wtorek, 5 lutego 2019

Jak sporządzić zdrowe i dostarczające energii przekąski, ….

...czyli książka Pani Julity Bator: „Zamień chemię na energię”


Dzień dobry,
  1. Po co nam przekąski? Jakie przekąski są dostępne? Książka Pani Julity Bator: „Zamień chemię na energię” podpowiada jak można przyrządzić zdrowe przekąski. Uwaga. Przekąska to nie jest pełnowartościowy posiłek.

  2. Liście stewii. Stevia leaves. Fotolia.com Autor: Scisetti Alfio

Stevia rebaudiana jest to roślina, która zawiera dużo związków słodzących, dlatego chętnie jest używana do słodzenia potraw i napojów szczególnie w krajach azjatyckich Dalekiego Wschodu. (Ponad 40 lat w Japonii). Ma dużo niższą kaloryczność w porównaniu do znanego nam cukru. Związki słodzące w stewii(stewiozydy) są 300 słodsze od znanego nam cukru. Stevia raubadiana pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Obecnie uprawiana jest w różnych rejonach świata.1/
    Pani Julita Bator proponuje, żeby jednym z zamienników cukru była stewia w proszku w stosunkowo niewielkiej ilości, aby potrawy nie miały gorzkiego posmaku./strona 28
    Wyjaśnienie: Początkowo chciałem w tym poście zamieścić zdjęcie butelki syropu klonowego, także polecanego przez Panią Justynę Bator. Ponieważ jednak sprawa zakupu zdjęć z Firmy Adobe Stock trochę się odwlokła, zdecydowałem się w tym poście zamieścić już wcześniej publikowane zdjęcie stewii rabaudiana pobrane dużo wcześniej z Firmy Fotolia.


    1. Zdarzają się nam takie chwile w życiu, że chętnie coś byśmy przegryźli. Oczywiście w handlu jest dużo takich przekąsek, ale wiele z nich nie jest zaliczanych do zdrowego żywienia. Chcemy żeby ta przekąska była nie tylko zdrowa, ale także dodawała nam energii do dalszego działania.
    2. Niestety dostępne przekąski maja różne wady:
      1. Zawierają na przykład: ”Syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz palmowy, białko niskiej jakości, mąkę pszenną, rafinowany cukier,kwas sorbowy i wiele innych naprawdę zbędnych dodatków.1/
      2. Według Pani Julity Bator te przekąski nie są najsmaczniejsze, ale są za to drogie. 2/
    3. Dlatego Pani Julita Bator w swojej książce „Zamień chemię na energię” podpowiada nam jak przyrządzić zdrowe przekąski ze zdrowych składników. Kiedyś takie przekąski były dostępne tylko sportowcom wyczynowym. Dziś po nie chętnie sięgają nie tylko uprawiający sport, ale i ci których interesuje zdrowe jedzenie.
    4. (Uwaga. Przekąska proteinowa to - jak sama nazwa wskazuje - przekąska, nie zaś pełnowartościowy posiłek, którego mają być one jedynie uzupełnieniem, a nie zamiennikiem). 3/

  1. Oto przedstawiam Państwu kolejną książkę Pani Julity Bator:”Zamień chemię na energię”. Podtytuł tej książki: „Zdrowie i siła na wynos”. W roku 2018 wydało ją Wydawnictwo: „Znak”.
    Poniżej przedstawiam Państwu tytuły ważniejszych rozdziałów i nazwy zawartych w nich przepisów kulinarnych:
    „Wstęp”; „Wybrane produkty używane przepisach” [„Suszone owoce”; „daktyle”; ”Substancje słodzące” („Syrop klonowy”; „Miód”; „Stewia”); „Orzechy i nasiona”; „Masło orzechowe”; „Nabiał”; „Białko „serwatkowe w proszku”; „Mąka” („Mąka owsiana”, „Mąka koksowa”; „Mąka migdałowa”);Ekstrat waniliowy];
    „Przepisy”:
    1. „Propozycje szybkich dań i gotowych przekąsek białkowych” : „Szybkie dania białkowe” [ „szaszłyki z kulek z mozzarelli z pomidorem i bazylią”; „pasta z wędzonej ryby z białym serem i ketchupem”; „jajecznica ze szpinakiem”; „humus z kawałkami marchewki, selera, ogórka, białej rzepy”]; „Gotowe przekąski białkowe”[„migdały, orzechy włoskie”; „nasiona słonecznika”; „masło orzechowe i migdałowe”; „kulki mozzarelli”; „pestki dyni”; „jajko na twardo”; „kabanosy”; „jogurt naturalny”; „serek wiejski”; „tuńczyk z puszki”; „gotowe batoniki proteinowe”; „paluszki łososiowe”;
    1. Przepisy podstawowe” [„mus jabłkowy”; „ekstrakt waniliowy”; „masło orzechowe” :”humus”];
    2. „Na słodko” [„ciasteczka migdałowe”; „najzdrowsze na świecie batoniki”; „muffinki z czekoladą”; „kulki morelowo-piernikowe”; „keks marchewkowy”; „muffinki śniadaniowe z borówkami”; „ciastka z ciecierzycy”; „batonik choco-coco”; „kulki orzechowo-lniane”; „baton z migdałami”; „brownie z czarnej fasoli”; „rafaello”; „sernik”; „muffinki owsiano-malinowe”; „czekoladowiec”; „migdałowe brownie”; „owsiane mininaleśniki”; „dwukolorowe brownie”; „baton musli”; „refaello z jaglanki”];
    1. Wytrawnie” [chrupiąca fasolka z sezamem i serem”; „paszteciki z humusu”; „prażone pestki dyni”; „farinata (pizza z ciecierzycy)”; „nuggetsy (kawałki kurczaka w panierce”; „energetyczne koreczki z melonem”; „tarta z porem serem i szpinakiem”; „krakersy z ziarnami”; „pieczarki zapiekane z humusem”; „bób z czosnkiem i koperkiem”; „muffinki z brokułami”; „kotleciki z ciecierzycy i fasoli”; „marynowane tofu” (szybka sałatka z marynowanym tofu); „placuszki z cukinii i humusu”;
    1. „Z dodatkiem białka w proszku” [„Kulki cynamonowe”; „owsiane batoniki z twarogiem”; „zielony koktajl”; „pomarańczowe kulki pachnące Bożym Narodzeniem”; „pierniczki”; „truskawkowe smoothie”; „ciastka czekoladowe”; „ baton czekoladowo-orzechowy”; ”ciastka blondie”; „kulki z żurawiną”];
    2. Koktajle” [„almond sky”; „borówkowe smoothie”;”koktajl migdałowo-bananowy z siemieniem lnianym”; „koktajl probiotyczny z awokado”; „koktajl chałwowy”; koktajl z nasionami chia”]

  1. Objaśnienia:
1/ Cytat ze strony 20 książki Pani Julity Bator: ”Zamień chemię na energię”.
2/ Podaję na podstawie stron 20 i 21.książki Pani Julity Bator.
3/ Cytat ze strony 21 książki Pani Julity Bator. Kolor czcionki oryginalny.
Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz