czwartek, 16 lutego 2017

Co Polacy jedli w czasie II Wojny Światowej, czyli....


książka kucharska:"Okupacja od kuchni"*/
    Witam,
  1. Kawiarnie i herbaciarnie w Polsce obecnie i w czasie II Wojny Światowej. Potrawy i napoje Polaków w okresie II Wojny Światowej na podstawie książki kucharskiej Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej: "Okupacja od kuchni".


    Picie herbaty lub kawy w czasie spotkania szczęśliwych przyjaciół. happy friends meeting and drinking tea or coffee. Autor: Syda Productions .Fotolia.com
    W okresie II wojny światowej Polacy nie mogli spotykać się przy prawdziwej kawie czy prawdziwej herbacie. Dlaczego? Bo w tym czasie dla przeciętnego Polaka prawdziwa kawa lub prawdziwa herbata były praktycznie niedostępne. Dlatego powstawały herbaciarnie bez herbaty lub kawiarnie bez prawdziwej kawy. "A co serwowano w owej herbaciarni? Kotlety schabowe, kiełbasę, boczek, mielone." Do tych potraw były dodatki: '"...ziemniaczki, buraczki, kapusta." Oba cytaty strona 99 książki Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej: "Okupacja od kuchni". Jest to bardzo specyficzna książka kucharska: "Okupacyjna książka kucharska".
    Co w tym czasie Polacy pijali? herbatę z borówek, jeżyn, kwiatu lipy, liści poziomek, malin, marchwi, mięty, obierek jabłka . Oprócz kawy zbożowej, kawę parzono także z żołędzi, soji, cykorii, słodu, marchwi.


    1. W telewizji często chętnie oglądamy filmy dotyczące II Wojny Światowej. Ale czy zastanawialiście się Państwo, co wtedy Polacy jedli i pili? 
       
    2. Między innymi z filmu "Zakazane piosenki" wiemy że ze wsi do miast szmuglowano duże ilości żywności, a przede wszystkim mięsa i wędlin. 
       
    3. Czytałem wielokrotnie o sprzedawanej Polakom w czasie II Wojny Światowej żywności na kartki. (bardzo skromne przydziały)

    4. Ale dopiero bardzo specyficzna książka kucharska: "Okupacja od kuchni" uświadomiła mi jak okresie II wojny światowej Polacy a szczególnie Polki musiały się nakombinować, aby móc nakarmić członków swoich rodzin.

    Oto pierwsza strona okładki książki kucharskiej Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej: „Okupacja od kuchni". Podtytuł: „Kobieca sztuka przetrwania” (Na pierwszej stronie okładki na dole jest dopisek: „Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie II wojny światowej.) Książkę ( i ebook) wydało w 2015 roku Wydawnictwo: „Znak” w ramach serii: „Ciekawostki Historyczne”.

    Poniżej przedstawiam Przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki kucharskiej: „Okupacja od kuchni”, oraz zawartych w nich przepisów kulinarnych popularnych w Polsce w latach II Wojny Światowej:
    Prolog / Czy do okupacji można się przygotować?” [„Lepiej być przewrażliwionym niż głodnym”};

    I / Łaska najeźdźcy1/ System kartkowy czy system głodowy?” [„Nowe porządki”; „Żywieniowa biurokracja”; „Chleba naszego kartkowego”; „Co jeszcze można było dostać na kartki?”; „Zagłodzić Polaków”]; 
     
    II / Kto nie kombinuje ten nie je 1/ Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności” [„Dawne elity w nowych realiach”; „Jak przeżyć miesiąc za 300 złotych?];

    III / Rąbanka, słonina, kaszanka… Tajniki zawodu szmuglera” [ „On objął ja wpół, ona gruba jak wół. Szmugiel kolejowy”; „Pod paltem schowana rąbanka. Inne metody przemytników”; „Schaboszczak i kicha to dobra zagrycha. Pod ławką dwa salcesony. Różne grupy szmuglerów”; „Teraz jest wojna, kto handluje ten żyje. Szkoła przemytniczej zaradności”];
     
    IV / Rekiny pokątnego biznesu Nielegalny handel, ludzie interesu i wielkie targowiska” [„Narodziny czarnego rynku”; „Albo na sztuki, albo na wagony”; „Kantuj Niemca, ile wlezie”; „Tu kupisz szwarc, mydło i powidło”; „Mikrokosmos przy Kercelego”]; 
     
    V/ Kawiarnie bez kawy Okupacyjna gastronomia” [„Niebezpieczny wypad na kawę”; "Stare gwiazdy w nowym świecie"; "Tajemne menu"];

    "VI / Krowa w piwnicy, koza w kamienicy Jak zamienić mieszkanie w fabrykę zywności" ["Działkowa tradycja"; "Kartoflisko w parku, grządka na kwietniku"; "Królikarnia zamiast łazienki"; "Kraina kozim mlekiem płynąca"; "Krasula dla bogaczy"; "Potrawy tylko dla odważnych"]; 
     
    "VII / Kawa z żołędzi i tort z chleba kartkowego Erzace naszych prababek" ["Dwadzieścia lat doświadcznia w... jedzeniu koryz drzewa"; "Marchewkowa kawa zamiast małej czarnej"; "Okupacyjna kawa we współczesnej kuchni"; "Hebata z obierek jabłka'; "Słodka sprawa"; "Ziemniak zmiast jajka i mąka z trawy"; "Tort kasztanowy zrobiony z...fasoli"]; 
     
    VIII / Gotowanie wieżowe i kotlety z konia Sztuka przetrwania na kuchennym froncie" [""Walka o ogień'; "Królestwo za kotlet z konia!"; "Zdrowo i beztłuszczowo ... z konieczności"; "Czerstwy chleb lepszy od świeżego? Nowe sposoby gospodarowania"]; 
     
    "IX / Ziemniaki na pierwsze , na drugie... na trzecie... Zwyczajne menu w niezwyczajnych czasach" ["Na śniadanie żytnie płatki": "A na obiad znowu cienka zupka"; "Na kolację tylko resztki?"];
     
    "X/Nawet ww Wigiliuę Niemcy nie mówią ludzkim głosem Kuchnia świąteczna" ["Wielkanoc bez pisanek?"; "A na pasterkę szliśmy rano"; "Nieszampański sylwester"]; 
     
    "XI / Garkuchnia pod bombami Co jedli powstańcy warszawscy? ["Ostatnie przygotowania"; "Powstańcze stołówki"; "Zupa, którą można tylko pluć. Podstawa powstańcego jadłospisu.";" Ci którzy kopali ziemniaki. Zapomniani bohaterowie powstania."; "Najlepsze były koty, jak cielęcinka. Kuchni ekstremalna"; "Chodziliśmy głodni jak psy"]; 
     
    "Okupacyjna książka kucharska" ["Mięso dla odwanych": "Pulpety z watróbek, serc i płuc króliczych"; "Królik z rzepą lub kalarepą"; " Główka cielęca"; "Kotlety z mięsa i kapusty"; "Pasztet do chleba"; "Pasztet ziemniakami"; 'Gulasz ziemniaczany"]; 

     "[Zupy z niczego": "Zupa ziemniaczana z koprem"; "Najprostsza zupa (Kminkowa) świata"; "Zupa zalewajka";"Oszczędna zupa ogórkowa"; "Zupa cebulowa];  
    ["Warzywa ma czarną godzinę": "Budyń z kapusty"; "Kotlety z jarzyn"; "Brukiew"; "Gołąbki kapuściane z ziemniakami"; "Ziemniaki po francusku, czyli okupacyjne frytki"; "Pierogi ziołowe, czyli wojenne ravioli"; "Pomidory faszerowane"; "Rzepa duszona w karmelowym sosie"; '"Oszczędnościowy sos majonezowy"]; 
     
    ["Bardzo oszczędne wypieki":"Tort okupacyjny"; "Tort z fasoli"; "Chleb z ziemniakami"; "Sucharki bez jaj i masła"; "Marcepanki bez marcepanu"; "Okupacyjne bułki"; "Proste okupacyjne ciastka"; "Marmelada z jabłek bezcukru"; "Piernik z marchwi"]
    /"Czym nie jest ta książka / Nota autora"

      Indeks nazwisk; "Indeks składników i poduktów żywieniowych"; "Okupacyjne menu (Indeks potaw)"; "Wybrana bibliogfia"; "Źródła ilustracji"


      /Następny post opublikuję w przyszłym tygodniu./

  1. Objaśnienia:
    1/ W książce Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej częsct6ytułów rozdziałów jest pogrubiona. Ponieważ w moim poście pogrubiam słowa kluczowe, wspomniana wyżej część rozdziałów zdecydowałem sie podkreślić zamiast pogrubiena.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
    Ps. Przepraszam za znaczące opóźnienie w opublikowaniu tego postu. Przyczyna tego opóźnienia była grypa z gorączką. (Po raz pierwszy od wielu, wielu lat. Dużo czasu zajął mi takze powrót do zdrowia.
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz