poniedziałek, 11 maja 2020

Lekarstwo na skutki przejadania się przedstawia….


.książka kucharska: dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej”

Dzień dobry,
  1. Skąd się bierze przejadanie? Mój post na temat poprzedniej książki Pani dr Ewy Dąbrowskiej: „Ciało i ducha ratować żywieniem.” W XVIII i XIX wieku brak żywności i przeludnienie sprzyjało niedojadaniu. Z tego powodu doszło do emigracji zarobkowej Polaków. Rozwój przemysłowego przetwórstwa żywności przyczynił się do przejadania się i powstania chorób współczesnych cukrzycy,, chorób serca i układu krążenia, nowotworów, nadwagi i innych. Specyficzna książka kucharska Pań Beaty Anny Dąbrowskiej i Pauliny Borkowskiej: „dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej”.
Women eating fastfood. Zdjęcie z Banku Zdjęć" Photogenica. Kobieta je pokarmy fastfood

"Systematyczne jedzenie pokarmów typu fast food przyczynia się do powstawnia nadwagi, oraz zachorowań na choroby krążenia, choroby serca i wątroby, nowotwory.
Dlaczego? Bo pokarmy typu fast food nie zawierają witamin, minerałów i błonnika bardzo potrzebnych naszym organizmom. Jednocześnie pokarmy te zawierają dużo węglowodanów i tłuszczów, dlatego są bardzo kaloryczne, co też sprzyja powstawaniu wspomnianych wyżej chorób.
 
    1. Ponad 6 lat temu trafiła do mnie książka Pani dr Ewy Dąbrowskiej: „Ciało i ducha ratować jedzeniem”. W dniu 27 stycznia 2014 opublikowałem post : .”..przejadanie się i dieta warzywno-owocowa jako lekarstwo”. W poście tym przedstawiałem książkę Pani dr Ewy Dąbrowskiej: „Ciało i ducha ratować jedzeniem”.
    1. W tym poście powtórzę nadal aktualne główne elementy tamtego postu.
    1. Na początku skupię się na tym skąd się pojawiło przejadanie się w życiu człowieka:
    1. "W XVIII i XIX wieku ludzie często niedojadali. A jeśli już jedli, to bardzo skromne posiłki. Przyczyny niedojadania: Brak dostatecznej ilości żywności z powodu klęsk żywiołowch (nadmierne opady, susza) oraz przeludnienie wsi i miast przy braku stałej pracy. To przyczyniło się do emigracji1/ zarobkowej ("za chlebem") Polaków w XIX wieku do Niemiec, Francji, Kanady, Stanów Zjednoczonych i Ameryki Południowej (głównie Argentyna i Brazylia)."
    1. "W II połowie XX wieku rozwój przemysłowego przetwórstwa żywności spowodował łatwiejszą jej dostępność."
    1. "Ludzie, którzy w młodości i w czasie II wojny światowej nie zawsze byli najedzeni, mogli wreszcie się najeść. Niestety to najadanie się przerodziło się w przejadanie się."
    1. "Efekt: Pojawiły się choroby z przejedzenia: nadwaga, nowotwory, choroby wątroby, serca i naczyń krwionośnych, choroby zwyrodnieniowe ."
    1. "Lekarze zaczęli zachęcać chorych do ograniczenia ilości zjadanych przez nich pokarmów. Twierdzili, że to przyczyni się do wyzdrowienia tych chorych. (Wielu lekarzy pamiętało przecież o postach zalecanych przed świętami przez religię katolicką).
    1. Kiedy byłem dzieckiem dziwiło mnie dlaczego przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy obowiązuje nas post. Tak na prawdę to zrozumiałem znaczenie postu, gdy przeczytałem książkę G.P. Małachowa: "Lecznicza głodówka". Przedstawione w tej książce efekty głodówek leczniczych innych osób mi się bardzo podobały. Ale obawiałem się, czy potrafiłbym wytrzymać tak długo bez jedzenia.
    1. Trafiła do mnie książka kucharska Pań: Beaty Anny Dąbrowskiej i Pauliny Borkowskiej napisana przy współpracy dr Ewy Dąbrowskiej: "dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej". Po zapoznaniu się z tą książką uważam, że dla wielu osób ta dieta jest łatwiejsza dla zastosowania od wspomnianych w poprzednim punkcie głodówek leczniczych.


    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki kucharskiej (Bardzo specyficznej) Pań: Beaty Anny Dąbrowskiej i Pauliny Borkowskiej:dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej”. Współpraca dr Ewy Dąbrowskiej. Podtytuł książki”program na 6 tygodni”
    Książkę wydało w 2019roku Wydawnictwo WAM z Krakowa.
    Poniżej podaję nazwy rozdziały i podrozdziały książki oraz nazwy nowych przepisów znajdujących się w tej książce:
    Wstęp;
    „Od Autorek”;
    „Holistyczne podejście do zdrowia” [„Spójrz na swoje zdrowie holistycznie”:
    „Pięć filarów zdrowia”(1. Stan odżywienia”; „2. Układ jelitowy”; „3. Równowaga hormonalna”; „4.Zdrowe tłuszcze”; „5. Metabolizm”);
    Domowa diagnostyka: „Oceń swoje zdrowie”(„1.Energia”; „2. Emocje”; „3. Niedobory”; „4. Układ pokarmowy”; „5. Nietolerancje”; ”6.Waga”; „7. Odporność”; „Jak odczytać wyniki”);
    Szybka diagnoza – („BMI i pomiary ciała”; „Pomiary obwodów ciała”; „Ile kalorii dziennie potrzebujesz?”; „Czego dowiesz się z badań krwi?”; „Określ swój cel i stwórz plan działania”);
    „Twoje nowe nawyki”; „Umowa motywacyjna”; ”Umowa aktywności fizycznej”; „Cele i priorytety na każdy dzień”;
    ”Przygotowanie do diety i post warzywno-owocowy”{ „Co dzieje podczas postu i kto może go podjąć”; „Kryzysy ozdrowieńcze”; Przeciwwskazania”; „Wskazania” ; „Przygotuj się do postu”;
    „Przygotowania dp postu – 10 najważniejszych zasad na kilka dni przed ( co najmniej cztery) [„1.Zadbaj o nawodnienie organizmu”; „2. Wyeliminuj z jadłospisu żywność przetworzoną, o długim terminie przydatności do spożycia”; „3. Wprowadź warzywa do każdego posiłku”; „4. Codziennie pij sok warzywny”; ”5. Wykorzystaj czas przygotowania do postu także na uregulowanie godzin spożywania posiłków”; „6.Jedz jak najwięcej kiszonek”; „7. Dodawaj do posiłków zdrowe tłuszcze”; „8. Zaopatrz się w zioła”; „9. Załóż hodowlę kiełków”; „10 Znajdź towarzysza, dołącz do grupy, zawsze znajdzie się ktoś, kto podjął post w tym samym czasie co ty!”];
    „Co przyda ci się w kuchni?” [„Blender„; „Szatkownica” „Temperówka do warzyw lub spiralizer”; „Kiełkownica-mała i prosta”; „Drylownica do jabłek”; „Wyciskarka wolnoobrotowa”];”Warzywa i owoce na twoim talerzu”; Przygotowanie do postu: minimum 4 dni”; „Post” [„Lista zakupów na pierwsze dni postu”; „Przyprawy i zioła w diecie warzywno-owocowej”; „Dodatki do diety”; „Szybkie wskazówki” „Umowa motywacyjna”; „Umowa nawykowa”; „Umowa aktywności fizycznej” „Cele i priorytety”; Proponowane menu na poszczególne dni postu; Kiełki”; Przepisy: „Ogórki kiszone”; „Kapusta kiszona”; „Zakwas z buraków” „Natka pietruszki na zimę”: „Sosy”; „Surówka z rzepy i jarmużu”; „Czerwona kapusta z czosnkiem i octem jabłkowym”; „Zupa krem z marchwi”; „Cebula faszerowana”; „Kapusta czerwona na parze”; „Pomidor faszerowany rzepą i jarmużem”; „Koktajl z jarmużu jabłka i kiełków lucerny”; „Koktajl z imbiru marchwi selera i natki pietruszki”; „Koktajl pietruszkowo-ogórkowy”; „Suszone jablka’};
    „Wychodzenie” z postu {Jak działa ketoza odżywcza”; „Źródła energii w I i II fazie protokołu wyjścia”; „Lista zakupów; „Umowa motywacyjna”; „Umowa nawykowa”; „Umowa aktywności fizycznej”; „Cele i priorytety”; „Wychodzenie” (Przykładowe menu na każdy z 14 dni) [Przepisy:„Koktajl proteinowy z jarmużem”; „Omlet z mieszanką szpinakową i awokado”; Łosoś zapiekany z brukwią i pomidorami”; „Zupa marchewkowo-selerowa z curry i tahini”; „Szaszłyk z dynią i tofu”; „Ogórkowa sałatka z awokado i orzechami włoskimi”; „Ketomonte”; „Kokosianka”; „Pasta z awokado i czarnuszki”; „Mus malinowy z migdałami”];};
    „Stabilizacja” {„Lista zakupów produkty , które dodajemy na etapie stabilizacji ]; „Umowa motywacyjna”; „Umowa nawykowa”; „Umowa aktywności fizycznej”; „Cele i priorytety” Proponowane menu na każdy z 14 dni stabilizacji}
    [Przepisy: „Pasztet z kaszy jaglanej i cukinii”; „Tofu z pieczarkami i papryką”;„Batoniki sezamowe z musli”; „Tarta jaglana z jabłkami”; „Sałatka z batata i jarmużu z sosem musztardowym”; „Sos musztardowy do sałatek”; „Gofry dyniowo-lniane”; „Tofu zapiekane w kokosie”; „Bataty z nadzieniem fasolowym”; „Papryka z jajkiem i sałatką z awokado i jarmużu”; „Jogurt kokosowy”;
    „Ciało, psychika i dusza – naczynia połączone”
    „Siatki monitorowania postępów i utrzymania efektów
Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz