...dla łasuchów”*/
Dzień dobry,
Erytrytol. Moje postępowanie z trzema truciznami: cukrem, sola i tłuszczem. Krótko jak powstaje cukier. Przykłady produktów w składzie, których jest cukier. Książka „Bez cukru a słodkie”.
Erithritol Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Erytrytol.. Erytrytol jest słodzikiem z grupy alkoholi polihydroksylowych. Ma niewielki indeks glikemiczny i niewielką kaloryczność. Z wyglądu jest podobny do cukru. Niestety nie udało mi się znaleźć lepszego zdjęcia. W smaku jest także podobny do cukru. Erytrytol w układzie trawiennym wchłania się w całości, aby później prawie w całości wydalić się bez zmian z organizmu z moczem. Pozostała niewielką ilość nie jest wykorzystywana przez florę bakteryjną jelita grubego.1/
Około 30 lat temu zrezygnowałem ze słodzenia herbaty cukrem. Przyczyna była: lubiłem słodycze i czasami się nimi przejadałem. Wtedy najlepiej było popić herbaty niesłodkiej . Dużo później dowiedziałem się, że mamy trzech wrogów, czyli trzy trucizny: tłuszcz, sól i cukier. Z tłuszczów chętnie jadam chleb z masłem ghee, oraz olej kokosowy Kiedyś chętniej jadałem chleb smarowany niewielką ilością miodu i niewielką ilością oleju kokosowego nieoczyszczonego. Teraz olej kokosowy chętnie używam do smażenia naleśników. Sól sypię do garnka z gotującymi się ziemniakami zamiast łyżeczki do herbaty ¼ lub 1/5 tej ilości.
Gdzieś czytałem, że olej kokosowy nieoczyszczony zmniejsza ochotę na cukier.
Od dawna zastanawiałem się czym jest najkorzystniej jest zastąpić cukier w wypiekach i słodyczach. Myślałem, że najlepiej do tego nada się stewia.
Dlaczego usiłujemy zastąpić biały cukier w naszym życiu?
Biały cukier pozyskuje się z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych postaci sacharozy. Przy produkcji poddaje się go wielu procesom chemicznym. W trakcie tych procesów cukier traci to co najwartościowsze czyli melasę.1/
Według Pani Julity Bator Autorki książki: „Zamień chemię na jedzenie”, że prawdopodobnie każdy z nas statystycznie w ciągu roku zjada ponad 50 kilogramów. (strona 53) Jak to możliwe?
Pani Julita Bator we wspomnianej książce podaje składniki wielu codziennie spożywanych przez nas produktów. Praktycznie większość z nich zawiera w swoim składzie cukier: Kakao rozpuszczalne,keczup, majonez, chrzan, musztarda, serek, topiony, serek homogenizowany, mleczne produkty dla dzieci, kefir smakowy, jogurty owocowe, chleb tostowy, kaszki i kleiki, musli, corn flakkes, warzywa w puszkach, deserki dla dzieci, pasztety, ryba w pomidorach, budyń, kisiel, kostka rosołowa, przypraw warzywna w proszku, herbatka rozpuszczalna, nektar owocowy, napój owocowy,wody smakowe, syropy owocowe2/
Dlatego wcale się nie dziwię, że mamy kłopoty z uzębieniem, otyłością i innymi chorobami cywilizacyjnymi.
Pani Katarzyna Biłas w swojej książce: „Bez cukru a słodkie” proponuje, aby cukier zastąpić erytrytolem.
Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani
Katarzyny Biłas: „Bez cukru a słodkie”. Autorka książki
prowadzi także na Instagramie profil: „zdrowy….talerz”.
Książkę wydało w 2019 roku Wydawnictwo „Pascal” z
„Bielska-Białej”. W tej książce znajdziecie Państwo ponad 100 przepisów kulinarnych ilustrowanych w większości kolorowymi zdjęciami Autorki.
Poniżej przedstawiam Państwu główne rozdziały tej książki:
„Wstęp” [W tym rozdziale Autorka: przedstawia siebie; wyjaśnia dlaczego w przepisach kulinarnych zamieszczonych w tej książce stosuje erytrytol; podpowiada jak kupować potrzebne produkty; wymienia też jakie produkty stosuje w swoich przepisach; W podrozdziale: „Pomocnik” Autorka określa ilość używanych mieszczących się w płaskiej i czubatej łyżce oraz w szklance.];
„Ciasta”;
„Tarty”;
„Serniki”;
„Ciasteczka, babeczki i batoniki”;
„Drożdżówki, rogaliki i ptysie”;
„Desery”;
„Czekoladki i praliny”;
„Koktajle i lody”
Zdecydowałem się odejść od cytowania nazw przepisów kulinarnych.
Objaśnienia:
1/ Podaję na podstawie Wikipedii: Erytrytol
2/ Na podstawie stron 52-53 ksiązki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”
Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ Przepraszam za opóźnienie w opublikowaniu tego postu. Złożyło się na to kilka przyczyn:
Najpierw po rezygnacji z publikowania nazw przepisów kulinarnych i wstępnym zestawieniu postu odniosłem wrażenie, ze będzie on za krótki.
Później przez prawie trzy tygodnie zmagałem się z powtarzającymi się kłopotami trawiennymi.
Jednocześnie
w pewnym sensie z przyczyn ekonomicznych (ale nie tylko) zacząłem
pisać teksty do internetu. Jest to bardzo interesujące, ale bardzo pracochłonne.
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz