Dzień dobry,
- Artykulik”Jadalne chwasty”, czyliu ekogotowanie”. Ostrzeżenia przy pozyskiwaniu dzikich roślin. Przykładowe zastosowanie czterech polskich ziół: cykoria podróżnik; pokrzywa; podagrycznik; bluszcz kurdybanek.
Cykoria
rośnie w naturze. Chicory flowers on a nature. Zdjęcie z Banku
Zdjęć Photogenica. Pamiętam, że w latach mojego dzieciństwa i
mojej młodości zamiast herbaty pijaliśmy kawę zbożową. Jednym
ze składników tej kawy była właśnie cykoria podróżnik. Obecnie
cykorię podróżnik spotykam w różnych mieszankach herbatek.
Pokrzywa.
Stinging netle. Urtica doica. Zdjęcie z Banku Zdjęć
Photogenica.Kiuedyś jako dziecko uważałem pokrzywę za chwast.
Jako dorosły wielokrotnie czytałem, że pokrzywa poprawia
odporność
po chorobie oraz
pomaga oczyścić organizm. Poza tym pokrzywa zawiera wiele bardzo
wartościowych składników:
witamin, minerałów i innych.
1.Właśnie
przygotowuję post dotyczący boreliozy. Niedawno jak co kwartał
kupiłem kwartalnik numer3/2020: „Wielki horoskop na
lato”1/(obejmuje
on konkretnie miesiące: czerwiec, lipiec i sierpień.) Niestety
dopiero dwa dni później to czasopismo dokładniej przejrzałem i
z zaskoczeniem na stronach 40-41 znalazłem niewielki artykulik
pod tytułem: „Jadalne
chwasty”.
Podtytuł: „Tanie ekogotowanie”. Dopiero po dłuższym
zastanowieniu się zdecydowałem Państwu poniżej przedstawić
zawarte w tym artykuliku nazwy przepisów kulinarnych.2
- Zainteresowałem się tym artykulikiem ponieważ w moich postach wspominałem kilkakrotnie o wykorzystaniu w kuchni dzikich roślin.
- W lutym 2015 roku pisałem w kilku postach o
zastosowaniu
dzikich roślin w kuchni przedstawiając Państwu książkę Pana
Łukasza Łuczaj: „Dzika kuchnia”
- Ostrzeżenie!:
- Aby uniknąć ewentualnego zatrucia proszę też pamiętać, że dzikie rośliny rosnące w zbożu uznawane są przez rolników za chwasty i mogą być wcześniej opryskiwane trującymi herbicydami.
- Unikajmy zbierania pokrzyw w pobliżu autostrad i innych arterii komunikacyjnych. Tam rosnące pokrzywy mogły wchłaniać spaliny z przejeżdżających pojazdów.
- Autorka (Autor) na temat zdrowego stosowania dzikich roślin nic nie pisze. Ale czytałem dosyć dużo na ten temat w książce Pana Łukasza Łuczaj. Dlatego gdybyście Państwo byli zainteresowani w ogóle dzikimi roślinami warto pogłębić swoją wiedzę zapoznając się z książką Pan Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Tam tez wyczytałem ostrzeżenie Pana Łukasza Łuczaj: "Starannie myj liście roślin dodawanych do surowych sałatek (ryzyko połknięcia jaj pasożytów!), szczególnie dokładnie te z wilgotnych łąk i bagien (ryzyko zarażenia motylicą), w pobliżu siedzib ludzkich (glistą) i lasów (bąblowcem). Najlepiej sparz je wrzątkiem." 3/
- Poniżej przedstawiam Państwu w rozdzialiki (wraz z nazwami przepisów kulinarnych wykorzystującymi wspomniane wyżej Jadalne chwasty):
- „Cykoria podróżnik” („Kawa polsku”);
- „Pokrzywa” („Placki z pokrzywy);
- „Podagrycznik” („Mazowieckie pesto”)”;
- „Bluszcz kurdybanek”(„Podlaskie capresee”
Objaśnienia:
1/
Wydaje ten kwartalnik Wydawnictwo Te-Jot spółka z ograniczona
odpowiedzialnością sp.k. z Warszawy
2/
Zawiadamiam
Państwa, że ze wspomnianym w poprzednim punkcie Wydawnictwem, ani z
Autorem (Autorką) tego artykuliku nie mam żadnego kontaktu. Jestem
tylko stałym, ponad
dziesięcioletnim czytelnikiem
tego czasopisma.
3/
Cytat
ze strony 13 książki Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia".
Jest to cytat z punktu 3 z tematu "Jak zbierać i
przechowywać
jedzenie czyli 8 przykazań Zbieracza".
Z
wyrazami szacunku
3/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz