wtorek, 16 sierpnia 2016

*/Roślinna Książka kucharska, czyli "Kuchnia dla biegaczy"


Witam,
 1. Autorzy tytułowej książki: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol. Sok z wiśni pomaga biegaczom po biegu w regeneracji mięśni. Dlaczego dieta roślinna jest dobra dla biegaczy? Pięć filarów diety roślinnej biegaczy.


Cherry juice with fresh berries. Sok z wiśni i świeże wiśnie. Fotolia.com. Autor:  lisa870
    Według Autorów książki picie soku z wiśni przez biegaczy sprzyja szybszej regeneracji ich mięśni po wyczerpujących biegach. Picie soku z wiśni zmniejsza u biegaczy uczucie bólu i stan zapalny mięśni po biegu.  /Na podstawie strony 31 książka kucharska: „Kuchnia dla biegaczy”./ Jest to przykład jak poszczególne składniki diety roślinnej mogą korzystnie wpływać na zdrowie biegaczy.

 1.1. Państwo: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol w swojej książce  twierdzą, że dla biegaczy najkorzystniejsza jest dieta roślinna. Dlaczego?

 1.2. Bo jest to dieta zdrowa i łatwo dostępna. Wiele produktów roślinnych można łatwo kupić w warzywniaku lub na targu. I są to produkty nieprzetworzone, czyli szczególnie korzystne dla zdrowia biegacza.

 1.3. Co składa się na dietę roślinną biegacza?

 1.4. Składają się na nią: "Warzywa strączkowe"; "Pełnioziarniste produkty zbożowe"; "Nasiona,  pestki, orzechy"; "Warzywa"; "Owoce".1/

 1.5. Warzywa strączkowe zawierają bardzo korzystne dla biegaczy białko. Potrawy z warzyw strączkowych mogą zastępować potrawy mięsne.1/

 1.6. Bardzo korzystne dla biegaczy są: kasza, ryż, kukurydza, oraz pieczywo i makarony z jaknanamniej przetworzonych mąk. One dostarczają organizmowi biegacza potrzebnych mu węglowodanów.1/

 1.7. Orzechy, nasiona i pestki są bardzo cenione w kuchni. Dostarczają one także zdrowego tłuszczu zawierającego rozpuszczone w nim witaminy oraz bardzo korzystne fitozwiązki.1/

 1.8. Warzywa  i owoce dostarczają organizmom biegaczy potrzebne fitozwiązki, minerały i witaminy.  Owoce dostarczają im także węglowodany, czyli zapewniają im bardzo potrzebną  energię.1/

 1.9. Dieta roślinna powinna zapewniać biegaczowi 80-90% zapotrzebowania na kalorie.1/

 1.10. W przedstawionej wyżej diecie roślinnej wykluczono mięso, nie ma też białego cukru, olejów białego pieczywa, białego makaronu, jajek i masła. Jak je zastąpić?

 1.11. Autorzy proponują przełamanie wyniesionych z domów schematów żywieniowych i zastąpienie tych produktów innymi. Można na przykład  zastąpić masło: masłami orzechowymi, migdałowymi, olejem dyniowym, pastami z warzyw. Sery i wędliny mogą zastąpić pasty z warzyw, grilowane warzywa, zielone liście warzyw ( natka pietruszki, sałata).2/

 1.12. Proponują też zastąpienie jajek na przykład przy słodkich wypiekach bananem i jabłkiem, siemieniem lnianym lub kaszą manną. Także przy sporządzaniu pasztetów można  zastąpić jajka siemieniem lnianym lub kaszą manną. 2/


O to książka kucharska Państwa: Violetty Domaradzkiej, Roberta Zakrzewskiego, Damiana Parola: „Kuchnia dla biegaczy”. Podtytuł książki brzmi: „siła z roślin”. Książkę wydało w roku 2015 Wydawnictwo „Publicat” z Poznania.
Przedstawiam Państwu I część rozdziałów i podrozdziałów tej książki oraz nazwy zamieszczonych w niej przepisów kulinarnych:
„Wstęp”;  „Od czego się zaczęło?” {„Czy pobiegniesz ze mną Rzeźnika?; „A co wy jecie? „Czy znacie kogoś, kto gotuje dla biegaczy?}; 
„Okiem dietetyka” {„Dlaczego dieta roślinna?; „Założenia”; „Zdrowie”; „Energia”; „Makroskładniki”; „Składniki mineralne”; „Siła z roślin”!; „Dieta roślinna a gospodarka hormonalna”; „Dieta surowa, czyli witarianizm”};

   „Dieta roślinna w praktyce” {„Od czego zacząć przygodę roślinną; „Przepisy”;}
Co wy weganie jecie?” { „Grupy produktów”;”Produkty”; „Wsparcie i inspiracja”; „Harmonogram zmian”; „Badania”; „Dieta bez mięsa, ale czy zdrowa?”; „A przede wszystkim...”};

Śniadania {[„Tofucznica z pieczarkami”; „Szakszuka z tofu”; „Wytrawne placki z kaszy jaglanej”; „Omlet z płatków zbożowych z warzywami”];
 „Kanapki na słono” [„Kanapki z awokado i burakiem”; „Kanapki z awokado, papryką i kremem balsamicznym”; „Grzanki z pomidorem i tymiankiem”]: „Kanapki na słodko” [„Kanapki z masłem orzechowym, bananem i gruszką; „Grzanki z masłem migdałowym; powidłami i owocami”; „Płatki owsiane i żytnie z bakaliami i bananem”; „Płatki jęczmienne z jabłkiem i kiwi”; „Zapiekanka z płatków gryczanych, banana i żurawiny”; „Kasza jęczmienna z  pieczonymi śliwkami”; „Pęczak zapiekany z marchewką i jabłkiem”; „Racuchy gryczane”; „Placuszki jaglane z bananami”; „Racuchy bezglutenowe z wiśniami”; „Granola”];

 „Co ma wspólnego mycie naczyń z sercem?”;

„Drugie śniadanie” [„Banan, gruszka i pomarańcza”; „Banan, kiwi i pomarańcza”; „Jabłko gruszka i marchewki”; „Gruszki z winogronami”; „Gruszki z cytrusami”; „Mus z kaszy jaglanej, kiwi i jagód goji”; „Mus z kaszy jaglanej i pomarańczy”; „Mus z kaszy jaglanej, banana i moreli”; „Mus z kaszy jaglanej, groszku i pomidora”; „Tofu z rzodkiewką i ze szczypiorkiem”; „Tofu z marchewką i ogórkiem”; „Tofu z pomarańczą i suszonymi śliwkami”];

„Czy ta zupa jest z wkładką?” [„Zamiast masła”; „Zamiast wędlin i serów”; „Zamiast jajek”; „Nasiona i orzechy w każdym posiłku”; „Zielone liście w każdej formie”];  

„Zupy” [ „Prawie klasyczna zupa pomidorowa”; „Zupa grzybowa”; „Zupa ogórkowa z kaszą”' „Krupnik”; „Zupa soczewicowa”; „Harira”; „Szybki chłodnik ogórkowy”; „Zupa szpinakowa”; „Zupa bananowa”; „Zupa dyniowo-paprykowa z fasolą”; „Barszcz czerwony w pełni domowy”; „Zupa marchewkowa z imbirem i kolendrą”; „Zupa buraczana z prażonymi orzechami”; „Zupa z czerwonej soczewicy z wiórkami kokosowymi”; „Biała zupa Violi”];  „Skąd wziąć białko?”;

„Dania główne” [„Pieczona dynia z rozmarynem”; „Leczo warzywne”; „Tarta buraczana”; „Chili con tofu”; „Makaron z boczniakami”; „Makaron z sosem dyniowym”; „Makaron z cukinią i czosnkiem”; „Makaron z sosem pomidorowym i tofu”; „Makaron z pastą z suszonych pomidorów i oliwek”; „Makaron z pastą z awokado i oliwek”;  „Tofu z oliwkami i kolendrą”; „Ryż zapiekany z marchwią i jabłkiem”; „Ryż z groszkiem w mleku kokosowym”; „Risotto z grzybami”; „Pieczone warzywa z rozmarynem”; „Bigos imbirowy”; „Warzywa z kuskusem po marokańsku”; „Papryka faszerowana z amarantusem”; „Kasza gryczana z duszonymi porami”; „Kasza gryczana ze szpinakiem”; „Burgery z zielonej soczewicy z pieczarkami”;  „Purée ziemniaczane z oliwą tymiankową”; „Biała fasola z szałwią”; „Burgery z zielonej soczewicy z burakami”; „Kasza gryczana z sosem grzybowym i kotletami sojowymi”; „Czerwona fasola z ryżem”; „Sałatka z fasolą czarne oczko”; „Sałatka portugalska”; „Czarna fasola w sosie curry z ryżem”.];

/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

 2. Objaśnienia:
1/  Nazwy skladników diety biegaczy podaję ma podstawie stron 15-19 książki: "Kuchnia dla biegaczy". Krótkie omówienie poszczególnych składników diety biegacza dokonuję na podstawie informacji zawartych na strona 15-19 wspomnianej książki.
    2/  Na podstawie stron 82 i 84 książki: "Kuchnia dla biegaczy".

Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz