poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kanapka z wędliną oraz z cebulą lub z czosnkiem


    Witam,
  1. Kanapka. Objaśnienie co to jest ? Kanapka z wędliną i z cebulą lub czosnkiem. Zamiast cebuli lub czosnku stosuję też do kanapek przyprawy ziołowe. 4/


    1. Według Wikipedii1/ Kanapki mogą to być:
      1. sandwicz (Kanapka z dwoma warstwami pieczywa),
      2. tartinka (Kanapka z jedną warstwą pieczywa)
      3. panini „...kanapki wegeteriańskie podawane na
        sposób włoski.”2/
      4. Kanapkami nazywa się też dania sieci fast food – bułki przekładane mięsnym kotletem, filetem rybnym czy serem i warzywami.”3/

    2. Kanapka z wędliną i cebulą: Przez wiele lat lubiłem sobie zrobić na kolację takie kanapki:
      1. Na kromkę chleba (bez masła) kładłem plasterek wędliny,na przykład pokrojonej kiełbasy,
      2. Na wędlinę kładłem drobne plasterki cebuli,
      3. Wędlinę z cebulą odwracałem, tak że cebula znajdowała się na chlebie pod wędliną.
    3. Kanapka z wędliną i czosnkiem: Po jakimś czasie zmieniłem to na takie kanapki:
      1. Na kromkę chleba (bez masła), na wierzch kładłem wędlinę (pokrojoną kiełbasę, pieczeń lub szynkę,).
      2. Na wędlinie rozsmarowywałem chrzan i na to kładłem rozgnieciony kawałeczek czosnku.
      3. Wędlinę z czosnkiem odwracałem w taki sposób, że czosnek znajdował się na chlebie pod wędliną.
    4. Dlaczego tak chętnie jadałem czosnek lub, cebulę? Profilaktycznie, aby uniknąć przeziębień czy grypy.
    5. Przecież czosnek jest najzdrowszym naturalnym antybiotykiem. Cebula i czosnek zawierają związki bakteriobójcze – fitoncydy.
    6. Kanapka z wędliną posypana przyprawami.
      1. Prawie dziesięć lat temu poszukiwałem przypraw, którymi mógłbym posypywać moje kanapki.
      2. Wszystkie dostępne na rynku przyprawy ziołowe nie nadawały się do tego, ponieważ zawierały glutamian sodu.
      3. Próbowałem kanapki posypywać ziołami: bazylią, majerankiem i estragonem. Niestety było to uciążliwe.
      4. Po pewnym czasie odkryłem w jednym ze sklepów zielarskich poszukiwane przyprawy ziołowe: Przyprawa Staropolska, Przyprawa Śródziemnomorska i inne.
      5. Te przyprawy ziołowe stosuję do posypywania kanapek z wędliną. Stosuję wtedy, kiedy nie mogę jeść czosnku, bo muszę gdzieś iść i nie chcę śmierdzieć czosnkiem. Wtedy często posypuję też kanapkę czosnkiem niedźwiedzim (podobno nie ma tego zapachu jaki ma czosnek).
      6. Czosnek niedźwiedzi można też kupić w sklepach zielarskich.
      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  2. Objaśnienia:
    1/ Według Wikipedii hasło: Kanapka
2/ Cytat z hasła:Kanapka z Wikipedii.
3/ Cytat z hasła: Kanapka z Wikipedii.

4/ Z opakowania Przyprawy Śródziemnomorskiej podaję jej składniki: bazylia, cząber, estragon, gałka muszkatowa, liść laurowy, tymianek, kurkuma, czosnek, cebula, pieprz czarny i minimalna ilość soli. Przyprawa ta jest produkowana dla Firmy „Farmona”. Pełnej nazwy producenta nie mogę podać, bo na opakowaniu jest zaklejona nalepką z ceną. / To uzupełnienie wstawiam do wpisu we wtorek 27.8.2013 przed godziną 1000/ Bardzo przepraszam za opóźnienie w podaniu składu tej Przyprawy. Skład innych Przypraw podam, w którymś z kolejnych wpisów.
    Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz