Dzień dobry,
Dotąd królowała piramida żywienia. Kiedy ogłoszono informację o nowym sposobie żywienia. Na czym polega Talerz Zdrowego Żywienia.
Fruits i Vegetable Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Owoce i warzywa. Prawdopodobnie znajdują sie one na jakimś straganie
Przez wiele lat dietetycy zalecali jedzenie pokarmów zgodnie z piramidą żywienia.
W numerze 1/2021 miesięcznika Wróżka na stronach 80-81 znalazłem artykuł Pani Karoliny Duszczyk: „Dwie ćwiartki i połówka” z którego się dowiedziałem, że obecnie zamiast piramidy żywienia obowiązuje Talerz Zdrowego Żywienia. Tytuły rozdziałów tego artykułu: „Bez umartwień”; „Jak zacząć jeść zdrowo”; „10 tysięcy kroków”.
Informuję, że nie mam, żadnego kontaktu ani z redakcją wspomnianego czasopisma, ani z Autorką artykułu. Zresztą artykuł ma tylko dwie strony i można się z nim zapoznać nawet w saloniku prasowym.
Na czym polega Talerz Zdrowego Żywienia przedstawił w trakcie V Narodowego Kongresu Żywieniowego dr hab. Grzegorz Juszczyk. Jest on dyrektorem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny.
Talerz Zdrowego Żywienia składa się z trzech części:
Połowę Talerza zajmują: warzywa i owoce; Jedną ćwiartkę zajmują: pełnoziarniste pieczywo, kasze oraz makarony; Drugą ćwiartkę Talerza zajmują: ryby, białe mięso i chudy nabiał.
Bardzo korzystne są owoce i warzywa w różnych kolorach.
Trzeba jadać różne produkty różne produkty zbożowe z pełnego przemiału: kasze, makarony, płatki owsiane, chleb razowy.
Trzeba jadać nasiona: roślin strączkowych (nie tylko groch i fasolę, ale także cieciorkę, soczewicę i bób) oraz dyni i słonecznika oraz orzechy.
Przetwory mleczne powinny być sfermentowane lub zawierać mało tłuszczu.
To są tylko niektóre zalecenia Talerza Zdrowe Żywienia.
Mnie bardzo się podobają zalecenia w zakresie ćwiczeń fizycznych: Wspomniany wyżej rozdział: „10 tysięcy kroków”.
Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz