poniedziałek, 31 lipca 2017

..jak dbać o zdrowie dzieci, czyli książka kucharska..

..Pani Mayi Shetreat-Klein (neurolog dziecięcy i matka trójki dzieci) oraz Rachel Holtzman: "Zdrowy brud"

    Witam,
  1. Dlaczego dzieci wiejskie rzadziej chorują na alergie? Wspomnienie z przeszłości mojego apetytu na marchewkę lub rzodkiewkę prosto z przydomowego ogródka. Książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein oraz Rachel Holtzman: "Zdrowy brud".

    Ikony piktogramowe prezentujące karmienie zwierząt domowych w gospodarstwie. Karmienie kurcząt i drobiu, karmienie kóz sianem, karmienie świń i bydła, wypasanie owiec, jazda konna. Ikony rolnictwa.Pictogram icons presenting feeding of domestic animals on the farm. Feeding chickens and poultry, feeding goats with hay, feeding pigs and cattle, grazing sheep, riding horse. Agriculture icons. Autor: Dejan Jovanovic Fotolia.com

      Wielokrotnie czytałem, że dzieci z rodzin wiejskich rzadziej zapadają na różne alergie. Dlaczego? Bo ich organizmy od najmłodszych lat stykają się z różnymi zarazkami (na przykład przy karmieniu zwierzat gospodarskich) i uczą się je zwalczać. A to poprawia odporność organizmów dzieci wiejskich.
       
    1. Moim zdaniem lepsza odporność organizmów przynajmniej części dzieci wiejskich wynika także z innych przyczyn: Te dzieci często jadają produkty rolne z gospodarstw wiejskich: na przykład: piją "mleko prosto od krowy"; jedzą mięso z uboju gospodarczego (od krów wypasanych na pastwiskach); jedzą jajka od kur swobodnie chodzących.

    2. Niestety dzieci miejskie nie mają takiego dostępu do zdrowszej żywności.One za to mają wprost nie ograniczony dostęp do żywności wysokoprzetworzonej i dlatego częściej zapadają na choroby cywilizacyjne w tym na alergie.

    3. Ja dzis z łezką w oku wspominam czas kiedy jako nastolatek w przydomowym ogródku wyciągałem z ziemi rzodkiewkę lub marchewkę i po obtarciu jej z brudu z apetytem ją zjadałem. Bardzo szkoda , że te czasy minęły i już nie wrócą.

    4. Kilka lat temu przeczytałem w jednej z książek, że zdrowi mieszkańcy południowej Azji chętnie wyjeżdżali do Europy Zachodniej i Stanów zjednoczonych. Tam bardzo szybko ciężko chorowali i umierali. Po różnych badaniach stwierdzono, że ci ludzie byli zdrowi w swoich krajach rodzinnych, ponieważ jadali tam produkty rolne nie oczyszczone z ziemi. Razem z tymi produktami zjadali różne potrzebne dla ich organizmów witaminy i minerały w tym także witaminę B12. W ich nowym miejscu zamieszkania jadali sterylnie czyste produkty rolne i nie dostarczali swoim organizmom potrzebnych im minerałów i witamin. Dlatego w nowym miejscu zamieszkania szybko zaczynali chorować i umierali.1/
    5. Wiele na ten temat wyjaśniła mi książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein oraz Pani Rachel Holtzman: "Zdrowy brud".

    6. Pani Maya Shetreat-Klein jest neurologiem dziecięcym i matka trójki dzieci. Jest także zielarką, rolnikiem i przyrodniczką.2/

    7. W pierwszych dwóch częściach swojej książki Autorka skupia się na określeniu przyczyn chorób dzieci oraz na ich leczeniu. W drugiej części Autorka zwraca uwagę prawidłowe odżywianie dzieci. Dopiero w czwartej części tej książki znajdziecie Państwo przepisy kulinarne Autorki potraw dla dzieci


    Przedstawiam Państwu stronę tytułową książki kucharskiej Pań: Mayi Shetreat-Klein i Rachel Holtzman: "Zdrowy brud". Podtytuł tej książki: "Jak unikanie sterylnie czystych warzyw i owoców może poprawić odporność twojego dziecka". Książkę wydało w 2017 Wydawnictwo Vivante z Białegostoku.
    Przedstawiam Państwu tytuły pierwszych dwóch części tej książki oraz tytuły zawartych w nich jej rozdziałów i podrozdziałów :
     
    Część 1 Rozpoczynamy Zdrowy brud" ( Wstęp bez tytułu bardzo ciekawy i dlatego bardzo ważny);

    "Rozdział 1 To tutaj zaczyna się prawdziwe zdrowie" { "Ciało uczy się przez całe życie"; (Gorączka: Ciało wie, co robić, żeby wydobrzeć"); "Bądźmy (prawdziwie) zdrowsi" ("Symptomy rozregulowanego organizmu"); ("Zdrowe dzieci to odporne dzieci"); "Nasze geny nie stanowią o naszym przeznaczeniu"; "Zacznijcie jeszcze raz czystym kontem (Spójrzmy głębiej"); ("Prowadź dziennik") "Zdrowe dziecko"};

    "Rozdział 2 Uczmy się słuchać naszego ciała. Co mogą nam powiedzieć symptomy?"
    {("Poprzez symptomy organizm mówi nam, że potrzebuje pomocy") ["Zbieramy dowody: Identyfikacja objawów" ("Tłumienie objawów może zaszkodzić organizmowi")]; "Leczenie farmakologiczne: "Czy w ogóle można je nazwać leczeniem?" ("Wskazówka"];

    "Rozdział 3 W zdrowym ciele zdrowy duch"
    {"Jelito" ("Moje dziecko je zdrową żywność, a mimo to ma wciąż ma problemy zdrowotne. Dlaczego?); "Układ odpornościowy zaczyna się w jelicie"; :Bioróżnorodność mikrobów" ("Krótka historia o robakach"); "Mózg w jelicie, jelito w mózgu"; "Od jedzenia do myślenia: związek jelita z mózgiem"; "Gałkę tej kupki, poproszę!"; "Przestańmy wkurzać nasze robaki"};

    "Rozdział 4 Czas na oczyszczenie"
    {"Wielkie sprzątanie w naszym organizmie" (Czym jest toksyna?); "System detoksykacji organizmu"; "Nie wszystkie baseny są takie same"("Rozpoznawanie objawów toksyczności"); "Przywitajcie się z mitochondriami"; "czy wasz basen nie jest przepełniony? {"Warto zapamiętać"; "Ważny krok: Czyszczenie basenu (I utrzymanie go w czystości"};

    "Część 2. Krok pierwszy: Leczymy"

    "Rozdział 5 Alergeny pokarmowe. Jak "zdrowe" produkty mogą sprawić ból"
    {"O co chodzi z tymi alergenami?"; "Ukryta nadwrażliwość pokarmowa" ("Nadwrażliwość na pokarm: przykładowe reakcje u dzieci") ;"Wpływ alergii pokarmowej na mózg"; "Czy te pokarmy są zdrowe?"; "Nabiał" [(Przeprowadź próbę polegającą na wykluczeniu z diety podejrzanych pokarmów, które mogą uczulać organizm)]; "Wykluczenie mleka" ("Zamienniki mleka krowiego"; "Zamienniki mleka krowiego, które wchodzą z nim w reakcje krzyżowe"]; "Jajka"; "Gluten"; "Kukurydza"; "Wykluczenie z diety wszystkich produktów zbożowych"; "Wykluczenie węglowodanów"; Inne pokarmy" ("Jak przeprowadzić dietę eliminacyjną"; "Warto zapamiętać"};

    "Rozdział 6 Pokarmy sztuczne. Wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty i inne toksyczne dodatki"
    {"Uważaj na sztuczne barwniki" ("Przedefiniowanie terminu "składniki"; "Glutaminian sodu: Aromatyczna trucizna" ("Rzut oka na śmieciowe jedzenie"); "Konserwanty i inne dodatki do żywności"; "Czy to prawda, że wszystko, co można kupić jest dla nas bezpieczne?"; Jak polubić czytanie etykiet na opakowaniach żywności?"; "Przygotuj plan, który ułatwi ci osiągnięcie celu" ["Krok pierwszy: Zapoznaj się z treścią etykiety"; "Krok drugi: Wprowadź proste zmiany"; "Krok trzeci: Wprowadź do jadłospisu nowe produkty"]};

    "Rozdział 7 "słodkie do przesady. Słodziki i inne substancje słodzące.
      {"Słodyczowy nałóg: kokaina i heroina na równi z cukrem? ["Wykorzystywanie naszych słabości" "Wskazówka Podaj dziecku na uspokojenie organiczna herbatę"; "Podstępny cukier - ukryty w jedzeniu i napojach"; "Deser na śniadanie?"; "Niesłodki cukier? (Słodki marketing, czyli ukryty cukier") "Gdzie są rozporządzenia?; "Co zatem należy zrobić?; "Pod jakimi nazwami ukrywa się cukier na liście składników?"); ["Ściąga, która pomoże Ci zdemaskować cukier" ("Cukier ukryty w produktach z lodówki lub zamrażarki"; "Cukier ukryty w spiżarni")]; ["Cisi pomocnicy cukru: Wysokofruktozowy syrop kukurydziany oraz aspartam"];
      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/


  1. Objaśnienia:
    1/ Niestety nie pamiętam w jakiej książce o tym czytałem.
2/ Podaję n podstawie informacji zawartych na przedostatniej stronie okładki książki: "Zdrowy brud".
3/
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz