..przedstawia
nam nowy superfood? Czy
to jest superfood
naszych czasów?*/
Dzień
dobry,
- Dlaczego ziarna, pestki oraz orzechy są wartościowe? Które z nich jadałem, a których nie. Książka kucharska Pani Małgorzaty Durnowskiej: „Ziarna pestki i orzechy”.
Set of nuts 4=
Zestaw orzechów: Almonds = migdały, Hazelnuts= orzechy laskowe,
Peanuts =orzeszki ziemne, Walnut= orzechy włoskie, Cashew=orzechy
nerkowca, Pistachios =pistacje. Bank Zdjęć Photogenica. Nie udało
mi się znaleźć zdjęcia przedstawiającego więcej rodzajów
orzechów.
- Zawsze intrygowały mnie różne ziarna, pestki oraz orzechy. Są stosunkowo łatwe do przechowywania i dlatego są dostępne przez cały rok. Zawierają dużo potrzebnych składników mineralnych i witamin, oraz błonnika i białka. Mogą więc sprzyjać uzupełnianiu niedoborów potrzebnych naszym organizmom witamin i minerałów. Są chętnie jadane. Ich wadą jest to, że powinno się je jadać w niewielkich ilościach, ale codziennie systematycznie.
- Pestki słonecznika jadałem przez prawie 20 lat codziennie. Początkowo jadałem codziennie kilka ciastek ze słonecznikiem. Później przeszedłem na jedzenie niewielkiej ilości około pół łyżeczki nasion słonecznika. One wraz z trzema jabłkami jedzonymi każdego dnia dzięki zawartości błonnika pomogły mi uregulować wypróżnianie. Z zaskoczeniem kilka lat temu, gdzieś przeczytałem, że jedzenie pestek słonecznika zwiększa u mężczyzn ilość spermy. Zrezygnowałem z żalem z jedzenia nasion słonecznika, ponieważ z powodu ubytku zębów miałem kłopoty z ich pogryzieniem. Chciałbym znów je jadać kiedy będę miał sztuczną szczękę.
- Pestki dyni (niewielką ilość)zacząłem jadać około 15 lat temu ponieważ są korzystne dla ochrony prostaty. Zrezygnowałem z jadania pestek dyni z powodu wspomnianych wyżej ubytków w uzębieniu.
- Zmielone nasiona lnu obecnie zalewam gorącą gotowaną wodą i pół szklanki wypijam, ze względu na kłopoty z wrzodem żołądka. One po prostu osłaniają mój żołądek przed kwasem trawiennym.
- Nasiona sezamu jadałem tylko w formie sezamek.
- Nasiona chia jadałem kilka lat temu przez krótki czas i zrezygnowałem.
- W przeszłości doraźnie zdarzyło mi się jadać orzechy włoskie i laskowe.
- Migdałów, orzechów pekan, orzechów nerkowca,pistacji, pinioli, orzechów archaidowych nie jadałem.
- Orzech kokosowy: Chętnie jadam na śniadanie kromki chleba posmarowane niewielką ilością miodu i niewielką ilością oleju kokosowego.
- Kiedy zorientowałem się, że jest tych różnych ziaren, pestek, orzechów, pomyślałem, że są one naprawdę superfood. Każdy może sobie wybrać spośród nich te które dla niego najkorzystniejsze, to znaczy najlepiej uzupełnią mu brakujące składniki i minerały.
- Już w trakcie przygotowywania tego postu zrozumiałem, że wielu osobom łatwiej zjeść regularnie sałatkę lub inne danie z pestkami, ziarnami lub orzechami niż jeść same pestki, ziarna lub orzechy. Nie każdy znajdzie czas i ochotę na codzienne zjadanie na na przykład niewielkiej porcji pestek słonecznika lub pestek dyni. Na pewno potrawa zawierająca pestki, ziarna lub orzechy w formie sałatki, dania gorącego, ciastek i deserów lub mleka, masła i past będą smaczniejsze od samych ziaren, pestek czy orzechów.
- Dlatego zainteresowała mnie książka kucharska Pani Małgorzaty Durnowskiej: „Ziarna, pestki, orzechy”. Podtytuł książki: „Pyszne superfood”. Książkę wydało w 2019 roku Wydawnictwo: „Olimp Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Autorka krótko omawia: pestki, słonecznika i dyni, nasiona lnu, sezamu i chia, oraz orzechy: migdały, włoskie, laskowe, pekan, nerkowca, pistacje, piniole, archaidowe3/ i orzech kokosowy. W książce znajdziecie Państwo barwne całostronnicowe zdjęcia proponowanych potraw.
- Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki kucharskiej opracowanej przez Panią Małgorzatę Dumowską: „Ziarna, pestki,orzechy”. Poniżej poznacie Państwo nazwy dań 1/, z wykorzystaniem ziaren,pestek lub orzechów:
A)
Przekąski i sałatki [„Grzanki śródziemnomorskie
z orzechami”; „Grzanki z serem gruszką i orzechami
włoskimi”; „Grzanki z mascarpone, gruszką i orzechami”;
„Tartinki z serem pleśniowym i orzechami”; „Camembert z
gruszką i orzechami włoskimi”; „Granola z orzechami i
słonecznikiem”; ”Jogurt z domową granolą”; „Sałatka z
selera naciowego z orzechami”; „Surówka z marchwi ze
słonecznikiem”; „Surówka z czerwonej kapusty z
orzechami”; „Sałatka z cykorii i owoców z nasionami”;
„Sałata z pomarańczą i orzechami włoskimi”; „Sałatka z
rukoli, owoców i orzechów”; „Sałatka Waldorf”; „Sałatka
szpinakowa z granatem i orzechami”: „Sałatka na dobry
nastrój”; „Sałatka jabłek, selera naciowego i orzechów”;
„Zielona sałatka z ogórkami i lnem”; „Sałatka ze
szpinaku, truskawek i orzechów włoskich”; „Sałatka ze
szpinaku, owoców i orzechów włoskich”; „Sałatka z
brukselki z migdałami’; „Sałatki z rukoli, wiśni, migdałów
i pistacji”; „Sałatka awokado,groszku i włoskiej kapusty”;
„Sałatka z jarmużu z orzechami pekan”; „Sałata z piersią
kaczki i orzeszkami piniowymi”];
B)
„Dania gorące” [„Quiche z brukselką i orzechami
włoskimi”; „Świderki z brokułami i orzeszkami pinii”;
„Papardelle z piniolami i parmezanem”; „Wstążki z
dynią”; „Kaszotto z brokułemi i migdałami”; „Ryż ze
szpinakiem i orzeszkami ziemnymi”; „Ryż z jabłkiem,
żurawinami i orzechami pekan”; „Makaron z cukinii z
orzeszkami piniowymi”; „Curry warzywne z orzechami
nerkowca”; „”Czarna fasola ze szpinakiem i z orzechami
nerkowca”; „Gulasz meksykański z orzechami nerkowca”;
„Faszerowane bataty z pestkami dyni”; „Pieczone bakłażany
z orzechami włoskimi”; „Bakłażanowe roladki z nadzieniem
orzechowym”; „Naleśniki z bananami, piniolami i miodem”];
C)„Ciastka
i desery” [„Sezamki”; „Krakersy z ziaren”;
„Ciastka z nasionami”; „Batoniki orzechowe”;
„Baklawa”(Miodowo-orzechowy specjał z Bałkanów
Bliskiego Wschodu); „Tartaletki orzechowo-karmelowe”;
„Tartaletki miodowo-orzechowe”; „Tarta z piniolami”;
„Muffinki pistacjowe”; „Ciasto daktylowo-orzechowe”;
„Chałwa słonecznikowa z orzechami”; „Kulki
owsiano- kokosowe z orzechami”; „Kulki sezamowe z bakaliami”;
„Kostka kokosowa”; „Kostka z daktyli orzechów i jagód
goji”; „Deser z chia, orzechami pekan i bananem”; „Deser
dyniowy z chia i migdałami”; „Deser z chia i mango”; „Deser
jogurtowy z bananem i lnem”; „Zielony pudding z nasionami
chia”; „Lody pistacjowe”; „Lody bakaliowe”; ”Deser
lodowy Rafaello z migdałami”; „Wegański „Sernik”
borówkowy”];
D)„Mleka,
masło, pasty” ;
[„Mleko z orzechów nerkowca”; „Mleko migdałowe”; „Mleko
kokosowe”; „Mleko z orzechów”; „Mleko z pestek
słonecznika”; „Mleko z nasion konopi”; „Masło z
orzeszków ziemnych”; „Masło z orzechów laskowych i
czekolady”; „Masło z pistacji”; „Masło z orzechów
nerkowca”; „Tahini” (pasta sezamowa); „Pasta z awokado i
orzechów włoskich”; „Pesto z bazylii z orzechami włoskimi”;
„Pesto z rukoli z orzechami włoskimi”; „Pesto z jarmużu z
pistacjami”; „Humus z dynią”]
Objaśnienia:
1/Początkowo
chciałem w tym poście przedstawić Państwu tylko niektóre z
proponowanych w tej książce nazw dań z różnymi pestkami,
ziarnami i orzechami. Ponieważ gusty mamy różne, a z gustami się
nie dyskutuje przedstawiam Państwu wszystkie zamieszczone w tej
książce nazwy przepisów kulinarnych.
2/
Uwaga!! Orzechy ziemne(archaidowe) mogą wywołać alergię
groźną dla życia. Zdarza się to bardzo rzadko,ale się zdarza.
Z
wyrazami szacunku
Ryszard
Roszkowski
*/Ps.
Wszystkim Paniom życzę zdrowia, szczęścia i spełnienia
najskrytszych marzeń.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz