piątek, 26 sierpnia 2016

*/"Kuchnia dla biegaczy" także dla tych, którzy dopiero zaczynają biegać....


 
....dopiero zaczynają biegać

Witam,
 1. Jak przejść na dietę roślinną? Trzy kroki proponowane przez Autorów książki. Zaopatrzenie się w warzywa, owoce, warzywa strączkowe, nasiona i orzechy najłatwiejsze jest na targu lub w warzywniaku. Strony przydatne dla osób chcących przejść na dietę roślinną.



Autor: Evgeniya M;  Fotolia.com


Zdaję sobie sprawę, że wśród czytających książkę  "Kuchnia dla biegaczy", są także takie osoby, które chciałyby przejść na dietę roślinną i zacząć biegać, a nie wiedzą jak tego dokonać.1/





 1.1. Dlatego w tym poście zdecydowałem się poruszyć temat w jaki sposób sprawnie przejść na dietę roślinną oraz jak sobie dać radę w czasie wyjazdów (treningów , zawodów). Oczywiście dotyczy to tylko osób, które chcą przejść na dietę roślinną i  ewentualnie chcą biegać. Autorzy na stronach 35-37 swojej książki proponują w tym zakresie  trzy kroki, które mają Państwu przejście na dietę roślinną.


 1.2. Pierwszy krok jest to konieczność uświadomienia sobie jakie są nasze nawyki kulinarne. Niedawno ponownie  musiałem poddać się badaniu: kolonoskopii. Z tego powodu  musiałem na kilka dni przejść na dietę płynną. Dopiero wtedy przekonałem się jak silne są nasze nawyki kulinarne.


 1.3. Drugi krok jest to konieczność wcześniejszego przygotowania co będziemy jedli na tej diecie roślinnej. Więcej na temat dostępności tych produktów w dalszej części tego postu.


 1.4. Trzeci krok jest to wprowadzenie zmian w życie, albo od razu, albo stopniowo.


 1.5. W poprzednim poście napisałem, że dla biegaczy podstawowymi grupami produktów są: "Zboża"; rośliny strączkowe; "Warzywa; "Nasiona i orzechy" "Owoce". Do tego dochodzą jeszcze; "Przyprawy i zioła".  Z produktów zbożowych kulinarnie są wykorzystywane przez biegaczy: "kasze"; "płatki,  zbożowe", "mąka", "makarony bezjajeczne", "ryż".


 1.6. A  w: warzywa;  owoce; warzywa strączkowe oraz nasiona i orzechy możecie się Państwo zaopatrzyć w warzywniaku lub na targu.


 1.7. Na temat diety roślinnej dużo informacji znajdziecie Państwo na stronach 35-37.  Wcześniej na stronach 15-34 znajdziecie Państwo wypowiedź w tym temacie dietetyka.



 1.8. W tej książce na stronach 165 i 168 w książce: "Kuchnia dla biegaczy" znajdziecie Państwo kilka bardzo przydatnych podrozdziałów: '"Wyposażenie kuchni"; "Dostępność produktów"; "Koszt diety roślinnej" "Czas przygotowania" "Wyjazdy i jedzenie poza domem";






Przedstawiam Państwu książkę kucharską, której autorami są Państwo: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol: „Kuchnia dla biegaczy”. Podtytuł książki brzmi: „siła z roślin”. Książkę wydało w roku 2015 Wydawnictwo „Publicat” z Poznania

Poniżej prezentuję Państwu II część rozdziałów i podrozdziałów tej książki oraz nazwy zamieszczonych w niej przepisów kulinarnych:
Dania główne ciąg dalszy{…..„Kremowe curry z warzywami”; „Tricolore, czyli białe warzywa z czerwona fasolą i szpinakiem”; „Tosty z grilowanymi warzywami i pastą z tofu”; „Węgierski gulasz z ziemniakami”; „Kotlety z kaszy gryczanej i buraków”; „Lasagne ze szpinakiem”; „Zielona soczewica na ostro”
 


”Czy chudy Wawrzyniec jest chudy, bo je tylko sałatę?]; 

„Sałatki” [„Sałatka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i grejpfrutem”; „Sałatka z selera naciowego z ananasem”; „Sałatka z pieczonym bakłażanem i granatem"; „Sałatka z buraków i pomarańczy z sosem żurawinowym” „Sałatka ze szpinaku i gruszki z sosem kiwi”; „Sałatka z rukoli i gruszki z sosem malinowym”; „Sałata z ziarnami i tofu”; „Zielony groszek z sezamem i ananasem na ciepło”; „Sałatka z ananasem i wędzoną śliwką”; „Sałata z tofu i marynowanymi pieczarkami”; „Plastry buraka w oliwie truflowej”; „Kapusta pekińska z ostrym sosem”; „Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem”; „Sałatka z zielonym groszkiem i tofu”; „Tabbouleh”; „Klasyczna sałatka z awokado i pomidorami];

 „Jak poradzić sobie w każdej sytuacji?" [„Wyposażenie kuchni”; „Dostępność produktów”; „Koszt diety roślinnej”; „Czas przygotowania”; „Wyjazdy i jedzenie poza domem”];

 „Do chleba – pasty, pasztety i inne” [„Marynowana fasolka szparagowa”; „Pasztet wegański Violi; „Marchewkowy zajzajer z czosnkiem”; „Pasta groszkowa z miętą”; „Hummus”; „Pasta z papryki i bakłażana”; „Pasta z ziaren słonecznika”; „Pasta z białej fasoli”; „Słodka pasta z białej fasoli”; „Sos pomidorowo-śliwkowy”; „Cykoria duszona z pestkami dyni”; „Pasta z awokado i zielonej soczewicy”; „Tapenada – pasta z czarnych oliwek”; „Pesto z liści rzodkiewek”; „Mechouia”] 

„Suplementacja – wybór czy konieczność”

 „Koktajle i napoje”{„Bananowy koktajl z jabłkiem”; „Koktajl „Zielone banany””; „Koktajl na upalne dni”; „Koktajl z banana brzoskwini i migdałów”; „Koktajl z ananasa i selera naciowego”; „Koktajl z mango, truskawek i orzechów”; „Gęsty koktajl śniadaniowy”; „Koktajl z gruszki, grejpfruta i siemienia lnianego”;  „Koktajl z kiwi, jabłka i natki pietruszki”; „Mleko migdałowe”]; 

„Bieg Wegański na deser dla wegan i biegaczy”

„Desery” [„Murzynek z jabłek”; „Jaglane jabłka”; „Kisiel wiśniowy”; „Kulki śliwkowe z kakao i wiórkami kokosowymi”; „Mus śliwkowy na upalne dni”; „Wegańskie tiramisu”; „Ciasto marchewkowe”;  „Galaretka wegańska Taty Alicji”; „Sorbet cytrynowy z bazylią'; „Polenta z bakaliami”]; 
Popatrz, weganin, a biega!”; „Na treningu i na zawodach”; 

„Przed startem” [„Makaron z sosem pomidorowym”; „Jabłecznik”; „Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym”]; 

<>u>„Na zawodach” [„Rolki ryżowe”; „Batony energetyczne"; „Ziemniaki z soczewicą i solą”; ”Batony Gediminasa Griniusa”];

„Regeneracja” [„Citrus paradisi – rajski owoc”]; „100 mil”; 

„Zdrowe serce biegacza”





      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  2. Objaśnienia:
1/  Ja osobiście nie zdecyduję się na przejście na dietę roślinną i  bieganie: Już ponad 20 lat codziennie rano przed  śniadaniem ćwiczę stały  zestaw ćwiczeń. 
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz