książka
kucharska:"Okupacja
od kuchni"*/
-
Kawiarnie i herbaciarnie w Polsce obecnie i w czasie II Wojny Światowej. Potrawy i napoje Polaków w okresie II Wojny Światowej na podstawie książki kucharskiej Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej: "Okupacja od kuchni".
Picie herbaty lub kawy w czasie spotkania szczęśliwych przyjaciół. happy friends meeting and drinking tea or coffee. Autor: Syda Productions .Fotolia.comW okresie II wojny światowej Polacy nie mogli spotykać się przy prawdziwej kawie czy prawdziwej herbacie. Dlaczego? Bo w tym czasie dla przeciętnego Polaka prawdziwa kawa lub prawdziwa herbata były praktycznie niedostępne. Dlatego powstawały herbaciarnie bez herbaty lub kawiarnie bez prawdziwej kawy. "A co serwowano w owej herbaciarni? Kotlety schabowe, kiełbasę, boczek, mielone." Do tych potraw były dodatki: '"...ziemniaczki, buraczki, kapusta." Oba cytaty strona 99 książki Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej: "Okupacja od kuchni". Jest to bardzo specyficzna książka kucharska: "Okupacyjna książka kucharska".Co w tym czasie Polacy pijali? herbatę z borówek, jeżyn, kwiatu lipy, liści poziomek, malin, marchwi, mięty, obierek jabłka . Oprócz kawy zbożowej, kawę parzono także z żołędzi, soji, cykorii, słodu, marchwi.-
W telewizji często chętnie oglądamy filmy dotyczące II Wojny Światowej. Ale czy zastanawialiście się Państwo, co wtedy Polacy jedli i pili?
-
Między innymi z filmu "Zakazane piosenki" wiemy że ze wsi do miast szmuglowano duże ilości żywności, a przede wszystkim mięsa i wędlin.
-
Czytałem wielokrotnie o sprzedawanej Polakom w czasie II Wojny Światowej żywności na kartki. (bardzo skromne przydziały)
-
Ale dopiero bardzo specyficzna książka kucharska: "Okupacja od kuchni" uświadomiła mi jak okresie II wojny światowej Polacy a szczególnie Polki musiały się nakombinować, aby móc nakarmić członków swoich rodzin.
-
Witam,
-
Objaśnienia:1/ W książce Pani Aleksandry Zaprutko-Janickiej częsct6ytułów rozdziałów jest pogrubiona. Ponieważ w moim poście pogrubiam słowa kluczowe, wspomniana wyżej część rozdziałów zdecydowałem sie podkreślić zamiast pogrubiena.Pozdrawiam:Ryszard RoszkowskiPs. Przepraszam za znaczące opóźnienie w opublikowaniu tego postu. Przyczyna tego opóźnienia była grypa z gorączką. (Po raz pierwszy od wielu, wielu lat. Dużo czasu zajął mi takze powrót do zdrowia.Ryszard Roszkowski
Oto
pierwsza strona okładki książki kucharskiej Pani
Aleksandry Zaprutko-Janickiej: „Okupacja od kuchni".
Podtytuł: „Kobieca sztuka przetrwania” (Na pierwszej stronie
okładki na dole jest dopisek: „Pierwsza książka o kulinarnej
zaradności Polek w czasie II wojny światowej.) Książkę ( i
ebook) wydało w 2015 roku Wydawnictwo: „Znak” w ramach serii:
„Ciekawostki Historyczne”.
Poniżej
przedstawiam Przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i
podrozdziałów książki kucharskiej: „Okupacja od
kuchni”, oraz zawartych w nich przepisów kulinarnych
popularnych w Polsce w latach II Wojny Światowej:
„Prolog
/ Czy do okupacji można się przygotować?” [„Lepiej być
przewrażliwionym niż głodnym”};
„I
/ Łaska najeźdźcy1/
System kartkowy czy system głodowy?” [„Nowe porządki”;
„Żywieniowa biurokracja”; „Chleba naszego kartkowego”; „Co
jeszcze można było dostać na kartki?”; „Zagłodzić
Polaków”];
„II
/ Kto nie kombinuje ten nie je 1/
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności” [„Dawne elity w
nowych realiach”; „Jak przeżyć miesiąc za 300 złotych?];
III
/ Rąbanka, słonina, kaszanka… Tajniki
zawodu szmuglera” [ „On objął ja wpół, ona gruba jak wół.
Szmugiel kolejowy”; „Pod paltem schowana rąbanka. Inne
metody przemytników”; „Schaboszczak i kicha to dobra
zagrycha. Pod ławką dwa salcesony. Różne grupy szmuglerów”;
„Teraz jest wojna, kto handluje ten żyje. Szkoła
przemytniczej zaradności”];
„IV
/
Rekiny pokątnego
biznesu Nielegalny handel, ludzie interesu i wielkie
targowiska” [„Narodziny czarnego rynku”; „Albo na sztuki,
albo na wagony”; „Kantuj Niemca, ile wlezie”; „Tu kupisz
szwarc, mydło i powidło”; „Mikrokosmos przy Kercelego”];
„V/
Kawiarnie bez kawy Okupacyjna gastronomia”
[„Niebezpieczny wypad na kawę”; "Stare gwiazdy w nowym
świecie"; "Tajemne menu"];
"VI
/ Krowa w piwnicy, koza w kamienicy Jak
zamienić mieszkanie w fabrykę zywności" ["Działkowa
tradycja"; "Kartoflisko w parku, grządka
na kwietniku"; "Królikarnia zamiast łazienki";
"Kraina kozim mlekiem płynąca"; "Krasula
dla bogaczy"; "Potrawy
tylko dla odważnych"];
"VII
/ Kawa z żołędzi i tort z chleba kartkowego
Erzace naszych prababek" ["Dwadzieścia lat doświadcznia
w... jedzeniu koryz drzewa"; "Marchewkowa kawa zamiast
małej
czarnej"; "Okupacyjna
kawa we współczesnej kuchni"; "Hebata z obierek
jabłka'; "Słodka sprawa"; "Ziemniak zmiast jajka i
mąka
z trawy"; "Tort kasztanowy zrobiony z...fasoli"];
VIII
/
Gotowanie wieżowe i kotlety z konia
Sztuka przetrwania
na kuchennym froncie"
[""Walka o
ogień'; "Królestwo za kotlet z konia!"; "Zdrowo i
beztłuszczowo ... z konieczności";
"Czerstwy chleb
lepszy
od świeżego? Nowe sposoby
gospodarowania"];
"IX
/
Ziemniaki na
pierwsze ,
na drugie... na trzecie... Zwyczajne
menu w niezwyczajnych czasach"
["Na śniadanie żytnie płatki": "A na obiad znowu
cienka zupka"; "Na kolację tylko resztki?"];
"X/Nawet
ww Wigiliuę Niemcy nie mówią ludzkim głosem
Kuchnia świąteczna" ["Wielkanoc
bez pisanek?";
"A na pasterkę szliśmy rano"; "Nieszampański
sylwester"];
"XI
/ Garkuchnia pod bombami
Co jedli powstańcy warszawscy?
["Ostatnie przygotowania"; "Powstańcze
stołówki"; "Zupa, którą można tylko pluć. Podstawa
powstańcego jadłospisu.";" Ci którzy kopali ziemniaki.
Zapomniani bohaterowie powstania.";
"Najlepsze były koty, jak cielęcinka.
Kuchni ekstremalna";
"Chodziliśmy głodni jak psy"];
"Okupacyjna
książka kucharska"
["Mięso
dla odwanych": "Pulpety z watróbek, serc i płuc króliczych";
"Królik z rzepą lub kalarepą"; " Główka
cielęca"; "Kotlety
z mięsa i kapusty";
"Pasztet do chleba"; "Pasztet
ziemniakami"; 'Gulasz ziemniaczany"];
"[Zupy
z niczego":
"Zupa ziemniaczana z koprem";
"Najprostsza
zupa (Kminkowa) świata"; "Zupa zalewajka";"Oszczędna
zupa ogórkowa"; "Zupa cebulowa];
["Warzywa
ma czarną godzinę":
"Budyń z
kapusty"; "Kotlety
z jarzyn"; "Brukiew";
"Gołąbki kapuściane
z ziemniakami";
"Ziemniaki
po
francusku, czyli okupacyjne
frytki"; "Pierogi
ziołowe, czyli wojenne ravioli"; "Pomidory faszerowane";
"Rzepa duszona w karmelowym
sosie"; '"Oszczędnościowy sos majonezowy"];
["Bardzo
oszczędne
wypieki":"Tort
okupacyjny"; "Tort z fasoli";
"Chleb z ziemniakami";
"Sucharki bez jaj i masła";
"Marcepanki bez marcepanu"; "Okupacyjne bułki";
"Proste okupacyjne ciastka";
"Marmelada z jabłek bezcukru"; "Piernik z marchwi"]
/"Czym
nie jest ta książka / Nota autora"
Indeks nazwisk; "Indeks składników i poduktów żywieniowych"; "Okupacyjne menu (Indeks potaw)"; "Wybrana bibliogfia"; "Źródła ilustracji"
/Następny
post opublikuję w przyszłym tygodniu./
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz