....książka
kucharska:"Niebieskie
Strefy w praktyce"
Dzień
dobry,
-
Dlaczego niektórzy boją się długo żyć? Co to jest zdrowy tryb życia? Opracowanie zdrowego trybu życia przez fachowców. Dlaczego nie samodzielnie? Jak opracowywałem dla siebie ćwiczenia fizyczne i dietę? Książka kucharska Pana Dana Buettnera: "Niebieskie Strefy w praktyce". Zdrowy tryb życia ludzi w Niebieskich Strefach. Co to są Niebieskie Strefy i gdzie one są?Jak i dlaczego powstały nowe Niebieskie Strefy?
-
-
Nasiona roślin strączkowych w woreczkach. Legumes bean seed in sack, top view. Autor: piyaset. Fotolia.comJednym z zaleceń Autora książki kucharskiej “Niebieskie Strefy w praktyce” jest zalecenie codziennego jadania porcji fasoli (a dokładniej porcji roślin strączkowych): Podstawą diet w Niebieskich Strefach są: "..czarna fasola w Nicoyi, soczewica, ciecierzyca i biała fasola w rejonie morza Śródziemnego,a soja na Okinawie.1/
-
Kiedyś w autobusie usłyszałem rozmowę dwóch kobiet. Jedna z nich powiedziała, że chciała by długo żyć. A druga odpowiedziała po to żeby się męczyć? Pewnie myślała swoich chorobach.
-
Sztuką jest, żeby nie tylko długo żyć, ale i żeby zdrowym być i młodo się czuć. Oto powinno się zadbać samemu: zdrowe jedzenie, odpowiednia dawka ruchu fizycznego, czyli zdrowy tryb życia. Brak nałogów: palenia tytoniu, picia alkoholu , zażywania narkotyków to także zdrowy tryb życia.
-
O zdrowym trybie życia mówi się dużo, ale niekażdy wie jak to zorganizować. Teoretycznie założenia zdrowego trybu życia mogą przygotować nam fachowcy: fizjoterapeuta: ćwiczenia fizyczne a dietetyk: dietę. Niestety jest to kosztowne i w czasie opracowywania i później w czasie korygowania. Tak i dietę i ćwiczenia trzeba ciągle dostosowywać.
-
A opracowanie samemu swojego zdrowego trybu zyciu jest dosyć trudne, ale dla wielu osób wręcz niemożliwe. Nieraz przyczyną tego jest brak czasu, zmęczenie w ciągu dnia, stare nawyki i wiele innych przyczyn.Dlaczego tak twierdzę? Bo mam w tym zakresie trochę doświadczenia w zakresie opracowywania diety i ćwiczeń dla siebie.
-
Podstawowe ćwiczenia fizyczne co prawda przygotowałem sobie na podstawie książki ponad 20 lat temu . Niestety popełnilem błąd nie kontrolowałem wykonywanych ćwiczeń z listą ćwiczeń z książki i opusciłem jedno ważne ćwiczenie dotycące kregosłupa. Później do tej listy dodawałęm pojedyncze ćwiczenia. Dlatego obecnie musze dodać do listy ćwiczeń nowe ćwiczenia ważne dla mojego kręgosłupa.
-
Jeśli chodzi o dietę. Ponad 20 lat zacząłem od regularnego codziennego jadania jabłek (błonnik) Później dołączyłem ciastka ze słonecznikiem. Później je zamieniłem na jedzenie niewielkiej porcji nasion łuskanych słonecznika. Póżniej dodałem jeszcze niewielką porcję nasion dyni. W bieżącym roku chętnie jadam banany zamiast jabłek. (w związku z wrzodami żołądka ) Czasem w upalne dni dla orzeźwienia zjadam porcję miąższu z arbuza.
-
Oczywiście nie jadam fastfoodów. Nie palę tytoniu (nigdy nie paliłem czynnie); , nie pijam alkoholu, herbatę pijam bez cukru od wielu lat, nie pijam kolorowych napojów gazowanych. Lubię niestety słodycze.
-
-
Trafiła w moje ręce książka kucharska Pana Dana Buettnera: "Niebieskie Strefy w praktyce" (Ta książka zawiera także przepisy kulinarne najzdrowszych ludzi świata).
-
Okazuje się, że są jednak takie miejsca na świecie, gdzie ludzie kontynuują zdrowy tryb życia. Takie miejsca na świecie naukowcy nazywają Niebieskimi Strefami. Takich stref jest na świecie pięć: Grecka wyspa Ikaria na Morzu Egejskim; Japońska Okinawa; włoska Prowincja "Ogliastra" na Sardynii; Amerykańska Loma Linda; Kostarykański pólwysep Nicoya (Strona 21/22)
-
W każdej z tych stref mieszkańcy prowadzą specyficzny dla danej strefy zdrowy tryb życia.
-
Powstały nowe Niebieskie Strefy stworzone za zgodą mieszkańców, a przy pomocy naukowców: Karelia Północna, Albert Lea w Minnesocie, Beach Cities (hrabstwo Los Angeles); Stan Iowa. Jak te nowe strefy tworzono dowiecie się Państwo z książki Pana Dana Buettnera:"Niebieskie strefy w praktyce" Jest to książka kucharska zawierająca 77 łatwych i zdrowych przepisów.
-
"Niebieskie
Strefy w praktyce" to książka kucharska Pana Dana
Buettnera. Jej podtytuł: "Jedz i żyj jak najzdrowsi ludzie
świata". Książkę wydało w 2016 Wydawnictwo: "Galaktyka"
z Łodzi.
Poniżej
przedstawiam Państwu spis nazw potraw jadanych przez najzdrowszych
ludzi świata:1/
"Część czwarta Przepisy z Niebieskich Stref"
{"Siedemdziesiąt siedem łatwych i smacznych przepisów":
["Fasola i okolice": "Zupa soczewicy";
"Soczewica na ostro"; "Gotowana fasola"; "Zupa
z czarnej fasoli"; "Pikantne burgery fasolowe";
"Wegeteriańska potrawka z czarnej fasoli i ziemniaków z
wolnowaru"; "Zapiekanka z białej fasoli i warzyw
korzeniowych'; "Wieprzowina z fasolą jak w niebieskich
strefach"; "Ciecierzyca po indyjsku";
"Klonowo-imbirowa czerwona fasola od Brendy"; "Czarna
fasola od Lii"; "Duża fasola w sosie pomidorowym od
Michelle Scicolone"; "Duszona ciecierzyca od Marka
Bittmana"; "Chili non karne od Marka Bittmana"];
["Przepisy z Ikarii": "Ikaryjskie napary";
"Grecka sałatka od Thei"; "Horta - zielenina
długowieczności"; "Horta ze smażonym jajkiem";"Grecka
sałatka ziemniaczana"; "Potrawka ikaryjska";
"Sufiko (Ratatuj z Ikarii"; "Mageirio (Potrawka z
dużymi kawałkami warzyw)"; "Zapiekana ciecierzyca po
ikaryjsku"; "Kapusta z ryżem"; "Pieczona ryba
po ikaryjsku"; "Ikaryjski chleb na zakwasie"];
["Przepisy z Okinawy": "Zupa miso z warzywami";
"Kokosowe purée
z batatów"; "Pieczone
bataty z "kamienia"";
"Makaron somen z
warzywami gotowanymi na parze"; "Duszone grzyby";
"Tofu i bok choy smażone po chińsku"; "Grilowanie
tofu z grzybami shitake"; "Goya champuru (gorzki melon
smażony
po chińsku"; "Goya chample (Mieszanka
długowieczności"; "Wieprzowina shoyu"; "Katsuo
dashi (japoński wywar rybny); Yakisoba];
["Przepisy
z Sardynii: "Minestrone
według przepisu rodziny Melis";
"Minestra di Fagioli";
"Sałatka z bobu i mięty"; "Sałatka pomidorów,
karczochów i kopru włoskiego"; "Sardyński sos
pomidorowy"; "Pasta z białej fasoli"; "Hummus z
ciecierzycy"; "Prażona
ciecierzyca na ostro"; "Sardynska pizza
z bakłażanem"; "Zapiekanka
z bakłażanem
i cukinią"; "Makaron ze świeżym
sosem pomidorowo bazyliowym"; "Makaron capellini z pesto z
orzechów i liści kopru włoskiego"; "Favata";"Pane
frattau"; "Pieczone sardynki"; "Rotelle z
mieloną wieprzowiną i pomidorami"];
["Przepisy
adwentystów: "Owsianka
z wolnowaru"; "Domowa granola"; "Niebieski
smoothie"; "TLT na grzance"; "Marynowane
antipasto"; "Sałatka z komosy ryżowej z batatami i
gruszkami"; "Łatwa salsa pomidorowa";"Salsa
z awokado"; "Faszerowana dynia turbinata";
"Wegeteriańskie faszerowane papryki"; ["Przepisy
z Nicoyi": "Zupa
krem z dyni i fasoli"; "Tropikalna
sałatka
z
kapusty"; "Gazpacho"; "Banany
rajskie na dwa sposoby"("Patacones"; "Banany
rajskie na słodko"); "Gallo pinto od Panchity";"Gallo
pinto z salsą lizano"; "Gallo pinto z jajkiem";
"Torrille z masa nixtamal"; "Tortille z fasolą,
kabaczkiem i salsą
papajową"; "Tropikalna potrawka z soczewicą";
"Picadillo z mango i wieprzowiną"; "Pollo Guisado"}
-
Objaśnienia:
1/
Cytat
ze strony 193 książki Pana Dana Buettnera.
2/
Nie
podaję Państwu nazw rozdziałów i podrozdziałów tej książki
ponieważ to
strasznie wydłużyłoby ten post.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz