pipper longum”; „Pieprz kubeba Pipper kubeba”; „Pietruszka Petroselinum crispum”; Rozmaryn Rosmarinus officinalis”; „Szałwia Salvia officinalis”;Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus”; ”Tymianek Thymus vulgaris”; Wasabi Eutrema wasabi”; „Ziele angielskie Pimenta dioica”]}; 2/

  1. Objaśnienia:
1/ Podaj tylko tytuły najważniejszych rozdziałów, ponieważ ten post już jest za długi.
2/ Niektóre z wspomnianych wyżej przyprawy dotąd dla mnie nieznane.

Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz