poniedziałek, 12 października 2015

..równowaga kwasowo-zasadowa. Co to jest?....



....Jakie odkwaszanie organizmu może być dla nas korzystne?

Witam,
 1. Na czym polega równowaga kwasowo-zasadowa? Jakie jest jej znaczenie dla organizmu? W jaki sposób jest określana? Jakie odkwaszanie organizmu jest niekorzystne, a jakie korzystne?  Książka Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".


Zawsze sądziłem, że organizm najbardziej zakwaszają fast foody (hamburgery).  Okazuje się, że nasze organizmy najbardziej zakwaszają  gazowane napoje bezalkoholowe. Dlaczego? Bo zawierają wiele zakwaszających nasz organizm składników: cukier, kofeinę, kwas fosforowy. Także napoje dietetyczne są kwasotwórcze, dzięki stosowanym do produkcji sztucznych  słodzików. /Na podstawie strony 114 "Napoje gazowane" książka Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu"/



 1.1. W przeszłości kilkakrotnie poruszałem w moich postach temat: równowaga kwasowo-zasadowa. W tym poście chcę Państwu ten temat trochę przybliżyć.
 1.2. Równowaga kwasowo-zasadowa jest to równowaga w naszym organizmie między dwoma  ważnymi elementami: zasadami i kwasami. 1/

 1.3. Zachowanie tej równowagi jest bardzo ważne dla naszego organizmu: Dla prawidłowości procesów w naszym organizmie i dla  sprawnego funkcjonowania naszego organizmu w dłuższym okresie czasu.1/

 1.4. Równowaga kwasowo-zasadowa  jest określana przy pomocy wartości pH płynów naszego organizmu takich jak: mocz, krew, ślina i inne.1/

 1.5. "..uczeni (...) - wykazali, że dla zachowania stanu zdrowia niezbędny jest nieco alkaliczny odczyn pH utlenowanej krwi tętniczej o wartościach od ok. 7,365 do 7,45. Znaczne odchylenie od tych wartości zagraża nie tylko zdrowiu, ale także życiu i bardzo krótkim czasie powoduje zgon"  2/

 1.6. W normalnych warunkach nasz organizm samodzielnie dba o odpowiedni poziom kwasowości. Dlatego nasz organizm może utrzymywać niewielką równowagę alkaliczną.3/

 1.7. W obecnych czasach dieta wielu osób zawiera wiele produktów zakwaszajacych organizmy.  W wielu  pokarmach znajdują się konserwanty także zakwaszające nasze organizmy.

 1.8. Także wiele leków przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu. (Oczywiście wśrod leków są także leki alkalizujące nasz organizm na przykład: diuretyki. 4/ )

 1.9. Kiedy nasza dieta zawiera za dużo produktów zakwaszajacych nasz organizm  neutralizuje nadmiar kwasu w organizmie. Jeśli to zakwaszanie organizmu trwa dłużej dochodzi do rozregulowania organizmu i  w następstwie do choroby.

 1.10. Przykład: enzymy (biokatalizatory, fermenty) przyczyniają się do ważnych dla organizmu reakcji chemicznych. Działanie enzymów odbywa się tylko w wąskim zakresie pH (od do).  Jeśli dojdzie do większego odchylenia poziomu pH organizmu, to enzymy niezainicjują określonych reakcji chemicznych. Może to przyczynić się do osłabienia organizmu i jego większej podatności na choroby. Dlatego tak ważne jest, aby w diecie była zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. 3/

 1.11. Czy może nam pomóc odkwaszanie organizmu przez wyłączenie  z naszej diety produktów zakwaszających? Wysokobiałkowe pokarmy : mleko, mięso, ryby zakwaszają organizm, ale jednocześnie dostarczają mu białek do odbudowy tkanek. 5/

 1.12. Dlatego odkwaszanie organizmu nie może odbywać chaotycznie, bez przemyślenia.

 1.13. Na przykład możemy ograniczyć systematyczne spożycie takich zakwaszających pokarmów jak: gazowane napoje bezalkoholowe, napoje typu kola, chipsy (chrupki), frytki, hamburgery (i inne fast foody), biały cukier, biały chleb. To też będzie odkwaszanie organizmu.

 1.14. Powyżej w bardzo krótki i z konieczności uproszczony sposób przedstawiłem Państwu temat: równowaga kwasowo-zasadowa. Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w książce dr Susan E.Brown, Larry Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".
       








To jest pierwsza strona okładki książki Państwa dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr : „Przewodnik odkwaszania organizmu”. Podtytuł tej książki brzmi : „Wpływ żywności na Twój bilans kwasowo-zasadowy”. Wydawnictwo Vital wydało tę książkę 2015 roku.

 Przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książki:
„Podziękowania”; „ Wprowadzenie”;

„Część pierwsza Zrozumienie równowagi kwasowo-zasadowej”:

„Równowaga kwasowo-zasadowa w trosce o zdrowie”
 { „Czym jest pH i co oznacza  dla naszego zdrowia” („Związek pH oraz jonów wodorowych w organizmie”; „Powszechne błędy w rozumieniu diety i równowagi kwasowo-zasadowej); „Jak organizm utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową”; „Jak ważne jest pH w organizmie”; „Wnioski”};

 „Konsekwencje zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej”:{„Przewlekła` kwasica niskiego stopnia” [„W jaki sposób kwasica metaboliczna niskiego stopnia szkodzi organizmowi”: „Osłabienie funkcji komórkowych”; „Zmęczenie”; „Obniżenie odporności”; „Stan zapalny” „Osteoporoza i inne problemy związane z utratą minerałów”; „Przedwczesne starzenie i utrata masy mięśniowej” („Leki i pH  organizmu”) „Problemy z funkcjonowaniem enzymów}; „Zasadowica” („Antacydy”); „Wnioski”;

„Badanie równowagi pH”: „Pomiar pH w moczu” („Wybór odpowiedniego testu”); „Interpretacja wyników”; „A co jeśli nie możesz przespać sześciu godzin bez oddawania moczu?” („Błyskawiczny przewodnik po odczytach pH moczu”); „Wnioski”;

„Ustanawianie równowagi kwasowo-zasadowej”: „W jaki sposób dieta wpływa na równowagę kwasowo-zasadową”; „Opracowanie zdrowej diety” [„Wybór odpowiednich produktów”; „Czy powinieneś wyeliminować ze swojej diety produkty zakwaszające?; „Kilka środków ostrożności”; ”Proste wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania” („Korzyści z zażywania alkalizujących suplementów)]; „Wnioski”;

„Jak rozumieć tabele żywieniowe”: „Krótka historia analizy pH żywności”; „Korzystanie z tabel żywieniowych”; „Konkluzja”];

„Wnioski”;

„Część  druga Tabele żywieniowe”:
 „Wykaz podstawowych produktów od A do Z” („Kawa”); („Napoje gazowane”); („Wpływ dodatków i sosów do dań na  pH ciała); (pH wody pitnej : „Zawartość minerałów”; „Zawartość chlorków”; „Zawartość węglowodanów”);

„Tabela produktów według kategorii”;
„Tabela fast foodów”; „Słowniczek”  terminów.

Jeśli chcesz zadbać o prawidłową równowagę między kwasami a zasadami w Twoim organizmie to kup tę książkę!



/Następny post opublikuję w sobotę  17 października 2015/

 2. Objaśnienia:
1/  Na podstawie strony 19 książki Państwa: dr Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr: "Przewodnik odkwaszania organizmu".
    2/ Cytat ze strony 21 książki Państwa: dr Susan E. Brown i     Larrego Trivieri Jr .
    3/  Na podstawie strony 25 książki Państwa: dr Susan E. Brown     i Larrego Trivieri Jr.
    4/  Opracowane na podstawie stron 44/45 książki Państwa: dr     Susan E. Brown i Larrego Trivieri Jr .
    5/ Na podstawie stron 65/66  książki Państwa: dr     Susan E.     Brown i Larrego Trivieri Jr .
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz