..nie tylko jedzenie, to
także atmosfera: zapachy, kolory, odprężająca muzyka i miłość
W momencie przygotowywania postu z przyczyn niezależnych ode mnie nie
udało mi się wstawić zdjęć. Bardzo za to przepraszam. Spróbuję to zrobić później. Zdjęcia wstawiłem 14.02.2020,koło godziny 18minut50
Dzień
dobry,
- Mandragora to jeden z pierwszych afrodyzjaków znanych w Starożytności. Skąd nazwa afrodyzjaki? Najstarszy eliksir miłości. Inne bardzo znane afrodyzjaki. Książka opracowana przez Panią Iwonę Czarkowską: „Kuchnia miłosna Afrodyzjaki”
Mandragora plant. Collored stock
vector ilustration. Mandragora Kolekcja
cudownych roślin Mandragora roślina.
Barwiona akcyjna wektorowa ilustracja. Zdjęcie z Banku Zdjęć
Photografica. Tłumaczenie podpisu pod zdjęciem:
Mandragora
miracoulus plants collection. Kolekcja cudownych roślin Mandragory.
Jednym
z najstarszych afrodyzjaków była znana na Dalekim Wschodzie
mandragora. O mocy mandragory pisali on nim uczeni Hipokrates i
Teofrast. Wspomina także o niej
Stary Testament. Uwaga:
Według Wikipedii mandragora jest
roślina trującą, była uprawiana dla korzeni i jadalnych jagód.
- Prawdopodobnie od zawsze ludzie szukali możliwości zwiększenia seksualnego podniecenia. Środki do tego celu służące nazywano afrodyzjakami, prawdopodobnie od imienia greckiej bogini miłości i pożądania Afrodyty. Podobno greccy bogowie dla tego celu pijali ambrozję i nektar.
- Najstarszy eliksir miłości pochodzi z Egiptu. Powstawał z miodu i wysuszonych liści tarniny i akacji. 1/
- Na Dalekim Wschodzie dla osiągnięcia seksualnego podniecenia służyła mandragor 1/..
- Chińczycy od kilku tysięcy lat stosują nalewkę z korzenia żen-szenia. 1/
- W Polsce do tego celu służył lubczyk ogrodowy. 1/
- Ale najważniejszym i „Najlepszym afrodyzjakiem jest miłość”2/
- Tym tematem się zainteresowałem,/ bo trafiła do mnie książka: „Kuchnia miłości Afrodyzjaki”.
- Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki ” Kuchnia miłosna Afrodyzjaki" .Przepisy kulinarne do tej książki przygotowała Pani Iwona Czarkowska. Książkę wydało w 2019 roku Wydawnictwo „Dragon” z Bielska-Białej. Podtytuł tej książki:”Najciekawsze miłosne przepisy, afrodyzjaki, a także kulinarne sekrety słynnych kochanków".
- Autorka prezentuje nam kulinarne przepisy miłosne kuchni francuskiej, włoskiej polskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej, żydowskiej i orientalnej.
- Poniżej podaję nazwy przepisów z poszczególnych kuchni:
- „Sekrety Afrodyty” [„Bogini miłości”
- „Francuska kuchnia miłosna” [„Arbuz z likierem”; ”Bakłażany po liońsku”; „Bouillabaisse po prowansalsku”; „Crème brûlèe”; „Grzanki z kawiorem”; „Francuska zupa szparagowa”; „Miłosny koktajl”; „Krewetki w czosnku i maśle”; „Łosoś z kawiorem”; Łosoś z truskawkami”; „Małże gotowane w białym winie”; „Marsylski krem szparagowy”; „Mus z czekolady”; „Sałatka owocowa”; „Ślimaki na zielonej kołderce”; „Tarta z czekoladą, migdałami i kardamonem”];
- „Włoska kuchnia miłosna” [”Bakłażany z mozzarellą i porami”; ”Brokuły w winie”; „Deser migdałowy”; „Figi w mascarpone”; „Krewetki w maśle i winie”; „Małże z czosnkiem”; „Panna cotta”; „Pesto po sycylijsku”; „Puszyste tiramisu”; „Sałatka z pomidorów z ziołami”; „Szparagi w białym winie” „Tagliatelle z owocami morza”; „Truskawki w winie”; „Włoskie ciasto czekoladowe z migdałami”];
- „Polska kuchnia miłosna” ; „Filet z flądry z kurkami”; „Jajka kacze faszerowane”; „Krem z pora z lubczykiem”; „Krem z zielonego groszku z bazylią”; „Łosoś w szpinaku”; Pstrąg z miodem i migdałami”; „Rozgrzewająca zupa rybna”; „Sałatka dla zakochanych”; „Zupa zakochanych”;
- „Meksykańska kuchnia miłosna” {„Ciastka cynamonowe”; „Czerwone filety z indyka”; „Fajitas z kurczakiem”: „Guacamole”; „Krewetki w mleku kokosowym”; „Kurczak w sosie curry”; „Melon po meksykańsku”; „Moc Montezumy”; „Salsa z awokado”; „Sałatka z ziołami i miodem”; „Zupa meksykańska”];
- „Hiszpańska kuchnia miłosna” [„Churros z dipem czekoladowym”; „Daktyle faszerowane chorizo”; „Figi grilowane”; „Hiszpańska tortilla”; „Makaron z owocami morza”; „Mule z oliwkami”; „Paella z owocami morza”; „Sałatka owocowa z kremem hiszpańskim”; „Sałatka brokułowa z awokado”; „Sałatka z cykorii”; „Sałatka z selerów”; „Taco z papryką i kawiorem”];
- Żydowska kuchnia miłosna” [„Ashourah”; „Charoset”; „Huevos hamin”; „Kawior po żydowsku”; „Kugel”];
- „Orientalna kuchnia miłosna” [„Arabska sałatka owocowa”;„Banany w cieście”;„Ciasteczka ma ̉amoul”; ”Ciasteczka sezamowe”; „Krem czosnkowy tuom”; Kusa mahszi; „Nadziewane kalmary z curry”; „Omdlały imam”; „Owoce morza z ryżem”; „Sałatka z solą i bananem”; „Sorbet z pomarańczą”]
- Objaśnienia:
1/
Na
podstawie stron 4 i 5 wspomnianej wyżej książki.
2/
Cytat
ze strony 5 tej książki.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz