Kanapka. Objaśnienie co to jest ? Kanapka z wędliną i z cebulą lub czosnkiem. Zamiast cebuli lub czosnku stosuję też do kanapek przyprawy ziołowe. 4/
- Według Wikipedii1/ Kanapki mogą to być:
- sandwicz (Kanapka z dwoma warstwami pieczywa),
- tartinka (Kanapka z jedną warstwą pieczywa)
- panini „...kanapki wegeteriańskie podawane na
sposób włoski.”2/ - „Kanapkami nazywa się też dania sieci fast food – bułki przekładane mięsnym kotletem, filetem rybnym czy serem i warzywami.”3/
- Kanapka z wędliną i cebulą: Przez wiele lat lubiłem sobie zrobić na kolację takie kanapki:
- Na kromkę chleba (bez masła) kładłem plasterek wędliny,na przykład pokrojonej kiełbasy,
- Na wędlinę kładłem drobne plasterki cebuli,
- Wędlinę z cebulą odwracałem, tak że cebula znajdowała się na chlebie pod wędliną.
- Kanapka z wędliną i czosnkiem: Po jakimś czasie zmieniłem to na takie kanapki:
- Na kromkę chleba (bez masła), na wierzch kładłem wędlinę (pokrojoną kiełbasę, pieczeń lub szynkę,).
- Na wędlinie rozsmarowywałem chrzan i na to kładłem rozgnieciony kawałeczek czosnku.
- Wędlinę z czosnkiem odwracałem w taki sposób, że czosnek znajdował się na chlebie pod wędliną.
- Dlaczego tak chętnie jadałem czosnek lub, cebulę? Profilaktycznie, aby uniknąć przeziębień czy grypy.
- Przecież czosnek jest najzdrowszym naturalnym antybiotykiem. Cebula i czosnek zawierają związki bakteriobójcze – fitoncydy.
- Kanapka z wędliną posypana przyprawami.
- Prawie dziesięć lat temu poszukiwałem przypraw, którymi mógłbym posypywać moje kanapki.
- Wszystkie dostępne na rynku przyprawy ziołowe nie nadawały się do tego, ponieważ zawierały glutamian sodu.
- Próbowałem kanapki posypywać ziołami: bazylią, majerankiem i estragonem. Niestety było to uciążliwe.
- Po pewnym czasie odkryłem w jednym ze sklepów zielarskich poszukiwane przyprawy ziołowe: Przyprawa Staropolska, Przyprawa Śródziemnomorska i inne.
- Te przyprawy ziołowe stosuję do posypywania kanapek z wędliną. Stosuję wtedy, kiedy nie mogę jeść czosnku, bo muszę gdzieś iść i nie chcę śmierdzieć czosnkiem. Wtedy często posypuję też kanapkę czosnkiem niedźwiedzim (podobno nie ma tego zapachu jaki ma czosnek).
- Czosnek niedźwiedzi można też kupić w sklepach zielarskich.
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
- Objaśnienia:1/ Według Wikipedii hasło: Kanapka
Witam,
2/
Cytat z hasła:Kanapka z
Wikipedii.
3/ Cytat
z hasła: Kanapka z
Wikipedii.
4/ Z
opakowania Przyprawy Śródziemnomorskiej podaję jej składniki:
bazylia, cząber, estragon, gałka muszkatowa, liść laurowy,
tymianek, kurkuma, czosnek, cebula, pieprz czarny i minimalna ilość
soli. Przyprawa ta jest produkowana dla Firmy „Farmona”. Pełnej
nazwy producenta nie mogę podać, bo na opakowaniu jest zaklejona
nalepką z ceną. / To uzupełnienie wstawiam do wpisu we wtorek 27.8.2013
przed godziną 1000/ Bardzo przepraszam za
opóźnienie w podaniu składu tej
Przyprawy. Skład innych Przypraw podam, w którymś z
kolejnych wpisów.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz