Wyjaśnia nam książeczka”Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/
Dzień dobry Państwu,
Stany zapalne przyczyną wielu chorób szczególnie przewlekłych. Zdjęcie warzyw i owoców, nasion i ziaren dostarczających naszym organizmom błonnika. Książeczka: „Dieta lecząca STANY ZAPALNE”.1/
Health Food with High Fiber Content. Zdjęcie z Banku Zdjęć „Photogenica”. Zdrowa żywność z wysoką zawartością błonnika. Pokarmy z wysoką zawartością błonnika pomagają zwalczać stany zapalne organizmu.
Kilka lat temu przygotowując tekst do tego bloga dowiedziałem się że podstawą wielu chorób jest stan zapalny organizmu. Chciałem o tym napisać. Ale nie wiedziałem jak się za to zabrać. Dopiero jakieś półtora tygodnia temu w kiosku „Ruchu” trafiłem na książeczkę: ”Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/.
Przedstawiam Państwu pierwsza stronę okładki książeczki „Dieta lecząca STANY ZAPALNE”1/. Tekst opracowała Pani Aleksandra Nowakowska. Podtytuły: „Czym grożą stany zapalne Jakie dają objawy Jak je rozpoznać i leczyć”. Książkę wydało w 2020 roku Wydawnictwo „JOT” Jolanta Orłowska z Warszawy. Poniżej podaję nazwy rozdziałów i podrozdziałów tej książki, oraz tytuły niektórych przepisów kulinarnych:
„Czym jest stan zapalny w organizmie”: („Przykładowe choroby i dolegliwości związane ze stanem zapalnym”; „Choroby i dolegliwości związane z przewlekłymi stanami zapalnymi”);
„”Kto może zachorować”;
„Diagnoza i leczenie” [„W jaki sposób leczy się stan zapalny?”];
„Dieta antyzapalna” [„Zasady diety antyzapalnej”; „Produkty żywnościowe na których powinien bazować jadłospis w diecie antyzapalnej” {„Jak komponować dietę antyzapalną?}; {„Antyzapalny styl życia według Marii Borelius];
„Co trzeba wiedzieć o tłuszczu w diecie antyzapalnej”[{„najlepsze
źródła zdrowych tłuszczów”} „Jak kontrolować jedzenie zdrowych tłuszczów?];
„Węglowodany[„Dobry błonnik, zły cukier” {„Dobre źródła węglowodanów złożonych”}; „Pełne ziarna łagodzą stan zapalny”; „Jak przestawić się na jedzenie pełnych ziaren – 8 kroków do zdrowej diety”; {„Ważny indeks glikemiczny (IG)}; „Dobra skrobia, to skrobia oporna jak ją uzyskać”; {Źródła błonnika}; „Błonnik skutecznie zwalcza stan zapalny”;”Jak uzupełnić błonnik w diecie? 7 prostych sposobów”„Jak rozstać się z cukrem!”; {„ Przepisy na ajurwedyjskie soki detoksykujące, które hamują apetyt na cukier”}];
„Białko: więcej roślin na talerzu, to większa odporność”;
„Witaminy i minerały stabilizujące stan zapalny”{Suplementy zalecane w leczeniu stanu zapalnego”};
„A to nam szkodzi: Pokarmy prozapalne”[:”Fast food”; „Alkohol”; ”Glutamian sodu”; „Wędliny”; Słodkie napoje zwłaszcza gazowane”; „Sól”; „Rośliny psiankowate”; „Syrop glukozowo-fruktozowy”; „Słodycze (Przepis: „Mufinki bananowe – nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi”); „Czerwone mięso” {„Co jeszcze może powodować stan zapalny?”}];
„10 sprzymierzeńców w walce ze stanem zapalnym” [1. Imbir”;2. Kurkuma; 3.”Wiśnie”; 4.”Ciemnozielone warzywa liściaste”; 5. „Orzechy”;6. „Zielona herbata”;7. Siemię lniane”; 8.”Oliwa z oliwek”; 9.”Rodzynki”; 10. ”Łosoś”];
„Skuteczne przepisy w leczeniu stanów zapalnych” [„Bomby antyzapalne”: „Shot szwedzkiego profesora Stiga Bengmarka (naukowca który bada wpływ stanu zapalnego na odporność”) ; „Supersmoothie profesora Stiga Bengmarka”; „Zielone smoothie”; „Smoothie marchewkowo-kurkumowe”; „Smoothie ananasowo-kurkumowe”; Smoothie jarmużowe – owocowe”; „Smoothie jaglane z kurkumą i awokado „; „Smothie z wiśni, jabłek i gruszki”; „Imbirowa pina colada”; „Oczyszczająca zielona herbata”; „Dip z kurkumą”; „Chipsy z jarmużu”; „Złote mleko”;”Odżywczy lekkostrawny bulion przeciwzapalny”; „Sałatka z marynowanym jarmużem”; „Sałatka o wielkiej mocy”; „Mega zupa dr Joela Fuhrmana”; „Chleb z siemieniem”; ”Kuleczki z kurkumą” „Szybkie
kimchi”; „Orzechowy Colesław”; „Ekspresowo piklowana czerwona cebula”; „Sałatka z komosy ryżowej ze szpinakiem i orzechami;”; „Imbirowe carpaccio z łososia”;{„Lista zdrowych antyzapalnych zamienników”};
„Zdrowe śniadania”; [„Batoniki z granoli z masłem migdałowym
i owocami”; „Złota owsianka”; „Złote muffinki”; Gryczane naleśniki na słodko i na słono”; „Wegańskie burito śniadaniowe”; „Kanapki z tatarem z sera i warzyw”;(…)];
„Przekąski” [ „Zielony krem”; „Guacamole”; „Pieczarki z farszem a la pizza”;”Chipsy z ziarnami i czerwonym sosem”; (...) ];
„Sałatki” [ „Sałatka rukwi wodnej”; „Sałatka z jarmużem”; „malinowa Sałatka ze szpinakiem”; „Sałatka z buraczków” (...)];
„Zupy” [„Jednogarnkowy rosół z ciecierzycą”; „Flaki z boczniaków”;(...)];
„Drugie dania wegetariańskie” [„Tajskie kulki z komosą ryżową”; „Ragu z pomidorów i soczewicy”; „Bataty pieczone po tajsku”; (...)];
„Drugie dania rybne”; [„Pieczony halibut z puree zielonego groszku”{;”Makaron z krewetkami i grzybami”; (...)];
„Drugie dania mięsne”;[„Pomidorowy kurczak z warzywami”; „Burgery z indyka z cukinią i marchewką”;(...)];
„Desery”[„Mleczny koktajl bananowy z jagodami”; „Smoothie o smaku ciasta marchewkowego”; „Błyskawiczne kulki szarlotkowe”; „Panna cotta z mango”; (...)].
Objaśnienia:
1/ Tytuł oryginalny książeczki
Z wyrazami szacunku:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz