....Jakie
odkwaszanie organizmu może być dla nas korzystne?
Witam,
1. Na czym polega równowaga kwasowo-zasadowa? Jakie jest jej znaczenie dla organizmu? W jaki sposób jest określana? Jakie odkwaszanie organizmu jest niekorzystne, a jakie korzystne? Książka Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".
Zawsze sądziłem, że organizm najbardziej zakwaszają fast foody (hamburgery). Okazuje się, że nasze organizmy najbardziej zakwaszają gazowane napoje bezalkoholowe. Dlaczego? Bo zawierają wiele zakwaszających nasz organizm składników: cukier, kofeinę, kwas fosforowy. Także napoje dietetyczne są kwasotwórcze, dzięki stosowanym do produkcji sztucznych słodzików. /Na podstawie strony 114 "Napoje gazowane" książka Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu"/
1.1. W przeszłości kilkakrotnie poruszałem w moich postach temat: równowaga kwasowo-zasadowa. W tym poście chcę Państwu ten temat trochę przybliżyć.
1.2. Równowaga kwasowo-zasadowa jest to równowaga w naszym organizmie między dwoma ważnymi elementami: zasadami i kwasami. 1/
1.3. Zachowanie tej równowagi jest bardzo ważne dla naszego organizmu: Dla prawidłowości procesów w naszym organizmie i dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu w dłuższym okresie czasu.1/
1.4. Równowaga kwasowo-zasadowa jest określana przy pomocy wartości pH płynów naszego organizmu takich jak: mocz, krew, ślina i inne.1/
1.5. "..uczeni (...) - wykazali, że dla zachowania stanu zdrowia niezbędny jest nieco alkaliczny odczyn pH utlenowanej krwi tętniczej o wartościach od ok. 7,365 do 7,45. Znaczne odchylenie od tych wartości zagraża nie tylko zdrowiu, ale także życiu i bardzo krótkim czasie powoduje zgon" 2/
1.6. W normalnych warunkach nasz organizm samodzielnie dba o odpowiedni poziom kwasowości. Dlatego nasz organizm może utrzymywać niewielką równowagę alkaliczną.3/
1.7. W obecnych czasach dieta wielu osób zawiera wiele produktów zakwaszajacych organizmy. W wielu pokarmach znajdują się konserwanty także zakwaszające nasze organizmy.
1.8. Także wiele leków przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu. (Oczywiście wśrod leków są także leki alkalizujące nasz organizm na przykład: diuretyki. 4/ )
1.9. Kiedy nasza dieta zawiera za dużo produktów zakwaszajacych nasz organizm neutralizuje nadmiar kwasu w organizmie. Jeśli to zakwaszanie organizmu trwa dłużej dochodzi do rozregulowania organizmu i w następstwie do choroby.
1.10. Przykład: enzymy (biokatalizatory, fermenty) przyczyniają się do ważnych dla organizmu reakcji chemicznych. Działanie enzymów odbywa się tylko w wąskim zakresie pH (od do). Jeśli dojdzie do większego odchylenia poziomu pH organizmu, to enzymy niezainicjują określonych reakcji chemicznych. Może to przyczynić się do osłabienia organizmu i jego większej podatności na choroby. Dlatego tak ważne jest, aby w diecie była zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. 3/
1.11. Czy może nam pomóc odkwaszanie organizmu przez wyłączenie z naszej diety produktów zakwaszających? Wysokobiałkowe pokarmy : mleko, mięso, ryby zakwaszają organizm, ale jednocześnie dostarczają mu białek do odbudowy tkanek. 5/
1.12. Dlatego odkwaszanie organizmu nie może odbywać chaotycznie, bez przemyślenia.
1.13. Na przykład możemy ograniczyć systematyczne spożycie takich zakwaszających pokarmów jak: gazowane napoje bezalkoholowe, napoje typu kola, chipsy (chrupki), frytki, hamburgery (i inne fast foody), biały cukier, biały chleb. To też będzie odkwaszanie organizmu.
1.14. Powyżej w bardzo krótki i z konieczności uproszczony sposób przedstawiłem Państwu temat: równowaga kwasowo-zasadowa. Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w książce dr Susan E.Brown, Larry Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".
To jest pierwsza strona okładki książki Państwa dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr : „Przewodnik odkwaszania organizmu”. Podtytuł tej książki brzmi : „Wpływ żywności na Twój bilans kwasowo-zasadowy”. Wydawnictwo Vital wydało tę książkę 2015 roku.
Przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książki:
„Podziękowania”; „ Wprowadzenie”;
„Część pierwsza Zrozumienie równowagi kwasowo-zasadowej”:
„Równowaga kwasowo-zasadowa w trosce o zdrowie”
{ „Czym jest pH i co oznacza dla naszego zdrowia” („Związek pH oraz jonów wodorowych w organizmie”; „Powszechne błędy w rozumieniu diety i równowagi kwasowo-zasadowej); „Jak organizm utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową”; „Jak ważne jest pH w organizmie”; „Wnioski”};
„Konsekwencje zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej”:{„Przewlekła` kwasica niskiego stopnia” [„W jaki sposób kwasica metaboliczna niskiego stopnia szkodzi organizmowi”: „Osłabienie funkcji komórkowych”; „Zmęczenie”; „Obniżenie odporności”; „Stan zapalny” „Osteoporoza i inne problemy związane z utratą minerałów”; „Przedwczesne starzenie i utrata masy mięśniowej” („Leki i pH organizmu”) „Problemy z funkcjonowaniem enzymów}; „Zasadowica” („Antacydy”); „Wnioski”;
„Badanie równowagi pH”: „Pomiar pH w moczu” („Wybór odpowiedniego testu”); „Interpretacja wyników”; „A co jeśli nie możesz przespać sześciu godzin bez oddawania moczu?” („Błyskawiczny przewodnik po odczytach pH moczu”); „Wnioski”;
„Ustanawianie równowagi kwasowo-zasadowej”: „W jaki sposób dieta wpływa na równowagę kwasowo-zasadową”; „Opracowanie zdrowej diety” [„Wybór odpowiednich produktów”; „Czy powinieneś wyeliminować ze swojej diety produkty zakwaszające?; „Kilka środków ostrożności”; ”Proste wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania” („Korzyści z zażywania alkalizujących suplementów)]; „Wnioski”;
„Jak rozumieć tabele żywieniowe”: „Krótka historia analizy pH żywności”; „Korzystanie z tabel żywieniowych”; „Konkluzja”];
„Wnioski”;
„Część druga Tabele żywieniowe”:
„Wykaz podstawowych produktów od A do Z” („Kawa”); („Napoje gazowane”); („Wpływ dodatków i sosów do dań na pH ciała); (pH wody pitnej : „Zawartość minerałów”; „Zawartość chlorków”; „Zawartość węglowodanów”);
„Tabela produktów według kategorii”;
„Tabela fast foodów”; „Słowniczek” terminów.
Jeśli chcesz zadbać o prawidłową równowagę między kwasami a zasadami w Twoim organizmie to kup tę książkę!
/Następny post opublikuję w sobotę 17 października 2015/
2. Objaśnienia:
1/ Na podstawie strony 19 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".
2/ Cytat ze strony 21 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr .
3/ Na podstawie strony 25 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr.
4/ Opracowane na podstawie stron 44/45 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr .
5/ Na podstawie stron 65/66 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr .
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz