sobota, 25 lipca 2020

Zamiast Fast foodów dr Joel Fuhrman proponuje...

...dietę nutritariańską, której podstawą jest wysoka gęstość odżywcza pokarmów

Dzień dobry,

  1. Przykłady odmian fasoli wykorzystywanych w diecie Dr Fuhrmana. Dieta nutritariańska Dr Joela Fuhrmana zamiast Fast foodów. Co to jest za dieta i na czym ona polega? Składniki diety: Makro- i mikroskładniki. Skład zdrowej diety. Gęstość odżywcza pokarmów. Jak przechodzić na dietę Dr Fuhrmana? Książka: „Zbrodnie Fast foodów, a ściślej jej trzy ostatnie rozdziały.



Odmiany fasoli. Varietes of bean Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. W diecie dr Fuhrmana wykorzystuje się różne odmiany fasoli, oraz pozostałych roślin strączkowych.



    1. Czytając książkę Dr Joela Fuhrmana i Roberta B. Phillisa: „Zbrodnie Fastfoodów” z zaskoczeniem stwierdziłem, ze Autorzy nie tylko krytykują odżywianie się przy pomocy Fast foodów. Oni proponują, aby dietę fastfoodową zastąpić autorską dietą dr Fuhrmana.

    1. Co to jest dieta nutritariańska?

    1. Jest to dieta opracowana przez amerykańskiego dietetyka dr Joela Fuhrmana.

    1. Na czym polega ta dieta?

    1. Według Autora najważniejsze jest, aby w składzie pożywienia była wystarczająca zawartość witamin i minerałów. Dopiero w następnej kolejności Autor diety uwzględnia odpowiednia ilość węglowodanów, tłuszczów i białek. Według Autora zdrowie oznacza równanie: Z = M/K, czyli Zdrowie= Mikroskładniki/Kalorie.1/

    1. W diecie rozróżniamy: Makro- i mikroskładniki.

    1. Makroskładniki to są: węglowodany, białko, tłuszcze i woda. Właśnie węglowodany, białko oraz tłuszcze dostarczają naszym organizmom kalorie.

    1. Mikroskładniki to bezkalorczne: minerały, witaminy i fitoskładniki.

    1. Dieta, która zawiera odpowiednie mikroskładniki dostarcza organizmowi 25 pierwiastków, 14 różnych witamin i bardzo wiele fitoskładników zawartych w produktach roślinnych. Wszystkie one korzystnie wpływają na działalność układu odpornościowego oraz działanie wszystkich komórek organizmu. Produkty roślinne (naturalne) oprócz mikroskładników dostarczają organizmowi bardzo mu potrzebny błonnik i wodę.1/

.
    1. Właśnie wspomniany wyżej stosunek zawartych w pokarmie mikroskładników do zawartych w nim kalorii dr Joel Fuhrman nazywa gęstością odżywczą pokarmów.1/

    1. Będziemy mieli zdrowe i szczęśliwe życie jeśli nasza dieta będzie zawierała niewiele kalorii i wszystkie potrzebne mikroskładniki. Bo wtedy będzie wysoka gęstość odżywcza naszych pokarmów.

    1. Przechodzenie na dietę nutritariańską powinno się odbywać stopniowo. Po pewnym czasie nasz organizm zaakceptuje nowe pokarmy przestanie domagać się starych, niezdrowych pokarmów.



  1. Ponownie przedstawiam Państwu książkę Panów: Dr Joela Fuhrmana i Roberta B. Phillipsa: „Zbrodnie fast foodów”. Podtytuł: „Jak wyjść z pułapki przetworzonej żywności”. Książkę wydało w 2019 Wydawnictwo Kobiece z Białegostoku. Poniżej podaję nazwy trzech ostatnich rozdziałów oraz nazwy przepisów kulinarnych diety dr Fuhrmana zamieszczonych w tej książce:

„Rozdział 7 Pokarm dla serca i duszy”

„Rozdział 8 Przez żołądek do zdrowia”[„Przykładowy dwutygodniowy jadłospis;

„Napoje i koktajle [„Koktajl jagodowo-pomarańczowy; „Koktajl czekoladowy”; ”Koktajl śniadaniowy; „Domowe mleko konopne/migdałowe”; „Chai latte”; „Koktajl tropikalny”];

„Śniadania” [„Jabłko z fasolą”; ”Owsianka bananowo-orzechowa” ; „Śniadaniowe wrapy warzywne”; „Kasza gryczana z jagodami”; „Owsianka z jabłkiem i cynamonem”; „Śniadaniowy cobber z brzoskwinią i jagodami”; „Wegańska jajecznica z owsem”; „Słodkie batony buraczano-marchewkowe”; „Przysmak z jagodami na ciepło”; „Weekendowa śniadaniowa frittata”];

„Dressingi, dipy i sosy” [„Azjatycki dressing imbirowy”; „Dip z chili i fasoli”; „Masło czekoladowo-fasolowe”; „Balsamiczny dressing migdałowy”; „Nutritariański dressing”; „Dressing pomarańczowo-sezamowy”; „Dressing malinowy; „Sos z czerwonej soczewicy”; „Guacamole”; „Humus”; „Kremowy sos winegret” z orzechami włoskimi”];

„Sałatki”: [„Sałatka z brokułów z rodzynkami”; „Sałatka z dyni piżmowej z prażonymi pestkami dyni”; „Sałatka calypso”; „Sałatka wegetariańska z ciecierzycy”; „Sałatka z jarmużu i marchwi z dressingiem z jabłek i orzechów włoskich”; „Sałatka z grzybami”; „Sałatka z prosa z warzywami i czarną fasolą”; „Mieszanka sałat z owocami, orzechami i pieczonymi plantanami”];

„Zupy i gulasze” [”Zupa brokułowa z soczewicą”; „Zupa dyniowa z grzybami”; „Cytrusowa zupa z czarna fasola”; „Zupa z kukurydzy z papryką, batatami i jarmużem”; „Kremowa zupa pomidorowa-fasolowa”; „Przeciwrakowa zupa dra Fuhrmana”; „Zupa z soczewicą i ciecierzycą”; „Zupa grochowa z ziołami”; „Gulasz z kukurydzą i fasolą z knedlami z mąki kukurydzianej z piżmianem”; „Chili z tempehem i sosem sriracha”; „Zupa z batatami w stylu zachodnioafrykańskim”;

„Dania główne i dodatki z warzyw” [”Pieczona fasola w sosie barbecue”; „Enchilady z fasolą”; „Brokuły z patelni z tempehem (Kurczakiem albo krewetkami); „Podsmażany jarmuż z kremowym sosem”; „Bataty z zieleniną po karaibsku (opcjonalnie z rybą”); „Pieczone tofu w przyprawach karaibskich”; „Steki kalafiorowe z purée z ciecierzycy”; „Kremowa kasza z czosnkiem”; „Quiche” ze szpinakiem bez kruchego ciasta”; Kasza z zieleniną i pikantnymi pestkami dyni”; „Pieczone warzywa”; „Błyskawiczna zielenina z fasolą”; „Chleb z komosą ryżową i orzechami włoskimi”; „Czerwona fasola z cukinią w przyprawie cajun z komosą ryżowa (opcjonalnie z kurczakiem)”; „Siekana brukselka”;”Pasta fasolowa z wolnowaru”; „Kapusta liściasta z ananasem i fasolą czarne oczko”; „Faszerowana papryka”; „Placki kukurydziane]”;

Burgery, wrapy i potrawy na szybko” [„Pita z awokado, grilowaną cebulą i pomidorami”; „Burgery z czarną fasolą i awokado”; „Chipsy bakłażanowo-migdałowe”; „Wrapy z soczewicą,papryką i cebulą”; „Burgery z wołowiną, fasolą i grzybami”; „Pita z sałatką i kremowym dressingiem migdałowym”; „Kanapka z grzybami shitake”; „Frytki z batatów”; „Wrapy z sałatka taco”; „Wegetariańska pizza”];

„Desery” [”Jabłkowa niespodzianka”; „Ciasteczka bananowo-owsiane”; „Kremowy mus czekoladowy z fasolą”; „Mrożony napój owocowy”; „Brownie z czarna fasolą”; „Pieczone jabłka”; „Lody truskawkowe”; „Placek z batatami z kruszonką kokosowo-pekanową”; „Lody waniliowe lub czekoladowe”];

„Rozdział 9 Często zadawane pytania. (Pytania zadawane w tym rozdziale dotyczą całej książki)



  1. Objaśnienia:

1/ Opracowałem na podstawie informacji ze stron 228 i dalszych z książki Panów Dr Joela Fuhrmana i Roberta B.Phillipsa: „Zbrodnie Fast foodów”

Z wyrazami szacunku

Ryszard Roszkowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz