...jakich
produktów długowieczny może długo żyć, być zdrowym
i młodo się czuć
Dzień
dobry,
- Jakie są przyczyny braku skutecznego działania u wielu osób w dążeniu, aby długo żyć, być zdrowym i młodo się czuć. Proces kształtowania się mojej diety. Moja dieta, czyli co jadam obecnie. Książka „Kuchnia długowiecznych”.
Potatoes Ziemniaki Bank zdjęć PhotogenicaOto jeden z produktów polecanych przez autorów książki. Oczywiście najzdrowsze są ziemniaki ekologiczne. Niestety nie każdy ma do nich dostęp. Także z przyczyn finansowych: Nawet jeśli cena tych ziemniaków ekologicznych nie jest zbyt wysoka, to biorąc ich ilość jaką zjadamy w ciągu roku to dla wielu osób jest dosyć znaczny wydatek. A że jadamy dużo ziemniaków wiem to po sobie. Od kilku lat nie mogę się najeść ziemniaków. A w tym roku szczególnie chętnie jadam je co najmniej dwa razy w tygodniu. Długi czas nie wiedziałem z czym jeść te ziemniaki. Ostatnio jadam je z usmażonymi kotletami kupionymi w jednym ze sklepów Firmy „Gzella”.Ziemniaki korzystnie wpływają na zdrowie mózgu, układu nerwowego oraz tarczycy. Zawierają także substancję serotoninę przydatną przy zwalczaniu depresji, oraz melatoninę zwalczającą zaburzenia snu. 1/
- Wiele osób chciałoby długo żyć, być zdrowym i młodo czuć, ale niewiele w tej sprawie robi. Może przyczyną tego jest to, że nie można tej zmiany dokonać jednorazowo. A że nie można potwierdzają to wszelkie diety: Kiedy wprowadzono daną dietę zbyt drastycznie nie udaje się jej utrzymać przez dłuższy czas.
- Po prawie sześciu latach pisania tego bloga i ponad 20 latach wprowadzania zdrowych zmian w mojej diecie stwierdzam, że tworzenie własnej diety to jest ciągły proces.
- Ponad 20 lat temu miałem miałem kłopoty z trawieniem i wypróżnianiem. Zacząłem wtedy jadać jabłka, oraz ciastka ze słonecznikiem. Jednocześnie z zupełnie innych przyczyn zacząłem systematycznie ćwiczyć pewien zestaw ćwiczeń. To pomogło mi uregulować trawienie i wypróżnianie a jednocześnie przestałem dostawać zadyszki biegnąc do autobusu miejskiego.
- Ja na tym nie poprzestałem: zacząłem jadać nasiona dyni (szczególnie korzystne dla mężczyzn). Niezależnie od tego próbowałem różnych warzyw i owoców: pomidorów, papryki, arbuza, winogron, rzodkiewki jagód leśnych. Oczywiście jeszcze wcześniej lubiłem jadać chleb z wędliną i cebulą. Później szczególnie w czasie przeziębienia chętnie jadałem chleb z wędliną i czosnkiem.
- W pewnym okresie zrezygnowałem ze smarowania chleba masłem. Ponad 20 lat temu zrezygnowałem słodzenia herbaty białym cukrem. Uznałem, że skoro lubię jadać różne słodycze, to nie ma potrzeby słodzić herbaty cukrem.
- W pewnym okresie jadałem też chia. W przeszłości stosowałem też różne przyprawy: bazylię, estragon, czosnek niedźwiedzi i inne.
- Obecnie jadam na śniadanie chleb z wędliną posmarowany chrzanem lub posypany mielonymi nasionami czarnuszki. Później koło 1300, 1400 lub 1500 jadamkilka bananów ( ze względu na wrzody) lub dwa jabłka. Później smaruję chleb niewielką ilością masła klarowanego ghee (Kupuję je w sklepie zielarskim). Później niestety lubię zjeść coś słodkiego. Wieczorem koło godziny 1800 lu 1900 jadam obiad: ziemniaki (w roli głównej) z jakimś kotletem (mielonym lub pożarskim), albo jakieś pierogi (ruskie, leniwe, z mięsem lub inne).
- Trafiła do mnie książka Państwa: Rebecci Katz i Mata Edelsona:”Kuchnia Długowiecznych”. Książka zawiera ponad 100 przepisów kulinarnych.W Książce tej Autorzy podpowiadają jakie produkty warto jeść, aby długo żyć, być zdrowym i młodo się czuć. Podpowiadają też jak te najzdrowsze produkty wykorzystać do sporządzenia smacznych i zdrowych potraw.
- Objaśnienia:
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książki Państwa: Rebecci Katz
i Mata Edelsona: „Kuchnia długowiecznych”. Książkę
wydało w 2018 „M” Wydawnictwo z Krakowa. Tym razem podaję
tylko tytuły rozdziałów z przepisami kulinarnymi:
„Rozdział
czwarty Zdrowe zupy i buliony”;
„Rozdział piąty
Kluczowe warzywa”;
„Rozdział szósty
Szczodre ziarna”;
„Rozdział siódmy
Potrawy bogate w białko”;
„Rozdział ósmy
Przekąski i inne drobiazgi”;
„Rozdział
dziewiąty Odrobina pyszności”;
„Rozdział
dziesiąty Ożywcze toniki i eliksiry”;
„Rozdział
jedenasty Słodkie co nieco”.
Na początku
książki Autorzy charakteryzują wpływ pokarmów na poszczególne
organy i układy naszego organizmu. W dalszym ciągu książki
Autorzy charakteryzują około 80 produktów z różnych stron
świata, które pozytywnie wpływają na organizmy spożywających
je osób:
Są wśród
nich przyprawy i zioła: ziele angielskie, bazylia, kardamon,
kolendra, cynamon, kmin, koper włoski, imbir, hibiskus mięta,
oregano, szafran, szałwia, nasiona sezamu i tahini, tymianek,
kurkuma.
Są wśród nich
znane nam warzywa i owoce: jabłka, morele, kapusta, kalafior,
marchewka, czosnek, rośliny strączkowe, cytryny, pomarańcze,
ziemniaki, maliny i inne.
Są wśród
nich produkty bardziej egzotyczne: miso, kombu, edamame
(niedojrzałe ziarna soi), pistacje, granaty, wasabi, słodkie
ziemniaki, migdały, karczochy, szparagi, i inne.
Są wśród
nich produkty mięsne: kurczak, czerwone mięso (ekologiczne),
indyk.
Są wśród
nich także inne produkty: czekolada (ciemna), jajka, zielona
herbata, miód, syrop klonowy (klasy B), ryż (brązowy), shitake,
jogurt.
Są wśród nich
owoce morza: czarny dorsz, łosoś (dziki), sardynki,
przegrzebki, krewetki.
Na stronach 72-75
Autorzy podają jakie potrawy wzmacniają odporność, wątrobę,
serce, skórę, redukują stres, obniżają poziom cholesterolu LDL,
poprawiają sprawność umysłu, regulują poziom cukru we krwi.
Mnie osobiście
zaskoczył Podrozdział: „Odkrywanie kulinarnego GPS”
zamieszczony na stronach 82-83.
Wierzę, że
książka Państwa Rebecci Katz i Mata Edelsona pomoże Państwu w
zadbaniu o zdrowie.
Ale
to będzie początek drogi do osiągnięcia tego celu. Trzeba
szukać innych nowych przepisów kulinarnych. A
po nabyciu doświadczenia trzeba tworzyć własne przepisy.
wykorzystując
przedstawione w tej książce produkty.
1/
Na
podstawie strony 65 książki „Kuchnia długowiecznych”
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz