sobota, 3 października 2015

X.*Podsumowanie–"Odnowa na talerzu" książka kucharska dla każdego


    Witam,
  1. Dlaczego podaję w swoich postach nazwy przepisów kulinarnych? Dlaczego warto kupić książkę kucharską: "Odnowa na talerzu"? Moje korzystanie z przepisów tej książki.



    Kiedy jestem zaziębiony chętnie wsypuję sobie (przed zaparzeniem) do herbaty trochę imbiru (przyprawy). Muszę przyznać, że rozgrzewa mnie lepiej niż aspiryna.
    Można także w szklance zalać gorącą wodą kawałeczek świeżego imbiru. Podobno nie można tego kawałeczka imbiru trzymać długo w szklance herbaty, bo wtedy herbata gorzknieje.3/
    Imbir wspomaga też trawienie, zapobiega nudnościom i ma wiele innych zastosowań.1/
    Uwaga: Imbiru nie powinny stosować osoby uczulone na imbir. Imbiru też nie powinny spożywać osoby chorujące na choroby układu trawiennego na przykład: na wrzody dwunastnicy lub żołądka.1/
     
    1. Zaczynając przedstawiać Państwu książkę kucharską Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" nie sądziłem, że napiszę o niej aż 9 postów. Stało się tak dlatego, że ta książka porusza różne tematy i i zawiera kilkaset różnych przepisów kulinarnych. Chciałem w moich postach przedstawić Państwu nazwy wszystkich tam zamieszczonych przepisów kulinarnych. Obecnie ukazuje się bardzo dużo różnych czasopism i innych wydawnictw z przepisami kulinarnymi. To potwierdza duże zainteresowanie Polaków samodzielnym przyrządzaniem potraw. Dlatego w moich postach przedstawiam nazwy potraw przedstawionych w prezentowanych przeze mnie książkach. Może dzięki temu ktoś z Państwa znajdzie przepis kulinarny na jakąś smaczną potrawę lub potrawę z czasów swojej młodości.

    2. W ostatnich kilku postach zachęcałem Państwa do kupna tej książki, jako książki kucharskiej przydatnej każdemu kucharzowi. Czyniłem tak dlatego , bo każda książka kucharska jest bardzo specyficzną książką: z tej samej książki kucharskiej mogą przecież korzystać mięsożercy2/, roślinożercy2/ lub wegetarianie. Mięsożercy2/ z takiej książki będą wybierać przede wszystkim przepisy na dania mięsne. Roślinożercy2/ będą wybierać przepisy kulinarne na dania z różnych roślin. Wegetarianie będą wybierać przepisy kulinarne na dania wegetariańskie.

    3. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" zawiera dużo ciekawych przepisów kulinarnych. Korzystając z tych przepisów wszyscy z wyżej wymienionych mogą urozmaicić przyrządzane przez siebie posiłki.

    4. Niezależnie od tego proszę pamiętać, że w kuchni polskiej mamy bardzo wiele smacznych potraw bezmięsnych. Te potrawy mogą jeść i lubią jeść prawie wszyscy. Oczywiście pewnych potraw nie mogą jeść niektóre osoby z powodu różnych przeciwwskazań lekarskich.

    5. Co ja stosuję z przepisów zawartych w tej książce?

    6. Jak wspomniałem wyżej przy opisie zdjęcia chętnie rozgrzewam się herbatą z imbirem w czasie zaziębienia. Wtedy też pijam herbatę z dzikiej róży oraz inne herbaty ziołowe i owocowe. Pijam też herbatę zieloną. W lecie pijałem też kupny kwas chlebowy. Smakował mi bardziej od kolorowych napojów gazowanych, ale miał jeden feler zawiera za dużo białego cukru.

    7. Wiele z zamieszczonych w tej książce potraw chętnie bym zjadł, a przynajmniej ich popróbował. Niestety wielu z tych potraw nie potrafię przyrządzić, bo przepisy te są dla mnie zbyt skomplikowane. Przyrządzanie tych potraw uniemożliwia mi też brak odpowiednich narzędzi na przykład miksera. 
       
    8. Ponieważ mieszkam z trochę młodszym bratem trudno mi wprowadzić rewolucyjne zmiany w gotowaniu posiłków: zup i dań głównych.

    9. Jak przyrządzam sobie śniadania i kolacje wspominałem już w wielu wcześniejszych postach. Kiedy przeczytałem o przepisach na dania jarskie to miałem bardzo ochotę na przyrządzanie jakiś past lub pasztetów jarskich na śniadania i kolacje. Niestety te przepisy zawierają składniki takie jak tofu, wodorosty, tempeh i też są dla mnie trochę za skomplikowane.

      /Następny post opublikuję w piątek 9 października 2015/

  2. Objaśnienia:
    1/ Podaję na podstawie informacji ze strony 12 książeczki Pani Anny Kubanowskiej: "Zioła Przyprawy Odporność". W ramach serii "Porady Lekarza Rodzinnego" wydało tę książeczkę w 2013roku Wydawnictwo "Literat" z Torunia".
2/ Przepraszam Państwa za określenie mięsożercami osób lubiących spożywać przede wszystkim potrawy mięsne, oraz określenie roslinożercami osób na diecie roślinnej.
3/ Podaję na podstawie mojej aktualnej wiedzy.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz