środa, 28 października 2020

Czy i jak można leczyć stany zapalne?

 Wyjaśnia nam książeczka”Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/


Dzień dobry Państwu,

Stany zapalne przyczyną wielu chorób szczególnie przewlekłych. Zdjęcie warzyw i owoców, nasion i ziaren dostarczających naszym organizmom błonnika. Książeczka: „Dieta lecząca STANY ZAPALNE”.1/





Health Food with High Fiber Content. Zdjęcie z Banku Zdjęć „Photogenica”. Zdrowa żywność z wysoką zawartością błonnika. Pokarmy z wysoką zawartością błonnika pomagają zwalczać stany zapalne organizmu.


Kilka lat temu przygotowując tekst do tego bloga dowiedziałem się że podstawą wielu chorób jest stan zapalny organizmu. Chciałem o tym napisać. Ale nie wiedziałem jak się za to zabrać. Dopiero jakieś półtora tygodnia temu w kiosku „Ruchu” trafiłem na książeczkę: ”Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/.


Przedstawiam Państwu pierwsza stronę okładki książeczki „Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/. Tekst opracowała Pani Aleksandra Nowakowska. Podtytuły: „Czym grożą stany zapalne Jakie dają objawy Jak je rozpoznać i leczyć”. Książkę wydało w 2020 roku Wydawnictwo „JOT” Jolanta Orłowska z Warszawy. Poniżej podaję nazwy rozdziałów i podrozdziałów tej książki, oraz tytuły niektórych przepisów kulinarnych:

„Czym jest stan zapalny w organizmie”: („Przykładowe choroby i dolegliwości związane ze stanem zapalnym”; „Choroby i dolegliwości związane z przewlekłymi stanami zapalnymi”);

„”Kto może zachorować”;

„Diagnoza i leczenie” [„W jaki sposób leczy się stan zapalny?”];

„Dieta antyzapalna” [„Zasady diety antyzapalnej”; „Produkty żywnościowe na których powinien bazować jadłospis w diecie antyzapalnej” {„Jak komponować dietę antyzapalną?}; {„Antyzapalny styl życia według Marii Borelius];

„Co trzeba wiedzieć o tłuszczu w diecie antyzapalnej”[{„najlepsze

źródła zdrowych tłuszczów”} „Jak kontrolować jedzenie zdrowych tłuszczów?];

„Węglowodany[„Dobry błonnik, zły cukier” {„Dobre źródła węglowodanów złożonych”}; „Pełne ziarna łagodzą stan zapalny”; „Jak przestawić się na jedzenie pełnych ziaren – 8 kroków do zdrowej diety”; {„Ważny indeks glikemiczny (IG)}; „Dobra skrobia, to skrobia oporna jak ją uzyskać”; {Źródła błonnika}; „Błonnik skutecznie zwalcza stan zapalny”;”Jak uzupełnić błonnik w diecie? 7 prostych sposobów”„Jak rozstać się z cukrem!”; {„ Przepisy na ajurwedyjskie soki detoksykujące, które hamują apetyt na cukier”}];

Białko: więcej roślin na talerzu, to większa odporność”;

„Witaminy i minerały stabilizujące stan zapalny”{Suplementy zalecane w leczeniu stanu zapalnego”};

„A to nam szkodzi: Pokarmy prozapalne”[:”Fast food”; „Alkohol”; ”Glutamian sodu”; „Wędliny”; Słodkie napoje zwłaszcza gazowane”; „Sól”; „Rośliny psiankowate”; „Syrop glukozowo-fruktozowy”; „Słodycze (Przepis: „Mufinki bananowe – nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi”); „Czerwone mięso” {„Co jeszcze może powodować stan zapalny?”}];

„10 sprzymierzeńców w walce ze stanem zapalnym” [1. Imbir”;2. Kurkuma; 3.”Wiśnie”; 4.”Ciemnozielone warzywa liściaste”; 5. „Orzechy”;6. „Zielona herbata”;7. Siemię lniane”; 8.”Oliwa z oliwek”; 9.”Rodzynki”; 10. ”Łosoś”];

„Skuteczne przepisy w leczeniu stanów zapalnych” [„Bomby antyzapalne”: „Shot szwedzkiego profesora Stiga Bengmarka (naukowca który bada wpływ stanu zapalnego na odporność”) ; „Supersmoothie profesora Stiga Bengmarka”; „Zielone smoothie”; „Smoothie marchewkowo-kurkumowe”; „Smoothie ananasowo-kurkumowe”; Smoothie jarmużowe – owocowe”; „Smoothie jaglane z kurkumą i awokado „; „Smothie z wiśni, jabłek i gruszki”; „Imbirowa pina colada”; „Oczyszczająca zielona herbata”; „Dip z kurkumą”; „Chipsy z jarmużu”; „Złote mleko”;”Odżywczy lekkostrawny bulion przeciwzapalny”; „Sałatka z marynowanym jarmużem”; „Sałatka o wielkiej mocy”; „Mega zupa dr Joela Fuhrmana”; „Chleb z siemieniem”; ”Kuleczki z kurkumą” „Szybkie

kimchi”; „Orzechowy Colesław”; „Ekspresowo piklowana czerwona cebula”; „Sałatka z komosy ryżowej ze szpinakiem i orzechami;”; „Imbirowe carpaccio z łososia”;{„Lista zdrowych antyzapalnych zamienników”};

„Zdrowe śniadania”; [„Batoniki z granoli z masłem migdałowym

i owocami”; „Złota owsianka”; „Złote muffinki”; Gryczane naleśniki na słodko i na słono”; „Wegańskie burito śniadaniowe”; „Kanapki z tatarem z sera i warzyw”;(…)];

„Przekąski” [ „Zielony krem”; „Guacamole”; „Pieczarki z farszem a la pizza”;”Chipsy z ziarnami i czerwonym sosem”; (...) ];

„Sałatki” [ „Sałatka rukwi wodnej”; „Sałatka z jarmużem”; „malinowa Sałatka ze szpinakiem”; „Sałatka z buraczków” (...)];

„Zupy” [„Jednogarnkowy rosół z ciecierzycą”; „Flaki z boczniaków”;(...)];

„Drugie dania wegetariańskie” [„Tajskie kulki z komosą ryżową”; „Ragu z pomidorów i soczewicy”; „Bataty pieczone po tajsku”; (...)];

„Drugie dania rybne”; [„Pieczony halibut z puree zielonego groszku”{;”Makaron z krewetkami i grzybami”; (...)];

„Drugie dania mięsne”;[„Pomidorowy kurczak z warzywami”; „Burgery z indyka z cukinią i marchewką”;(...)];

„Desery”[„Mleczny koktajl bananowy z jagodami”; „Smoothie o smaku ciasta marchewkowego”; „Błyskawiczne kulki szarlotkowe”; „Panna cotta z mango”; (...)].

Objaśnienia:

1/ Tytuł oryginalny książeczki

Z wyrazami szacunku:

Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz