poniedziałek, 13 lipca 2020

Jak ludzie chętnie sami skracają swoje życie i rujnują..

...swoje zdrowie, czyli „Zbrodnie Fast foodów”

Dzień dobry,
  1. Przykładowe formy żywności Fast food. Co to jest żywność Fast food? Kiedy, jak i dlaczego się pojawiła? Jakie są skutki te znane i niektóre mniej znane na podstawie książki: „Zbrodnie Fast foodów” ?




Menu graficzne Fast Food. Grafika/wektor Fast food menu Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica.Oto przykładowe rodzaje pokarmów Fast food.


    1. Co to jest żywność Fast food?
    1. Fast food (z angielskiego dosłownie szybkie jedzenie) - rodzaj taniego pożywienia, które po szybkim przygotowaniu jest podane do natychmiastowego spożycia. W skład tego rodzaju pożywienia wchodzą znaczne ilości tłuszczów (w tym bardzo niezdrowych tłuszczów trans), węglowodanów, różnych sztucznych dodatków, sztucznych substancji smakowych (na przykład: glutamian sodu), oraz oraz sól i cukier w dużej ilości. Str 29 To pożywienie niestety jest pozbawione potrzebnych organizmowi minerałów, witamin i błonnika. 1/
    1. Taka żywność jest smaczna i pozornie tania, bo niedrogo kosztuje. Piszę, że taka żywność jest pozornie tania, bo za nią nie dużo zapłacimy, ale przy spożyciu większej ilości tego rodzaju pożywienia naszym organizmom szybko zabraknie potrzebnych minerałów, witamin i błonnika. I za spożywanie nadmiernej ilości takich pokarmów zapłacimy własnym zdrowiem: nadciśnieniem tętniczym, udarem, zawałem serca, cukrzycą, nowotworami, chorobą alzheimera.
    1. Są jeszcze inne mniej znane efekty spożywania tego rodzaju żywności na przykład:
      1. Dzieci, które od najmłodszych lat jadają produkty fast foodowe, nie lubią owoców i warzyw. Dlaczego? Ponieważ ich kubki smakowe z powodu nadmiaru soli i cukru/ nie wyczuwają delikatnego smaku owoców i warzyw. 2/
      1. Pod wpływem dużych ilości soli, cukru i oleju człowiek traci umiejętność ograniczania jedzenia do ilości wystarczającej, aby się najeść. Po prostu je więcej niż potrzebuje. Można więc powiedzieć, że człowiek staje się maszyną do jedzenia.

    1. Kiedy i dlaczego się pojawiła żywność Fast food?
    1. Pierwszą restaurację typu Fast food założyli bracia Richard i Maurice McDonalds w roku 1940. Miała umożliwić pracującym ludziom szybkie zjedzenie taniego posiłki. Dzięki temu pracownicy nie musieli się w czasie przerwy udawać do domu, aby zjeść posiłek.
    1. W początkach lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku potencjał możliwości tego typu restauracji przewidział Ray Kroc. Dlatego wykupił licencję na prowadzenie takiej restauracji i opracował umowę w formie franczyzy.
    1. Dzięki różnym dodatkom chemicznym ( barwniki, wzmacniacze i polepszacze smaku i innym) pokarmy Fast food są smaczne. Jedzenie tych posiłków przerodziło się szybko w styl życia: Ludziom tak się spodobało jadanie takich posiłków, że zaczęli je chętnie jadać w innych porach dnia, także w weekendy.
    1. W książce Panów Dr Joel Fuhrman, Robert B. Phillipps:”Zbrodnie Fast foodów” znajdziecie Państwo:
      1. Informacje o jeszcze innych skutkach spożywania nadmiaru pokarmów Fast foodowych.
      1. Oraz wiadomości w jaki sposób można wyjść i pomóc innym wyjść z uzależnienia od pokarmów Fastfoodowych.

      2. W książce tej Autorzy proponują Państwu ponad 60 przepisów kulinarnych diety nutritariańskiej, opracowanej przez dietetyka Dr Joela Fuhrmana. W następnym poście napiszę o samej diecie nutritariańskiej, oraz podam nazwy zamieszczonych w tej książce przepisów kulinarnych.

Przedstawiam Państwu książkę Panów: Dr Joela Fuhrmana i Roberta B. Phillipsa: „Zbrodnie fast foodów”. Podtytuł: „Jak wyjść z pułapki przetworzonej żywności”. Książkę wydało w 2019 Wydawnictwo Kobiece z Białegostoku. Poniżej podaję nazwy rozdziałów tej książki:

„Wstęp. Współudział we własnej zagładzie.”;

„Rozdział 1. Fast food a choroby.”

„Rozdział 2 „Jak fastfoodowa kuchnia wpływa na mózg.”

„Rozdział 3 Niech żywność stanie się lekarstwem.

„Rozdział 4 Lekcja historii.”

„Rozdział 5 DNA, energia społeczna i fast food.”

„Rozdział 6 Jak sprawić, by pustynie znów były zielone.”

„Rozdział 7 Pokarm dla serca i duszy.”

„Rozdział 8 Przez żołądek do zdrowia” (Rozdział ten zawiera wspomniane wyżej przepisy Dr Joela Fuhrmana.)

„Rozdział 9 Często zadawane pytania



  1. Objaśnienia:
1/ Ponad 20 lat temu kupiłem książkę pod tytułem: „Milionerzy”. Autora niestety nie pamiętam. Autor podawał tam historie powstawania milionowych fortun. Wśród nich była też historia Raya Kroca o tworzeniu jego fortuny z pierwszych produktów Fast foodowych. Na podstawie wspomnień z tej książki w tym poście piszę o powstaniu fortuny Raya Kroca zbudowanej dzięki produktom Fast foodowym. Ponieważ pamięć ludzka jest zawodna wspomagam się wiadomościami zawartymi w Wikipedii w tematach: „Ray Kroc”; „Fast food”; McDonalds”
2/ Na podstawie strony 33 książki Panów: Dr Joel Fuhrman. oraz Robert B. Phillips: „Zbrodnie Fast foodów”

Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz