...książka
kucharska:
"Święta
bez chemii"*/
Dzień dobry,
- Czym dziś malujemy pisanki, czym malowano je kiedyś? Wielkanoc to także Święto rodzinne. Wspomnienie Świąt Wielkanocy z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości: to były zdrowe święta. Książka kucharska Pani Julity Bator: "Święta bez chemii".
Family
paiting Easter eggs. Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Rodzinne
malowanie pisanek
W
latach mojego dzieciństwa i mojej młodości to malowanie pisanek
było wspaniałą bezpieczną frajdą. Bo wtedy to były zdrowe
święta.
Ale według Pani Julity Bator dziś już tak nie jest. W swojej książce kucharskiej: "Święta bez chemii" na stronie:63 wymienia ona kilka proponowanych przez producentów syntetycznych barwników do malowania pisanek :tartrazyna (E-102); żółcień pomarańczowa (E-110); azorubina (E-122); czerwień koszenilowa ( E-124); indygotyna (E-132); błękit brylantowy (E-133).
Wszystkie one są przez producentów określane jak dopuszczone do spożycia. Ale według Autorki książki są niekorzystne dla zdrowia. (Sprawdziłem to w "Leksykonie zdrowia: Czy wiesz co jesz?"1/). Wszystko się zgadza.
Autorka książki zachęca do zdrowego malowania pisanek używając: łupiny cebuli; kurkumę; czerwoną kapustę; jagody oraz czerwony burak. (Z kurkumy otrzymuje się zdrowy naturalny barwnik kurkuminę (E-100) o kolorze pomarańczowo-żółtym.)
Ale według Pani Julity Bator dziś już tak nie jest. W swojej książce kucharskiej: "Święta bez chemii" na stronie:63 wymienia ona kilka proponowanych przez producentów syntetycznych barwników do malowania pisanek :tartrazyna (E-102); żółcień pomarańczowa (E-110); azorubina (E-122); czerwień koszenilowa ( E-124); indygotyna (E-132); błękit brylantowy (E-133).
Wszystkie one są przez producentów określane jak dopuszczone do spożycia. Ale według Autorki książki są niekorzystne dla zdrowia. (Sprawdziłem to w "Leksykonie zdrowia: Czy wiesz co jesz?"1/). Wszystko się zgadza.
Autorka książki zachęca do zdrowego malowania pisanek używając: łupiny cebuli; kurkumę; czerwoną kapustę; jagody oraz czerwony burak. (Z kurkumy otrzymuje się zdrowy naturalny barwnik kurkuminę (E-100) o kolorze pomarańczowo-żółtym.)
- Wielkanoc jest to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie. Obchodzimy je, aby uczcić Zmartwychwstanie Pana Jezusa.
- W latach mojego dzieciństwa i mojej młodości jednym tradycyjnych symboli Świąt Wielkiej Nocy były malowane przed Świętami pisanki. Innymi symbolami były: baranek z mąki lub cukru oraz gałązki baź wierzbowych.
- Symboliczne też było dzielenie się jajkiem i składanie sobie życzeń przed rozpoczęciem śniadania w niedzielę świąteczną.
- W trakcie świątecznego śniadania oprócz tradycyjnych jajek, jedzono prawdziwe, zdrowe wędliny (bez chemii); szynkę, baleron lub polędwicę oraz zdrowe (bez chemii) wypieki świąteczne: baby i mazurki. Były to więc zdrowe święta.
- . Niestety niewiele z tamtych czasów pamiętam, ale to co pamiętam bardzo mile wspominam i żałuję, że to już nie wróci. (Oczywiście pamiętam o regionalnych różnicach w obchodzeniu Świąt Wielkanocy, bo to też ma swój urok.)
- Pamiętam, także, że w rodzinnym obchodzeniu tych Świąt nie przeszkadzał nam (jak obecnie) włączony telewizor. Dlatego były to Święta przede wszystkim rodzinne.
- Z tego powodu bardzo mnie zainteresowała książka kucharska Pani Julity Bator "Święta bez chemii". Ona przypomniała mi Święta Wielkiej Nocy przede wszystkim z moich lat dziecinnych lat. Były one naprawdę zdrowe, bo przygotowywane ze zdrowych produktów, czyli bez tak popularnych dziś dodatków chemicznych.
Oto świąteczna Wielkanocna książka kucharska Pani Julity Bator: "Święta bez chemii". Podtytuł: "Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie i inne święta". Książkę wydało w 2015 roku Wydawnictwo: "Znak". Ta książka została także wydana w formie ebooka w formatach: MOBI, EPUB i jest prawdopodobnie dostępna w internetowej księgarni: "Woblink".
O wartości tej książki stanowią nie tylko zamieszczone w niej przepisy kulinarne, ale także rady Autorki zamieszczone w swoistych wstępach do głównych rozdziałów, oraz podrozdziałów w rozdziale:"Produkty spożywcze". Kto tych wstępów nie przeczyta ten straci.
Poniżej przedstawiam Państwu spis rozdziałów i podrozdziałów tej książki, oraz nazwy zamieszczonych w niej przepisów kulinarnych:
"Wigilia" (Warto przeczytać tam zamieszczony wstęp dotyczący Wigilii):
{"1.Barszcz z uszkami" ["Kwas buraczany"; "Barszcz czerwony"]; "2. Uszka" ["Uszka z grzybami"; "Uszka z mięsem"}; "3.Karp po grecku"; "4. Sałatka śledziowa orientalna z lubczykiem"; "5. Pierogi" ["Pierogi z kapustą i serem"; "Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami"]; "6.Gołąbki" ["Gołąbki ziemniakami"; "Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami"; "7.Kapusta z grochem" ; "8. Sos grzybowy"; "9. Kutia z makiem"; "10.Piernik" [Przyprawa do piernika"; "Piernik"]; "11.Pierniczki" ["Pierniczki żytnie"; "Pierniczki orkiszowe"; "Lukier 1"; "Lukier 2"]; "12. Kompot z suszu" ["Suszone jabłka"; "Kompot z suszu"]};
"Wielkanoc" (We wstępie Autorka podaje jak uniknąć chemii przy malowaniu pisanek i nie tylko):
{ "1. Żurek z jajkiem i z wędliną" ["Zakwas na żurek"; "Żurek"]; "2.Pasztet drobiowy"; "3. Ćwikła z chrzanem"; "4. "Sernik" ("spód"; "masa"; "wierzch"); "5. Mazurek z bakaliami i gorzką czekoladą"};
"Święta i uroczystości rodzinne"
{ "1. Sałatka jarzynowa"; "2. Tarta z warzywami" ["ciasto"; "farsz" ("ze szpinaku"; "z cebuli"; "z porów"; "brokuła"); "masa"]; "3.Torcik buraczano-czekoladowy"; "4. Owsiane crumble z owocami"; "5. Florentynki"; "6. Lemoniada jabłkowo-miętowa"};
"Produkty spożywcze"{"Mąka"(Przy tym i przy następnych produktach Autorka wyjaśnia jak szukać danych produktów bez chemicznych dodatków lub zawierających ich jak najmniej- warto to przeczytać.); "Ryby"; "Nabiał"; "Mięso"; "Cukier"; "Warzywa i owoce"; "Bakalie"};
"Źródła"; "Podziękowania
- Objaśnienia:
1
O
tej książce pisałem w poście z 30 stycznia 2016:"Leksykon
zdrowia":"Czy wiesz, co jesz?" Oto jest
pytanie.!"
Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy,
pełnych wiary, nadziei i miłości,
wiosennego nastroju
życzy Państwu
Ryszard Roszkowski
Ryszard Roszkowski
Ps. Powtarzam mój post opublikowany 12 kwietnia 2017.
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz