Dzień
dobry,
- Ogólnie o leczniczych właściwościach niektórych warzyw. Jakie z tych warzyw jadałem lub jadam? Książeczka Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości". Dlatego: jedzmy warzywa!1/
Salad
with broccoli fried with spices. Smażona
sałatka z brokułów z przyprawami.
Zdjęcie z Banku Zdjęć
Photogenica.
W
przeszłości jadałem kilkakrotnie brokuł gotowany
przez mamę
i muszę się Państwu przyznać, że mi smakował. Chętnie jadałbym
go nadal, ale nie potrafię go przyrządzać. Jedną z zalet brokułu
jest ochrona naszych organizmów przed nowotworami.
Fresh
garlic. Świeży czosnek. Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Kiedy
czuję zagrożenie przeziębieniem, na kolację po między kęsami
kanapek chętnie pogryzam pokrojony na drobne plasterki ząbek
czosnku.
Ponieważ
nie wszyscy znoszą zapach czosnku, rano na śniadanie jem chleb z
wędliną posypaną przyprawą staropolską lub śródziemnomorską
oraz czosnkiem niedźwiedzim (bo nie ma tego nielubianego zapachu
czosnku).
- W poprzednim poście pisałem o książeczce Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Bogactwo witamin". Wymienione w tej książeczce warzywa mogą oczywiście części Państwa nie interesować.
- W tym poście piszę o innych warzywach. Część z nich zjadamy w zupach (burak czerwony, cebula, fasola, kapusta, marchew, pietruszka). Niektóre z tych warzyw wspomagają odporność naszych organizmów (burak czerwony, cebula, chrzan, czosnek). Inne warzywa wpływają w różny sposób na poprawę trawienia (brokuł, burak czerwony, fasola, kapusta, karczoch, marchew, papryka, pietruszka, rzodkiew czarna).
- Na przykładzie tych kilku warzyw widzimy, że jedzenie ich dla naszych organizmów jest bardzo korzystne. Dlatego zachęcam Państwa: jedzmy warzywa!
- Wiele lat temu wyczytałem w jakiejś książce, że sok z buraka czerwonego korzystnie jest pić przy przeziębieniu. Powiedziałem o tym mamie, więc kiedy miała gotować barszcz dała mi wypić szklankę surowego soku z buraka czerwonego. Był nawet dosyć smaczny.
- Z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości bardzo lubiłem jeść w czasie świąt szynkę (lub inną wędlinę) posmarowaną ćwikłą z chrzanem. Dopiero po wielu latach dowiedziałem się, że także ćwikła (czyli buraczki) z chrzanem wspomaga trawienie potraw. Kiedy byłem młodszy lubiłem na kolację jeść wędlinę z cebulą. Nadal chętnie zjadam zielone części cebuli, czyli szczypior.
- Często na śniadanie chrzanem smaruję wędlinę na kanapkach. Tę wędlinę odwracam chrzanem do chleba i dopiero wtedy posypuję ją wspomnianymi wyżej przyprawami i czosnkiem niedźwiedzim.
- Fasolę, kapustę, marchew i pietruszkę jadam najczęściej w zupach. Tak jak w poprzednim poście napisałem lubię jadać surówki z warzyw. (Z zaskoczeniem przeczytałem w książce Pani Anny Ciesielskiej: ""Filozofia zdrowia" : "Moda na jedzenie surowych warzyw powstała dopiero w latach siedemdziesiątych")2/.
- W książce Pani Ireny Gumowskiej: "Czy wiesz co jesz? wyczytałem, że we Paryżu chętnie gotują zupę cebulową ponieważ pomaga ona zlikwidować skutki nocnych zabaw i picia alkoholu. 3/
- Przyznam się Państwu że karczocha nie jadłem. Chętnie pijam herbatki ziołowe zawierające karczocha.
- O papryce pisałem już w poprzednim poście. Będąc we wtorek (12.8.)na rynku po jabłka, chciałem kupić jakąś ładną świeżą paprykę, ale takiej ku mojemu zaskoczeniu nie zauważyłem.
- Na zakończenie przedstawienia Państwu jakie warzywa jadałem i jadam apeluję jedzmy warzywa!
- Poniżej przedstawiam Państwu książeczkę Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości". Znajdziecie w niej Państwo więcej szczegółowych wiadomości na temat korzyści dla naszego zdrowia ze spożywana warzyw.
Pierwsza
strona okładki książeczki Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa
Lecznicze właściwości" .
Podtytuł
ebooka i książeczki brzmi: "Zastosowanie":
"w kuchni"; "w medycynie": "Porady i
zalecenia": "Przeciwskazania".
Poniżej
cytuję4/ rozdziały i podrozdziały książeczki
Pani Anny Kubanowskiej: "Wstęp"; "Zdrowe odżywianie
wskazówki na co dzień"; "Jak wzmocnić odporność
organizmu?"; "Jaka żywność może osłabiać
organizm?"; "Terapia sokami ze świeżych warzyw"["Sok
ze sklepu?"; "Zwróć uwagę na etykiety";
"Najzdrowsze są świeże soki"]; "Warzywa"
"Podział warzyw" ("korzeniowe"; "kapustne";
"cebulowe"; "liściowe"; "psiankowate";
"rzepowate"; "strączkowe"; "dyniowate";
"inne");"brokuł"; "burak czerwony";
"cebula"; "chrzan"; "czosnek";
"fasola"; "kapusta"; "karczoch";
"marchew"; "papryka"; "pietruszka";
rzodkiew czarna".
- Objaśnienia:
1/
Osoby
z chorobami przewlekłymi, przed zjedzeniem niektórych pokarmów (na
przykład z surowych warzyw i owoców) powinny bezwzględnie
wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza.
Na przykład osobom chorym na tarczycę jedzenie kapusty może
utrudnić przyswajanie jodu. Więcej na ten temat piszę w:
Ostrzeżeniu zamieszczonym na blogu po prawej stronie u góry.
2/
Cytat ze strony 263 książki Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia
zdrowia". Książkę wydało (wydanie II) w 1998 Wydawnictwo:
"Anna"
3/
Podaję tę informację na podstawie strony 114 książki
Pani Ireny Gumowskiej: "Czy wiesz co jesz?" Książkę tę
w roku 1989 wydało Wydawnictwo: "ALFA" z Warszawy.
4/
Cytuję
tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki, ponieważ sam
często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
Ps*/
O tej książeczce pisałem 14sierpnia 2014roku, dlatego tekst tego
postu jest taki sam jak 5 lat temu. Zdjęcia są inne, ponieważ
obecnie korzystam z usług Banku Zdjęć Photogenica. Do zdjęcia
czosnku dostosowałem podpis.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz